X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliq wrote:
    Mam pytanie do przyszłych mamusiek z wadą wzroku. Jest ktoś :-) ? Mam niemałą wadę wzroku i zastanawiam się czy już teraz iść do okulisty czy zostawić to na późniejszy czas ciąży?

Ja jestem krótkowidzem i przed ciążą radziłam się okuliście co do stanu mojej siatkówki. Kazał mi przyjść w połowie ciąży (w 1 trymestrze lekarz nawet nie wkropli mi żadnych kropli dla bezpieczeństwa malucha). Na tyle wcześniej, żeby zdążyć coś zlaserkować gdyby się coś działo.

Pytasz pod kątem zmiany wady? Czytałam, że czasami słabiej się widzi i to przechodzi. Na razie mnie to nie spotkało, ale gdyby jednak to nie będę od razu lecieć do okulisty, szkoda kasy na okulary :)

• MałaMała Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bumbum wrote:
    Ja jestem krótkowidzem i przed ciążą radziłam się okuliście co do stanu mojej siatkówki. Kazał mi przyjść w połowie ciąży (w 1 trymestrze lekarz nawet nie wkropli mi żadnych kropli dla bezpieczeństwa malucha). Na tyle wcześniej, żeby zdążyć coś zlaserkować gdyby się coś działo.

Pytasz pod kątem zmiany wady? Czytałam, że czasami słabiej się widzi i to przechodzi. Na razie mnie to nie spotkało, ale gdyby jednak to nie będę od razu lecieć do okulisty, szkoda kasy na okulary :)
    Ja np jak na poczatku jeszcze nie wiedzialam ze sie udalo nam z Mezem ;) czulam ze mega gorzej widze nawet nie widzialam ktora godzina na scianie z zegarem!! I to byly takie kilkugodzinne braki ostrosci! (Okulary nosze) i tak z tydzien tak mialam... zrobilam test i dwie piekne kreski ;)

<3 12/02/2019 <3
    SZYMEK

• Nadzieja22 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bumbum, według mnie lepiej wymienić te szkła niż męczyć się, gdy będą za słabe :)

HrQwp1.png
    21.06 hcg 14,3, 23.06 hcg 92,07, 25.06 hcg 307, 27.06 hcg 803
    ♡♡♡
    MTHFR 677 homo; niedoczynność tarczycy, ANA+++, NK 17%, kiepskie cytokiny
    W drodze do macierzyństwa od 05.2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2018, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzis mamagienkolog w instatory na swoim instagramie mówiła ciekawe rzeczy na temat suplementacji w ciąży. Suplementacja jest rzeczą dowolna, a to co trzeba suplementowac to kwas foliowy, a cała reszta jest dowolna i duzo zależy od decyzji pacjentki i lekarza. Mówiła o tym, ze pacjentkom, o których wie, ze dobrze sie odżywiają, maja zbilansowana dietę i wzorowa morfologię nie zaleca dodatkowej suplementacji ;) kwas foliowy jest JEDYNYM suplementem diety o UDOWODNIONYM korzystnym wpływie na przebieg ciąży. Cała reszta jest dowolna, dość mocne dowody na działanie maja tez żelazo, jod, DHA i wit D i są to substancje zalecane ale niekonieczne :)

Jonesey, malami91, Lady_E lubią tę wiadomość

• bumbum Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja22 wrote:
    Bumbum, według mnie lepiej wymienić te szkła niż męczyć się, gdy będą za słabe :)

Masz rację, ja noszę na co dzień soczewki - jeśli będzie trzeba to skonsultuje wzrok z okulistą i po prostu kupię mocniejsze, ale mały zapas. Niestety ze względu na wadę na nowe okulary raczej się nie zdecyduje bo to u mnie koszt ok 2k :/ i jak mają mi posłużyć 2 miesiące to słabo :) najlepiej do okulisty się wybrać gdy coś się zacznie dziać, ale co najmniej raz w środku ciąży.
    U mnie wchodzi jeszcze wskazanie do cesarki ze względu na siatkówkę - chciałabym rodzić siłami natury, ale jeśli będzie ryzyko to będzie musiało być CC. Myślę, że skonsultuje to co najmniej u dwóch okulistów :)

