Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyNo dzięki dziewczyny. Bo już zaczęłam sobie wkręcać, ze może to różyczka bo wyczuwam jeszcze węzły chłonne potyliczne powiększone i czytam, ze wysypka plus te węzły to objawy różyczki 😫🤦♀️
13 dni od szczepienia i nic się nie działo to myslalam, ze będzie już spokoj, a tu dupa.
Dla spokojności i tak przedzwonię pewnie jutro do pediatryWiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2020, 22:13
-
Dzieki Malami zaraz poczytam.
Ej_est my szczepilismy priorix i jakiś po 10-11 dniach pojawił się jednorazowy incydent z gorączka która po zbyciu paracetamolem już nie wróciła a po kolejnych jakoś 2-3 dniach pojawiło się dosłownie kilka krostek mało widocznych na brzuszku chyba tylko gdzie indziej nie zauważyłam. Następnego dnia już ich nie byłoej_est lubi tę wiadomość
-
Ej-est u nas poszczepieniu mmr nie bylo goraczki ani wysypki, moze pojedyncze jakieś ale za to wezły potyliczne miała bardziej wyczwyczuwalne.Konsultowalam z doktor i pow.ze może to być po szczepieniu.Takze spokojnie.
U nas teraz non stop potówki...wczoraj jak wstała z dzemki to cale włoski mokre a spała przy uchylonym oknie w body tylko i pod cienką pieluszką.
Czy u wasze maluchy też się tak pocą? 🤔
Mamy teraz ok 24° w domu.ej_est lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJuż lepiej u nas z ta wysypka dziś. Dzięki za odezwę dziewczyny.
Paula u nas ten sam problem. W nocy nie przykrywam jej niczym, ona i tak nie lubi i ciagle się odkopuje i denerwuje jak tylko chce ja przykryć, a ciagle spocona. Ale ona ma tak od urodzenia. Podczas karmienia tak się poci, ze włoski i główka mokre. Pytałam kiedyś pediatrę to mówiła mi, ze widocznie taka jej uroda. Ale podczas drzemek i w nocy poci się tez bardzo. Zwłaszcza, ze ona musi spac wtulona we mnie to potem obie jesteśmy mokre 🤷♀️
Ale i tak najdziwniejsze są dla mnie sytuacja (na przykład dziś rano) kiedy kark ma zimny, ale jest cała spocona 🤔
Czy tylko moje dziecko budzi się ciagle w nocy co godzinę? 😫 już powoli nie wyrabiam. W ciągu dnia czasami godzinami nie upomni się o pierś, a w nocy wisi na piersi non stop. Nie dosyć, ze co godzinę pije to pomiędzy karmieniami nie mogę jej piersi zabrać bo ona się do niej tuli, głaszcze ja, ugniata, a jak chce schować to robi awanturę 🤦♀️ Czy tylko moje dziecko tak ma? Zaczynam się zastanawiać czy to zdrowe jest
Ale muszę ja pochwalić, ze zaczyna bardzo, bardzo pomalutku korzystać z nocnika. Widzi gdzie siostry siusiają i coraz częściej pokazuje żeby ja posadzić na ubikacji albo dać nocnik i początkowo sadzalam ja w ubraniu bo mi się nie chciało jej rozbierać 😂 ale któregoś dnia mnie natchnęło i ściągnęłam jej pampersa i wiecie co? Faktycznie robi wtedy siku albo kupę 😀 wiadomo, ze do odpieluchowania jeszcze droga daleko, ale nawet zgrało się to ze szczepieniem i bilansem u pediatry i doktorka powiedziała, ze to szybciutko, ale wynika to z obserwacji sióstr. Radziła żeby iść za ciosem i ja pomalutku uczyć, ale jakoś brakuje mi motywacji 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2020, 09:12
-
Ej_est super że Laurka zainteresowała się nocnikiem i wysyła Ci wyraźne sygnały że jest gotowa. Ja bym poszła za ciosem.
Laura czasem.nie ząbkuje i stąd te wiszenie na cycu? Pròbowałas jej dać przeciwbòlowego na noc?
Mojemu Jackowi też wiecznie gorąco i głową często mokra.. ponoć jeśli nie przegrzanie to może być objaw niedoboru wit.D.. warto.przy okazji zbadać poziom.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2020, 10:01
-
nick nieaktualnyTak, to pocenie może mieć związek z witaminą D, ale akurat u nas pediatra po zebraniu wywiadu i wypytaniu jakie wartości witaminy D podaje Laurze (800 w kapsułce i 200 w tranie) uznała, że to nie to i widocznie w przypadku Laury to jej natura.
Symbolica ząbkuje. Mamy na pewno górne piątki w natarciu bo widzę już białe pod dziąsłem, a tylko piątek nam już brakuje. Ale u nas to w sumie nie ma znaczenia. Czy ząbkuje czy nie zawsze jest tak samo. Nawet podawanie przeciwbólowych w ostatnim czasie się nie sprawdza.
