X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2020, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amir, zazdroszczę 🙂. Ja na kursie dziś i jutro, mały w domu z tatą.

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • Papapatka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2020, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas właśnie minęła 9 doba po mmr, na razie jest ok.... oby tak było do końca.

Za tydzień w sobotę robię łączona imprezę urodzinowa moja i męża- nasze 30-ste urodziny. W domu. Na 11 os dorosłych i 4 dzieci. A potem od poniedziałku do pracy 😱 z laktatorem 😱

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • Migotka83 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2020, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, współczuję chorób i życzę zdrówka!

Moja została zaszczepiona tylko nimenrixem... Mmr po 2 tygodniach. Lekarka nie jest pewna czy nie ma uczulenia na białko. Ale skierowan na badania nie dala tylko kazala dawać jajka... A Mała jeść nie chce.

Symbolica, u nas po nimenrixie zupełnie nic. Ale jak nam sie Bexsero z infekcja nalozylo to myslalam, ze padniemy tu wszyscy. Przez tydzien nie spalam bo byla goraczka 40st, wymioty,kaszel...Trzeba było non stop dawac cos do picia. Oby szybko przeszło!

Papatka, szacun wielki. Podziwiam! Ja się nie odwazylam nigdy odciagac w terenie wiec koncze juz te przygode. Aktualnie juz tylko 2 sesje ;-) Z jednej strony szkoda, a z drugiej sie ciesze.

Aniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
    Kochana Kruszynka - hipotrofia 2019
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2020, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papatka gratuluje i podziwiam 😊 Niesamowite ze wracasz do pracy i nadal kontynuujesz kpi podziwiam 😊

Ile sesji masz w ciągu doby?

Dzisiaj upiekłam szarlotkę (właśnie jest w piecu) po czym zorientowałam się ze dzisiaj dzień kobiet 😉 nie ma to jak sobie samej zrobić prezent 🤭

961l20mmezoojidp.png
  • Papapatka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2020, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja odciagalam 3x w knajpie, raz u fryzjera. No i niezliczona ilość w gościach (święta czy obiad).

Obecnie staram się robić sesje tak jak będę robić jak wrócę do pracy-czyli 7,12,16,18,20,23. Czyli 6, to takie minimum żeby utrzymać laktację. Myśle ze czas pokaże czy dam radę ściągać i pracować. Obecnie, odpukać wymieniam stare zapasy na nowe i mam dziennie ok 100 ml nadwyżki i raz na jakiś czas daje mleko pradziadkowi Zosi bo choruje na raka. Wiec mam po co pompować.

Aaaa i w nocy Zośke przystawiam i ona pije coś tam- ok 2 4 i 6

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2020, 10:37

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2020, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papatka super naprawdę podziwiam 👍🏻

961l20mmezoojidp.png
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 8 marca 2020, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka no to miałaś sajgon straszny, pisałaś nam zresztą... Mały mi gorączkował przez ok dwie doby po Bexero to pomyślałam że teraz po nimenrixie powtórka.. dzięki, jestem dobrej myśli 🙂 Trzymam kciuki za szczepienie malutkiej. Nas to dopiero w maju czeka bo tak lekarka wymyśliła że niby lepiej dzieci znoszą.. widziałam w internecie pięciomiesięczne dziecko chore na odrę i wolałabym żebyśmy mieli ten MMR za sobą.. 😧

Papatka je też Cię podziwiam.Ambitny plan z tym odciaganiem. Laktację i tak utrzymasz nawet jeśli miałyby to być dwie sesje to piersi się dostosują, jak u Migotki 🙂 Może Ci się Zosia przestawi na cyca ☺️👍 Oby dziadek z tego raka się wykaraskał.. dziś czytałam że w Polsce codziennie umiera 400 pacjentów onkologicznych - te statystyki są straszne. Muszę koniecznie na cytologię iść, bo tak się złożyło, że od ciąży nie byłam.. 🤦

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2020, 14:03

da8300b52b.png
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2020, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam robioną cytologię w grudniu 2017. Byłam u gina jakiś miesiąc temu, myślałam, że mi pobierze, ale kazała się pokazać za pół roku w tej sprawie 🙄.

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 8 marca 2020, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie kilka dni temu odebrałam wyniki. Chciałam też dostać skierowanie na usg, ale trafiłam na takiego co uważa, że w czasie karmienia to bez sensu. Nie chciałam wchodzić w dyskusję.
    Są też badania z krwi, które pokazują czy mamy gen raka piersi i szyjki macicy, zamierzam zrobić.

malami.91 lubi tę wiadomość

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2020, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym kp to ciężko chyba trafić na sensownego lekarza. Moja mi kazała odstawić Jasia od piersi w kontekście starań o kolejne dziecko... I tak, że mnie nie ochrzaniła, że jeszcze karmię, bo i o takich przypadkach słyszałam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2020, 15:34

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 8 marca 2020, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie że źle pobrana cytologia nie wykryje raka. Trzeba szczoteczką specjalna z wnętrza szyjki a nie wacikiem z zewnątrz. 40% raków zaawansowanych jest od kobiet badających się ale coś poszło nie tak... Malami na NFZ robisz? Przysługuje raz na trzy lata.. Powinno się co roku robić raczej.. Bumbum mówisz o marketach nowotworowych.. daj znać jak zrobisz i jaki koszt.

da8300b52b.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 8 marca 2020, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica, jeśli dobrze się orientuję to markery nowotworowe się robi jak już coś zmienione a ja miałam na myśli badanie dna - czy mamy w sobie gen raka szyjki i piersi (BRCA1 i BRCA2). Można kupić na zdrowegeny.pl i wykonać w diagnostyce. Koszt 419

symbolica lubi tę wiadomość

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2020, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica, tak, na NFZ. W ciąży chodziłam prywatnie, a teraz na NFZ, bo mam przychodnie minutę drogi od domu.

