X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Black my mamy stwierdzoną asymetrie od urodzenia...ćwiczymy z małą i jest lepiej :)

Czy wasze maluchy sięgają już po zabawki ?moja wymachuje rękami ale są to jeszcze nie skoordynowane ruchu...

• Black_Lilith Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:
    Black my mamy stwierdzoną asymetrie od urodzenia...ćwiczymy z małą i jest lepiej :)

Czy wasze maluchy sięgają już po zabawki ?moja wymachuje rękami ale są to jeszcze nie skoordynowane ruchu...

A jak u Was ta asymetria wygląda?

gg64qtkfqgxaoe0h.png

5j6nu7i.png

CB - 10.2017, 1.2018
  • artemida27 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My idziemy za tydzień do lekarza w związku z wzmożonym napięciem mięśniowym.. ciekawe czego sie dowiemy..

Nasza drapie się od kilku dni- do tej pory nie było problemu. Obcinam jej paznokcie ale po każdej nocy pojawia się nowe zadrapanie na nosie.

bl9cdf9hojouibxw.png

p19u3e3kecvrs0g3.png
  • Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Black my tez mieliśmy mieć dzisiaj szczepienie ale z racji tego ze Ala od wczoraj na antybiotyku to przełożyłam 😔 boję się ze mały mogł złapać infekcje i wolę poczekać a teraz hit z mojej przychodni : najbliższy wolny termin to 14 maj 😵 .

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• symbolica Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Barnosia no ja też obwiniam czekoladę, orzechy albo jakiś sos pomidorowy/musztardę... sama nie wiem od czego.

Bumbum mam ten sam problem drapaniem u małego... pomimo obcinanych regularnie paznokci ma poorane ciągle policzki.

Ewelcia zmień przychodnię... terminy masakrycznie długie - co ona raz w tygodniu otwarta?

da8300b52b.png
  • Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica poważnie się zastanawiam nad zmianą 👍

symbolica lubi tę wiadomość

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Black_Lilith wrote:
    A jak u Was ta asymetria wygląda?
    Mała wyginala się w literę C u głównie patrzyła w lewą stronę :)

• amir Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my też mamy problem z główka w lewą stronę ale nasz mały ma kręcz szyi od ułożenia miednicowego też ćwiczymy ortopeda powiedział że jeśli nie rozcwiczymy tego sami przez 2 miesiące to wtedy fizjoterapeuta ale ja chyba nie będę czekać za tydzień się szczepimy a później umowie małego do fizjoterapeuty

• bumbum Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a słyszałyście o takim czymś, że dziecko nie powinno patrzeć za siebie do góry? Ostatnio usłyszałam to od teściów i zastanawiam się czy to bujda...

• Black_Lilith Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:
    Mała wyginala się w literę C u głównie patrzyła w lewą stronę :)

O to tak jak u nas, tylko nasz w prawą stronę. A mieliście w związku z tą asymetrią zalecane usg przezciemiączkowe?

gg64qtkfqgxaoe0h.png

5j6nu7i.png

CB - 10.2017, 1.2018
  • Black_Lilith Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelcia85 wrote:
    Black my tez mieliśmy mieć dzisiaj szczepienie ale z racji tego ze Ala od wczoraj na antybiotyku to przełożyłam 😔 boję się ze mały mogł złapać infekcje i wolę poczekać a teraz hit z mojej przychodni : najbliższy wolny termin to 14 maj 😵 .

Pewnie, że lepiej przełożyć. Chociaż troch przesada z tymi terminami...
    U nas szczepienia są tylko w środy i zapisaliśmy się na za tydzień.

gg64qtkfqgxaoe0h.png

5j6nu7i.png

CB - 10.2017, 1.2018
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Black_Lilith wrote:
    O to tak jak u nas, tylko nasz w prawą stronę. A mieliście w związku z tą asymetrią zalecane usg przezciemiączkowe?

Nie z tego powodu nie. Ale i tak je robiliśmy że względu na upadek z łóżka...a co to ma wspólnego z asymetria ?

• Lady_E Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Black_Lilith wrote:
    Cześć Dziewczyny :-)
    Dawno nie pisałam, chociaż staram się co kilka dni Was podczytywać. Co próbuję się zebrać, żeby coś napisać to albo mały płacze, albo starszy coś chce.

U nas dziś miało być szczepienie, ale Jerzyk ma katar i przełożyliśmy na przyszły tydzień. Z tego co czytam to sporo z Was ma problem z katarkiem u maluchów. Nam się bardzo sprawdza elektryczna odciągaczka do glutów z aliexpress, wrzucałam Wam kiedyś link i nadal bardzo polecam.