A tak swoją drogą jak weszliśmy na temat ząbkowania mam dziwne pytanie. Jak wyglądają dziąsła waszych dzieci na dole, z tyłu? Bo Laurusia na dole za czwórkami ma już takie wąskie/cieńkie te dziąsła i mi się wydaję, że tam nie ma miejsca na te piątki. U góry to całkiem inaczej wygląda.dydone lubi tę wiadomość
-
Ej_est jak mała daje sygnały próbuj powolutku z tym nocnikiem 😊
Mój tez główkę i włoski ma mokre ale jak śpi je przy mnie jak sam śpi to juz nie. Ale jak jest gorąco bardzo to wlaczam klimatyzacje
Tak się zastanawiam zelazo mamy wysoko 14,5 (wzrosło przez miesiąc o 1), hemoglobina 12,5 (wzrosła tez o 1) a ferrytyna 14 (wzrosła o 5) i rozmawiałam z lekarzem i mamy utrzymać ta mniejsza dawkę jeszcze 2 miesiące i w sierpniu kontrola i jak będzie Ok to odstawiamy zelazo ale skoro przez miesiąc tyle wzrosło to przez kolejne 2 miesiące tez tak może być i No ferrytyna wyniesie ponad 20 ... a dla wątroby chyba tez nie dobrze jak będzie za wysoko... może powinnam zmniejszyć dawkę i dawać x1 dziennie zamiast x2 ale sama kurczę nie duce decydować. Na pewnie skontroluje to wcześniej w lipcu ....
Cały czas czekam na dolna druga czwórkę bo już widać białe i lada moment się przebije a tu dzisiaj patrzę a dwie górne czwórki właśnie się przebiły 🤭 -
Paulina Kuba w styczniu miał ferrytyne 28 a w maju 17.
Mój tez na drzemce się poci na głowie zwłaszcza jak się wciśnie w róg lozeczka a Wit D ma dobrą bo badaliśmy ostatnio i chyba miał 40, przy anemii też może być pocenie ale ogólnie myślę że dzieci po prostu tak mają -
nick nieaktualnyA jak jest zimniej to tez sie pocą?
Moja jak jest gorąco to też budzi się spocona w szczególności w dzień mimo że śpi w body i odkryta ale jak są chłodniejsza dni to jest ok. W nocy otwieram okno na osciez bo sama nie lubię w takim ciepłe spać. Dla mnie do spania najlepsze to 18st.juz mężowi mówiłam że latem chyba na podwórku będziemy spać.
Ej_est u nas dopiero górne dwójki i czwórki wychodzą. Jeszcze trójek brak także o piątkach nawet nie myślę 😉
Moja czasem jak się naciska to mówię chodź na nocnik to biegnie do łazienki i już pare razy zrobiła kupę, siku mówi że chce ale zanim usiądzie to już ma ciepły pampers 😆 ja próbuje i co jakiś czas przypominam. Nic na siłę ale jak się uda jej coś zrobić to już maly sukces -
Przepraszam dziewczyny przez przypadek weszlam na Wasz watek i jak chcialam sie wycofac, to zamiast tego kliknelam "lubie" gorny post (uzywam tel.).Z gory przepraszam.02.01.2019 r. Maria , Szymon [*] 39 tc , Aniołek [*] 8 tc, Aniołek [*] 5 tc, Aniolek [*] 7tc
-
Dziewczyny, ale kaszana. Mamy stelaż hustawki, mamy gniazdo a nie mamy obejm, do których można by to gniazdo przyczepić. Nie da się takich kupić. Ci co montowali stelaż to chcieli wkręty wkręcić ale my nie chcieliśmy bo chcieliśmy rozstaw sobie zmienić w razie czego do kubełkowej huśtawki. Heh czekamy aż teściu nam zrobi
-
U nas w labie norma ferrytyny jest od 25 ale w naskalskim (nie wiem małami czy u Was to też święta księga w rodziale o odrębnościach wieku pediatrycznego piszą że dla takich dzieci jak nasze to norma ferrytyny jest od 7 i bądź tu człowieku mądry nasza hematolog mówi że ta 18 to już jest całkiem spoko i dlatego nie kazała dalej dawc żelaza zobaczymy co czas pokaże
malami.91 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny...Ala wczoraj zaniosła się podczas płaczu i na chwilę straciła przytomność połączyłam fakty i grzebiąc w internetach sama zdiagnozowałam u niej bezdech afektywny
Łącząc fakty i ostatnie wydarzenia w naszym życiu to by się mogło zgadzać....ostatnio upadek strach utrata przytomności 2 krotnie - byliśmy w szpitalu...wczoraj nie pozwoliłam jej na coś stanowczo powiedziałam nie płacz zaniosła się i ...
https://edytazajac.pl/bezdech-afektywny/
Oczywiście przy najbliższej okazji skonsultuje to z pediatra.
Serce mi staje w takich sytuacjach
-
Boże, nie dziwię Ci sie Ruda. Sama bym zawału dostała.
Gdyby nasze dziecko coś takiego spotkało to też bym szukała przyczyny. Bo 3 razy to juz chyba nie zbieg okoliczności. Tydzien temu mnie zastanowilo ze Wasza coreczka delikatna. Oby to nie było nic groźnego na dluzsza mete. -
Szukam jakiegoś kardiologa. Z tego co wyczytałam w internecie to zdarza się to u okolo 5% dzieci a później się z tego wyrasta...podobno jak się już zdarzy to będzie powracać co jakiś czas w sytuacjach stresujących jeżeli się czegoś przestraszy itp
To są moje diagnozy po przeczytaniu miliona artykułów na ten temat w internecie...
Jestem o tyle spokojniejsza że w szpitalu byliśmy podłączenie do tej maszyny z parametrami życiowymi i wszystko było ok -
Malgorzata Tomyn Drabik to jedna babka jednak. Tylko pracowala w czd ale bardziej teraz poleca zabrze.
Prywatnie w wielu miejscach przyjmuje w Warszawie.
Szukalismy rok temu dla siostrzenicy bo czesto ja bolalo serduszko. Miala nie zasklepiona przegrode. 1.5 mies czekania i w Zabrzu jej zrobili zabieg.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2020, 09:44