X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica moj tez po ok 2 h aktywności ma drzemkę , od urodzenia zasypia sam i mam nadzieję, że tak zostanie 😉😎
    Lutyska przybij piątkę ja tez codziennie piorę i mam wrażenie , że moj kosz na pranie magicznie się zapełnia 😂😂😂
    Ja niestety nie mogę liczyć na pomoc, więc obiady staram się ogarniać na dwa dni, żeby codziennie nie stać przy garach 😉
    Witaj Makowe Pole 😊

makowe_pola, symbolica, Karola94c lubią tę wiadomość

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 maja 2019, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    makowe_pola wrote:
    Symbolica dokładnie jestem z Dąbrowy G. ale rodziłam w Rudzie Śl.

Ja też przecieram buzie i oczka wodą przegotowaną.

Cześć sąsiadko! Ja jestem z Bytomia, a rodziłam w Swietochlowicach 😀

makowe_pola lubi tę wiadomość

• Papapatka Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lutyska u mnie w weekend 6 pran leci. Mieszkam w bloki wiec wieszam na drążku do pociągania, drzwiach balkonie... jak wypadnie pranie ręczników i pościeli to wiadomo w tygodniu trzeba i zrobić.

Moja śpi w dzień 3 razy. 2x30-40 min i raz 2-3 h. Niestety nigdy nie wiadomo jakiej długości będzie drzemka.

Od 4 dni daje mi coś zrobić w domu, oczywiście ma raty. Na raty myje okna. 1 dzien jedno okno- dba żebym się nie przemeczala- złote dziecko 😂😂😁

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • MonisiaK Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    symbolica wrote:
    Ja podziwiam wszystkie mamy z dziećmi małymi w domu z małą różnicą wieku... jedno zdrowe dziecko to pikuś. Dwójka to już wyzwanie (bardzo się bałam, że będę mieć bliźnięta jak zobaczyłam przyrost beta hcg)... nie mówiąc o 6dzieci które się teraz jednej parze urodziły a w domu czeka dwulatek... aaa...potrzebowałabym sztabu opiekunek, inaczej bym wysiadła...

Zamówiłam małemu żyrafkę sophie bo też pcha ręce masakrycznie do buzi... jak mu wetknę gryzak to gryzie gryzak (wodny), ale ciężko mu go utrzymać a ta żyrafka poręczna i kauczukowa więc powinna się fajnie gryźć.. oby ją polubił.

Dzis małemu dą kąpieli zamiast emolientu dodałam olej kokosowy (przeterminował mi sie nierafinowany, pachnący kokosem, boski) - łyżeczkę - a to chyba i tak za dużo... Super sprawa, miała takie super natłuszczone ciałko. Olej taki ma własciwości bakterobójcze, wirusobójcze, grzybobójcze i mnóstwo witamin. W pielęgnacji niemowląt przeciwdziała odparzeniom i pieluszkowemu zapaleniu skóry, nie powoduje uczuleń i wspomaga leczenie alergicznych krostek, pęcherzyków i grudek na skórze niemowlaka. Także polecam zamiast emolientów.
    Ja starsza córe kąpię w oleju koko, jakiś czas temu mi się skończył i ostatnio kupiłam więc i małego wykapie w nim choć się boję że będzie za śliski 😂 Sama też się kapalam ale aż strach przyznać ale ostatni raz kąpiel brałam dzień przed porodem 😂 polecam też na suche, zniszczone dłonie nałożyć sporo i na to rękawiczki takie białe bawełniane na noc :)

symbolica lubi tę wiadomość

ex2b9vvj4jxe17l2.png
    km5siei3wv50qtno.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 maja 2019, 01:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papapatka tylko ja mam meza w domu tylko w niedziele bo w soboty albo w pracy albo cos przy domu robi i do tego mam starszaka wiec mimo wszystko z praniem w weekend bym sie nie wyrobila ;) a i niedziele zostawiam sobie wolna od prac domowych.tylko jedzenie przygotowuje a czasem to i meza do garow zaganiam zeby chociaz troche odpoczac.
    Dzis tez wzielam sie za okna.haha umylam az 1 :D
    Ewelcia rodzina wieksza to i pran wiecej ;)
    A to taki zwykly olej kokosowy dajecie do kapieli czy jakis "kapielowy"? Wlasnie emolient mi sie skonczyl ale mam inne zele dla malej to zobaczymy jak inny sie sprawdzi. Mala od urodzenia ma wrazliwa skore wiec musze uważać.synek tez tak mial i do dzis musze pilnować i smarować, musialabym na nim ten olej wyprobowac...

