X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 maja 2019, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bumbum, ja to tylko przy noworodku używałam i to głównie wtedy jak "wisiał" na piersi, żeby trochę odciążyć ręce. Teraz czasem sobie ją pod plecy podkładam ;-).

• symbolica Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja zwykłej poduszki używam jak chcę na siedząco karmić i też daje radę (kupiłam taką 50x50cm)... standardowo jednak najwygodniej na leżąco, a w miejscu publicznym nie zdarza mi się karmić.
    Co do wyrzutów oksytocynowych (w artykule wyżej) to ja niestety dalej je mam -podczas karmienia jedną piersią, drugą też idzie strużka pokarmu.. masakra. Przy Weronice tego typu problemów nie miałam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2019, 09:00

da8300b52b.png
  • MonisiaK Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_E mój też ślini się i pakuje rączki do buzi. Pediatra mówił że to normalny etap rozwoju, nic o zębach nie mówił, tylko że poznaje teraz swoje ciałko i najpierw rączki, potem nóżki itp...
    Bylam wczoraj z tego powodu i pediatry bo mały pokasłuje, ale wszystko ok, to od nadmiaru śliny, nie ogarnia jeszcze jej przełykania, kaszel też może być od mleka które się zwraca także ułożyło mi bo sporo kasłał...
    No i zwazylismy pulpet i 6500 waży 😂😂😂

ex2b9vvj4jxe17l2.png
    km5siei3wv50qtno.png
  • Lady_E Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja poduszki już nie używam. Używałam pierwsze 2 miesiące cały czas. W 3 sporadycznie. Teraz już karmimy się tylko na leżąco tak nam najwygodniej.

Monisia tak wiem że to etap. Ale dodać do tego marudzenie. Ciężkie noce to już sama nie wiem :) No to ładnie moja kruszyna jak waży 5,5 to max:) Zobaczymy za tydzień na szczepieniu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2019, 09:34

bumbum lubi tę wiadomość

iv09df9h3jajy138.png
    04.2013 - Początek starań (5cs z clo :()
    2016-2018 3 IUI, 3 IVF żadnego zarodka
    Czekamy co los przyniesie...
    Los przyniósł nam monionka 18.06 beta 26609 mIU/ml <3
    21.06 - Serduszko pięknie bije <3
    04.02.2019 Jest Blanka <3
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja też kruszynka 5700 i dlatego dostaliśmy nutriton na ukrywanie a jak to nie pomoże to pewnie mm :/ bo za mało przybiera ...

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 maja 2019, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja ma 5500 i nikt mi nie powiedzial jeszcze ze za malo przybiera. Przybiera po trochu i na kp jest ok. Najnizsza waga jej to 3100, wiec 2400 przez 3 m-ce czyli na miesiąc wychodzi 800g. Nasza prywtna pediatra stwierdzila że to jest ladny przyrost jak na kp i tego sie trzymam bo to najlepsza w okolicy pediatra

symbolica, Lady_E lubią tę wiadomość

• baranosia Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak wyglądają kupki Waszych dzieci? Moja zrobiła dziś po 8dniach taką gumowatą, kleistą. Dla niebojących się widoku taką jak autorki tego postu https://www.babyboom.pl/forum/temat/gumowata-klejaca-kupka-niemowlak-3-miesiace-zdjecie-kupki-ostrzegam.88253/

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 maja 2019, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas waga ok 6.5 kg kilka dni temu wazylam w samym suchym pampersie i body, to było 6.600 A body i pampers to ok 100g.

Urodził się z 3160, spadł do 2880. Także przybiera elegancko :) W 3 miesiące ponad 3 kg więc wychodzi ponad 1 kg na miesiąc.

My się karmimy klasycznie najczesciej. A kupy są z 2-3 dziennie.

• Karletka Przyjaciółka

Wysłany: 10 maja 2019, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Dziewczyny jak wyglądają kupki Waszych dzieci? Moja zrobiła dziś po 8dniach taką gumowatą, kleistą. Dla niebojących się widoku taką jak autorki tego postu https://www.babyboom.pl/forum/temat/gumowata-klejaca-kupka-niemowlak-3-miesiace-zdjecie-kupki-ostrzegam.88253/
    Jak mój dziedzic nie robił przez tydzień To była wlasnie taka, no i oczywiście śmierdzące bąki. 😄

Mój pewnie dobija juz do 7 kg. A ważył 3300g

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2019, 13:05

k0kd82c32w13sbm1.png
  • Papapatka Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas 6200 g.
    I chyba tez problemy z dziaslami bo wpycha ręce smoka nie chxe jeść nie chce. Jest przy tym bardzo niespokojna. Daje jej gryzak to chwile jest spokój a potem znowu marudzi i poplakuje. Noszę nic nie pomaga, strasznie się odpycha i płacze. Myślicie że to mogą być zęby? Wczoraj w dzień miała jeden taki atak, drugi w nocy, trzeci przed chwila....

