X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amir wrote:
    A tak w ogóle to ile razy dziennie wasze dzieciaki jedzą? mój jadł 7x ale po 30 40 min przybiera dużo ok 40 g na dobe i.kobieta od laktacji kazala go karmić czesciej co 1.5-2 godziny ale mam wrażenie że przy takiej częstotliwości bedzie przybieral jeszcze wiecej

Wiadomo że będzie więcej przybierał im częściej będziesz przystawiać (a życie nie polega tylko na jedzeniu non stop-to nie jest noworodek, który słabo przybiera!!!) ja bym tego nie robiła - nawały i zastoje murowane kiedy w nocy dziecko dłużej śpi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2019, 17:21

da8300b52b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to nie wiem ile razy na dobę karmię i po ile minut. Kp na żądanie jest w końcu. Przy noworodku liczyłam, zapisywałam, teraz nie zaprzątam sobie tym głowy jak widzę, że dziecko zadowolone :-).

bumbum lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica dzięki mam rumianek to zaparze zaraz. Węgiel też chyba mam

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas każda kropla w brzuszku Ali jest na wagę złota więc karmimy się często :)

symbolica lubi tę wiadomość

• symbolica Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em wrote:
    Symbolica dzięki mam rumianek to zaparze zaraz. Węgiel też chyba mam

Ja zaparzałam po trzy torebki i tak chyba 3xdziennnie... +wegiel i witamina C - czyściło mnie równo dobę i potem jak ręką odjął. :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2019, 17:22

da8300b52b.png
  • Migotka83 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jeśli chodzi o ulewanie to mi pediatra kazala minimum pol godziny po karmieniu trzymac Mala praktycznie pionowo (taki maly skos) i to naprawdę dziala. Troche upierdliwe jak sie karmi co 3h i w miedzyczasie odciaga laktatorem itd... no ale czego sie nie robi dla dziecka ;-)

Aniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
    Kochana Kruszynka - hipotrofia 2019
  • Lady_E Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja karmię na żądanie i nigdy nie liczyłam ile i co ile karmię. Mała przybiera dobrze więc nie widzę powodu.

Migotka83 lubi tę wiadomość

iv09df9h3jajy138.png
    04.2013 - Początek starań (5cs z clo :()
    2016-2018 3 IUI, 3 IVF żadnego zarodka
    Czekamy co los przyniesie...
    Los przyniósł nam monionka 18.06 beta 26609 mIU/ml <3
    21.06 - Serduszko pięknie bije <3
    04.02.2019 Jest Blanka <3
  • Migotka83 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyE, chyba musze pogadac z pediatra o przejsciu na ten system ;-)
    Tylko moja jest malenka, poki co 4,4kg wiec karmimy ile wlezie.
    A ile Wasze Skarby ważą?

Aniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
    Kochana Kruszynka - hipotrofia 2019
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka jak na maleństwo z hipotrofia to Twoja baaaardzo ładnie przybiera i jakby nie patrzeć juz jakis czas podwoiła swoja wagę urodzeniową mój wazył przy porodzie 1kg wiecej od Twojej kruszyny i teraz tez wazy 1kg więcej (dziś 5,5kg... byłam w szoku bo kilka dni wcześniej 5,2kg), a pediatra jest w szoku, że tak ponadmiarowo przybiera. Kp mu służy, ale kazała skrócić nasze sesje karmieniowe bo mu się mięśnie brzucha na boki rozciągnęły a to oznacza, że za dużo dostaje na raz.
    (w szpitalu byłam kiedy mały miał 6tygodni, i miałam dziewczynkę na sali, jedną z bliźniaczek które wazyły ok 1700g w dniu porodu i po dwóch miesiącach ona ważyła 3140g, taka drobizna, więc nie ma porównania.. możesz być w pełni zadowolona z 4,4kg).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2019, 17:54

Migotka83 lubi tę wiadomość

da8300b52b.png
  • amir Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malami wędzidelkowych historii ciąg dalszy,nie wiem jak powazny jest u was problem ale my byliśmy dziś u neurologopedy i mamy dużo ćwiczeń bo mimo podciecia maly nie chce pionizować sam języka i ma bardzo nadwrażliwe podniebienie możliwe że będziemy potrzebować drugiego podcięcia jeju taki mały człowiek a już tyle nawyków ma

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amir, a jak znaleźliście się u tego neurologopedy? To on Was skierował na podcięcie? My u takiego specjalisty nie byliśmy, poszliśmy do laryngolog dziecięcej, która podcina wędzidełka noworodkom w szpitalu i ona stwierdziła, że faktycznie jest krótkie, więc od razu podcięła. Powiedziała, że po ok 3 dniach ranka się wygoi i żeby raz dziennie masować to miejsce, żeby z powrotem nie przyrosło, najlepiej aż do momentu kiedy dziecko zacznie jeść pokarmy łyżeczką. Myślałam, że to koniec tematu...

