X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Black my mamy stwierdzoną asymetrie od urodzenia...ćwiczymy z małą i jest lepiej :)

Czy wasze maluchy sięgają już po zabawki ?moja wymachuje rękami ale są to jeszcze nie skoordynowane ruchu...

• Black_Lilith Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:
    Black my mamy stwierdzoną asymetrie od urodzenia...ćwiczymy z małą i jest lepiej :)

Czy wasze maluchy sięgają już po zabawki ?moja wymachuje rękami ale są to jeszcze nie skoordynowane ruchu...

A jak u Was ta asymetria wygląda?

gg64qtkfqgxaoe0h.png

5j6nu7i.png

CB - 10.2017, 1.2018
  • artemida27 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My idziemy za tydzień do lekarza w związku z wzmożonym napięciem mięśniowym.. ciekawe czego sie dowiemy..

Nasza drapie się od kilku dni- do tej pory nie było problemu. Obcinam jej paznokcie ale po każdej nocy pojawia się nowe zadrapanie na nosie.

bl9cdf9hojouibxw.png

p19u3e3kecvrs0g3.png
  • Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Black my tez mieliśmy mieć dzisiaj szczepienie ale z racji tego ze Ala od wczoraj na antybiotyku to przełożyłam 😔 boję się ze mały mogł złapać infekcje i wolę poczekać a teraz hit z mojej przychodni : najbliższy wolny termin to 14 maj 😵 .

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• symbolica Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Barnosia no ja też obwiniam czekoladę, orzechy albo jakiś sos pomidorowy/musztardę... sama nie wiem od czego.

Bumbum mam ten sam problem drapaniem u małego... pomimo obcinanych regularnie paznokci ma poorane ciągle policzki.

Ewelcia zmień przychodnię... terminy masakrycznie długie - co ona raz w tygodniu otwarta?

da8300b52b.png
  • Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica poważnie się zastanawiam nad zmianą 👍

symbolica lubi tę wiadomość

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Black_Lilith wrote:
    A jak u Was ta asymetria wygląda?
    Mała wyginala się w literę C u głównie patrzyła w lewą stronę :)

• amir Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my też mamy problem z główka w lewą stronę ale nasz mały ma kręcz szyi od ułożenia miednicowego też ćwiczymy ortopeda powiedział że jeśli nie rozcwiczymy tego sami przez 2 miesiące to wtedy fizjoterapeuta ale ja chyba nie będę czekać za tydzień się szczepimy a później umowie małego do fizjoterapeuty

• bumbum Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a słyszałyście o takim czymś, że dziecko nie powinno patrzeć za siebie do góry? Ostatnio usłyszałam to od teściów i zastanawiam się czy to bujda...

• Black_Lilith Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:
    Mała wyginala się w literę C u głównie patrzyła w lewą stronę :)

O to tak jak u nas, tylko nasz w prawą stronę. A mieliście w związku z tą asymetrią zalecane usg przezciemiączkowe?

gg64qtkfqgxaoe0h.png

5j6nu7i.png

CB - 10.2017, 1.2018
  • Black_Lilith Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelcia85 wrote:
    Black my tez mieliśmy mieć dzisiaj szczepienie ale z racji tego ze Ala od wczoraj na antybiotyku to przełożyłam 😔 boję się ze mały mogł złapać infekcje i wolę poczekać a teraz hit z mojej przychodni : najbliższy wolny termin to 14 maj 😵 .

Pewnie, że lepiej przełożyć. Chociaż troch przesada z tymi terminami...
    U nas szczepienia są tylko w środy i zapisaliśmy się na za tydzień.

gg64qtkfqgxaoe0h.png

5j6nu7i.png

CB - 10.2017, 1.2018
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Black_Lilith wrote:
    O to tak jak u nas, tylko nasz w prawą stronę. A mieliście w związku z tą asymetrią zalecane usg przezciemiączkowe?

Nie z tego powodu nie. Ale i tak je robiliśmy że względu na upadek z łóżka...a co to ma wspólnego z asymetria ?

