X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2019, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak dokładnie jak pisze malami. Czy mm, czy kp- to się po 6 miesiącu rozszerza dietę.

Mi mama opowiadała, że ja jak miałam 2 miesiące miałam już rozszerzana dietę, bo lekarze kazali. Nie przybieralam ile trzeba i kazali dac rosołek. No i mama dała... A dziś? Dziś mam tak rozwalony żołądek, że średnio 2-3 razy w miesiącu mnie boli, Jest mi niedobrze i wymiotuje. Odkąd pamiętam mam zapalenie rumieniowe, refluks z dwunastnicy do żołądka i z żołądka do przełyku i hipersekrecje kwasu solnego. Od małego dziecka mam problem z układem pokarmowym. Oczywiście cierpienia zwiazanwgo z gastroskopia też nikt mi nie odbierze...
    A to był tylko rosołek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2019, 17:38

• baranosia Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie teraz rozszerza się po skończonym 6mcu. Choć lekarz u którego ostatnio byłam mówił że kupki uregulują się jak po 4mcu zacznę dawać jabłko 🤦‍♀️ (całe szczęście to nie był nasz pediatra uff)

Bardzo polecam grupę na fb mi przy synku dała masę inspiracji https://www.facebook.com/groups/871657859549458/

A o blw https://www.facebook.com/alaantkoweblw/

symbolica lubi tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Barnosia napisałam żeby mnie dodali do grupy - chętnie się doszkolę co można, kiedy itd.

Z tym jabłkiem to pediatra ma rację w pewnym sensie - tarte jabłuszko przeczyszająco działa, a gotowane jabłuszko na odwrót... raczej jabłkiem w piątym miesiącu życia nie rozwali się dziecku żołądka. ;-)

da8300b52b.png
  • Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:
    Dziewczyny, ogarniacie powoli temat rozszerzania diety? Do końca 6go miesiąca jest jeszcze czas, ale ja z ciekawości czytam sobie co nieco. Doświadczone mamuśki, stosowałyście metodę blw? To teraz takie na topie, ale ja jakoś nie mam przekonania póki co...
    Oliwce rozszerzałam papkami i bardzo długo nie tolerowała innej konsystencji a karmiłam ją do 3 r.ż bo sama się nie garnęła 😒 a Ala za to papki jadła jakieś 2-3tyg, potem rozdrabniane widelcem i dawałam jej warzywka ugotowane do ręki , zeby sama próbowała.Efekt jest taki , ze Ala ma 19 msc i juz od dawna je wszystko sama ( oprócz zup ) . Z Wojtusiem też będe tak rozszerzać dietę jak Ali 😉

malami91 lubi tę wiadomość

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em wrote:
    Tak dokładnie jak pisze malami. Czy mm, czy kp- to się po 6 miesiącu rozszerza dietę.

Mi mama opowiadała, że ja jak miałam 2 miesiące miałam już rozszerzana dietę, bo lekarze kazali. Nie przybieralam ile trzeba i kazali dac rosołek. No i mama dała... A dziś? Dziś mam tak rozwalony żołądek, że średnio 2-3 razy w miesiącu mnie boli, Jest mi niedobrze i wymiotuje. Odkąd pamiętam mam zapalenie rumieniowe, refluks z dwunastnicy do żołądka i z żołądka do przełyku i hipersekrecje kwasu solnego. Od małego dziecka mam problem z układem pokarmowym. Oczywiście cierpienia zwiazanwgo z gastroskopia też nikt mi nie odbierze...
    A to był tylko rosołek.
    Mi też mama szybko rozszerzała dietę i u mnie za to oberwały jelita . Wystarczy stres , albo ostrzejsze jedzenie i dosłownie puchną mi a ja zwijamsię z bólu. Ech tez dzieciom dietę rozszerzam po 6 msc i bardzo na spokojnie .

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• symbolica Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Współczuję dziewczyny tych problemów żolądkowo-jelitowych.. moja teściowa karmiła krowim mlekiem od początku - dużo było płaczu i kolek u jej dzieci... żaden nie ma zdrowego żołądka.