Mały ma asymetrię ułożeniową, trzyma główkę głównie w prawą stronę i trochę wygina się w C. Dostaliśmy dziś skierowanie do neurologa i na rehabilitację. Musimy też szybko pójść do fizjoterapeuty. Czy któraś z Was też ma taki problem z maluchem?
    Nasza też woli jedną stronę. I wygina się w C. Byliśmy wczoraj u neurologa i powiedział że w 100% zdrowa :) Nie ma asymetri ma czaszkę potyliczną czyli długą z tyłu i przez to tak jej po prostu wygodniej. Mówi że do końca 3m zniknie wycinanie się i powoli fakt znika już coraz mniej się wygina. I coraz częściej przerzuca główkę też w drugą stronę:) A też się baliśmy. Byliśmy u fizjo też mówiła że nie jest źle. Zalwvila parę ćwiczeń i tyle

iv09df9h3jajy138.png
    04.2013 - Początek starań (5cs z clo :()
    2016-2018 3 IUI, 3 IVF żadnego zarodka
    Czekamy co los przyniesie...
    Los przyniósł nam monionka 18.06 beta 26609 mIU/ml <3
    21.06 - Serduszko pięknie bije <3
    04.02.2019 Jest Blanka <3
  • Lady_E Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:
    Nie z tego powodu nie. Ale i tak je robiliśmy że względu na upadek z łóżka...a co to ma wspólnego z asymetria ?
    Usg wykrywa czy maluch ma wzmożone napięcie mięśniowe. Robi się przy stwierdzonej zaburzonej symetrii.

Black_Lilith lubi tę wiadomość

iv09df9h3jajy138.png
    04.2013 - Początek starań (5cs z clo :()
    2016-2018 3 IUI, 3 IVF żadnego zarodka
    Czekamy co los przyniesie...
    Los przyniósł nam monionka 18.06 beta 26609 mIU/ml <3
    21.06 - Serduszko pięknie bije <3
    04.02.2019 Jest Blanka <3
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_E wrote:
    Nasza też woli jedną stronę. I wygina się w C. Byliśmy wczoraj u neurologa i powiedział że w 100% zdrowa :) Nie ma asymetri ma czaszkę potyliczną czyli długą z tyłu i przez to tak jej po prostu wygodniej. Mówi że do końca 3m zniknie wycinanie się i powoli fakt znika już coraz mniej się wygina. I coraz częściej przerzuca główkę też w drugą stronę:) A też się baliśmy. Byliśmy u fizjo też mówiła że nie jest źle. Zalwvila parę ćwiczeń i tyle

O to Jacek ma dokładnie to co Blanka. Z trudem przerzuca główkę z jednej strony na drugą ale robi to, tylko ze ja nigdzie z tym nie byłam. Wyrosną z tego
    , to dobrze. A jak objawia się wzmożone napięcie? tylko wyginaniem się?
    Bo mój jest bardzo silny od początku i unosi wysoko głowę i obserwuje moja twarz jak go biorę do np. odbicia czy kangurowania (półsiedzę/półleżę)... młody czasem wyglada jak te pieski w samochodach które tak główkami ruszają (bo długo nie wytrzymuje z uniesioną ciężką głową), kiedy auto jedzie - tak to podsumowała moja szwagierka.. zastanawia mnie ta jego siła, czy to nie wzmożone napięcie (Weronika miała obniżone napięcie, giętki niestabilny kręgosłup, tak lejąca się więc nie mam doświadczenia z tym).

My mieliśmy usg przezciemiaczkowe w szpitalu jeszcze w związku z podwójnym opętleniem szyji pępowiną (przy pojedyńczym też robią), ale nic złego nie wykazało i tego się trzymam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2019, 20:51

da8300b52b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_E wrote:
    Usg wykrywa czy maluch ma wzmożone napięcie mięśniowe. Robi się przy stwierdzonej zaburzonej symetrii.
    Usg nie ma nic wspólnego z wnm, czy onm. Może jedynie pokazać, czy coś zadzialo się podczas porodu i może wskazać niefotlenienie, co rzeczywiście może mieć przełożenie na napięcie mięśniowe. Choć moje dziecko miało ciężka encefalopatie niedotlenieniowo-niedokrwienna, w usg w 1 dobie wyszło wzmożone echo okolokomorowe, a wtedy napięcie mięśniowe miała ok. Pierwsze objawy obnizonegonapięcia w brzuchu miała przez naszą zła pielęgnacja i układanie do bujaka. Całe szczęście wystarczyło odstawić bułeczek i robić kilka ćwiczeń.

