X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • Papapatka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2020, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To moja panna urosła 27 cm w rok.

Symbolica niestety przy kpi laktację bardzo łatwo stracić. 6 sesji to minimum. Ja już niestety biorę lecytynę co 2-3 dni bo mam wolniejszy wypływ. Ale pogodziłam się z tym ze może się skonczyc moje kpi jak pójdę do pracy. I tak dałam z siebie więcej niż mogłam 🤷‍♀️

symbolica, bumbum lubią tę wiadomość

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • Migotka83 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2020, 00:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja przez rok urosla jakies 27,5cm. Do tej pory juz 29cm,ale start byl z 45cm wiec nie porównywałabym ;-)

Papatka, kazda laktacja jest inna. Ja pół roku jechalam na 4 sesjach i nie stracilam ilosci (w sumie było koło 800-900ml). Potem miesiąc na 3 i ilości na jedną sesję się zwiększyły (suma 650-700ml). Teraz jestem od piątku na 2 to jeszcze nie wiem, liczę, że już zacznie w końcu spadać... No ale na grupie kpi dziewczyny piszą różne historie. Trzeba samemu poznać swoje możliwości ;-)
    A wolniejszy wyplyw też mam. Wcześniej robilam wszystkie błędy kpi i na samym początku ściągałam po 12min/sesję. Teraz to jest już minimum 20min. Chyba z czasem piersi się rozleniwiaja.
    Powodzenia w pracy!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2020, 00:33

Papapatka lubi tę wiadomość

Aniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
    Kochana Kruszynka - hipotrofia 2019
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2020, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My bylismy na weekend u teściów:) ale sie objadlam:D
    Dzis mial być pierwszy dzień bez cyca do spania ale się nie udalo:/ mala tak płakała ze uleglam...strasznie jej te zęby dokuczaja...

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2020, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ząbkowanie to chyba nie najlepszy czas na odstawienie, tak mi się wydaje...

A my z samego rana byliśmy pobrać krew. Na szczęście trafiła nam się super doświadczona pielęgniarka i pobrała ekspresowo. Jaś był dzielny jak zawsze, tylko chwilka płaczu. Ciekawe czy po 5tyg. brania żelaza jest jakaś poprawa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2020, 09:52

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 9 marca 2020, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymamy kciuki za Jasia! A jakie dawkowanie dostał?

da8300b52b.png
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2020, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica, 50mg żelaza dziennie dostaje.

Mąż mi kupił zmywarkę na Dzień Kobiet! Romantyk 😁.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2020, 10:31

symbolica lubi tę wiadomość

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 9 marca 2020, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami hehe moze nie jest to romantyczny prezent, ale bardzo przydatny :)

malami.91 lubi tę wiadomość

• artemida27 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2020, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatka urosła jakies 22 cm.

Jej, gdybym tylko miała miejsce w kuchni od razu kupilabym zmywarkę. Bez zastanowienia.

Ciężki weekend za nami, katar i kaszel bardzo ja męczył, slabo spała. Dzis jedzieny na kontrolę i mam nadzieje ze nic powaznego nam sie nie przyplątało.

bl9cdf9hojouibxw.png

p19u3e3kecvrs0g3.png
  • Papapatka Autorytet

Wysłany: 9 marca 2020, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka83 wrote:
    Moja przez rok urosla jakies 27,5cm. Do tej pory juz 29cm,ale start byl z 45cm wiec nie porównywałabym ;-)

Papatka, kazda laktacja jest inna. Ja pół roku jechalam na 4 sesjach i nie stracilam ilosci (w sumie było koło 800-900ml). Potem miesiąc na 3 i ilości na jedną sesję się zwiększyły (suma 650-700ml). Teraz jestem od piątku na 2 to jeszcze nie wiem, liczę, że już zacznie w końcu spadać... No ale na grupie kpi dziewczyny piszą różne historie. Trzeba samemu poznać swoje możliwości ;-)
    A wolniejszy wyplyw też mam. Wcześniej robilam wszystkie błędy kpi i na samym początku ściągałam po 12min/sesję. Teraz to jest już minimum 20min. Chyba z czasem piersi się rozleniwiaja.
    Powodzenia w pracy!

Na wolniejszy wypływ biorące lecytynę- pewnie wiesz o tym ze pomaga.
    A fakt każda laktacja jest inna... ja teraz mam 600-700 ml (+to co Zośka w nocy sama wypije). Ale o tyle łaskawa jest dla nnie laktacja ze do tej pory miałam jedno zapalenie i tylko 3 zastoje.