Ja znowu zaczęłam rozszerzać dietę małej przy kp trochę jabłuszkiem (niecodziennie) po 4mż. Nic jej nie było. Długo mi papki jadła bo dławiła się każdym nierozdrobnionym kawałkiem... i wymiotowala. Także hard core z nią miałam. Myślę, że wpływ na to mogło mieć jej obniżone napięcie mięśniowe? choć mówić zaczęło bardzo szybko i od razu wyraźnie, tyle, że po dziecięcemu bez np. "r"... Mały teraz to jest siłacz więc może będzie lepiej i szybciej zacznie jeść rozdrabiane widelcem :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2019, 19:55

da8300b52b.png
  • amir Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_e jak tam u Ciebie sytuacja z karmieniem?

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2019, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaczynalam od marchewek ale co dalej bylo nie pamietam. Jablek synek nie jadl dlugo.dopiero rok temu zaczal a pielegniarka mi powiedziala że to przez to ze zaczelam od marchewek a powinnam od jabłek.nie wiedzialam czy smiac sie czy plakac z jej wiedzy... Szwagierka dawala córce mleko krowie chyba po 1 m-cu,oczywiscie na pol z woda ale nawet... Mala wymiotowala bez przerwy ale co tam.teraz ma 5 lat i bez przerwy problemy z zaladkiem.takze niektórych teorie mnie przerazaja. Kiedyś bylo inaczej i z zywieniem i wychowywaniem ale czasy się zmieniaja

symbolica, Karola94c lubią tę wiadomość

• SiSi111 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny moj drugi dzien przygody z chusta traw i chyba sie zakochuje, jeszcze daleka droga do osiagniecia perfejcji ale zapał mam duży, to bardzo wygodne i przyjemne tymbardziej ze bedzie coraz cieplej i więcej czasu na dworku bedzie sie spedzac wiecej a gondola coraz bardziej piecze w dupke moja mała bo robi sie ciekawa swiata. Doradzcie mi teraz jaka chuste wybrac, cwicze na pasiaku od instruktorki ale jak to baba podobaja mi sie inne wzory np. Żakardowe, serduszkowe tylko nie wiem czy dla poczatkujacej bedzie ok? No i sama bawelna czy z domieszkami?

malami91 lubi tę wiadomość

❤❤❤
    m5kxvau.png
  • Lady_E Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amir wrote:
    Lady_e jak tam u Ciebie sytuacja z karmieniem?
    Wygląda na to że wróciło wszystko do normy:) Zjadła dzisiaj mm o 14. A potem już cyc i jest już super. Mleko napływać jaj wcześniej mała się najada.
    Nie wiem czy to zbieg okoliczności Ale może to stres. Wyczulam coś w piersi i siectym mocno stresoealam. O 15 dzisiaj miałam usg i wszystko jest ok tylko torbielmleczna po zapaleniu piersi ja się uspokoilam i magicznie pokarm wrócił:)
    Albo 3 dniowy kryzys.

Co do rozszerzania polecam książkę BLW bobas lubi wybór. Świetnie napisana i wyjaśnione czemu od 6mż. Czemu nie papki itp. Ja będę rozszerzać BLW.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2019, 22:27

malami91, symbolica lubią tę wiadomość

iv09df9h3jajy138.png
    04.2013 - Początek starań (5cs z clo :()
    2016-2018 3 IUI, 3 IVF żadnego zarodka
    Czekamy co los przyniesie...
    Los przyniósł nam monionka 18.06 beta 26609 mIU/ml <3
    21.06 - Serduszko pięknie bije <3
    04.02.2019 Jest Blanka <3
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2019, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny i nas każde karmienie to dramat cycek nie butelka też nie już nie wiemnxonrobic denerwuje się i chce mi się ryczec...a waga stoi w miejscu lub spada 😭😭😭😭😭

