X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chorowałam i właściwie już chyba kończę (tfu tfu). Pomógł mi 3x na dobę ibuprom 400mg (z polecenia na grupie- dziękuję!), domowe soczki malina czarny bez, herbata z cytryną i miodem, płukanie gardła wodą z solą, psikanie tamtum verde i co Jakiś czas strepsils

SiSi111 lubi tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • SiSi111 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Ja chorowałam i właściwie już chyba kończę (tfu tfu). Pomógł mi 3x na dobę ibuprom 400mg (z polecenia na grupie- dziękuję!), domowe soczki malina czarny bez, herbata z cytryną i miodem, płukanie gardła wodą z solą, psikanie tamtum verde i co Jakiś czas strepsils

Czyli ibuprom? Ale karmisz?

❤❤❤
    m5kxvau.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SiSi111 wrote:
    Czyli ibuprom? Ale karmisz?
    Tak tak karmię.

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • amir Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papatka a jak mała w nocy je cyca to zauważyłaś spadki w ilości sciaganego mleka w dzień?

• symbolica Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi na gardło zawsze pomaga Neoangin (ma w domu zawsze duże opakowanie 36szt/kilkanaście złotych, wg mnie najlepszy jest - też karmię). Można też propolis w sprayu i psikać gardło - mocne to jest.. Ibuprom jak najbardziej można, dłużej działa i mocniejszy-przeciwzapalny w przeciwieństwie do paracetamolu, który nadaje na ból gól głowy itp.

SiSi111 lubi tę wiadomość

da8300b52b.png
  • makowe_pola Debiutantka

Wysłany: 21 maja 2019, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, pisze pierwszy raz ale przyznaję się, że podczytuje Was dość regularnie bodajże od połowy mojej ciąży (mała urodziła się 29.01. 2 tygodnie przed wyznaczonym terminem) i nie raz korzystałam z Waszych rad i doświadczeń 😊 ponieważ pojawił się temat leków w okresie przeziębienia dzielę się linkiem do strony gdzie można sprawdzić jakie leki są w miarę bezpieczne, znalazłam to na blogu mamy ginekolog kiedy chciałam się upewnić czy mogę brać dany antybiotyk przy kp. Wydaje mi się, że nie było o tym na forum i może się przyda (a jak było to przepraszam za zaśmiecanie). http://cnol.kobiety.med.pl/pl/leksykon-lekow/jak-wybrac-lek/
    http://www.kobiety.med.pl/leki/search.php. Pozdrowienia dla wszystkich mam i pociech 😊

baranosia, Papapatka, symbolica, Pau.Em, artemida27, Ewelcia85, Migotka83, Karola94c lubią tę wiadomość

• Papapatka Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amir wrote:
    Papatka a jak mała w nocy je cyca to zauważyłaś spadki w ilości sciaganego mleka w dzień?

Nic takiego nie zauważyłam. Mała idzie spać kolo 21. Ja ściągam wtedy od 21.30 do 22. Idę spać. Mala budzi się ok 3.30 daje heh pełnego cycka (6 h od ostatniego odciagania). Najada się jednym i idzie spać (jeżeli ma ochoty na zabawy to budzę męża). A ja idę ściągać drugiego cycka. Potem zazwyczaj kolo 6/7 się budzi i tez jej daje cycka. Zazwyczaj mniej zjada ale wystarczająco żeby z 1h się pobawić. No a wtedy ja zaczynam ściąganie. Potrm w ciągu dnia to co 3h się staram. Czasem Panna i w dzień pociągnie. Ogólnie to ściągam ok 800 ml /dobę i 2-3 rszt karmie ja piersią. Na razie jeszcze ok, mleka mam tak ze raz na 2 tyg uda mi się zamrozić 100 ml.
    Spisuje i kontroluje ilości ściąganego mleka. Na razie jest naprawdę ok. Wysypiam się i jestem w stanie coś w domu zrobić.

Lutyska lubi tę wiadomość

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • Papapatka Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Makowe pola 😀 napisz coś o sobie jak chcesz :) które to dziecko płeć skąd jestes? :)

Wysłany: 21 maja 2019, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Papapatka, jestem że Śląska, Pola jest moim pierwszym dzieciątkiem (mam za sobą niestety 3 poronienia). Cała ciąża była dla duzym stresem więc teraz jak mała daje mi czasami popalić to nawet nie narzekam, najważniejsze, że jest cała i zdrowa 😊 Ze swojej strony mogę Wam jeszcze polecić blog mamafizjoterapeuta, naprawdę cenne rady odnośnie rozwoju ruchowego dzieci - dla mnie jako świeżej mamy super sprawa.