• Nadzieja22 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bumbum wrote:
    Masz rację, ja noszę na co dzień soczewki - jeśli będzie trzeba to skonsultuje wzrok z okulistą i po prostu kupię mocniejsze, ale mały zapas. Niestety ze względu na wadę na nowe okulary raczej się nie zdecyduje bo to u mnie koszt ok 2k :/ i jak mają mi posłużyć 2 miesiące to słabo :) najlepiej do okulisty się wybrać gdy coś się zacznie dziać, ale co najmniej raz w środku ciąży.
    U mnie wchodzi jeszcze wskazanie do cesarki ze względu na siatkówkę - chciałabym rodzić siłami natury, ale jeśli będzie ryzyko to będzie musiało być CC. Myślę, że skonsultuje to co najmniej u dwóch okulistów :)
    Ja też noszę soczewki :D Chociaż teraz jak jestem na l4, to głównie okulary. U mnie koszt wymiany szkieł to tylko 150zl.

Masz problemy z siatkówką? Jakie konkretnie masz wady? U mnie krotkowzrocznosc -3,5 i -3,25 dioptrii i delikatny astygmatyzm, ale korygujemy go mocą soczewek, bo nie mogę się przyzwyczaić do torycznych. Ciągle mnie głowa bolała, kręciło się w głowie itp.

HrQwp1.png
    ♡♡♡
  • Kamkakamila Koleżanka

Wysłany: 18 lipca 2018, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na początku łykałam penatal ale teraz mamadha :)

• MałaMała Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To sobie porozmawialam... :P

<3 12/02/2019 <3
    SZYMEK

• Karola94c Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam wadę ale to tylko -1.25 lewe oczko i -1.75 prawe oczko + astygmatyzm.. więc raczej nie będę konsultowała się z okulistą :) .

14.01.2016r - 3580g, 58cm -g.15.00
    3i498u69dg9tllfw.png
    14.02.2019r - 3970g, 59cm -g.00.45
    iv096iye2fv87y8o.png
    6qw2egz2dy2t6mxw.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja22 wrote:
    Ja też noszę soczewki :D Chociaż teraz jak jestem na l4, to głównie okulary. U mnie koszt wymiany szkieł to tylko 150zl.

Masz problemy z siatkówką? Jakie konkretnie masz wady? U mnie krotkowzrocznosc -3,5 i -3,25 dioptrii i delikatny astygmatyzm, ale korygujemy go mocą soczewek, bo nie mogę się przyzwyczaić do torycznych. Ciągle mnie głowa bolała, kręciło się w głowie itp.

Ja to jestem prypadek hardkorowy - powyżej -10. Przez to w jednym oku siatkówka jest trochę rozciągnięta - trzeba obserwować czy nie ma ryzyka pęknięcia w czasie porodu :/ Na razie na szczęście nie ma, ale ciąża może zmienić sytuację.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2018, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jonessey piękna fotka :)

Ja nie biorę nic - po wszystkim wymiotuje. Mam nadzieję, że nic przez to się dziecku nie stanie :(

Byłam dziś z córką i mężem w aquaparku <3 było super :) I teraz żeby się infekcji nie nabawic - mogę wymoczyc się w tantum rosa?

Jonesey lubi tę wiadomość

• Nadzieja22 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMała wrote:
    To sobie porozmawialam... :P
    O co chodzi? :)

Panu.Em moja przyjaciółka też nic nie brała, bo był rzyg automatyczny. Z dzidzia wszystko jak najbardziej w porządku :)

Bumbum, no to faktycznie masz hardkor...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2018, 20:59

HrQwp1.png
    ♡♡♡
  • nati1992 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em wrote:
    Jonessey piękna fotka :)

Ja nie biorę nic - po wszystkim wymiotuje. Mam nadzieję, że nic przez to się dziecku nie stanie :(

Byłam dziś z córką i mężem w aquaparku <3 było super :) I teraz żeby się infekcji nie nabawic - mogę wymoczyc się w tantum rosa?

Ja tydzień temu byłam na basenie i nieświadomie weszłam do jacuzzi bo nawet nie wiedziałam, że nie można...całe szczęście chyba nie nabawiłam się żadnej infekcji bo nie czuję by coś mnie bolało czy szczypało.

felkdcimq0ye506j.png[/url]
    oar83e3k8h9orfzf.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2018, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Black_Lilith wrote:
    Chciałam Wam napisać o moim sposobie na hemoglobinę i na pęcherz. W poprzedniej ciąży z synkiem i teraz piję herbatkę z pokrzywy i działa cuda. Jestem wegetarianką a nie miałam ani razu anemii, hemoglobina i ferrytyna zawsze w normie. Bardzo polecam pokrzywę, ma mnóstwo witamin i jest smaczna. Mój ginekolog jak najbardziej pozwala pić.

