X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 21 października 2020, 06:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malami oddałam ta kurtkę 😂 muszę kupić nową ...w ogóle są jaja z ubieraniem. Tata ja wyprawia do żłobka i zawsze ma przyszykowane ubranko ale Ala czasem "to nie" i tata wyciąga coś innego 🤯

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2020, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda myślisz że jak kupisz nowa to mała będzie inaczej reagować? Może weź ja do sklepu 😉
    Moja też nie chciała przymierzyć, w końcu jej ubrałam i musialam oddać bo była dużo za duza, kupiłam inna i tej tez nie chciała przymierzyc no ale w końcu ja przekonałam i była dobra więc będzie musiała ja nosić. Moja na wszystko co nowe reaguje sprzeciwem a później się przekonuje, co do ubierania to też już jej minęło bo nie miałam rano czasu żeby jej dogodzić, ubieram to co przygotuje i tyle w temacie 😉
    Symbolica was trochę rozkręciłam a sama padłam wczoraj, mam pare dni wolnego. Wczoraj byla w miarę ładna pogoda więc wzięłam się za okna jak mała spala. Na piętrze wszystkie umyłam, został mi parter ale dziś już pada 😕
    Mi się też zdarza podnieść głos ale to nie dziala dobrze. Tzn zwykle wtedy zaczynają płakać i trzeba przytulić i wytłumaczyć że źle robią. Kar ani bicia nie stosuje i uważam że to nie jest dobre rozwiązanie dla takich małych dzieci. U syna w grupie w przedszkolu też nie ma kar, stania w kącie itp. Widzialam pare razy że coś tłumaczyła ale wg mojego syna nikt w kacie nie stał jeszcze. Jedna pani ma ponad 20 osób i daje rade bez krzyku i kar.
    Fajnie ze te uczulenia u dzieciaków mijają. Ruda a jak u was w tym temacie?

• symbolica Autorytet

Wysłany: 21 października 2020, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bumbum podawałam 2xdziennie 10 kropel więc też nie jakoś dużo ale przez bity miesiąć bo widziałam efekty. W przypadku fenistilu nie ma ograniczeń czasowych. Przestałam podawać nadal jest spoko.

Ruda còreczka tatusia,okręciła go sobie wokòł palca, lepiej nie będzie 😂 za parę lat będzie tatuś kup mi i tatuś będzie spełniał życzenia 🤗

Lutyska to uparciuchbteż z małej, fajnie że udaje się ją przekonać. Super przedszkole, jeszcze pewnie nauczycielka młoda i nie znerwicowana 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2020, 09:14

da8300b52b.png
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 21 października 2020, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jej tak nie ulegam jak tata ale cóż zrobic jak to tata ja odprowadza do żłobka...

Kurtkę z poprzedniego sezonu ubrała bez problemu więc mam zamiar kupić podobna 😂

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2020, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda to faktycznie już owinela sobie tate wokol palca. Dzieci szybko wyczuwają. Mój syn wie że jak z tatą do sklepu pojedzie to dostanie to co chce, ale tata rzadko ich ze sobą bierze...
    Symbolica nauczycielka w średnim wieku ale z tego co wiem dużo przeszła żeby mieć dzieci i te z przedszkola traktuje tez jak swoje 😉 dużo im pozwala ale nie na wszystko i oni to wiedza. Ogólnie nauczycielka z powołania 😉
    A córka fakt ma charakterek, wie czego chce i tak łatwo nie odpuszcza. W sumie jako młodsza to dobrze bo nie da sobie zabawki zabrać itp 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2020, 10:09

• symbolica Autorytet

Wysłany: 21 października 2020, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lutyska mi koleżanka opowiadała jak còreczkę roczną oddała do żłobka to dzieci jej zabierały zabawki a ona dawała sobie zabierać efekt był taki że się nie bawiła bo nie miała czym.. no i sprzątała po zabawie po wszystkich, wychodziła przez to z sali ostatnia. Panie nie mogły się jej nachwalić itd. No i mama się wkurzyła i powiedziała małej by nie dała sobie za ierać zabawek i żeby nie sprzątała po wszystkich tylko po sobie zabawki.. no i na następnym spotkaniu z Panią usłyszała że młoda tak niegrzeczna się zrobiła,nie sprząta i nie dzieli się zabawkami.. no i wtedy ona wytlumaczyła przedszkolance, że to nie było w porządku, że kazała dziecku.. tak, że dobrze Lutyska, że potrafi być dziecko asertywne. Jacek też jest ale w piaskownicy mu się oberwało za to od rok starszego chłopaka.. oczwiscie my rodzice zaraz interweniowaliśmy.