KaroKaro, Karola94c lubią tę wiadomość

• MonisiaK Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny która pisała że jej dziecko wieczorem nie chce spać? W sensie mój mały jak go kładę do łóżka (mojego) do karmienia to zaczyna tak płakać... Muszę go podnieść i uspokoić i tak w kółko. Teraz muszę go brać na ręce i delikatnie na siedząco gibać i wtedy zw którymś razem łaskawie złapie pierś i wtedy mogę się już z nim położyć albo już usypia mi na rękach...
    O co chodzi? Miała któraś z was tak? Przeszło? 🤯

ex2b9vvj4jxe17l2.png
    km5siei3wv50qtno.png
  • amir Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja za namową cdl przystawialam małego ale on przez swoje wedzidelko nieefektywnie jednak ssie ilości mleka poleciały mi mocno czos czuje ze niedługo czeka nas mm a już i tak nie mogę sobie emocjonalnie poradzić z tym że ko nie wyszło, a z dalszym ściąganiem też nie wiem jak będzie Mo Kuba raczej z tych wymagających w dzień praktycznie nie śpi więc nie jest lekko żeby to wszystko ogarnąć

Karola94c lubi tę wiadomość

• bumbum Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czyszcze uszka patyczkiem, ale tylko małżowinkę z tego co wyleci ze środka. A skoro jesteśmy w temacie higieny to czy codziennie przecieracie oczka? Jeśli tak to czym? Ja przecierałam solą fizjologiczną, ale teraz już nie codziennie (raz na tydzień), bo wydaje mi się, że nie ma potrzeby.

• symbolica Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bumbum spokojnie przegotowaną wodą przecierać oczka i buzię.

Makowe pola a skąd dokładnie jesteś? ja też ze Śląska... gdzie rodziłaś?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2019, 14:21

da8300b52b.png

Wysłany: 21 maja 2019, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica dokładnie jestem z Dąbrowy G. ale rodziłam w Rudzie Śl.

Ja też przecieram buzie i oczka wodą przegotowaną.

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też woda :)

• Papapatka Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amir wrote:
    Ja za namową cdl przystawialam małego ale on przez swoje wedzidelko nieefektywnie jednak ssie ilości mleka poleciały mi mocno czos czuje ze niedługo czeka nas mm a już i tak nie mogę sobie emocjonalnie poradzić z tym że ko nie wyszło, a z dalszym ściąganiem też nie wiem jak będzie Mo Kuba raczej z tych wymagających w dzień praktycznie nie śpi więc nie jest lekko żeby to wszystko ogarnąć

Mi cdl tez kazała przystawiac i czasem tak jak w nocy Zośka zalapie. Po drzemce w dzień tez się staram ake nie zawsze się udaje. Tak jak nawet się uda to odciagam to co ona z lenistwa nie wyssala...

Wiesz ja na początku ściągania miałam mniejsze ilości mleka ale uratowały mnie przed mm mrożonki. Teraz też jest tak ze Zośka leży na macie a ja ściągam. Nie zawsze udaje mi się ci 3h, jak wiem źr może być głodna to zaczynam wcześniej. Zdarza się mi i po 3.5 h. Często siedzę na macie obok niej i podaje grzechotki pi kolei. Na spacery wychodzę z nią kolo 17/18 jak Mąż wróci dopiero.
    Q najważniejsze to bez poczucia winy. Zrobiłaś co moglas, 3 mc to tez dobrze. Pij dużo wody laktator i zeszyt do ręki i do dzieła :)
    Ps. Ja pranie robie tylko w weekendy. A obiady albo teściowa albo też w niedziele jak jest MĄŻ i mróżę na cały tydzień. Jak nie wiesz co i jak zorganizować to pytaj śmiało. Może ja coś podpowiem albo inna dziewczyna 😚

• SiSi111 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja oczka solą ale przyznaje bez bicia ze dopiero teraz jak jej zaczelo oczko ropiec to doczytałam ze to nalezy do codziennej pielęgnacji, wczesniej tego nie robilam:) walczę z przeziebieniem.
    A teraz mi powiedzcie ile śpią wasze dzieci w dzień? Moja Gwiazda to jak na lekarstwo 3x 30min w ostatnich dniach:(

❤❤❤
    m5kxvau.png
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    makowe_pola wrote:
    Symbolica dokładnie jestem z Dąbrowy G. ale rodziłam w Rudzie Śl.