Black_Lilith, a ile tej pokrzywy pijesz? Napar z łyżeczki dziennie czy więcej? Teraz piję pokrzywę co drugi dzień. Ostatnia hemoglobina wyszła mi 12 z hakiem, a przed ciążą w maju prawie 14, więc trochę spadła, a to dopiero 9 tydzień.

• Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny te hormony ciążowe mnie wykończą ... oglądałam program o chłopcu z chorym serduszkiem i nagle naszła mnie myśl co by było gdyby coś się stało moim dziewczynom , normalnie o takich rzeczach nie myśle a teraz 40 minut płakałam bo nie mogłam się uspokoić :( a mąż patrzył na mnie jakbym na głowę upadła bo ja nawet nie umiałam wytłumaczyć czemu płaczę ;) no porażka

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• Karola94c Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też ostatnio mam jazdy co do płaczliwości ^^ cokolwiek usłyszę, zobaczę to ryczę.. :/ Wogóle mam dziwne jazdy... jest tydzień do prenatalnych, a ja mam jakieś dziwne schizy.. że będzie źle itp.. Wy też tak miałyście przed prenatalnymi ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2018, 22:08

14.01.2016r - 3580g, 58cm -g.15.00
    3i498u69dg9tllfw.png
    14.02.2019r - 3970g, 59cm -g.00.45
    iv096iye2fv87y8o.png
    6qw2egz2dy2t6mxw.png
  • nati1992 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bumbum nie wiem czy wcześniej pisałaś bo trochę się tematów przewinęło. Kiedy masz prenatalne? Pytam bo jesteśmy dokładnie na tym samym etapie.

• nati1992 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola94c wrote:
    ja też ostatnio mam jazdy co do płaczliwości ^^ cokolwiek usłyszę, zobaczę to ryczę.. :/ Wogóle mam dziwne jazdy... jest tydzień do prenatalnych, a ja mam jakieś dziwne schizy.. że będzie źle itp.. Wy też tak miałyście przed prenatalnymi ?
    Ja też jestem tydzień przed i mam ciągle myśli, że serduszko przestało bić :/

malami91 lubi tę wiadomość

• MałaMała Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelcia85 wrote:
    Dziewczyny te hormony ciążowe mnie wykończą ... oglądałam program o chłopcu z chorym serduszkiem i nagle naszła mnie myśl co by było gdyby coś się stało moim dziewczynom , normalnie o takich rzeczach nie myśle a teraz 40 minut płakałam bo nie mogłam się uspokoić :( a mąż patrzył na mnie jakbym na głowę upadła bo ja nawet nie umiałam wytłumaczyć czemu płaczę ;) no porażka
    Mi lekarz zabronil takich dokumentalnych ogladac i ogolnie jakis strasznych rzeczy zebym nie myslala za duzo i nie kazal czytac po internetach o przypadlosciach w ciazy jakie moga byc okropne (jak on to powiedzial) zeby sie nie martwic ... no i w sumie racja... bo unikam tego jak ognia... bo po co dodatkowy stressss... ;)

Ewelcia85 lubi tę wiadomość

<3 12/02/2019 <3
    SZYMEK

• Black_Lilith Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    empiq wrote:
    Black_Lilith, a ile tej pokrzywy pijesz? Napar z łyżeczki dziennie czy więcej? Teraz piję pokrzywę co drugi dzień. Ostatnia hemoglobina wyszła mi 12 z hakiem, a przed ciążą w maju prawie 14, więc trochę spadła, a to dopiero 9 tydzień.

Piję kubek, taki jak do herbaty :-) Jeden dziennie, codziennie. Mój mąż też pije, jest wegetarianinem a jednocześnie od lat honorowym krwiodawcą i hemoglobina zawsze ok.

Polecam też amarantus, np. taki ekspandowany (można kupić chociażby w Rossmanie), dodaję do różnych rzeczy, do owsianki czy do sałatek. Ma sporo żelaza. Ważne jest, żeby produkty z których czerpiemy żelazo łączyć z produktami bogatymi w witaminę C.

empiq lubi tę wiadomość

gg64qtkfqgxaoe0h.png

5j6nu7i.png

CB - 10.2017, 1.2018
‹‹ 115 116 117 118 119 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