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2020, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papatka to dobrze ze nie masz często tego tylu problemów

U mnie na szczescie tez nigdy nie było zastoju ani zapalenia ale chyba większe ryzyko jest przy kpi 🤔

Artemida oby na kontroli okazało się ze idzie w dobra stronę 😊

Malami ciekawe jak u Jasia podskoczyło żelazo, my już bierzemy 2 miesiące w dawce 40mg ale Maksiu mniej wazy wiec pewnie na 1kg masy ciała maja podobna dawkę, my kontrole robimy za 1 miesiąc

Zmywarka super prezent bardzo przydatny 😊

961l20mmezoojidp.png
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2020, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina, hemoglobina wzrosła o 0,4g/dl. Szału nie ma wg mnie. Zobaczymy co lekarz na to.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2020, 15:26

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 9 marca 2020, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malami ile Jaś ma teraz tej hemoglobiny? Najważniejsze, że się dźwignęło.. daj znać co Wam lekarz powiedział.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2020, 15:48

da8300b52b.png
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2020, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najważniejsze ze wzrosła, nam pediatra mówił żeby dopiero po 3 miesiącach sprawdzić bo to trochę trwa 🤷‍♀️

961l20mmezoojidp.png
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2020, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica, ma 9 teraz.

Paulina, nam lekarz kazał po 4-5tyg. i w razie gdyby nie było poprawy to ma dać skierowanie do hematologa.

W ogóle to pediatra dał nam dawkę 2x niższą, a ja daję wg ulotki...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2020, 16:24

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 9 marca 2020, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malami no i dobrze zrobiłaś z tym dawkowaniem. Ja małemu tak co drugi dzień dawałam kilkanaście kropel do posiłku a i tak mu spadło o 0,4 od badania na 9m-cy.. gdybym nie dawała to pewnie też byłoby jeszcze niżej.. zamierzam mu dalej tak podawać profilaktyczną dawkę bo gdzieś w ulotce wyczytałam, że taka jest i można.. pediatra mówiła że 11,5 to bez rewelacji, mogłaby być wyżej, a jest w połowie normy w badaniach..

da8300b52b.png
  • amir Autorytet

Wysłany: 9 marca 2020, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro zamierzam sama Kubie krew pobrać i zrobić badania u siebie w pracy ciekawe co z tego wyjdzie :D już tyle wydaliśmy na te ferrytyny itp że matka cebula chce zaoszczędzić heh.. ale też przy okazji mogłabym więcej sprawdzić oprócz żelazowych tematów Wit D chciałabym sprawdzić bo też podaje wg własnego uznania, uważam że nasza pediatra za dużo kazała podawać

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2020, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amir, a jak u Kuby sytuacja wyglądała ostatnio jeśli chodzi o żelazo itd? Ja mam resztę wyników i mam wrażenie, że Jasiowi się to żelazo nie wchłania, retikulocyty 4prom. 😐 W sumie to tylko RBC trochę wzrosło, MCV, MCH, MCHC bez zmian w zasadzie, wygląda jakby nic nie brał.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2020, 20:28

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 9 marca 2020, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malami no.właśnke to tak jak u Jacka bo jednostek miał sporo żelaza jak badałam na 9-cy a sama lekarka stwierdziła że widzi po wynikach morfologii problem z wchłanianiem, coś ze śluzówką żołądka.. w maju mu powtórzę razem ferrytyną.

Amir moja pediatra teraz na bilansie kazała podawać 1000j d3/dobę..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2020, 21:18

da8300b52b.png
  • amir Autorytet

Wysłany: 9 marca 2020, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małami u nas jak dostaliśmy w końcu większą dawke to w 2 miesiace hemoglobina o 1 g/dl wzrosła, i ferrytyna poszła do góry o 10 ale mcv też bez zmian, i retki też nie za wysokie. Fakty za takie że ciężka sprawa z tym zelazem.. My w czerwcu zaczynaliśmy z hemoglobina 9 a w styczniu dopiero 10.6 złapał, przy czym jak miał trzydniówke znowu spadla..

Teraz od jakiegoś tygodnia nie podaje w ogóle żelaza żeby badania zrobić ale mały ewidentnie lepiej śpi jak nie bierze żelaza.. Budzi się w nocy tylko 2-3x (dziś przespałam budzik :) nie ma wzdętego brzuszka więc marzę o tym żeby już nie musial tego brac

• amir Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety moje zdolności pobierania krwi u dzieci są żadne :(

malami.91 lubi tę wiadomość

‹‹ 1438 1439 1440 1441 1442 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Spokój rodziców zaczyna się od jednego sprytnego urządzenia. Czy niania elektroniczna to must have rodziców?

Pierwsze miesiące z dzieckiem to wyjątkowy czas, ale też nieustanna czujność i troska o jego bezpieczeństwo. Coraz więcej rodziców sięga po nowoczesne rozwiązania, które pomagają spokojniej czuwać nad snem malucha. Czy niania elektroniczna to rzeczywiście niezbędny element domowej wyprawki, czy tylko kolejny gadżet? Sprawdź, jak działa, co daje na co dzień i czy może realnie ułatwić życie rodzicom.

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