Np wnm obręczy barkowej objawia się tym, że dziecko ma barki i zero szyi. Tak sztywno i wysoko ma te barki. Obniżone napięcie brzucha - to np w 3 miesiącu brak zabawy stopami. Najlepiej udać się do neurologa i rehabilitanta jeśli ma się wątpliwości.

Ja mam zboczenie na punkcie rozwoju dziecka i chcąc nie chcąc cała pielęgnacja jest robiona tak,jak lekarze mnie uczyli przy córce. I Kacper wodzi wzrokiem za mną, za zabawka, odwraca głowę w moim kierunku, gdy do niego mówię, utrzymuje kontakt wzrokowy. Głowa symetryczna i ruchoma w obie strony. Nie wygina się w C. Córka miała tylko wyższe napięcie w nogach, jednak uznano to za jej fizjologia,Bo nie lapalo sie do wnm, ruchy wykonywała poprawnie. Miała też obniżone napięcie w brzuchu - ale to szybko ogatnelismy odpowiednimi ćwiczeniami.

Przede wszytskim: nie pionizujemy dziecka, nosimy na fasolkę, dużo na brzuchu, ZERO BUJACZKOW, uczymy ruchu przy zmianie pampers i przebieraniu- czyli np pampersa podkladamy pod pupę obracając dziecko na boczek, następnie środek i na drugi bok i poprawiamy pampersa. Tak samo z ubieraniem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2019, 21:19

symbolica lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj dzisiaj sie uwział i co go polozylam na brzuchu to sie przewracał na plecy.

Ogolnie od wczoraj daje espumisan i dzisiaj wkoncu nie podkurczal nozek i sie nie napinał i o 16 szły pierdy jeden za drugim, a o tej porze zawsze zaczynał plakac, a zaczelo sie od niedzieli.

Dziewczynh co polecacie na plesniawki, lekarka znowy przypisala nystatyne onanwg. Mnie wcale nie działa.

• Mila_85 Ekspertka

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszczę tak szybkiego zgubienia kiolgramow u mnie jeszcze 5kg. Od około tygodnia codziennie ćwiczę mój zestaw na rozejscie mięśni prostych. Jak będę mieć więcej czasu to zacznę ćwiczyć z Chodakowką.

• symbolica Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em no to uświadomiłaś mi coś .. i im więcej czytam nr temat to już wiem że młody ma WNM.. do pediatry muszę zajrzeć i skierowanie do neurologa zdobyć żeby fachowiec się we wypowiedział.

da8300b52b.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau Em, a u mnie codziennie jest bujaczek :/ będę musiała ograniczyć :o

‹‹ 1039 1040 1041 1042 1043 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masz objawy duszności wydechowej, ale nie jesteś zdiagnozowany? Lekarz online może pokierować Cię dalej

Duszność wydechowa utrudnia oddychanie, szczególnie podczas wydychania powietrza. Uczucie braku tchu może budzić niepokój. Jeśli doświadczasz takich objawów, a diagnoza wciąż nie jest postawiona, warto skonsultować się z lekarzem. Konsultacja online to szybki sposób na omówienie symptomów, uzyskanie wstępnej oceny i wskazówek dotyczących dalszej diagnostyki.

CZYTAJ WIĘCEJ

💔 Jak przetrwać Święta, gdy Twoje ramiona są puste? Poradnik dla par starających się o dziecko

Święta Bożego Narodzenia. Magiczny czas, pełen ciepła, rodzinnych spotkań i... presji. Dla par, które od dawna marzą o dziecku, grudzień potrafi być emocjonalnym rollercoasterem. Wzruszenie miesza się z frustracją, poczuciem niesprawiedliwości i bólem, a każda reklama czy uśmiechnięte dziecko przy stole tylko uwypukla to, czego w ciągu roku udaje się jakoś nie dostrzegać.

CZYTAJ WIĘCEJ

Suplementy w ciąży – co naprawdę jest potrzebne?

Ciąża to czas pełen radości, ale i wyzwań. Jednym z najważniejszych aspektów, o które należy zadbać, jest odpowiednie odżywianie. Kobiety w ciąży często słyszą o konieczności suplementacji, ale które składniki są naprawdę niezbędne?

CZYTAJ WIĘCEJ