X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2021, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malami gratulacje 😊

Monika śliczna malutka 😊

Papatka a w sprawie tej sytuacji w zwłoki rozmawiałaś z opiekunkami albo rodzicami chłopca?

malami.91 lubi tę wiadomość

961l20mmezoojidp.png
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2021, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papatka a czemu teraz nie chodzi ? Katar ? U nas dziś cyrk Ala nie chciała wyjść ze żłobka bez swojej leżanki...i za nic nie wytłumaczysz...😱

• bumbum Autorytet

Wysłany: 20 maja 2021, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eh, moja trzy dni pochodziła i znowu katar, nie mam już siły na to...

• Papapatka Autorytet

Wysłany: 20 maja 2021, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tzn sprawa dziwna w żłobku. W pt panowało zapalenie oskrzeli z 24 dzieci tylko 8 było w żłobku w poniedziałek. Zośka się trzymała, przechodziła w poniedziałek i wtorek. We wtorek jak ja odebrałam ciocia zasugerowała żeby zostawić ja do końca tygodnia w domu, bo coś niewyraźnie wyglada jej zdaniem.... cóż, wzięłam na nią l4, daje jej wit c fenistil i inhalacje z ectodose. Ma mały katar ale na szczęście bez temp i bez kaszlu. Wczoraj siedziałyśmy w domu ale dzisiaj już spędziła ze mną 6 h na działce i była w swoim żywiole 🤷‍♀️...

Co do tej sytuacji z podrapanie rozmawiałam z kierowniczka. Nic ciekawego nie powiedziała oprócz tego ze ten chłopiec już wcześniej był agresywny ze uczą inne dzieci żeby na niego uważać ze rodzice tego chłopca maja z nim problemy tez w domu. Ale tez nie usłyszałam „przepraszam”. Będę obserwować żłobek i tyle. Jak coś to zrezygnujemy i weźmiemy opiekunkę na rok, dopóki do przedszkola nie pójdzie. Średnio mi się chce pracować na opłacenie opiekunki ale tez nie mam innego wyjścia, dziecko najważniejsze....

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 21 maja 2021, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To dzieci mają na niego uważać? Moim zdaniem opiekunki powinny tego pilnować... No ale też rozumiem, że dzieci dużo :/

Czym inhalujecie na wodnisty katar? Mam sole morska, hialuronic i ectodose...

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2021, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio robię inhalację z soli Zabłockiej - polecam !!!
    Papatka a nie myślałaś żeby dać Zosię od września do przedszkola ? Może w żłobku się już "nudzi" pewnie jest dużo mniejszych dzieci...

symbolica lubi tę wiadomość

• Papapatka Autorytet

Wysłany: 21 maja 2021, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem jakoś tak czuje ze na przedszkole nie jest gotowa, ona jest mega wrażliwa i bardzo przeżywa każda zmianę. Jeszcze ma pieluszkę. Czuje ze to jest za wczesnie. Brak rutyny w chodzeniu do żłobka, ja różnie jeżdżę do biura, czasem ja ja odbieram czasem mąż i widzę ze jej jest ciężko to wszystko sobie ułożyć... ☹️

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 21 maja 2021, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wodnistego przeźroczystego kataru raczej nie trzeba i hamować bo on oznacza że nos sam się oczyszcza.. zazwyczaj oznacza początek infekcji i potem gęstnieje aż do zaniku. Racze krople do nosa dla dzieci np. na noc. A może to alergia Bumbum?

