Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
ruda90 wrote:Black my mamy stwierdzoną asymetrie od urodzenia...ćwiczymy z małą i jest lepiej
Czy wasze maluchy sięgają już po zabawki ?moja wymachuje rękami ale są to jeszcze nie skoordynowane ruchu...
A jak u Was ta asymetria wygląda?
-
My idziemy za tydzień do lekarza w związku z wzmożonym napięciem mięśniowym.. ciekawe czego sie dowiemy..
Nasza drapie się od kilku dni- do tej pory nie było problemu. Obcinam jej paznokcie ale po każdej nocy pojawia się nowe zadrapanie na nosie.
-
Barnosia no ja też obwiniam czekoladę, orzechy albo jakiś sos pomidorowy/musztardę... sama nie wiem od czego.
Bumbum mam ten sam problem drapaniem u małego... pomimo obcinanych regularnie paznokci ma poorane ciągle policzki.
Ewelcia zmień przychodnię... terminy masakrycznie długie - co ona raz w tygodniu otwarta? -
my też mamy problem z główka w lewą stronę ale nasz mały ma kręcz szyi od ułożenia miednicowego też ćwiczymy ortopeda powiedział że jeśli nie rozcwiczymy tego sami przez 2 miesiące to wtedy fizjoterapeuta ale ja chyba nie będę czekać za tydzień się szczepimy a później umowie małego do fizjoterapeuty
-
Ewelcia85 wrote:Black my tez mieliśmy mieć dzisiaj szczepienie ale z racji tego ze Ala od wczoraj na antybiotyku to przełożyłam 😔 boję się ze mały mogł złapać infekcje i wolę poczekać a teraz hit z mojej przychodni : najbliższy wolny termin to 14 maj 😵 .
Pewnie, że lepiej przełożyć. Chociaż troch przesada z tymi terminami...
U nas szczepienia są tylko w środy i zapisaliśmy się na za tydzień. -
Black_Lilith wrote:O to tak jak u nas, tylko nasz w prawą stronę. A mieliście w związku z tą asymetrią zalecane usg przezciemiączkowe?
Nie z tego powodu nie. Ale i tak je robiliśmy że względu na upadek z łóżka...a co to ma wspólnego z asymetria ? -
Black_Lilith wrote:Cześć Dziewczyny
Dawno nie pisałam, chociaż staram się co kilka dni Was podczytywać. Co próbuję się zebrać, żeby coś napisać to albo mały płacze, albo starszy coś chce.
U nas dziś miało być szczepienie, ale Jerzyk ma katar i przełożyliśmy na przyszły tydzień. Z tego co czytam to sporo z Was ma problem z katarkiem u maluchów. Nam się bardzo sprawdza elektryczna odciągaczka do glutów z aliexpress, wrzucałam Wam kiedyś link i nadal bardzo polecam.
Mały ma asymetrię ułożeniową, trzyma główkę głównie w prawą stronę i trochę wygina się w C. Dostaliśmy dziś skierowanie do neurologa i na rehabilitację. Musimy też szybko pójść do fizjoterapeuty. Czy któraś z Was też ma taki problem z maluchem?Nie ma asymetri ma czaszkę potyliczną czyli długą z tyłu i przez to tak jej po prostu wygodniej. Mówi że do końca 3m zniknie wycinanie się i powoli fakt znika już coraz mniej się wygina. I coraz częściej przerzuca główkę też w drugą stronę
A też się baliśmy. Byliśmy u fizjo też mówiła że nie jest źle. Zalwvila parę ćwiczeń i tyle
04.2013 - Początek starań (5cs z clo)
2016-2018 3 IUI, 3 IVF żadnego zarodka
Czekamy co los przyniesie...
Los przyniósł nam monionka 18.06 beta 26609 mIU/ml
21.06 - Serduszko pięknie bije
04.02.2019 Jest Blanka
-
ruda90 wrote:Nie z tego powodu nie. Ale i tak je robiliśmy że względu na upadek z łóżka...a co to ma wspólnego z asymetria ?