• Lady_E Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Black_Lilith wrote:
    Cześć Dziewczyny :-)
    Dawno nie pisałam, chociaż staram się co kilka dni Was podczytywać. Co próbuję się zebrać, żeby coś napisać to albo mały płacze, albo starszy coś chce.

U nas dziś miało być szczepienie, ale Jerzyk ma katar i przełożyliśmy na przyszły tydzień. Z tego co czytam to sporo z Was ma problem z katarkiem u maluchów. Nam się bardzo sprawdza elektryczna odciągaczka do glutów z aliexpress, wrzucałam Wam kiedyś link i nadal bardzo polecam.

Mały ma asymetrię ułożeniową, trzyma główkę głównie w prawą stronę i trochę wygina się w C. Dostaliśmy dziś skierowanie do neurologa i na rehabilitację. Musimy też szybko pójść do fizjoterapeuty. Czy któraś z Was też ma taki problem z maluchem?
    Nasza też woli jedną stronę. I wygina się w C. Byliśmy wczoraj u neurologa i powiedział że w 100% zdrowa :) Nie ma asymetri ma czaszkę potyliczną czyli długą z tyłu i przez to tak jej po prostu wygodniej. Mówi że do końca 3m zniknie wycinanie się i powoli fakt znika już coraz mniej się wygina. I coraz częściej przerzuca główkę też w drugą stronę:) A też się baliśmy. Byliśmy u fizjo też mówiła że nie jest źle. Zalwvila parę ćwiczeń i tyle

iv09df9h3jajy138.png
    04.2013 - Początek starań (5cs z clo :()
    2016-2018 3 IUI, 3 IVF żadnego zarodka
    Czekamy co los przyniesie...
    Los przyniósł nam monionka 18.06 beta 26609 mIU/ml <3
    21.06 - Serduszko pięknie bije <3
    04.02.2019 Jest Blanka <3
  • Lady_E Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:
    Nie z tego powodu nie. Ale i tak je robiliśmy że względu na upadek z łóżka...a co to ma wspólnego z asymetria ?
    Usg wykrywa czy maluch ma wzmożone napięcie mięśniowe. Robi się przy stwierdzonej zaburzonej symetrii.

Black_Lilith lubi tę wiadomość

iv09df9h3jajy138.png
    04.2013 - Początek starań (5cs z clo :()
    2016-2018 3 IUI, 3 IVF żadnego zarodka
    Czekamy co los przyniesie...
    Los przyniósł nam monionka 18.06 beta 26609 mIU/ml <3
    21.06 - Serduszko pięknie bije <3
    04.02.2019 Jest Blanka <3
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_E wrote:
    Nasza też woli jedną stronę. I wygina się w C. Byliśmy wczoraj u neurologa i powiedział że w 100% zdrowa :) Nie ma asymetri ma czaszkę potyliczną czyli długą z tyłu i przez to tak jej po prostu wygodniej. Mówi że do końca 3m zniknie wycinanie się i powoli fakt znika już coraz mniej się wygina. I coraz częściej przerzuca główkę też w drugą stronę:) A też się baliśmy. Byliśmy u fizjo też mówiła że nie jest źle. Zalwvila parę ćwiczeń i tyle

O to Jacek ma dokładnie to co Blanka. Z trudem przerzuca główkę z jednej strony na drugą ale robi to, tylko ze ja nigdzie z tym nie byłam. Wyrosną z tego
    , to dobrze. A jak objawia się wzmożone napięcie? tylko wyginaniem się?
    Bo mój jest bardzo silny od początku i unosi wysoko głowę i obserwuje moja twarz jak go biorę do np. odbicia czy kangurowania (półsiedzę/półleżę)... młody czasem wyglada jak te pieski w samochodach które tak główkami ruszają (bo długo nie wytrzymuje z uniesioną ciężką głową), kiedy auto jedzie - tak to podsumowała moja szwagierka.. zastanawia mnie ta jego siła, czy to nie wzmożone napięcie (Weronika miała obniżone napięcie, giętki niestabilny kręgosłup, tak lejąca się więc nie mam doświadczenia z tym).

