X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • kjt91 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy któraś, z Was się zna i mogła by mi udzielić porady prawnej? Mam pytanie dotyczące umowy zakupu samochodu?

69342ca952.png
    2871cbcc6e.png
    a7a05578c6.png
  • magdaaa88 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:
    czy tylko ja nie robiłam testów z krwi z USG genetycznym ?
    Ja również nie robiłam badań z krwi. Robiłam tylko usg prenatalne.

• Nadzieja22 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też będę robić za 3 tygodnie po badaniu USG i wynik po tygodniu ma być. Po badaniu zobaczę na ile będę uspokojona wynikami, wtedy prawdopodobnie zdecydujemy się też na Nifty.

HrQwp1.png
    21.06 hcg 14,3, 23.06 hcg 92,07, 25.06 hcg 307, 27.06 hcg 803
    ♡♡♡
    MTHFR 677 homo; niedoczynność tarczycy, ANA+++, NK 17%, kiepskie cytokiny
    W drodze do macierzyństwa od 05.2017
  • Grzechotka2 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Okaz zdrowia. Prawdopodobnie chłopak.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/faf16190f4da.jpg

Kropeczka85, Lady_E, Rose7, Ewelcia85, nati1992, Nadzieja22, meraja90, Mamusiagusia, Pepper, KaroKaro, baranosia lubią tę wiadomość

l22nio4pm7glhik4.png
    w57v3e3kpq4472hr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2018, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:
    Ja nie będę robić :)

• Rose7 Ekspertka

Wysłany: 31 lipca 2018, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nati1992 wrote:
    Ja dzisiaj ostatni dyżur w szkole miałam, teraz urlop a po urlopie spadam na L4 a więc od dziś mam luzz

Mi jeszcze zostały 3 dni dyżuru w przedszkolu i biorę L4. Urlop chcę sobie zostawić na później, po macierzyńskim. Nie myślałaś też o tym?

ckaipc0zomu26t3k.png
    06.2017- punkcja- 40 pęcherzyków-16 dojrzałych- 7 zarodków
    08.2017, 10.2017, 01.2018, 04.2018-transfer :(
    06.2018- punkcja- 20 pęcherzyków- 10 dojrzałych- 6 zarodków
    06.2018- transfer
    9dpt - 94, 11dpt -174, 13dpt -427, 18dpt-3216
  • nati1992 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rose7 wrote:
    Mi jeszcze zostały 3 dni dyżuru w przedszkolu i biorę L4. Urlop chcę sobie zostawić na później, po macierzyńskim. Nie myślałaś też o tym?
    Ciężko mi tak racjonalnie ogarnąć to bo pierwszy raz jestem w takiej sytuacji i nie wiem jakie rozwiązanie byłoby dla mnie najlepsze. Umowę mam mieć przedłużona do dnia porodu więc za bardzo nie wiem co ki się należy

felkdcimq0ye506j.png[/url]
    oar83e3k8h9orfzf.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2018, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:
    moja Pani doktor zaleca badanie z krwi wszystkim swoim pacjentkom ale ja nie zrobiłam z tego względu że na USG wszystko było prawidłowe a dodatkowo biorę luteine która podobno fałszuje wyniki z krwi...

Tzn. jesli na USG bedzie wszystko ok to nie robię.

• Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:
    Ja tez nie robiłam . Lekarz mi je zaproponował ale odmówiłam, a on sam stwierdził , że ma obowiązek poinformować mnie o nich, ale moja decyzja jest dla niego zrozumiała :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2018, 17:25

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• KaroKaro Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nati1992 wrote:
    Ciężko mi tak racjonalnie ogarnąć to bo pierwszy raz jestem w takiej sytuacji i nie wiem jakie rozwiązanie byłoby dla mnie najlepsze. Umowę mam mieć przedłużona do dnia porodu więc za bardzo nie wiem co ki się należy
    Nati jeśli w chwili pójścia na L4 będziesz miała niewykorzystany urlop to po porodzie jak skończy Ci się ta przedłużona umowa pracodawca musi Ci wypłacić pieniądze za zaległe dni urlopu. Jestem dokładnie w takiej samej sytuacji, bo mam mieć przedłużoną umowę do dnia porodu i jestem już na L4