• amir Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nas na podciecie wysłała doradczyni laktacyjna wczoraj była na drugiej wizycie i wysłała do neurologopedy bo dalej mamy problem właśnie z pionizacja języka ale u nas wedzidelko było bardzo grube więc może dlatego ogólnie neurologopeda powiedziala że trzeba to teraz konsekwentnie ćwiczyć bo będzie problem że stałymi pokarmami

a jak u was ze smoczkiem? bo nasz nawet smoczkiem pluje bo mu drażni podniebienie i ma odruch wymiotny

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm, u nas było cieniutkie. Wystarczyło znieczulenie żelem z lidokainą. Smoczka nie lubi, to fakt. A u Was był problem ze ssaniem piersi, pogryzione brodawki itd? Bo u nas nic takiego nie miało miejsca...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2019, 20:30

• Lady_E Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja waży 5200 około. Jest długa i szczuplutka :)

A jak poznać krótkie wezidelko? Bo do tej pory nikt nam tego nie sprawdzał...

iv09df9h3jajy138.png
    04.2013 - Początek starań (5cs z clo :()
    2016-2018 3 IUI, 3 IVF żadnego zarodka
    Czekamy co los przyniesie...
    Los przyniósł nam monionka 18.06 beta 26609 mIU/ml <3
    21.06 - Serduszko pięknie bije <3
    04.02.2019 Jest Blanka <3
  • amir Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    właśnie że ssaniem nie bylo wielkiego problemu ale Pani dziś stwierdziła że mam brodawki łatwe do chwycenia natomiast miał.problemy od początku żeby sam złapać, jak byliśmy w szpitalu i mowilam że on nie może chwycić to mu polozne wpychaly na siłę cycek do buzi ja zielona myślałam że tak to ma wyglądać więc sama tak zaczęłam robić i tak przetrwalismy początek ale.problemy się tylko nawarstwialy problemy z brzuchem pewnie od tego, u mnie był jeszcze ten szybko wyplyw mleka więc nie ogarniał ostatnio zaczął trochę cmokać przy jedzeniu i ogólnie coraz plycej łapie i się odrywa stąd wizyta cdl

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powinni sprawdzać każdemu noworodkowi w szpitalu budowę wędzidełka. Wielu problemów możnaby wtedy uniknąć. No i dla noworodka podcięcie podobno zupełnie bezbolesne.

Lady_E, za krótkie wędzidełko ogranicza ruchomość języka. Końcówka języka np. podczas płaczu nie jest okrągła tylko układa się w takie serduszko. Ja jako laik zupełnie tego nie zauważyłam.

• Kleopatra Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Że się tak wtrace :) u mnie Oli to 4 dziecko więc już w szpitalu zauważyłam że ma za krótkie wedzidelko. Jak tylko mnie wpisali to umówiłam się do chirurga dziecięcego i podcieli jej w 5 dobie. Bez znieczulenia i lekko zakwilila. Troszkę krwi i tyle. Ale mimo że miała 5 dni już miała nawyk złego chwytania piersi i jakieś 3 dni zajęło zanim zaczęła prawidłowo chwytać pierś.

l22nzbmhc97dgg3u.png
    Wiktor 2010, Maksymilian 2013, Mikołaj 2017
  • SiSi111 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po wizycie u nefrologa w zwiazku z zrosnietymi wargami sromowymi u Malej i jestem zalamana stanem sluzby zdrowia u nas, dr zrobila nam łaskę ze nas przyjęła, nastepnie stwierdziła ze to nie do niej tylko ginekologa (a dostalam skierowanie od pediatry), przepadala córeczkę ale robila to bez wyczucia na predce i niedelikatnie az mala sie rak rizplajala ze nie moglam jej uspokoic. Stwierdzilam ze nie bede jej i siebie tak stresowac i zapisalam nas prywatnie do ginekologa dzieciecego. Normalnie rece opadaja.
    Dziewczyny chorych maluszkow jak dlugo moze utrzymywac sie pokaslywanie?
    Łucja jadla dzis na potege i denerwowala sie ze juz nie ma:( ogolnie to juz coraz mniej spi w ciagu dnia, a jak zasypia to na krotkie drzemeczki.

❤❤❤
    m5kxvau.png
  • Papapatka Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 04:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny poproszę o modlitwie albo trzymanie kciuków, cokolwiek. Jesteśmy od wczoraj od 19 w szpitalu. Mała kolo 14
    30 nie mogła złapać powietrza, zapowietrzyla się jakby miała bezdech i dodała temp 38 st. Byka pediatra wypisala skierowane do szpitala. Mała leży pod aparatura monitoruja jej oddech. Płuca oskrzela czyste. Nir wiadomo skąd to się zadziałało. Ma weflon i body we krwi
    Serce mam pekniete na milion kawałków

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 05:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papatka trzymam kciuki za twoją kruszynę i myślami jestem z wami ❤
    Sisi o matko co za baba ! Oby ginekolog dzięcy coś zaradził na te sklejone wargi 😘
    Lady_E ja też od samego początku karmię na żądanie i nawet nie wiem ile i jak często je 😉 ale mój waży już 6.5 kg więc w ciągu 2 msc przybrał ponad 2 kg .
    Co do drzemek to u nas jest różnie ale na ogół wygląda to tak , że marny po przebudzeniu je potem bawi się np. na macie albo karuzelką , trochę z nim pogadam i po ok 1,5 godziny już jest zmęczony więc przekładam do kosza mojżesz i spi ok godziny . W ciągu dnia ma też 2 dłuższe 2-3 godzinne drzemki .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2019, 05:19

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

‹‹ 1076 1077 1078 1079 1080 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kiedy ginekolog może zaproponować pessaroterapię i jak przebiega wdrożenie?

Obniżenie macicy, nietrzymanie moczu, ryzyko przedwczesnego porodu – to tylko niektóre z problemów, z którymi zmaga się wiele kobiet. Dla tych, które chcą uniknąć operacji, a jednocześnie poprawić jakość życia, rozwiązaniem może być pessaroterapia. Dowiedz się więcej, czym jest ta metoda i komu jest polecana. 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