Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
Przykład
Katarzyna C. jest zatrudniona na podstawie umowy o pracę na czas określony do 31 maja. W dniu 17 marca przedstawiła pracodawcy zaświadczenie lekarskie stwierdzające 7 tydzień ciąży. Pracodawca ma obowiązek przedłużyć umowę do dnia porodu.
Przy ustalaniu czy Katarzynie C. należy przedłużyć umowę o pracę do dnia porodu, bierzemy pod uwagę termin rozwiązania umowy o pracę. W jej przypadku 12 tydzień ciąży upłynie przed dniem rozwiązania umowy.
-
nati1992 wrote:Dużo czytałam na ten temat różnych artykułów i w sumie nie wiem teraz ile i co jest prawdą a najbardziej zastanawia mnie to dlaczego tak powiedziano mi w pracy. Miałam przez to okropny weekend, mało spałam, cały czas myślałam.
Liczy się ukończone 3 mce przed dniem rozwiązania umowy na czas określony. Przykro mi że tak Cię nastraszyli -
Nati, Pepper ma rację w 100%. Ktoś źle Ci podpowiedział. Poczytaj sobie bloga matkaprawnik.pl tam też jest to fajnie opisane
Ja będąc w poprzedniej, niestety nieudanej ciąży byłam w takiej sytuacji i przewertowalam wszystkie strony internetowe w tym temacie. Powiedziałam o ciąży w 7tc i nikt mnie nie straszył zwolnieniem. Kobiety w ciąży nie wolno zwolnić wg polskiego prawa. Nawet jeśli jest przed 12tc, a umowa kończy się przed tym terminem, jedynie co to pracodawca nie ma obowiązku przedłużać Ci umowy w tym jednym przypadku🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
Niedoczynność tarczycy
Endometrioza -
Dziewczyny skoro już jesteście przy umowach itd. to mam takie pytanie 16 października kończy mi się urlop rodzicielski, normalnie jeżeli nie byłabym w ciąży wykorzystałabym zaległy urlop ( umowa na czas nieokreślony) a teraz powinnam 17 października donieść L4 tak ? I co z tym moim urlopem ? Orientujecie się ?
-
Serio w sobotę miałam pobudke o 5 rano i od razu zaczęłam myśleć o pracy no w zasadzie to cały weekend o niczym innym nie myślałam. Po wyjściu ze szpitala miałam w zaleceniach napisane żeby unikać sytuacji stresogennych a tu aż czułam, że jak za bardzo zaczynałam myśleć to mi serce biło szybciej no dosłownie jakbym była przed jakimś egzaminem.[/url]
[/url] -
Ewelcia85 wrote:Dziewczyny skoro już jesteście przy umowach itd. to mam takie pytanie 16 października kończy mi się urlop rodzicielski, normalnie jeżeli nie byłabym w ciąży wykorzystałabym zaległy urlop ( umowa na czas nieokreślony) a teraz powinnam 17 października donieść L4 tak ? I co z tym moim urlopem ? Orientujecie się ?
-
MałaMała wrote:A Dziewczyny jak ja np mam jeszcze 18dni urlopu niewykorzystanego to tez tak podobnie czy jak? - mam umowr na czas nieokreslony...
MałaMała lubi tę wiadomość