• baranosia Autorytet

Wysłany: 22 maja 2019, 04:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica Ty jesteś mistrzynią promocji- gdzie znalazłaś żyrafę najtaniej? Bo wg mnie chyba allegro za 71zł ze smartem

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • KaroKaro Autorytet

Wysłany: 22 maja 2019, 06:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj makowe_pola :) ja też jestem że Śląska

Ja oczka przemywam też przegotowaną woda rano i wieczorem:)

Co do spania to moja już ładnie spała o stałych porach 2x1h i 1x 2,5-3h czasami jak wstałyśmy wcześniej to dorzucała sobie jeszcze jedną drzemkę ale od tygodnia mamy chyba skok bo tak jakby mi ktoś dziecko podmienił😂

Ja zazwyczaj piorę po weekendzie i schodzi mi ze 2-3 dni żeby wszystko uprać wysuszyć i uprasować a jak się już odkopę to kosz znów jest pełny po brzegi😅

Dziewczyny która zyfafe Sophie kupujecie? Bo są tańsze i droższe i nie wiem jaka jest różnica

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2019, 06:43

🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
    💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
    🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
    💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
    Niedoczynność tarczycy
    Endometrioza
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 22 maja 2019, 07:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z synem miałam tą https://www.google.pl/search?q=żyrafa+sophie&prmd=sivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiotpCJra7iAhUSpYsKHTzlBeEQ_AUoAnoECA0QAg#imgrc=O8kkzjP92lf3rM
    Tamta ma niby uchwyty i może się wydawać że lepiej ją trzymać ale tą z każdej strony można brać do buzi. I syn zawsze namiętnie gryzł jej nogi i głowę :D

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 maja 2019, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej makowe pola:)

Symbolica ja małemu na dzień dziecka kupiłam Zyrafke. Baranosia ja w Smyku kupiłam za 49.99 zł.

Co do prania-ja robię co drugi dzień, bo mam aby dwie suszarki na pranie:D no i mało miejsca w mieszkaniu;P

Córka znów chora, od poniedziałku siedzi w domu. Jest masakra. Nie daje z nią rady. To jest mały buntownik.. Z drzemek zrezygnowala, więc o 15-16 jest dramat już z nią. Pomijam ataki histerii, jak muszę nakarmić i uspac młodego. Jeszcze pół nocy kaszlala, budziła małego, ten z płaczem co 1.5 h wstawal. Noc straszna... oby już było tylko lepiej. Męża mam w domu tylko na noc, bo o 6.30 wychodzi i wraca po 18.. Ehhh musiałam się wyzalic.

• baranosia Autorytet

Wysłany: 22 maja 2019, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.em ale pewnie tą z uchwytami tak?
    Bo ja chcę tą https://allegro.pl/oferta/vulli-zyrafa-sophie-18cm-gryzak-dla-niemowlat-0-7847783298?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2019, 07:53

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 maja 2019, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam prośbę. Mogłybyście mi doradzić co to za wysypka?

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/24c5bdbd8041.jpg

Na początku obstawiałam potowki, ale tego jest coraz więcej, a przecież mega się staram jej nie przegrzewać. Leży tylko w samych bodach w domu i przy otwartych oknach, a tego z każdym dniem więcej jest. Pomyslalam o jakimś uczuleniu bo ostatnio sporo jadłam pomidorów i jajek wiec odstawiłam, ale nic to nie dało. Nie zmieniłam proszku ani środków do kąpieli w zasadzie kupię ja tylko w wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek lub oleju ze słodkich migdałów. Nie wiem co to może być, a to się ciagle rozprzestrzenia zaczęło wchodzić na nóżki i raczki no i jest na buzi. Początkowo myślałam, ze poczekam do 15go czerwca bo wtedy mamy szczepienie i pokaże to pediatrze, ale chyba będę musiała jednak wybrać się wcześniej bo mnie to niepokoi. Tylko, ze to nie taka łatwa sprawa bo musiałabym cała trójkę ciągnąć ze sobą a nie chce jednak to przychodnia i chorzy itd. Wiec może wy coś doradzacie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2019, 08:55

• bumbum Autorytet

Wysłany: 22 maja 2019, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja ma podobną za uszkami i na klatce piersiowej, ale bliżej szyi. Wysłałam fotkę koleżance położnej, powiedziała, żeby nie przejmować się, bo to stany przejściowe dostosowywania się skóry i tylko przemywać te na twarzy kilka razy dziennie wodą. Ale u Ciebie jest tego więcej, nie wiem czy to ma znaczenie.
    Moja mała też ma suchą skórę, po kąpieli kremuję ją kremem z serii emolium od 1. dnia życia. Myślicie, że to ok? Mąż krytykuje, że skóra się przyzwyczai do kremu i już sama nie będzie umiała sobie potem poradzić. Ale co on tam wie :D

• symbolica Autorytet

Wysłany: 22 maja 2019, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej_st wygląda to na wyprysk kontaktowy (mialam cos takiego kiedys na rękach - wyszła mi alergia na jakieś środki zapachowe)... może jakiś ciemny barwnik w ubranku? chociaz mój też miał takie coś na policzkach i za uszami, ale poznikało bo smarowałam bepanthem plus... choć tutaj rozważałam też alegię bo leżał głową na pieluszce która prała się w proszku zwykłym lub kapsułkach..