MałaMała lubi tę wiadomość

🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
    💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
    🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
    💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
    Niedoczynność tarczycy
    Endometrioza
  • MałaMała Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaroKaro wrote:
    Nati jeśli w chwili pójścia na L4 będziesz miała niewykorzystany urlop to po porodzie jak skończy Ci się ta przedłużona umowa pracodawca musi Ci wypłacić pieniądze za zaległe dni urlopu. Jestem dokładnie w takiej samej sytuacji, bo mam mieć przedłużoną umowę do dnia porodu i jestem już na L4
    A Dziewczyny jak ja np mam jeszcze 18dni urlopu niewykorzystanego to tez tak podobnie czy jak? - mam umowr na czas nieokreslony...

<3 12/02/2019 <3
    SZYMEK

• nati1992 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym, że ja miałam trochę problemów bo chciałam być w porządku i poinformowałam wcześniej, dokładnie tydzień temu żeby mogli na moje miejsce kogoś znaleźć, nie chciałam mówić na ostatnią chwilę a pierwsze co usłyszałam to czy mam skończone 3 miesiące ciąży bo inaczej pracodawca mógłby rozwiązać że mną umowę... Tak mnie załatwili za moją dobroć, policzyłam siebie ze brakowało mi paru dni, ale się do tego nie przyznałam.Powiedzieli, że do końca sierpnia mogę dac zaświadczenie i tak naprawdę dopiero w niedzielę się uspokoilam kiedy policzylam, że minęło mi równo 12 tygodni i nie mogą mnie ruszyć. Miałam iść na L4 od września ale przez ta sytuacje postanowiłam, że 20tego sierpnia biorę zaświadczenie i od razu daje z L4 i spadam z tej pracy. No było mi tak przykro bo dopiero co wyszłam ze szpitala chcieli mi dać zwolnienie a ja pierwsza myśl że nie mogę bo mam dużur i kto za mnie pójdzie...

• KaroKaro Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMała wrote:
    A Dziewczyny jak ja np mam jeszcze 18dni urlopu niewykorzystanego to tez tak podobnie czy jak? - mam umowr na czas nieokreslony...
    Wtedy masz prawo wykorzystać zaległy urlop zaraz po urlopie macierzyńskim :)

MałaMała, Rose7 lubią tę wiadomość

🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
    🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
    Niedoczynność tarczycy
    Endometrioza
  • Pepper Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMała wrote:
    Jeśli masz umowę na czas nieokreślony to nie dostaniesz ekwiwalentu bo przecież wrócisz do pracy i będziesz mogła wykorzystać zaległy urlop. No chyba ze nie będziesz już chciała pracowac to wtedy masz kilka możliwości rozwiązania umowy co wiąże się także z wykorzystaniem urlopu w naturze w okresie wypowiedzenia lub wypłaty ekwiwalentu za niewykorzystany urlop.

