X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • amir Autorytet

Wysłany: 22 maja 2019, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica a jak sprawdza się ta poduszka? Główka się poprawia?

• symbolica Autorytet

Wysłany: 22 maja 2019, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amir wrote:
    Symbolica a jak sprawdza się ta poduszka? Główka się poprawia?

Szczerze mówiąc czasem zapominam ją dać małemu pod główkę, bo podkladam dopiero jak mono zaśnie z nocy albo w dzień gdy leży na macie... poprawić mu się chyba nie poprawiło, ale też nie pogarsza się mu się, lubi ją ale sam nie zasypia na niej tylko na naszym łóżku przy cycu albo na rękach w rożku lub kocyku (które utrzymują ciepło-to mój sposób żeby się nie wybudzał przy przekładaniu lub odkładaniu) ciężko mi go odłożyć podkładając jeszcze poduchę. Więc najczęściej dopiero ok godz.21-22 mu ją podkładam.. dziś zliczyłam ile mały miał w dzień aktywności i wyszło mi 6h (4xok1,5h) nie licząc jednego nocnego karmienia przy którym przysypia... czyli na dobę śpi ok17-18h, to duuuużo, ale domaga się tego... poszedł spać już o 17.30...

Ruda super :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2019, 20:51

da8300b52b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 maja 2019, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda ciesze sie ze w koncu jest ok i oby tak dalej ;)
    Symbolica ja nie zliczylam jeszcze nigdy ile mala spi ale im więcej tym lepiej dla mnie ;) niestety moje dzieci to w dzien nie lubia za dlugo spac. Syn byl taki sam.dobrze ze na spacerze spi.dzis musialam wyjsc na podworko uspac bo w domu nie chciala tylko ryczala ze zmeczenia a jak wyszlam z nia za drzwi od razu bylo ok. Zrobilam kolko wokół domu i wrocilam robic obiad :D dobrze ze mam tylko 1 schod do domu ;)

symbolica lubi tę wiadomość

• amir Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 00:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica to pozazdrościć oj na dobę śpi 12-14 :)

• symbolica Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amir to rzeczywiście nie za długo Ci śpi.. Taki artykulik o śnie dziecka znalazłam - dlaczego sen ważny.. https://mamadu.pl/135617,high-need-baby-ile-snu-potrzebuje-dziecko

Lutyska najważniesze, że masz sposób na swoje dziecko żeby zasnęło :-) Dokładnie dzieci ryczą ze zmęczenia, mój tak samo daje znać, że ma dość zabaw i chce spać. Właśnie ostatnio mnie naszło żeby zliczyć ile on śpi i chyba zacznę notować. Dziś wstał ok 5 rano, poszedł spać o 7, z jedną przerwą karmieniową przed 2 po 8,5hspania..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2019, 07:59

da8300b52b.png
  • Lady_E Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała chyba znowu skok. Maruda taka. Albo pogoda ja wkurza jak mnie :)
    Zaczęła się przewracac z brzucha na plecy. Czyli mamy komplet. Bo odwrotnie też się przewraca. Jak ma ochotę bo to leń:) I lubi leżeć na boku :)
    Wszyscy mówią że bardzo szybko się rozwija. Pewnie będzie szybko siedzieć itp. A ja się martwię czy nie za szybko. Jeju ja się o wszystko martwię...
    Śmieje się już na głos tak że czasem padam że śmiechu z niej :p

Ale zaczęła wystawiać język. I nie wiem czy ma się tym martwić. Widzę że robi to świadomie. Bo wystawia jak ktoś do niej mówi albo jak się cieszy. Jak dam jej cos co moze ugryźć to nie wysyawia. Tesciowa twierdzi ze zeby bada.... Jak myślicie? Umawiać się do neurologa lub logopedy? Czy już przesadzam :p

My dostaliśmy poduszka head care w prezencie. Mała ma leciutko zniekształcone główke z prawe strony. Leży na niej na razie tylko w wózku. Używamy parę dni zobaczymy czy się poprawi.

iv09df9h3jajy138.png
    04.2013 - Początek starań (5cs z clo :()
    2016-2018 3 IUI, 3 IVF żadnego zarodka
    Czekamy co los przyniesie...
    Los przyniósł nam monionka 18.06 beta 26609 mIU/ml <3
    21.06 - Serduszko pięknie bije <3
    04.02.2019 Jest Blanka <3
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bumbum wrote:
    Czy któraś z Was słyszała o zaokrągleniu rogu czołowego? U nas takie coś było stwierdzone po porodzie i teraz będziemy iść na USG kontrolować.

