Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
symbolica wrote:Myślę, że powinnaś go budzić na jedzenie w nocy jak noworodka - mleko w piersiach jest bardziej tłuste wtedy i podawać mu kapsułki dha albo jakis tran dla dzieci.
Mój mały właśnie dlatego przez pierwsze 6 tygodni tak przybierał, że jadł noca co 3h.... teraz odrobinę zwolnił i dobrze (choć dziś w nocy mnie zaskoczył bo domagał się cycka co 3h... ech.. własnie policzyłam, że po największym spadku po porodzie to przybierał mi 40g!! dziennie do dziś... z 2,6kg do 6kg w 85dni... więc wg tabelek za dużo)
Ale mój młody budzi się na jedzenie co 2.5h/3h ... a w nocy w maksie prześpi 5h..
Więc nie wiem czym jest to spowodowane... Morfologia wyszła okej...
Ruda ile Twoja Ala przybrała od wagi urodzeniowej przez te 3 msc? ile ważyła jak się urodziła ? i ile w 3 msc?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2019, 15:32
symbolica lubi tę wiadomość
-
ruda90 wrote:Ala urodziła się 2 lutego z wagą 3600 wagą spadkową 3450 teraz waży 5740
u mnie było 3970g - urodzeniowa, 3680g spadkowa, a teraz 5815gWiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2019, 16:36
-
ruda90 wrote:Twój synek jest troszkę młodszy
Sama już nie wiem może przesądzam...
no tak 12 dni różnicy.. Mi też pediatra powiedział, że on za mało tyje .. o 200-300g za mało na miesiąc ;( -
ruda90 wrote:Karola i co z tym zrobisz? Zaproponował jakiś plan działania ?
Robiliśmy morfologie wyszło okej, pediatra powiedziała, że widocznie taka jego uroda. Oczywiście dalej będę go Wazyla Co 2 tyg (nie częściej bo bym zgłupiała). Postaram się mu dac chociaż ze dwa razy dziennie modyfikowane ale on nie toleruje butli -
nick nieaktualny
-
Malami ciesze sie I nie cieszę, nie wiem moze to i chwilowe, ale jak nie bedzie jadł w nocy to i bardzo możliwe że pokarm mi zaniknie szybciej.
Co do przyrostow, nie wypowiem się, ale trzymam za wasze dzieciaczki kciuki, aby miały wieksze chęci do jedzenia, a rodzice mniemanie stresowaliWiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2019, 17:50
Karola94c lubi tę wiadomość
-
Migotka83 wrote:Dziewczyny, jesli bobas malo przybiera to trzeba karmic tez noca i to co 3,max co 4h. U nas niska masa urodzeniowa, do tej pory nie robimy przerw dluzszych niz 4h, zeby dziecko ciagle przybieralo. Poki co mamy 3,5 miesiąca i plus 3kg od najniższej wagi. Tylko kpi, mm wogole wiec przyrost jest ponoc bardzo dobry chociaz tez sa kryzysy... Kpi oprocz tego ze jest tragedia dla mnie to ma taki plus ze kontrolujemy ilosc. Dziecko powinno zjadać m.in. 150mlxMasa na dobe. Niestety nie ma lekko, ale u nas minimalna waga po spadku to bylo 1865gr wiec stosuje sie do powyzszych zaleceń nadal, boję się spadku. Mala zaliczyla juz anemie, ale co ciekawe w tym czasie tez przybierala ladnie na wadze wiec naprawdę polecam częste karmienie
U nas kpi w dzien plus cycek jak zechce. W nocy sam cycek.
Urodziła się 27.01 z wagą 3230 g, najniższa 2930 g. Obecnie, w 3.5 mc ma 6350 g. Karmie ją kiedy ona chce. I ile chce. Zazwyczaj w nocy o północy 2, 4 (z cycka) a w dzień butla z moim mlekiem. Czasem co 1h czasem co 4h. Raz wypije 110 ml innym razem 220 ml. Jak tylko mam jakiś zapas (więcej niż 200 ml w lodówce) to mróżę. Nawet po 50 ml.Migotka83 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMalami u nas podobnie. Juz tak ladnie spala (max 5 godz u nas bylo)a teraz jak noworodek co 2,5-3 godz pobudka. Cala noc to pieknie.ja na to nie licze, synek dopiero ok roku zaczal cale noce przesypiac. A ostatnio mama miesiecznego maluszka sie mnie pytala z nadzieja w glosie czy mala juz przesypia mi cale noce. Ja się ciesze ze nie chce sie w nocy bawic a na jedzenie jak sie budzi to mi jakos strasznie nie przeszkadza, gorzej bedzie jak zaczna zeby meczyc albo wlasnie jak zechce w nocy sie bawic...
