X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • Pepper Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przykład

Katarzyna C. jest zatrudniona na podstawie umowy o pracę na czas określony do 31 maja. W dniu 17 marca przedstawiła pracodawcy zaświadczenie lekarskie stwierdzające 7 tydzień ciąży. Pracodawca ma obowiązek przedłużyć umowę do dnia porodu.

Przy ustalaniu czy  Katarzynie C. należy przedłużyć umowę o pracę do dnia porodu, bierzemy pod uwagę termin rozwiązania umowy o pracę. W jej przypadku 12 tydzień ciąży upłynie przed dniem rozwiązania umowy.

💙Synek 2011
    🩷Córcia 2019
    preg.png
  • Pepper Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    3 miesiące to musisz mieć skończone przed dniem rozwiązania umowy a nie w dniu poinformowania pracodawcy o ciąży

💙Synek 2011
    🩷Córcia 2019
    preg.png
  • nati1992 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dużo czytałam na ten temat różnych artykułów i w sumie nie wiem teraz ile i co jest prawdą a najbardziej zastanawia mnie to dlaczego tak powiedziano mi w pracy. Miałam przez to okropny weekend, mało spałam, cały czas myślałam.

felkdcimq0ye506j.png[/url]
    oar83e3k8h9orfzf.png[/url]
  • Pepper Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie pracuje w ZUSie ani w księgowości ale kontroluje m.in. takie jednostki. Jeśli ktoś nie stosuje się do prawa to masz możliwość złożyć odwołanie do sądu pracy. Wygrasz

💙Synek 2011
    🩷Córcia 2019
    preg.png
  • Pepper Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nati1992 wrote:
    Dużo czytałam na ten temat różnych artykułów i w sumie nie wiem teraz ile i co jest prawdą a najbardziej zastanawia mnie to dlaczego tak powiedziano mi w pracy. Miałam przez to okropny weekend, mało spałam, cały czas myślałam.
    Jeśli pracodawca da Ci teraz wypowiedzenie to chętnie Ci pomogę. Nie martw się. :)

Liczy się ukończone 3 mce przed dniem rozwiązania umowy na czas określony. Przykro mi że tak Cię nastraszyli

💙Synek 2011
    🩷Córcia 2019
    preg.png
  • nati1992 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po prostu najpierw byłam przekonana, że jest tak jak sama napisałaś bo bardzo dużo czytałam na ten temat a później z takim tekstem do mnie wyskoczyli, że mnie zamurowalo i sama już zwątpilam w to jakie mam prawa.

• MałaMała Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekyje Dziewcxyny za info!!
    Noooo tam juz nie chce wrocic...
    Zbyt duzo nerwow, pracy fizycznej na magazynie i wogole wszystkiego... maz tez chce uciekac z tego badziewa ;)

Pepper lubi tę wiadomość

<3 12/02/2019 <3
    SZYMEK

• nati1992 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz to mi nie da bo z dyrekcja nawet nie rozmawiałam tylko z paniami z księgowości i one ja poinformowały. Teraz już ze spokojem siedzę sobie w domu i do szkoły dopiero mam zamiar iść tego 20tego z zaswiadczeniem i L4.

• KaroKaro Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati, Pepper ma rację w 100%. Ktoś źle Ci podpowiedział. Poczytaj sobie bloga matkaprawnik.pl tam też jest to fajnie opisane :)
    Ja będąc w poprzedniej, niestety nieudanej ciąży byłam w takiej sytuacji i przewertowalam wszystkie strony internetowe w tym temacie. Powiedziałam o ciąży w 7tc i nikt mnie nie straszył zwolnieniem. Kobiety w ciąży nie wolno zwolnić wg polskiego prawa. Nawet jeśli jest przed 12tc, a umowa kończy się przed tym terminem, jedynie co to pracodawca nie ma obowiązku przedłużać Ci umowy w tym jednym przypadku :)

🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
    💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
    🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
    💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
    Niedoczynność tarczycy
    Endometrioza
  • Pepper Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po to tu jesteśmy żeby się uspokajać, wspierać nawzajem i wyjaśniać pewne nasze niepewności. :)

MałaMała lubi tę wiadomość

💙Synek 2011
    🩷Córcia 2019
    preg.png
  • nati1992 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, będę miała na uwadze to wszystko planując 2 i 3 dziecko.

• Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny skoro już jesteście przy umowach itd. to mam takie pytanie 16 października kończy mi się urlop rodzicielski, normalnie jeżeli nie byłabym w ciąży wykorzystałabym zaległy urlop ( umowa na czas nieokreślony) a teraz powinnam 17 października donieść L4 tak ? I co z tym moim urlopem ? Orientujecie się ? :)

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• nati1992 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serio w sobotę miałam pobudke o 5 rano i od razu zaczęłam myśleć o pracy no w zasadzie to cały weekend o niczym innym nie myślałam. Po wyjściu ze szpitala miałam w zaleceniach napisane żeby unikać sytuacji stresogennych a tu aż czułam, że jak za bardzo zaczynałam myśleć to mi serce biło szybciej no dosłownie jakbym była przed jakimś egzaminem.

• nati1992 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy jest tu jakiś nauczyciel?

• Pepper Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelcia85 wrote:
    Dziewczyny skoro już jesteście przy umowach itd. to mam takie pytanie 16 października kończy mi się urlop rodzicielski, normalnie jeżeli nie byłabym w ciąży wykorzystałabym zaległy urlop ( umowa na czas nieokreślony) a teraz powinnam 17 października donieść L4 tak ? I co z tym moim urlopem ? Orientujecie się ? :)
    Możesz wykorzystać zaległe dni urlopu oraz z bieżącego roku kalendarzowego przed złożeniem L 4. Lub złożyć L4 17 października i po porodzie wybraniu urlopów rodz i Mac. wnioskować o urlop wypoczynkowy. I tu znowu zaległy i bieżący.

💙Synek 2011
    🩷Córcia 2019
    preg.png
  • Pepper Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgodnie z art. 163 § 3 kodeksu pracy, na wniosek pracownicy udziela się jej urlopu bezpośrednio po urlopie macierzyńskim; dotyczy to także pracownika-ojca wychowującego dziecko, który korzysta z urlopu macierzyńskiego.

💙Synek 2011
    🩷Córcia 2019
    preg.png
  • Pepper Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I teraz tak:

Jeśli masz normalnego pracodawcę to urlopy może udzielić Ci bezpośrednio po rodzicielskim a jeśli nie bardzo to w zasadzie art 163 par 3 stosuje się po macierzyńskim.

💙Synek 2011
    🩷Córcia 2019
    preg.png
  • Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Pepper :) najpierw wezmę L4 a po rodzicielskim hurtowo zaległe urlopy :)

Pepper lubi tę wiadomość

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• magdaaa88 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny macie problemy z cerą? Ja od początku mam okropne wypryski, najwięcej na czole. Bardzo źle się goją, wychodzą co chwile nowe. Nie wiem jak sobie z nimi radzić :( Wcześniej nie miałam problemów z cerą.

• Kamkakamila Koleżanka

Wysłany: 31 lipca 2018, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMała wrote:
    A Dziewczyny jak ja np mam jeszcze 18dni urlopu niewykorzystanego to tez tak podobnie czy jak? - mam umowr na czas nieokreslony...
    To możesz go wykorzystać po macierzyńskim :) u mnie w pracy dziewczyny które miały umowę na czas nieokreślony wykorzystywały po powrocie do pracy :) ja tez jestem na L4 i resztę urlopu wykorzystam po powrocie :)

MałaMała lubi tę wiadomość

‹‹ 152 153 154 155 156 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