Bumbum tu na forum mamy dyskutowały o tym i najwidoczniej trzeba to kontrolować bo spowodowane to może być niedotlenieniem przy porodzie, ale żadnych następstw nie musi być.
    http://forum.gazeta.pl/forum/w,907,164696470,164696470,Zaokraglone_rogu_czolowe_w_komorach_bocznych_mozgu.html

Lady E szybka dziewczyna.. no mój ma jeszcze daleką drogę do przewroty - to dopiero leń i maruda bo nie lubi długo leżeć na macie.. jego siostra to uwielbiała a przewroty to coś ok chyba 6 miesiąca się pojawiły. Nie wiem czy Ci doradzać konsultacje, każde dziecko ma swój rytm.. może dziewczyny coś doradzą bo chyba Twoja nie była jednym dzieckiem któremu się przewroty udają na wczesnym etapie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2019, 08:24

da8300b52b.png
  • artemida27 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_E nasza kilka tygodni temu tak miała, że często wystawiala język. Po kilku dniach jej przeszło i teraz już praktycznie tego nie robi.

U nas raz na kilka dni, przypadkowo udaje jej się przewrócić z brzucha na plecy. Jakoś tych obrotów świadomych szybko u nas nie widzę. Za to rączki ma coraz sprawniejsze- sama wyjmuje sobie smoczka, bawi się nim, wkłada, przekłada z rączki do rączki. Tak samo zabawki i grzechotki. Sięga po nie leżąc na brzuchu.

Lady_E, symbolica lubią tę wiadomość

bl9cdf9hojouibxw.png

p19u3e3kecvrs0g3.png
  • Lady_E Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    artemida27 wrote:
    Lady_E nasza kilka tygodni temu tak miała, że często wystawiala język. Po kilku dniach jej przeszło i teraz już praktycznie tego nie robi.

U nas raz na kilka dni, przypadkowo udaje jej się przewrócić z brzucha na plecy. Jakoś tych obrotów świadomych szybko u nas nie widzę. Za to rączki ma coraz sprawniejsze- sama wyjmuje sobie smoczka, bawi się nim, wkłada, przekłada z rączki do rączki. Tak samo zabawki i grzechotki. Sięga po nie leżąc na brzuchu.
    Z tym wyjmowaniem smoczka to cyrk. Placze bo chce smoczka daje po chwili sama to wyjmuje i nie trafia spowrotem i znowu płacz bo chce smoczka:p I tak w kółko:) Moja jeszcze nie sięga po zabawki jak jest na brzuchu. Tzn chce i sie piekli bo chce cos wziąć a nie czai jeszcse jak :p

iv09df9h3jajy138.png
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojej do obrotów jeszcze daleko ale my ze wszystkim jesteśmy w tyle że względu na napięcie mięśniowe:)

• symbolica Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalezione więc wklejam:

"Zabawa z dzieckim w rowerek i boksowanie :
    https://parenting.pl/zabawy-z-dzieckiem-rowerek-i-boksowanie

Ta zabawa z dzieckiem posiada dwa elementy, rozwijające różne umiejętności dziecka:

Rowerek. Ułóż dziecko na plecach. Weź w ręce jego stópki i zacznij nimi delikatnie poruszać, tak jakby miało pedałować. Możesz dodatkowo zachęcać dziecko do poruszania nóżkami samodzielnie, mówiąc w rytm pedałowania: "A teraz jedziemy, jedziemy, jedziemy!". Po jakimś czasie mały "rowerzysta" będzie mógł wykonywać to ćwiczenie bez twojej pomocy.

Boksowanie. Ułóż dziecko na plecach. Weź w ręce jego dłonie i zacznij nimi delikatnie poruszać, tak jakby miało "boksować" powietrze nad sobą. Zachęcaj dziecko uśmiechem, nie zapominaj także o kontakcie wzrokowym. Możesz też powtarzać: "A teraz boksujemy, boksujemy, boksujemy!".

Jakie są zalety tej zabawy?
    Zabawa z 3-miesięcznym dzieckiem w rowerek i boksowanie:

pomaga dziecku opanować swoje ciało,
    rozwija zdolności motoryczne dziecka,
    wspomaga rozwój manualny."