Black_Lilith lubi tę wiadomość
04.2013 - Początek starań (5cs z clo)
2016-2018 3 IUI, 3 IVF żadnego zarodka
Czekamy co los przyniesie...
Los przyniósł nam monionka 18.06 beta 26609 mIU/ml
21.06 - Serduszko pięknie bije
04.02.2019 Jest Blanka
-
Lady_E wrote:Nasza też woli jedną stronę. I wygina się w C. Byliśmy wczoraj u neurologa i powiedział że w 100% zdrowa
Nie ma asymetri ma czaszkę potyliczną czyli długą z tyłu i przez to tak jej po prostu wygodniej. Mówi że do końca 3m zniknie wycinanie się i powoli fakt znika już coraz mniej się wygina. I coraz częściej przerzuca główkę też w drugą stronę
A też się baliśmy. Byliśmy u fizjo też mówiła że nie jest źle. Zalwvila parę ćwiczeń i tyle
O to Jacek ma dokładnie to co Blanka. Z trudem przerzuca główkę z jednej strony na drugą ale robi to, tylko ze ja nigdzie z tym nie byłam. Wyrosną z tego
, to dobrze. A jak objawia się wzmożone napięcie? tylko wyginaniem się?
Bo mój jest bardzo silny od początku i unosi wysoko głowę i obserwuje moja twarz jak go biorę do np. odbicia czy kangurowania (półsiedzę/półleżę)... młody czasem wyglada jak te pieski w samochodach które tak główkami ruszają (bo długo nie wytrzymuje z uniesioną ciężką głową), kiedy auto jedzie - tak to podsumowała moja szwagierka.. zastanawia mnie ta jego siła, czy to nie wzmożone napięcie (Weronika miała obniżone napięcie, giętki niestabilny kręgosłup, tak lejąca się więc nie mam doświadczenia z tym).
My mieliśmy usg przezciemiaczkowe w szpitalu jeszcze w związku z podwójnym opętleniem szyji pępowiną (przy pojedyńczym też robią), ale nic złego nie wykazało i tego się trzymam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2019, 20:51
-
nick nieaktualnyLady_E wrote:Usg wykrywa czy maluch ma wzmożone napięcie mięśniowe. Robi się przy stwierdzonej zaburzonej symetrii.
Np wnm obręczy barkowej objawia się tym, że dziecko ma barki i zero szyi. Tak sztywno i wysoko ma te barki. Obniżone napięcie brzucha - to np w 3 miesiącu brak zabawy stopami. Najlepiej udać się do neurologa i rehabilitanta jeśli ma się wątpliwości.
Ja mam zboczenie na punkcie rozwoju dziecka i chcąc nie chcąc cała pielęgnacja jest robiona tak,jak lekarze mnie uczyli przy córce. I Kacper wodzi wzrokiem za mną, za zabawka, odwraca głowę w moim kierunku, gdy do niego mówię, utrzymuje kontakt wzrokowy. Głowa symetryczna i ruchoma w obie strony. Nie wygina się w C. Córka miała tylko wyższe napięcie w nogach, jednak uznano to za jej fizjologia,Bo nie lapalo sie do wnm, ruchy wykonywała poprawnie. Miała też obniżone napięcie w brzuchu - ale to szybko ogatnelismy odpowiednimi ćwiczeniami.
Przede wszytskim: nie pionizujemy dziecka, nosimy na fasolkę, dużo na brzuchu, ZERO BUJACZKOW, uczymy ruchu przy zmianie pampers i przebieraniu- czyli np pampersa podkladamy pod pupę obracając dziecko na boczek, następnie środek i na drugi bok i poprawiamy pampersa. Tak samo z ubieraniem.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2019, 21:19
symbolica lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMoj dzisiaj sie uwział i co go polozylam na brzuchu to sie przewracał na plecy.
Ogolnie od wczoraj daje espumisan i dzisiaj wkoncu nie podkurczal nozek i sie nie napinał i o 16 szły pierdy jeden za drugim, a o tej porze zawsze zaczynał plakac, a zaczelo sie od niedzieli.
Dziewczynh co polecacie na plesniawki, lekarka znowy przypisala nystatyne onanwg. Mnie wcale nie działa.