Markery to coś innego. Bumbum chodziło raczej o badania np. na mutacje genu BRCA.

Bumbum, jeśli chodzi o nowotwory szyjki to raczej HPV trzeba zrobić. Mutacje BRCA to rak piersi, jajnika.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2020, 16:50

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 8 marca 2020, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malami tu na wsi nawet nie mam jak zrobić na NFZ bo mam zlikwidowali gabinet. Więc tylko opcja prywatnie wchodzi w grę... Mały znowu dziś z jedną drzemką bo długo na nią zasypiał (wstał dziś rano godzinę później niż zwykle).. wcześniej wieczorem pójdzie spać ☺️

Wiecie co mi doktorka powiedziała na bilansie? "Mały dużo urósł w stosunku do średniej.. wg niej dzieci w 1-szym roku rosną przeciętnie 23cm, w internecie znalazłam 25cm a Jacek urósł 28,5cm".. ile wasze dzieci urosły w pierwszym roczku?

Wesołego Naszego Święta 😘

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2020, 17:17

da8300b52b.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 8 marca 2020, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja urosła 22cm, ale dziewczynki i chłopcy to chyba inaczej?

• symbolica Autorytet

Wysłany: 8 marca 2020, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bumbum ogólnie średnia to średnia bez podziału na płeć podają. Być może w siatkach to inaczej wygląda? Twoja 22 a mój 28,5 i proszę: średnia się zgadza ☺️

Artykuł znalazłam i tam 25 to max...

"Sen i dieta mają duży wpływ na wzrost dziecka w pierwszym roku życia!
    W 1. roku życia niemowlę powinno urosnąć 18–25 cm. O tym, ile dokładnie urośnie i czy będzie niższe, czy wyższe od rówieśników, decydują przede wszystkim geny. Ale zapisany w nich plan może ulec zmianom za sprawą różnych czynników, które również mają niebagatelny wpływ na wzrastanie. Najważniejszy z nich to dieta. Maluchy, które są źle żywione, wolniej rosną.

W przypadku niemowląt czynnik ten nabiera znaczenia wówczas, kiedy dieta dziecka rozszerzana jest o stałe pokarmy. Trzeba wtedy zwracać uwagę na to, by jadłospis był różnorodny, i by malec otrzymywał zalecane ilości warzyw, owoców i mięsa, które – wraz z mlekiem – pokryją zapotrzebowanie dziecka na niezbędne składniki odżywcze. Ważne jest także, by dziecko otrzymywało odpowiednią ilość witaminy D, która ma wpływ na wzrost i stan kości. Sama dieta jej nie pokryje i według obecnych zaleceń witaminę D trzeba podawać dziecku, niezależnie od sposobu karmienia, w dawce odpowiedniej do wieku i wagi."
    https://www.mjakmama24.pl/niemowle/rozwoj-niemowlaka/prawidlowy-wzrost-dziecka-w-pierwszym-roku-zycia-tabela-wzrostu-niemowlat-aa-fEno-h8JY-HXt8.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2020, 18:39

da8300b52b.png
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2020, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj urósł 24cm 😉

Js robiłam cytologię jakoś pół roku po porodzie (ginekolog mi zaleciła) i umówiłam się na usg piersi na kwiecień.
    Moj mały tsk szalam u dziadkow gdzie była siostra z 3letnim synkiem (i 2 miesięczne córeczka) ze mimo długiej pierwszej drzemki (2,30) znów śpi ponad 2godz i spacer będzie widać bardzo późny 🤷‍♀️

Jak tam mężowie pamiętali o dzisiejszym świecie?

Symbolica dziękuje 😘 i ja tez życzę nam wszystkiego co najlepsze 😊

961l20mmezoojidp.png
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2020, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli wierzyć pomiarom to mój urósł 29cm. Ja bym się tym nie przejmowała, że za dużo😏.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2020, 19:32

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 8 marca 2020, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malami ja się tam nie przejmuję, tylko takie wieści mi lekarka przekazała. Z jego fajnym spaniem ogólnie w pierwszym roku, to mnie wcale nie dziwi.

Paulina tak pamiętał, jak co roku bo ma trzy kobiety w domu więc nie ma wyjścia. 😉Zazwyczaj kwiat jakiś jest.. a w tym roku wieeeelka czekolada z masłem orzechowym i karmelem (pierwszy raz taki prezent bo niedziela niehandlowa). Oryginalnie, nie ma co 😉 wie, że jestem czekoladozercą.. muszę się pilnować, bo jest okrutnie pyszna.😆

da8300b52b.png
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2020, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas spanie kiepskie, ale genetyka robi swoje 🙂. Ja wg książeczki zdrowia na roczek miałam 87cm😁. Stwierdziłyśmy z mamą, że to musi być pomyłka. Te Jasia ostatnie 84cm też poddaję w wątpliwość. Zobaczymy jak będzie 20.03, bo mamy szczepienie, może się okaże, że zmalał 😁.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2020, 20:37

symbolica lubi tę wiadomość

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
‹‹ 1437 1438 1439 1440 1441 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