Malami odezwij się.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2020, 10:35

da8300b52b.png
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 21 października 2020, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala w żłobku czasem walczy o zabawki i nie da sobie w kaszę dmuchać 😂 za to do sprzątania jest poerwsza pomaga paniom itp... a w piaskownicy potrafiła wyrwać jakiemuś dziecku np łopatkę...oczywiście interweniowałam i był płacz...ale na takie zachowania nie pozwalam...

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2020, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda zabierać komuś też nie pozwalam ale walczyć o swoje to już co innego. Moja właśnie komuś nie zabiera, no chyba że to jej. Jak sie czymś bawi to nie odda nawet starszym. Moja tez mi pomaga sprzatac i nic jej nie muszę nawet mówić.
    Symbolica właśnie takiej sytuacji bym nie chciała 😉 męża bratanek stał się popychadłem w przedszkolu bo nie umiał o swoje zawalczyć, przez to tez nie chciał tam chodzić... Ja synowi mówię że bić nie wolno ale jak ktoś go uderzy to może oddać. Posłuchał się i raz miał spięcie w toalecie z kolegą. Zwróciłam pani uwagę zeby tych dwóch nie puszczała razem 🙂

• bumbum Autorytet

Wysłany: 21 października 2020, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jestem zdania, że lepiej jak dziecko nie daje sobie w kaszę dmuchać. Kiedyś czytałam, że spokojne i "grzeczne" dzieci które zawsze się słuchają mało w życiu osiągają lub mają problemy w życiu dorosłym z emocjami itp.

• Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 21 października 2020, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojejku ale się rozpisalyscie 😁

Ja kar nie stosuje i tez nie chce stosować, żadnych klapsów, krzyków, jak coś robi czego nie może stag się tłumaczyć spokojnie, jak coś głosem stanowczym ale nigdy krzykiem.

Mój ma takie buty lżejsze które nosił już jakoś od września albo sierpnia na chłodniejsze dni i teraz ma nowe ocieplane jesienne i zawsze jak się ubieramy przynosi te starsze, jak jest ciepło to mu je oczywiście ubieram ale jak rano pokazuje 3st to proszę go żeby przyniósł inne buciki te cieplejsze i czasami grzecznie przynosi s czasami się buntuje ale i tak jak już założę jest Ok.

Facetom chyba bardziej obojętne w co ich ubierzemy 😀

Malami jak tam wizyta?

Mój ostatnio jak byliśmy na urodzinach mojego chrześniaka to bardzo delikatnie zachowywał się w stosunku do swojej kuzynki która ma 9 miesięcy, jak widział ze coś chce to jej grzęźnie podawał. Za to jak siostra bawiła się laptopikiem z ta malutka takim samym jaki mu mamy w domu i Maksiu myślał ze to jego to podszedł spokojnie i sobie wziął 😁

Jak ostatnio odwiedziła nas koleżanka z synkiem o 3 miesiące młodszym i wziął bidon z woda Maksia który gdzieś tam lezal to ciągnął mnie za rękę żebym mu go wzięła i jęczał ale sam nie wziął ;)

Mój tez pomaga mi sprzątać jak widzi ze zaczynam, ale tez sam odkłada na ksiazki Jak wybiera inne, czy puzzle jak skończy układać. Wrzuca ubranka do kosza na pranie, wyrzuca pampersy do kosza, szafkę z koszem muszę ja otworzyć bo jest ciężka i nie jest w stanie sam. Po kolacji zamówi talerzyk, jak ja zjem i widzi ze jest pusty tez zanosi 😊 Jak odkurzam to tez chce i zawsze mu daje jak skończę to poprawia po mnie. Ostatnio siedziałam w pokoju i wrzuciłam sukienkę do prania i pralka piszczała ze pranie się skończyło, coś tam robiłam i chciałam skończyć i nagle mały poszedł do kuchni gdzie mamy pralkę i za moment wraca z sukienka w rączce 🥰 musiał przekręcić pokrętło żeby otworzyć pralkę, straszny z niego pomocnik kochany

A dzisiaj znowu wstał z katarem 😩 malutki, śpi nja drzemce spokojnie ale coś tam ma. Zastanawiam się skąd, byliśmy w niedziele na urodzinach siostrzeńca mojego i miał jakoś siódmy dzień kataru i siostrzenica jakoś 6 dzień ale już go w sumie nie mieli i zastanawiam się czy mógł się jeszcze zarazić 🤔🤔

Amir do końca trzeba mieć nadzieje

961l20mmezoojidp.png
  • Paulaa25 Autorytet

Wysłany: 21 października 2020, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny dawno mnie u was nie było ale oczywiscie podczytuje czasem w miare możliwości.Jak u was wygladala 3 dniówka?
    Chyba wl przechodzimy.Bylismy wczoraj u lekarza i pow.ze gardło wirusowe i ze może to byc 3 dniówka własnie.Dzis 2 dzien i brzydka kupa/zielona i półpłynna.Mala gorączkuje co 4-5 godz.podaje paracetamol na zmiane z ibupromem.
    Termometry szaleja jeden pokazuje temperaturę tj. gorączke drugi stan podgoraczkowy...masakra zgaduj zgadula normalnie.

klz99vvj0gp9lsbd.png
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 21 października 2020, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po wizycie ok. Ponad 3cm dziecka 🙂.