:-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2019, 10:19

baranosia, Ewelcia85, artemida27, Lady_E lubią tę wiadomość

da8300b52b.png
  • Papapatka Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eh. Moja nie chce smoczka. Ciumknie 3 razy i jeeeeb wypluwa. Masakra...

Czy któraś z Was po porodzie sn miała dyskomfort podczas współżycia? W miejscu gdzie miała szwy?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2019, 11:53

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • SiSi111 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojej sie cos pozmienialo, super zasypiala sama a teraz na rękach... :/ odkladam.do luzeczka na spanie i jest ryk:(
    Symbolika fajne, bedziemy się bawić. Ogolnie bardzo wanie zeby organizowac zabawy na srodku lini ciala dziecka, "kosi kosi lapki" itp. mowic na wprost, podawac zabawki. Sluchajcie mojej juz tylko odrobina brakuje do przewrotu z pleckow na brzuch, chyba na dniach to zrobi.
    Ja lecze przeziębienie, mega zatkane zatoki:/ lykam ibuprom bo inaczej bymnie dala rady.

symbolica lubi tę wiadomość

❤❤❤
    m5kxvau.png
  • artemida27 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papapatka wrote:

U nas smoczek polubiła niedawno. Wszystko przez opuchniete dziąsła, ona musi mieć coś w buzi.

bl9cdf9hojouibxw.png

p19u3e3kecvrs0g3.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papapatka wrote:

Czy któraś z Was po porodzie sn miała dyskomfort podczas współżycia? W miejscu gdzie miała szwy?
    Ja mam do teraz, jestem umówiona na wizytę u gina w tej sprawie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 maja 2019, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:
    Mojej do obrotów jeszcze daleko ale my ze wszystkim jesteśmy w tyle że względu na napięcie mięśniowe:)
    Wcale nie jesteście w tyle :) obroty z brzucha na plecy 3-5 miesięcy, a z pleców na brzuch - co już jest dla dziecka trudniejsze i wymaga odpowiedniej koordynacji - 5-7 miesięcy. Musi to poprzedzać nauką przywracania się na boki.
    Oczywiście mniej więcej. U nas wszystko dobrze z napięciem, a przewraca się Tylko z brzucha na plecy nieświadomie i rzadko. Na boki jeszcze nie, ale ta umiejętność sama przyjdzie w odpowiednim momencie :)
    Teraz pod wzgl rozwoju dla dzieci najważniejsza jest praca nogami w lezeniu na plecach oraz łapanie zabawek w lezeniu i na plecach i na brzuchu.

Jeszcze co do siadania- dziecko samo zaczyna siadać i dopiero wtedy można mówić że siedzi. A nie, że się je posadzi i ono siedzi. Dziecko z pozycji na brzuchu,po opanowaniu wysokiego podporu zacznie ćwiczyć i w końcu usiądzie poprzez wysoki podpor leżąc na boku i zgiecie nogi. To jest siadanie A nie usadzenie dziecka i hurra bo siada.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2019, 11:51

symbolica, artemida27, Ewelcia85 lubią tę wiadomość

• Papapatka Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bumbum wrote:
    Ja mam do teraz, jestem umówiona na wizytę u gina w tej sprawie.

Ja też właśnie. Mam we wtorek a Ty?

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papapatka wrote:
    Ja też właśnie. Mam we wtorek a Ty?
    Niestety dopiero w czerwcu, bo takie są terminy do wybranej mojej doktor, ale może wcześniej ustrzele.

• artemida27 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em dzięki. Moja na boki też się nie chce obracać i już zaczynałam się martwić. Ma jeszcze czas :)

Nogami cały czas rusza; wygląda to jak energiczny marsz w miejscu. Leżąc na brzuchu bardzo chce pełzac. Złości się bo nie ma siły żeby przesunąć się do przodu. Czasem tylko te kilka cm jej się udaje.

bl9cdf9hojouibxw.png

p19u3e3kecvrs0g3.png
  • Lady_E Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pak.em dokładnie tak jak piszesz. Dlatego ja jestem w szoku że ona już się przewraca... wgl lubi leżeć jak do przewrotu czyli głowa jeszcze prosto A dupa już na brzuchu. Ale ja tak całe życie śpię może ma to po mnie. Wyrzuciła bym wam filmik jak tak leży Ale nie wiem jak ...

iv09df9h3jajy138.png
‹‹ 1114 1115 1116 1117 1118 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