Jeszcze jeden artykuł odnośnie szczepień ciężarnych i karmiących mam: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=306730131026229&id=100050677320633

A tu z Onetu o covidzie w ciąży: https://www.medonet.pl/koronawirus/poradnik,covid-19-u-ciezarnych--ryzyko-ciezkiego-przebiegu--objawy--skutki,artykul,86196105.html

A teraz długi kawał 😄

Media informują, że naukowcy odkryli lecącą w stronę Ziemi asteroidę o średnicy kilkunastu kilometrów
    12 dni do zderzenia -
    Premier Morawiecki oświadcza, że dzięki wysokiej ściągalności podatku VAT, Polska jest dobrze przygotowana na taką ewentualność.
    11 dni do zderzenia -
    Minister Emilewicz udziela wywiadu, w którym stwierdza, że taka asteroida to są biliony ton kruszywa i różnych materiałów, których wykorzystanie będzie ogromną szansą dla polskiego przemysłu budowlanego.
    10 dni do zderzenia -
    Prezydent Duda udaje się na Jasną Górę.
    9 dni do zderzenia -
    Opozycja pyta rząd, dlaczego nie uruchomiono programu budowy schronów.
    Premier odpowiada, że nie ma pewności czy dojdzie do zderzenia. Przypomina, że na Śląsku mamy mnóstwo kopalń, które łatwo na schrony zaadoptować.
    Górnicy ogłosili pogotowie strajkowe i zażądali od rządu podwyżek.
    8 dni do zderzenia -
    Naukowcy utrzymują, że asteroida najprawdopodobniej wpadnie do oceanu co grozi serią fal tsunami o globalnym zasięgu.
    7 dni do zderzenia -
    Rząd wprowadza zakaz zbliżania się do akwenów wodnych. W sejmie ostra dyskusja, czy zakazu nie należy rozszerzyć na rowy melioracyjne i kałuże.
    6 dni do zderzenia -
    Prezydent wygłosił orędzie, w którym oświadczył, że nie przestaje się uczyć i właśnie samodzielnie wykopał ziemiankę.
    5 dni do zderzenia -
    Premier poinformował, że polityka zamykania kopalń prowadzona przez PO doprowadziła do tego, że jednak nie wszyscy Polacy zmieszczą się w kopalniach i zasugerował aby pójść w ślady prezydenta. Zapewnił, że mamy więcej łopat niż Niemcy, w przeliczeniu na milion mieszkańców.
    4 dni do zderzenia -
    Gowin zwołał konferencję prasową. Łamiącym się głosem oznajmił, że się waha. Nie doprecyzował o co chodzi.
    3 dni do zderzenia -
    Episkopat zwrócił się do rządu o 100 miliardów, za które zorganizuje szturm modlitewny w intencji zatrzymania asteroidy.
    2 dni do zderzenia -
    Jarosław Kaczyński wygłasza w Sejmie przemówienie. Mówi, że jeszcze nie znamy całej prawdy o Smoleńsku. Pochwalił zupę pomidorową, którą jadł ostatnio u Prezes Trybunału Konstytucyjnego.
    1 dzień do zderzenia -
    Polsat cały dzień wyświetla „Armagedon”.
    Dzień 0 -
    Asteroida ominęła Ziemię. Premier ogłosił sukces rządu w walce z asteroidą, podkreślając istotną pomoc kościoła. Skarb państwa wykonał przelew na konto Episkopatu. Na wniosek Marka Suskiego postanowiono na jakiś czas utrzymać zakaz zbliżania się do akwenów wodnych, na wypadek gdyby asteroida zawróciła. 😆

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2021, 10:10

ruda90 lubi tę wiadomość

da8300b52b.png
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2021, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papatka u nas jest rutyna zawsze mąż odprowadza ja odbieram :) jakby przyszedł po nią mąż to mógłby być problem...
    Ala też jeszcze z pielucha ale mam nadzieję że do września się uda jej pozbyć...
    U nas w żłobku jest dużo dzieci które mają około roku i widzę że Ala ignoruje takie dzieci a lgnie do starszych 4-5 Latków np na placu zabaw :)
    A jak Zosia się zachowuje wśród dzieci np na spacerze w parku ?