Ja też przecieram buzie i oczka wodą przegotowaną.

O a ja jestem z Rybnika, ale wyprowadziłam się 40km od niego na Śląsk Cieszyński :-) Czyli zbyt blisko do siebie nie mamy ;-)

Sisi mój póki co śpi jak noworodek (ma tylko 1,5h aktywności i znowu chce spać, próbuje czasem dociągnąć do dwóch godzin),... teraz ma niby mieć początek skoków rozwojowych (3 czy 4 tygodnie to trwać ma) więc zobaczymy jak to będzie wyglądało. Nadal przy szumie suszarki pięknie zasypia i śpi. W wózku bez szumu też, bez problemu.. nocki też przespane - z jednym karmieniem nad ranem (odpukać!)..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2019, 17:17

da8300b52b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 maja 2019, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SiSi111 wrote:
    Ja oczka solą ale przyznaje bez bicia ze dopiero teraz jak jej zaczelo oczko ropiec to doczytałam ze to nalezy do codziennej pielęgnacji, wczesniej tego nie robilam:) walczę z przeziebieniem.
    A teraz mi powiedzcie ile śpią wasze dzieci w dzień? Moja Gwiazda to jak na lekarstwo 3x 30min w ostatnich dniach:(

Moja podobnie. Dluzej spi tylko na spacerze i to jak wozek jedzie. Jakbym chciala usiąść to po max 10 min sie budzi. Za to rano spi do 8-9 jak jej brat nie wybudzi.wtedy ogarniam siebie i starszaka z ubiorem i sniadaniem.tzn ja jem o ile zdarze ;) pozniej jak zasypia przygotowuje obiad zeby pozniej juz tylko wstawic, czyli w tyg tylko szybkie obiady a w weekendy jak mi sie chce to lepsze ;)
    Papapatka ja Cie podziwiam za to ściąganie i wszystkie inne mamy kpi ;) masz ladnie zorganizowany dzien ;)
    Papapatka z 1 dzieckiem moglam prac w weekendy teraz bym chyba nie zdarzyla.prawie codziennie piore cos no chyba ze trafi sie dzien jak dzis ze dalam rade 3 prania i wywiesic je na podworko! Najpierw krotki spacer zeby mala zasnela a potem wieszalam,synek w piaskownicy ;) czasem jednak ciezko sie zorganizowac z dwojka dzieci....

Karola94c lubi tę wiadomość

• symbolica Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja podziwiam wszystkie mamy z dziećmi małymi w domu z małą różnicą wieku... jedno zdrowe dziecko to pikuś. Dwójka to już wyzwanie (bardzo się bałam, że będę mieć bliźnięta jak zobaczyłam przyrost beta hcg)... nie mówiąc o 6dzieci które się teraz jednej parze urodziły a w domu czeka dwulatek... aaa...potrzebowałabym sztabu opiekunek, inaczej bym wysiadła...

Zamówiłam małemu żyrafkę sophie bo też pcha ręce masakrycznie do buzi... jak mu wetknę gryzak to gryzie gryzak (wodny), ale ciężko mu go utrzymać a ta żyrafka poręczna i kauczukowa więc powinna się fajnie gryźć.. oby ją polubił.

Dzis małemu dą kąpieli zamiast emolientu dodałam olej kokosowy (przeterminował mi sie nierafinowany, pachnący kokosem, boski) - łyżeczkę - a to chyba i tak za dużo... Super sprawa, miała takie super natłuszczone ciałko. Olej taki ma własciwości bakterobójcze, wirusobójcze, grzybobójcze i mnóstwo witamin. W pielęgnacji niemowląt przeciwdziała odparzeniom i pieluszkowemu zapaleniu skóry, nie powoduje uczuleń i wspomaga leczenie alergicznych krostek, pęcherzyków i grudek na skórze niemowlaka. Także polecam zamiast emolientów.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2019, 20:05

Ewelcia85, Karola94c lubią tę wiadomość

da8300b52b.png
‹‹ 1112 1113 1114 1115 1116 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