Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
ruda90 wrote:Dziewczyny których dzieci wyginaja się w C jakie ćwiczenia wykonujexie żeby tego nie robiły ?
Nam fizjoterapeuta kazał nosić ja w pozycji plecami do siebie, jak najwiecej lezec na brzuszku. Pokazal jak podnosic itd.
Byliśmy prawie miesiąc temu i powiedział że na tym etapie nie ma jako takich ćwiczeń, bardziej chodzi o odpowiednią pielęgnację dziecka.
Następna wizytę u neurologa mamy na początku czerwca, wcześniej jeszcze raz mamy wizytę u fizjoterapeuty to może pokaże nam jeszcze coś innego.. -
artemida27 wrote:Nam fizjoterapeuta kazał nosić ja w pozycji plecami do siebie, jak najwiecej lezec na brzuszku. Pokazal jak podnosic itd.
Plecami do siebie czyli coś takiego?
https://www.osesek.pl/files/jak-nosic-niemowle.jpg
Szukam pozycji, żeby nie nadwyrężać kręgosłupka, a żeby Malutka mogła juz widzieć świat
-
amir wrote:Papatka jak wam idzie kp?
A różnie... ale powiem jedno- odkąd ona zaczęła ssać to mam wystarczająco pokarmu (odpukac).
W nocy je tylko cycka za to w dzień róznie. Czasem dostanie butelkę 2 razy czasem 4. Na noc zawsze butelka.
Ale po cdl jest lepiej. I ja mam mniejsza presję bo 3 mc minęły. W ciągu tyg na takim karmieniu przybrała 170 g.
Ostatnie dwa dni to był masakryczny skok rozwojowy. Jadła z butli wiecej ale cycka chciała do ciumkania. W dzień płacz była zmęczona a nie chciała zasnąć. Albo drzemka 10 minut po 4 h niespania.
-
bumbum wrote:Plecami do siebie czyli coś takiego?
https://www.osesek.pl/files/jak-nosic-niemowle.jpg
Szukam pozycji, żeby nie nadwyrężać kręgosłupka, a żeby Malutka mogła juz widzieć świat
Dokładnie tak! W tej pozycji dziecko nie ma jak się odginac albo prostować
Nasza bardzo ja polubiła.
-
Papapatka wrote:A różnie... ale powiem jedno- odkąd ona zaczęła ssać to mam wystarczająco pokarmu (odpukac).
W nocy je tylko cycka za to w dzień róznie. Czasem dostanie butelkę 2 razy czasem 4. Na noc zawsze butelka.
Ale po cdl jest lepiej. I ja mam mniejsza presję bo 3 mc minęły. W ciągu tyg na takim karmieniu przybrała 170 g.
Ostatnie dwa dni to był masakryczny skok rozwojowy. Jadła z butli wiecej ale cycka chciała do ciumkania. W dzień płacz była zmęczona a nie chciała zasnąć. Albo drzemka 10 minut po 4 h niespania.
To odciagasz mleko po karmieniach żeby podtrzymać laktacje? czy podajesz jej zapasy?
ja pokarmu mam za mało.tzn ściągnę na dobe jakieś 900 ml ale to w sesjach po pół godziny 40 min a mały tyle ssać nie chce jak tylko się konczy to co szybko płynie to.sie wscieka, cdl mowi żeby go karmić tylko piersią ale nie mam sumienia go tak męczyć a z drugiej strony to ciągle ściąganie mleka nie wchodzi w grę bo cały dzień kręci się wokół laktatora
malami91 lubi tę wiadomość
-
Amir prawda jest taka że jak chcesz coraz więcej ściągać musisz to robić systematycznie co 3h, im rzadziej ściągasz tym cycki myślą że rzadziej dziecko potrzebuje mleka...
