Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
Malami super, gratulacje co za luksus.
Ja pasuje z rodzeństwem. 18 mc kpi, teraz 3 mc kp, nocne usypianie ok 1h i brak już drzemek w ciągu dnia. Moje dziecko funkcjonuje jakby sen nie był jej w ogóle potrzebny... już wszystko przerabiałam, brak bajek, pochowanie części zabawek, wyciszanie, 0 cukru, owoce do 12 i wyglada ze ona po prostu tak ma... 🤷♀️ -
Paparka dokładnie widać Zosia potrzebuje mniej snu 😊
Monika kciuki już zaciśnięte i czekamy
U nas miał się urodzić mały i urodził się mały ale chyba nawę wychodziło ze miał ważyć mniej a ważył 2820, czasem na różnych sprzętach u różnych lekarzy w tym samym dniu byla różnica 0,5kg 🤷♀️ wiec to loteria czy uda się wyliczyć wagę czy nie
U mnie w biedronce promocja na zabawki przy zakupie min 2 -50% na każda, nie muszę mówić jak się obkupilam 😅 promocja wynika chyba z tego ze był remont biedronki i była na ponad miesiąc zamknięta -
Paulina właśnie mąż mi mówił że wysyp zabawek w Biedronce dlatego nie idę 😂 zamówiłam Ali na Mikołaja
https://bonito.pl/k-49825932-swinka-peppa-kocham-naklejac-czesc-2?gclid=CjwKCAiA17P9BRB2EiwAMvwNyCLhFqkwgVM_EAgm2DE0wDa1Nr7AqdkS-da_dp04kZObPklGrDbPyBoCz9kQAvD_BwE
Bo bardzo kocha naklejki i Peppe do tego jeszcze jakiś drobiazg i prezent na Mikołaja mam -
ruda90 wrote:Papatka widocznie taki "urok" Zosi ...a w żłobku też nie śpi ?
Właśnie w żłobku śpi!
Ale jak idzie do żłobka to budzimy ja o 6.40 i tam kima 1,5 h. Jak nie idzie do żłobka bo weekend czy choroba to wstaje o 8, sama i już nie śpi w ciągu dnia. Chodzi spać 21/22/23. -
Ja tez w weekend zrobilam zamowienie na allegro na ksiazeczki z naklejkami. Oczywiscie mnie ponioslo. Wreszcie Franek dorosl no puzzli na ktore sie czailam od roku. Czuczu Woz Strazacki. Takie duze.
Odkad mieszkamy u siebie to nam sie rytm dnia ulozyl i zawsze po drzemce po poludniu mrobimy ze 2 malowanki, troche naklejania i zabawa zabawkami az tata wroci. Tyle ze ten rytm potrwa jeszcze ze 2 dni hahaha.
Moje wicie gniazda przejawia sie teraz w sortowaniu zabawek. Bo w tych pudlach jeden wielki smietnik. Wszystko hurtem. Polowe pochowalam. -
nick nieaktualnyMonika ja chowam na 1-3 miesiące zabawki po czym wymieniam. Dzieci się cieszą jakby nowe zabawki dostaly. Robiłam tak jak mieszkalismy u teściów bo bylo za mało miejsca, teraz też tak robie bo to działa 😁
U nas nie ma zainteresowania puzzlami, za to czysta kartka i kredki i dziecka nie maMoniiiikaaaa lubi tę wiadomość
-
To Franek lubi. Takie z 2 uklada. Teraz cwiczy z 3,4,5. Ale jak zostawie samopas to sie poniewieraja a opakowania podeptane. Poprzekladalam do torebek strhnowych. A Malowanie znacznie dluzej go zajmuje jak mu wydrukuje jakis obrazek. Na czystej cos tam sobie pobazgrywal ale nie za dlugo.
Od Ciebie wlasnie zapamietalam to chowanie zabawek. U nas nie ma jeszcze mebli wiec jak wszystko jest hurtem w plastikowych pudlach to nie ma sie jak bawic bo wszystko rozkompletowane.
Wczoraj na dobranoc czytalam o montessori i tak mnie wzielo na to sortowanie. Wykorzystalam tez 2 fajne pomysly z jakiegos bloga. Nawlekanie kolek na sznurek. Wzielismy te z piramidki. I przyczepianie spinaczy do bielizny na korkowa podstawke. Takie proste a ile skupienia wywolalo u takiego malego czlowieka. A mi bylo latwiej bo moglam usiasc
Nastepny bedzie makaron rurki.
A i najwazniejsze. Mega polecam serial Gambit Krolowej. Swietny. Tydzien temu pochlonelismy z mezem. A dzis przyniosl ze strychu moje stare szachy ktore lezaly tam ponad 20 latWiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2020, 20:53
-
Ze tak zmienię temat na Covid, mimo ze wszyscy pewnie są tym zmęczeni.