Ewelcia super , że mały zasypia sam - zazdroszczę Ci tego :-)

Monisiak fajnie, że u Ciebie tez się sprawdza olej kokosowy. Mały nie będzie śliski - dacie radę. Z tym kompresem na dłonie to też to robiłam jak miałam alergię na rękach.

Lutyśka można tańszy zwykły rafinowany olej kokosowy dawać - tyle, że ten nie pachnie kokosem i nie ma tych właściwości bakterio/grzybobójczych a raczej tylko witaminy i minerały... droższa wersja to zwykły olej kokosowy nierafinowany - ten pachnie bosko i zachowuje swoje właściwości.

Barnosia odkupiłam na allegro żyrafkę - widać, że chyba nie używana bo żywe kolory ma, także połowę ceny mnie kosztowała. Wyparzę ja w domu i będzie gitara. https://allegro.pl/oferta/zyrafa-sophie-18cm-gryzak-vulli-8117533374
    Na te nowe oryginalne bez uchwytów Sophie "nawet nie patrzyłam" jak zobaczyłam, że po 70zł chodzą.. cena masakra wg mnie. Tutaj Pan chce sprzedać za podobne pieniądze: https://allegro.pl/oferta/gryzak-vulli-zyrafa-sophie-18cm-8096210924

Pau.Em. Trzymaj się tam, dużo cierpliwości dla Ciebie i zdrowia dla małej życzę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2019, 10:35

da8300b52b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 maja 2019, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak baranosia,ja mam ten z uchwytami:)

Wiecie co. Z jednym dzieckiem bywa ciężko, ale z dwojgiem to jest jak jazda po górach rowerem bez trzymanki, bez kasku, bez ochraniaczy podczas burzy z piorunami. Ja nie wiem czy wyjdę z tego cało 🤔

baranosia, Ewelcia85, Karola94c lubią tę wiadomość

• baranosia Autorytet

Wysłany: 22 maja 2019, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj nie nie gryzaka używanego bym nie kupiła ale to moje zdanie :) też myślałam że to przesada gryzak za 70zł ale naprawdę warto!

Pau.Em zgadzam się! W dodatku jestem 3ci tydzień sama 🤦‍♀️

Karola94c lubi tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • magdaaa88 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2019, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No gryzaka tez bym nie kupiła używanego. Tymbardziej ze w tej większej wersji były przypadki pleśni w srodku (być może to wina złego użytkowania). My mamy ta mniejsza wersje z uchwytami, dostaliśmy w prezencie. Zastanawiam się nad kupnem tej dużej żyrafki. Amelka poki co łapie do raczki i tak macha ze często uderzy się główkę :D ale teraz tak robi z wszystkimi przedmiotami które ma w raczkach.

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 maja 2019, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.em wiem co czujesz bo ja mam tak codziennie. Teraz od pon tez przeziebiony i marudny (starszak) i codziennie mam dosc ale co zrobic. U mnie na dodatek maz nie rozumie o co mi wieczorem chodzi jak mowie ze juz nie mam sil,cierpliwosci i padam na pysk. Musiałabym go z dziecmi zostawic na caly dzien zeby zobaczyl jak latwo siedzi sie z 2 dzieci w domu i ile przy nich da sie zrobic...

• symbolica Autorytet

Wysłany: 22 maja 2019, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obadam jak przyjdzie ten gryzak - z zewnątrz wygląda na zadbany.. mam nadzieję, że w środku bez niespodzianek.. oj tak większość facetów myśli, że kobieta z dziećmi ma luz blues w domu..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2019, 15:31

da8300b52b.png
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2019, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też słyszałam dobre opinie o tym gruzaku:)

My już po kontroli mała nie spada z centyli więc jest w miarę dobrze:) dalej mamy podawać nutriton i się na zapas nie martwić :)

Papapatka, bumbum, MonisiaK, symbolica, Lutyska, Karola94c lubią tę wiadomość

• bumbum Autorytet

Wysłany: 22 maja 2019, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eh Ci faceci, przecież widzą w weekend ile to pracy, podziwiam Was dziewczyny. Ostatnio moja mama stwierdziła, że jedno dziecko to bajka :)
    Czy któraś z Was słyszała o zaokrągleniu rogu czołowego? U nas takie coś było stwierdzone po porodzie i teraz będziemy iść na USG kontrolować.

‹‹ 1113 1114 1115 1116 1117 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