Karola sprobuj innych butelek, nawet takich zwyklych.moze akurat ktoras podpasuje.moj chrzesniak aventu nie tolerowal, wolal Canpol i smoczki i butelkeKarola94c lubi tę wiadomość
-
U nas były przesypiane noce po 6-7 godz I chyba skończyło się zapaleniem piersi.
W prawej piersi bolesny guzek, I cały dzień mnie bolą miesnie jak przy grypie.
Podpowiecie jak walczylyscie? Wzięłam para etamol, karmię od gory, ciepły prysznic. Karmię jak najczęściej. Jak długo Wam zajmowało żeby to ogarnąć? -
Karola94c wrote:Np. Teraz mój młody jak np 16, 17 i teraz je, czyli 18.30 .. ja nie wiem czemu on tak mało przybiera w takim razie..
Baranosiaja chyba kupię książeczkę sensoryczną bo tak naprawdę to im wszystko jedno co dostaną ( mówię o niemowlakach 😉) Ala bawi się wszystkim tylko nie zabawkami także sama nie wiem co jej kupić 🙈 a Oliwka to już panienka więc jakiś ciuch pewnie 😎 -
Moniiiikaaaa wrote:U nas były przesypiane noce po 6-7 godz I chyba skończyło się zapaleniem piersi.
W prawej piersi bolesny guzek, I cały dzień mnie bolą miesnie jak przy grypie.
Podpowiecie jak walczylyscie? Wzięłam para etamol, karmię od gory, ciepły prysznic. Karmię jak najczęściej. Jak długo Wam zajmowało żeby to ogarnąć?
Łykaj coś z ibuprofenum (a nie paracetamol, bo nie działa przecizapalnie!!!) czyli nurofen/ibum/ibuprom dawka 400mg (jeśli masz te słabsze 200mg to łykaj po dwie), pić szałwię i przystawiać... objawy zapalenia piersi rzeczywiście przypominają grypę. możesz liście z kapusty też też do stanika zapakować (są dwie szkoły, że rozbite tłuczkiem do zamrażalnika albo do lodówki i schładzać). Ja łykałam dodatkowo czosnek w kapsułkach - na pewno nie zaszkodzi.
baranosia wrote:Macie jakieś fajne pomysły na zabawki dla naszych maluszków na dzień dziecka?
Ja planuję więcej grzechotek kupić bo mamy mało, żeby go zachęcać do chwytania.. wcześniej kupiłam i używamy książeczek kontrastowych - mam jakieś od 0-3miesięcy i 3-6miesięcy i dodatkowo jeszcze karty kontrastowe. Fajna jest też kostka sensoryczna -akurat to mamy, zawieszam póki co na pałąku z maty edukacyjnej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2019, 19:51
Ewelcia85 lubi tę wiadomość
-
Karola94c wrote:Np. Teraz mój młody jak np 16, 17 i teraz je, czyli 18.30 .. ja nie wiem czemu on tak mało przybiera w takim razie..
A jakim jest dzieckiem? bardzo żywym? nerwowym czy spokojnym... może szybko spala to co zje..? Mi wszpitalu jeszcze po urodzeniu dokarmiały po moim karmieniu przez jedną dobę 20-30ml. skutek był taki w dobę przybrał 200g... dla mnie i dla nich to był szok. Stiwierdzły że chyba go źle zważyły poprzedniego dnia.. a był ważony na tej samej wadze poprzedniego dnia o dwóch różnych godzinach więc raczej niemożliwe. Spróbuj go dopychać może po piersi butlą, jeśli sobie da dopychać..
-
A jak długo je? O ile pamiętam ty też miałaś problem z szybkim wpływem? Może być tak jak u mojego że je to co szybko płynie a dalej ma w nosie ssanie i efekt jest taki jak napisała Ewelcia że nie je tresciwegoKarola94c lubi tę wiadomość