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • Karletka Przyjaciółka

Wysłany: 10 maja 2019, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papatka nie wykluczone. 😉

k0kd82c32w13sbm1.png
  • artemida27 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heh.. u nas też od poniedziałku ciężko. Marudzi, płacze, nie chce spać. Ile ja się muszę nakombinowac żeby zasnęła.. I jeszcze ile płaczu przy tym..

bl9cdf9hojouibxw.png

p19u3e3kecvrs0g3.png
  • MonisiaK Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:
    Moja też kruszynka 5700 i dlatego dostaliśmy nutriton na ukrywanie a jak to nie pomoże to pewnie mm :/ bo za mało przybiera ...
    Az sprawdziłam to córcia na 3 miesiące miała tylko 5100 a nie urodziła się jakaś mała bo 3270 :) Do tej pory jest szczupła :)

Lutyska lubi tę wiadomość

ex2b9vvj4jxe17l2.png
    km5siei3wv50qtno.png
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monisiak dzięki !!! Będę dyskutować z pediatra czy mm będzie konieczne...po nutrtonie zdecydowanie mniej ulewa ciekawe czy będzie to miało wpływ na przyrost masy ciała:)

• symbolica Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonisiaK wrote:
    Az sprawdziłam to córcia na 3 miesiące miała tylko 5100 a nie urodziła się jakaś mała bo 3270 :) Do tej pory jest szczupła :)
    O i to jest drobinka :-)... mój urodził 2930 a na 2miesiące i tydzień ważył równo 5,5kg... teraz obstawiam że 6 kg bo mu się udka zrobiły jak u ludzika michelin. Pediatra mi mówiła krócej karmić bo za dobrze przybiera... także ten teges zawsze cos nie tak ;-)

da8300b52b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 maja 2019, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica, chyba trochę przesadza ta pediatra. Przecież na siłę mu nie wlewasz. Zrobi się mobilny to zrzuci. Mówią że kp nie da się przekarmić, utuczyć. Mój prawie 7kg ma.

Byliśmy znów dziś u pediatry z kaszlem, bo od miesiąca ciągle pokasłuje. Przez jakiś czas było lepiej a teraz znów więcej kaszlu. Nie męczy go, ale potrafi od rana zakasłać kilka razy na godzinę. W dzień mniej. No i pediatra upiera się przy tym sterydzie a jak to nie pomoże to RTG klatki piersiowej. Nie wiem czy to dobra kolejność działania...Czuję się zdezorientowana i przytłoczona.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2019, 17:06

symbolica lubi tę wiadomość

• artemida27 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas ten " kaszelek" to prawie miesiąc się trzymał. Od jakiegoś tygodnia jest ok. Katar też wreszcie się skończył. Na kontrolach było czysto, dla spokoju robiliśmy jej też morfologie, crp i wszystko było idealnie.
    Teraz to kaszle tylko jak zaksztusi się mlekiem albo za głęboko włoży palec do buzi ;)

Nie wiem, a chodzicie do tego samego lekarza? Może warto zrobić jeszcze badania, skonsultować to z innym pediatra? Też byłabym się podawać takie leki bez absolutnej pewności..

bl9cdf9hojouibxw.png

p19u3e3kecvrs0g3.png
  • MonisiaK Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:
    Symbolica, chyba trochę przesadza ta pediatra. Przecież na siłę mu nie wlewasz. Zrobi się mobilny to zrzuci. Mówią że kp nie da się przekarmić, utuczyć. Mój prawie 7kg ma.

Byliśmy znów dziś u pediatry z kaszlem, bo od miesiąca ciągle pokasłuje. Przez jakiś czas było lepiej a teraz znów więcej kaszlu. Nie męczy go, ale potrafi od rana zakasłać kilka razy na godzinę. W dzień mniej. No i pediatra upiera się przy tym sterydzie a jak to nie pomoże to RTG klatki piersiowej. Nie wiem czy to dobra kolejność działania...Czuję się zdezorientowana i przytłoczona.
    Jeśli mogę poradzić to lepiej zrobić usg, jest mniej inwazyjne.
    W zeszłym roku byłam z córką w szpitalu z obustronnym zapaleniem płuc, rtg i croyw końcu zrobili jak wymusił am to na 4 lekarzu w Lux Med (porażka straszna...) w szpitalu jej zrobili usg i na kontroli po wyjściu też miała usg i co ciekawe jeszcze były pozostałości po zapaleniu widoczne.

malami91 lubi tę wiadomość

ex2b9vvj4jxe17l2.png
    km5siei3wv50qtno.png
  • MonisiaK Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mój też kaszle i lekarz powiedział że po pierwsze przez pchanie łapek do buzi, po drugie wzmożona produkcja śliny a po trzecie zwracanie treści żołądkowej (ulewanie) i u nas by się zgadzało :)

Lutyska lubi tę wiadomość

ex2b9vvj4jxe17l2.png
    km5siei3wv50qtno.png
  • Moniiiikaaaa Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff nadrobilam Was:) chwilę mnie nie było bo chrzest I bieganina za wszystkim. Ale już po. Franciszek grzeczniusienki. :)

2 tygodnie męczył to katar. Ale już wyszliśmy na prostą. Solą, odciaganiem iinhalacjami. Byliśmy na sluchaniu to było czysto I pediatra stwierdziła że "duży grzmot da sobie radę bez lekow". :)
    W przyszły wtorek rota I pneumokoki. Oby nic się nie przyplatalo bo mało czasu na rota nam zostało.

Ja nadal używam poduszki do karmienia -kura Babci Dany. Ale ja karmię tylko na siedząco. Na lezaco jakoś mi niewygodnie. Ale Niunio nie wisi na piersi. Zje co ma zjeść i wypluwa.

I Tez mam jeszcze te "napinania" jak piersi poczują ssanie. I wtedy mleko z nich tryska. Jak wypluje to mu strumień w twarz leje.
    Podziwiam go że sobie radzi z jedzeniem :)

Dziewczyny z bolacymi kregoslupami. Robicie coś z tym? Ćwiczenia? Nie noszę Frania za dużo Ale jest już dość ciezki. Waży pewnie ponad 7kg A ja raczej z mniejszych osób-52kg. W nocy nie mogę się przekręcić, tak boli. Dopiero jak się rozruszam to przestaje.

Mamy sezon na szparagi. Bardzo bardzo polecam. Wczoraj robiłam:)
    https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kurczak-

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2019, 23:13

Papapatka lubi tę wiadomość

‹‹ 1096 1097 1098 1099 1100 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