My mieliśmy usg przezciemiaczkowe w szpitalu jeszcze w związku z podwójnym opętleniem szyji pępowiną (przy pojedyńczym też robią), ale nic złego nie wykazało i tego się trzymam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2019, 20:51

da8300b52b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_E wrote:
    Usg wykrywa czy maluch ma wzmożone napięcie mięśniowe. Robi się przy stwierdzonej zaburzonej symetrii.
    Usg nie ma nic wspólnego z wnm, czy onm. Może jedynie pokazać, czy coś zadzialo się podczas porodu i może wskazać niefotlenienie, co rzeczywiście może mieć przełożenie na napięcie mięśniowe. Choć moje dziecko miało ciężka encefalopatie niedotlenieniowo-niedokrwienna, w usg w 1 dobie wyszło wzmożone echo okolokomorowe, a wtedy napięcie mięśniowe miała ok. Pierwsze objawy obnizonegonapięcia w brzuchu miała przez naszą zła pielęgnacja i układanie do bujaka. Całe szczęście wystarczyło odstawić bułeczek i robić kilka ćwiczeń.

Np wnm obręczy barkowej objawia się tym, że dziecko ma barki i zero szyi. Tak sztywno i wysoko ma te barki. Obniżone napięcie brzucha - to np w 3 miesiącu brak zabawy stopami. Najlepiej udać się do neurologa i rehabilitanta jeśli ma się wątpliwości.

Ja mam zboczenie na punkcie rozwoju dziecka i chcąc nie chcąc cała pielęgnacja jest robiona tak,jak lekarze mnie uczyli przy córce. I Kacper wodzi wzrokiem za mną, za zabawka, odwraca głowę w moim kierunku, gdy do niego mówię, utrzymuje kontakt wzrokowy. Głowa symetryczna i ruchoma w obie strony. Nie wygina się w C. Córka miała tylko wyższe napięcie w nogach, jednak uznano to za jej fizjologia,Bo nie lapalo sie do wnm, ruchy wykonywała poprawnie. Miała też obniżone napięcie w brzuchu - ale to szybko ogatnelismy odpowiednimi ćwiczeniami.

Przede wszytskim: nie pionizujemy dziecka, nosimy na fasolkę, dużo na brzuchu, ZERO BUJACZKOW, uczymy ruchu przy zmianie pampers i przebieraniu- czyli np pampersa podkladamy pod pupę obracając dziecko na boczek, następnie środek i na drugi bok i poprawiamy pampersa. Tak samo z ubieraniem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2019, 21:19

symbolica lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj dzisiaj sie uwział i co go polozylam na brzuchu to sie przewracał na plecy.

Ogolnie od wczoraj daje espumisan i dzisiaj wkoncu nie podkurczal nozek i sie nie napinał i o 16 szły pierdy jeden za drugim, a o tej porze zawsze zaczynał plakac, a zaczelo sie od niedzieli.

Dziewczynh co polecacie na plesniawki, lekarka znowy przypisala nystatyne onanwg. Mnie wcale nie działa.

• Mila_85 Ekspertka

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszczę tak szybkiego zgubienia kiolgramow u mnie jeszcze 5kg. Od około tygodnia codziennie ćwiczę mój zestaw na rozejscie mięśni prostych. Jak będę mieć więcej czasu to zacznę ćwiczyć z Chodakowką.

• symbolica Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em no to uświadomiłaś mi coś .. i im więcej czytam nr temat to już wiem że młody ma WNM.. do pediatry muszę zajrzeć i skierowanie do neurologa zdobyć żeby fachowiec się we wypowiedział.

da8300b52b.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau Em, a u mnie codziennie jest bujaczek :/ będę musiała ograniczyć :o

‹‹ 1039 1040 1041 1042 1043 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