Moniiiikaaaa, ruda90, Lutyska, artemida27, bumbum, symbolica, KaroKaro lubią tę wiadomość

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • Moniiiikaaaa Autorytet

Wysłany: 21 października 2020, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malami, ale czadowo :)

Paula, u nas byla tydzien temu. Umiarkowana goraczka tak 38. max 39. Szybko spadala. Wracala glownie po poludniu i w nocy. Gardlo czerwone (lekarz stwierdzila). Po 3 dniach wysypka na caluch plecach i na brzuchu. Taka pokrzywkowa.
    Tez to przechodzilam z termometrem elektronicznym. 36.6 wskazuje dobrze a te wyzsze juz co chwile inaczej. Jak czulam ustami na czole ze ma goraczke to mierzylam po staremu. Zwyklym termometrem pod pacha (tym a la rteciowym bez rteci).

• Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 21 października 2020, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malami mały wielki człowiek 😊

961l20mmezoojidp.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 21 października 2020, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica, moja lekarka kazała fenistil max 7 dni stosować, potem 7 dni przerwy i można znowu 7. No ale pewnie co lekarz to zalecenia :)
    Malami, super wieści :)
    U nas znowu katar, zdążyła być w żłobku 3 dni...

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2020, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dawałam Fenistil 1 kropelka/1kg masy dziecka ale nie słyszałam o ograniczeniach... W sumie to dawałam jak dziecko chore było wg zaleceń lekarza ale na pewno zdarzało się dłużej niż 7dni. Co lekarz to inne zalecenia.
    Malami cieszymy się razem z Wami 😘

Współczuję chorób i duuużo zdrówka dla wszystkich!

• symbolica Autorytet

Wysłany: 21 października 2020, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malami super 🥰

Paulina fajny pomocnik z Maksia, dobrze rokuje na męża w przyszłości ☺️ 😉 Zdrowia!

Paula możesz elektronicznym w pupie albo pod pachą sprawdzić..tylko tam coś trzeba do dać czy odjąć pòł stopnia - sprawdź w sieci.
    Zdrowia dla còrci!

da8300b52b.png
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 22 października 2020, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny 🙂

Z tym pomaganiem to mam nadzieję, że im się to nie odmieni wraz z wiekiem 🙂. Mój też pomocnik, ładowanie/rozładowywanie pralki, zmywarki nie może się odbyć bez jego udziału. Jak wkłada i potem wyjmuje ubrania do pralki to przy okazji komentuje co jest czyje, więc trochę czasu nam to zajmuje 😋. Ogólnie jak widzi, że cokolwiek sprzątam itd. to biegnie chętny do pomocy. Jakiś czas temu miał fazę na mycie okien. Okno w salonie myliśmy chyba codziennie przez tydzień 😁.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2020, 12:20

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2020, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja też pakuje rzeczy do pralki i to ma przy tym ruchy jakby od zawsze to robiła 😆 tylko nie dzieli na jasne/ciemne 😋 włączyć pralkę też już potrafi jak nie zablokuje. a jak jest w garderobie to chodzi w kółko i mówi co kogo jest 😉
    Mycie okien to u nas na porządku dziennym, tzn jak znajdzie szmatke do okien to leci i macha przy oknie.
    Sama jestem ciekawa ile zapału im zostanie na później 😉 Za pare lat będzie nie mam czasu a za naście lat powiedzą zrob sobie to sama...?

• symbolica Autorytet

Wysłany: 22 października 2020, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lutyska dokładnie, moja mòwi, że bałagan w pokoju jej nie przeszkadza i ona tak może żyć 🤐 Bałagan ma permanentnie z kròtkimi momentami po sprzątaniu 😡 ja jej nie sprzątam,ale babcię ręce aż swierzbią i ciągle tan wchodzi coś poukładać i przeżywa jej bałaganiarstwo. To sprzątanie za nią niestety niczego dobrego jej nie uczy. Oby Twoja była inna i jej zostało.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2020, 15:54

da8300b52b.png
‹‹ 1609 1610 1611 1612 1613 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