SA na fb strony mamy kpi (karmiące piersią inaczej) i tam dziewczyny ściągają i potrafią 2 lata w ten sposób karmić, wiadomo potem dochodzą stałe posiłki ale i tak wymaga to trochę poświęcenia i czasu... -
amir wrote:To odciagasz mleko po karmieniach żeby podtrzymać laktacje? czy podajesz jej zapasy?
ja pokarmu mam za mało.tzn ściągnę na dobe jakieś 900 ml ale to w sesjach po pół godziny 40 min a mały tyle ssać nie chce jak tylko się konczy to co szybko płynie to.sie wscieka, cdl mowi żeby go karmić tylko piersią ale nie mam sumienia go tak męczyć a z drugiej strony to ciągle ściąganie mleka nie wchodzi w grę bo cały dzień kręci się wokół laktatora
900 ml to nie mało pokarmu... Ale trzeba przystawiać, bo wyczytałam ze dziecko masuje inaczej brodawke niz laktator i, co było dla mnie zaskoczeniem, ślina dziecka pobudza laktację (info z hafija). i to jest prawda... podpisuje sie pod tym obiema rękoma.
Ściągam w sumie ze 3 razy dziennie (w nocy nie ściągam, bo mam pełne cycki to Zoska zjada ładnie). Rano ściagam, koło 14 i jak pojdzie spać. Zawsze w lodowce mam 2x100 ml. Teraz ściagałam to w 40 minut wyszło mi 180 ml. Oglądam w tym czasie odcinek 'moje 600 g szczescia' - dostepny na vod.tvp.pl- chyba tez te emocje tam działają na mnie mlekopędnie i sie nie nudzę.
Mi cdl tez mowiła, zeby przystawiac i jak sie juz zlosci ze nie leci to dac w butelce z 50 ml. Ale czasem jest tak, że najpierw jej daje z 30 ml a potem podmieniam na cycka. Staram się ją czesto przystawiac, najlepie znim bardzo zglodnieje.
Miałam 4 dni, kiedy z zegarkiem w reku sciagałam co 3 h i sama z nią zostawałam i... nigdy wiecej. Wolę podac jej bebiko, niz sie denerwować, ze nie mam siły jej podniesc.
Moja na poczatku strasznie protestowała i tez mi jej było szkoda, ale to dla mojego i jej dobra. Teraz Mąż jest w domu, ma wolne jest łatwiej. No i skok chyba nam sie skonczył, zaczęła piszczeć i sama się z tego śmieje

-
Ruda moja córka była właśnie taka sama jak Twoja. Mało jadła a do tego ulewała... Teraz ma 4 lata i dalej raczej jest niejadkiem... I od początku wszystkie spodnie jej z pupy spadały
Także są takie dzieci, trzeba obserwować... Raczej nie da się mała zagłodzić bo będzie się drzeć... Może po prostu jest z tych niejadków
-
nick nieaktualny
-
MALAMI Moze skonsultuj ten pulmicort z innym pediatra bo to jednak steryd? Moja tez pokasluje nadal i mamy tylko nebudose.
A jak wasze pociechy sypiaja w dzien, moja ma kilka drzemek ale kritkich po 30-40min i przez tobwydajecsie byc zmeczona i marudna, dzis dużo plakala... az sie boje jak przetrwa swoj chrzest i sobotnia uroczystoscWiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2019, 22:27
-
nick nieaktualnyU nas znów trochę gorzej z krtania. Mały strasznie kaszle i wczoraj wieczorem byliśmy na osluchaniu, wszystko ok, pediatra mówiła, że to z wiotkosci krtani, więc znów inhalacje 2x dziennie i oklepywanie, odsluzowywanie. Rehabilitant mówił,że to będzie sinusoida- raz poprawa, raz pogorszenie. Biedny taki jest mały, że nie wiem:(
-
nick nieaktualnySiSi, póki co nie daję tego pulmicortu. Musiałoby zacząć go mocno męczyć żebym się na to zdecydowała. Inhalujemy go solą, nebudose też mamy. No i musimy mocno się wziąć za nawilżanie powietrza w mieszkaniu...
Pau.Em, a kiedy jest szansa, że to się unormuje tak na dobre?Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2019, 08:39
-
nick nieaktualny