• symbolica Autorytet

Wysłany: 15 maja 2019, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisi co kto lubi, powodzenia w chustowaniu! właśnie dlatego, że będzie coraz cieplej - pamiętając ubiegłoroczne upały-nie wyobrażam sobie nosić małego spacerach-w dodatku dobrze przybiera.. człowiek ledwie wytrzymuje w swoim ciele w upał.. Na razie mamy zimny maj, zobaczymy jak będzie latem.. dla mnie spacer z wózkiem to relaks, składam budę żeby mały mały nie miał monotonii kiedy nie śpi, biorę na ręce w parku na kilka-kilkanaście minut i to nam wystarcza. Nosidełko jak chciałam kupić to tak bardziej do domu.

Ruda współczuję, czas znowu spotkać się z doradcą laktacyjnym czy ze swoją położną środowiskową.. mała nie ma problemów z wędzidełkiem? może coś ją boli/dolega? Jak ją często ważysz? ile waży?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2019, 07:23

da8300b52b.png
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2019, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wazymy się codziennie waży 5780, czasem na spiocha uda jej się wcisnąć butlę...ręce mi opadają

Niby robót kupy i moczy pampersy ale sama nie wiem...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2019, 07:44

• symbolica Autorytet

Wysłany: 15 maja 2019, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:
    Wazymy się codziennie waży 5780, czasem na spiocha uda jej się wcisnąć butlę...ręce mi opadają

Niby robót kupy i moczy pampersy ale sama nie wiem...
    To chyba tragedii z tą wagą jeszcze nie ma?? Ruda ksiązka dla Ciebie:
    https://www.ceneo.pl/23959751#tab=spec

Książka ma b.dobre opinie, doradzi i uspokoi Cię... jak mała wydala to tym bardziej nie jest źle, taki egzemplarz z niej. Mój to Ciągle by jadł ostatnio i walczę żeby nie tak często...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2019, 07:53

da8300b52b.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 15 maja 2019, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisi oblukaj sobie serduszka bawełna + len od everyslings! Ja mam pink lady i jestem zakochana! Przez pasiaka 100% bawełny skośno- krzyżowy zniechęciłam się do chusty, a teraz pokochałam na nowo. Dociąga się paluszkiem i jest mega nośna i przyjemna. W lato będzie chłodzić więc to na plus

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2019, 08:13

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Papapatka Autorytet

Wysłany: 15 maja 2019, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was przymierza się do zakupu tuli? Tyle pozytywnych opinii chyba sama się skuszę chociaż cena niezła

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 15 maja 2019, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papapatka możesz poszukać używanej ;) ja miałam ergobaby ale mało nosiłam. Synek był z tych co szybko zaczęli chodzić i musiał robić dziennie mnóstwo kilometrów na nogach tyle miał energii 😁

Papapatka lubi tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Papapatka Autorytet

Wysłany: 15 maja 2019, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:
    Dziewczyny i nas każde karmienie to dramat cycek nie butelka też nie już nie wiemnxonrobic denerwuje się i chce mi się ryczec...a waga stoi w miejscu lub spada 😭😭😭😭😭
    A próbowałas włączyć suszarkę albo odkurzacz do karmienia?

symbolica lubi tę wiadomość

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 maja 2019, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy temacie chrzcin ktoras sie chwalila sukienka do karmienia ;) nie pamietam juz kto ale mam pytanie do tej osoby. Czy kupowałas ja stacjonarnie czy moze w necie?jak ta druga opcja moze masz namiary?
    Jezeli ktos ma sprawdzony sklep internetowy z takimi cudami to dajcie linka ;) na wesele idziemy bez dzieci ale na poprawiny raczej ich wezmiemy wiec przydałoby sie miec ubior z mozliwoscia
    nakarmienia malutkiej ;)

• baranosia Autorytet

Wysłany: 15 maja 2019, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lutyska ja kupiłam zwykłą sukienkę i wstawiłam kryty zamek ;) to tak jakbyś nie chciała wydawać fortuny na sukienkę do karmienia :)

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
‹‹ 1101 1102 1103 1104 1105 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