Zmarł na covid ksiądz, który udzielał mi ślubu, jakoś bardzo mną to wstrząsnęło...
już mam po dziurki w nosie tego koronawirusa, a służba zdrowia leży. -
Papatka przykro mi..
Dziś dowiedzialam sie od mamy ze moja ulubiona nauczycielka z podstawowki walczy o życie w szpitalu..
Agatka dluuugo nie interesowała sie puzzlami, od jakiegos miesiąca ciagle chce ukladac.
Przerabialiśmy na 2, 3,4,5.
Ostatnio kupiłam jej na 30 i sporo ogarnia sama. Pouklada pieski a my pomagamy jej je połączyć w całość.
Zmienilismy sposob usypiania; klade sie z nia w łóżku, przytulam, śpiewam az zasnie. Jesli nie ma drzemki w dzien pada w sekunde juz kolo 19:30. Jesli ma drzemke to meczymy sie do 22.
Ciągle jednak częściej spi w dzien niż nie- bez drzemki jest marudna i strasznie placzliwa. Klade ja na siłę, ona ciagle powtarza ze nie bedzie spała.
O której nie zasnie to i tak wstanie o 7.
Tak, jak dziecko zaczyna przesypiac noce to zaczyna sie zupelnie inne zycie
Trzeba sie cieszyć bo zaraz wszystko od nowaMoniiiikaaaa lubi tę wiadomość
-
Moja raczej puzzlami się nie interesuje. Mamy czuczu zwierzątka 2+, jak zapytam to pokaże gdzie pasuje, ale sama nie bardzo. Co do rysowania to lubi kredki żelowe, ale muszę pilnować bo zacznie mazać po krzesełku, ubraniu i twarzy :p
Szukam powoli stolika i krzesełka dla niej, bo na krzesełku do jedzenia mało miejsca do rysowania. Plus taki, że nie może wyjść i rysować po meblach i podłodze :p
Waham się między regulowanym:
https://www.ikea.com/pl/pl/p/flisat-biurko-dla-dziecka-regulowane-20273594/
Ale krzesło do tego jest bez oparcia, to nie wiem czy to zdrowo.
Druga opcja (sporo tańsza) to
https://www.ikea.com/pl/pl/p/laett-stolik-dzieciecy-i-2-krzesla-bialy-sosna-50178411/
No ale pewnie z tego drugiego szybciej wyrośnie.
-
I najlepsze ; dzis ogladamy książeczki, w jednej z nich jest obrazek Mikołaja. Tlumacze jej kto to jest, ze daje prezenty itd. Na koniec pytam co by chciala dostac od Mikolaja; "Paćka"- jej ulubiona postać z Kici Koci, byl czas ze czytaliśmy tylko te strony gdzie pojawial sie Pacek, okazuje sie ze sa takie maskotki, wiec ok
"au au"- poczatkowo myslalam ze chodzi o kolejna maskotke ale potem pokazala mi puzzle, no i "noał cita"- nowe książeczki
Wlasnie zamawiamsymbolica lubi tę wiadomość
-
Artemida, na prawde pieknie mowi.
My mamy mammut od wiosny. Do malowania podaje 2 kredki bo u babci juz sciany pomalowane. Jak sa 2 to mi latwo nad nimi zapanowC Krzeselko do karmienia od jakiegos czasu parzy w dupke. Jedzenie przy stole na zwyklym krzesle albo jak nie jem w tym czasie co on to wlasnie na ikeowskim.
Dzis drukowalam nowe malowanki. Chcialam dogodzic i znalazlam obrazek z owczarkiem niemieckim (mamy takiego na podworku), daje Frankowi a on "ooo lis". Masz Ci los
A moje ostatnio ulubione slowo to "Bawo" czyli brawo.
Bumbum, na szczescie jest tylko 7 odcinkow I Dorocinski wisienka na torcie. Ja tez codziennie jeden ja Franek poszedl spac i ja sie kladlam przed polnoca.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2020, 23:07
-
Ja też Ali tłumaczę że przyjdzie Mikołaj Ala już bardzo ładnie mówi ostatnio jak mąż ją odprowadzał do żłobka to powiedziała "mama i tata kochają Ale❤️" Panie w żłobku bardzo ją chwalą za mowę 😉
Bumbum my mamy ten stolik z Ikea Lett całkiem fajny tylko biały i zaraz kredki wędrują poza kartkę...
Co do puzzli to coś tam próbuje ale nie jest wielka fanka 😀
Moniiiikaaaa, malami.91 lubią tę wiadomość