MałaMała lubi tę wiadomość

💙Synek 2011
    🩷Córcia 2019
    preg.png
  • KaroKaro Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nati1992 wrote:
    Z tym, że ja miałam trochę problemów bo chciałam być w porządku i poinformowałam wcześniej, dokładnie tydzień temu żeby mogli na moje miejsce kogoś znaleźć, nie chciałam mówić na ostatnią chwilę a pierwsze co usłyszałam to czy mam skończone 3 miesiące ciąży bo inaczej pracodawca mógłby rozwiązać że mną umowę... Tak mnie załatwili za moją dobroć, policzyłam siebie ze brakowało mi paru dni, ale się do tego nie przyznałam.Powiedzieli, że do końca sierpnia mogę dac zaświadczenie i tak naprawdę dopiero w niedzielę się uspokoilam kiedy policzylam, że minęło mi równo 12 tygodni i nie mogą mnie ruszyć. Miałam iść na L4 od września ale przez ta sytuacje postanowiłam, że 20tego sierpnia biorę zaświadczenie i od razu daje z L4 i spadam z tej pracy. No było mi tak przykro bo dopiero co wyszłam ze szpitala chcieli mi dać zwolnienie a ja pierwsza myśl że nie mogę bo mam dużur i kto za mnie pójdzie...
    Mnie życie nauczyło że nie należy się przejmować pracodawcą, jesli nie jest fair w stosunku do Ciebie to tym bardziej Ty też nie musisz. Z tego co czytam to jesteśmy w bardzo podobnej sytuacji bo mnie też spotkała masa nieprzyjemności po tym jak powiedziałam chociaż wcześniej byłyśmy wszystkie w pracy zapewniane żebyśmy się nie bały zachodzić w ciążę... Hipokryzja pełna parą!
    Koniec końców stwierdziłam że i tak nie wrócę do tej pracy więc nie będę się przejmować bo mną się nikt nie przejmuje.
    A tak z ciekawości to do kiedy masz tą umowę na czas określony? Bo jeśli jej koniec przypadł by na wcześniej niż 12tc to tylko wtedy mogą Ci nie przedłużyć umowy, z kolei jeśli koniec umowy przypadał po 12 tc to nie mogą Cię w żaden sposób ruszyć :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2018, 18:27

Pepper, MałaMała lubią tę wiadomość

🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
    🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
    Niedoczynność tarczycy
    Endometrioza
  • Pepper Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nati1992 wrote:

To nie tak ze musisz być w 3 mcu. Chodzi o to ze gdyby Twoja umowa na czas określony rozwiazywalaby się przed upływem kiedy ukończysz 12 tydzień ciąży wówczas nie uległa by ona przedłużeniu.

Np. Jeśli kobieta ma umowę od 1 stycznia do 31 grudnia i zaszlam w ciążę np w maju i powiedziałaby o tym swojemu pracodawcy w pierwszym nawet miesiacu ciąży on musi jej przedłużyć umowę do dnia porodu i nie ma prawa jej zwolnić.

No chyba że dyscyplinarnie albo w przypadku likwidacji.

💙Synek 2011
    🩷Córcia 2019
    preg.png
  • nati1992 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiąże przyszłości z ta praca bo jak urodzi się dzidzia to będę już mieszkać u mojego narzeczonego 70km stąd. Umowę mam do końca sierpnia, starając się o dzidzie miałam na uwadze właśnie to żeby dobrze wcelowac w te 12 skończonych tygodni. Też mi się wydawało tak jak Ty mówisz, że nie mogą mnie ruszyć, ale mając umowę na czas określony dopiero jestem chroniona po ukończeniu 12tego tygodnia ciąży o czym wcześniej nie wiedziałam. Wszystko dokładnie wyjaśniła koleżanki siostra która pracuje w administracji i ogarnia te zusowskie sprawy. Tak czy inaczej gdyby chcieli rozwiązać ze mną umowę to i tak obowiązuje miesięczny okres wypowiedzenia więc w tym czasie te 3 miesiące by mi już minęły. Mimo wszystko na przyszłość będę wiedziała żeby zmienić swoje podejście bo inaczej mogłabym zostać bez niczego.

• nati1992 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie chodzi o to, że ma prawo a ja nawet tego nie wiedziałam. Tu różnią się właśnie te umowy na czas nieokreślony a na czas określony

• Pepper Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Art 177 par 3 kodeksu pracy

💙Synek 2011
    🩷Córcia 2019
    preg.png
  • nati1992 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W księgowości w szkole powiedzieli mi, że jakbym powiedziała o ciąży w czerwcu to mógłby ze mną rozwiązać umowę i tak dopytywali się czy mam juz skończone te 3 miesiące.

‹‹ 151 152 153 154 155 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