• bumbum Autorytet

Wysłany: 21 maja 2021, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bumbum, nie alergia bo zawsze się zagęszcza, na razie drugi dzień wodnistego, ale mąż mi pisze że już gescieje... Zawsze staram się nie podawać kropli, ale zawsze katar trwa 2 tygodnie i już nie mam siły na to... Pomyślałam że może jak będę zakrapiac to szybciej minie...

• symbolica Autorytet

Wysłany: 22 maja 2021, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bumbum jak gęścieje to rzeczywiście wtedy warto zacząć inhalować. A kiedy leci jak z kranu z nosa to wtedy to nie ma sensu.. moim zdaniem. Na pewno inhalacje z soli fizj/Solanki Zabłockiej nie szkodzą. A krople podawane kròtko ( kilka dni w odstępach czasowych) też nie bo drożność trzeba utrzymywać. W reklamach mòwią że krople skracają czas kataru, może coś w tym jest..?

Jesteśmy od dziś z mężem zaczipowani Moderną i następne szczepienie w sobotę za 5tygodni. ☺️ Dziś się obudziłam z okropnym bòlem barku.. i nic nie mogę wziąć na to w związku ze szczepieniem.. ewen. paracetamol/pyralginę ale one raczej nie pomoże. Posmarowałem ketiprofenem i troszeczkę pomogło.

Malami już w domku? ☺️ Jak się czujecie? Wklej fotki jak znajdziesz siłę i czas.

Ruda wczoraj zaczęłam oglądać 4sezon Podręcznej.. ktoś 3tyg temu wrzucił i do 4odcinka na razie są wrzutki ☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2021, 11:30

da8300b52b.png
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2021, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica i jak Ci się podoba :)? Ja jestem mega zachwycona 🙂 a scenarzyści mówią że jeżeli będzie oglądalność to będą kolejne sezony 😁

• symbolica Autorytet

Wysłany: 22 maja 2021, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda pierwszy i drugi sezon najlepsze.. trzeci trochę mnie nudził momentami (strasznie wydłużają wiele scen). Jestem ciekawa 4sezonu, na razie pierwszy odcinek za mną.

W planach mam Nieznajomi - film z Tomaszem Kotem. No i Klangor (dwa ost odcinki) bo chyba na 8 odcinku kończy się sezon.. bo widziałam gdzieś reklamy, że można obejrzeć już cały sezon.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2021, 12:03

da8300b52b.png
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2021, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj miałam pierwsza dawkę Phizera :) szybko poszło bo odkąd podjechałam pod przychodnie to niecałe 10min lacznie z rejestracja na kolejny termin 😁 potem tylko 10min w białym namiocie po szczepieniu odczekać i gotowe ;) kolejna dawka za 5 tygodni.

Ja tez słyszałam kiedyś od lekarza ze jeśli katar nie zatyka noska żeby nie inhalować

961l20mmezoojidp.png
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 22 maja 2021, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina o super i też 5tyg. odstępu, jak widać specjaliści nie skracają tego i dobrze ☺️ udało się przyspieszyć bo coś o czerwcu chyba kiedyś pisałaś, czy mi się wydaje? U nas też wszystko sprawnie i szybko poszło, dobrze to zorganizowano. Jak samopoczucie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2021, 23:38

da8300b52b.png
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2021, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica, tak, wyszliśmy w piątek. Powoli uczymy się życia we 4 🙂.

symbolica lubi tę wiadomość

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • artemida27 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2021, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj mąż wczoraj miał szczepienie (Johnsonem) dzis nie czuje sie najlepiej, ból mięśni i temperatura kolo 37,8.

Ja mam w planach szczepienie w wakacje.

Malami super, ze już jesteście w domu :) poczatki napewno nie sa latwe.. sama jestem juz przerażona jak to bedzie 😱

bl9cdf9hojouibxw.png

p19u3e3kecvrs0g3.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 23 maja 2021, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem po 1 dawce Moderny, też miałam stan podgorączkowy, ból mięśni i zmęczenie.

• Moniiiikaaaa Autorytet

Wysłany: 23 maja 2021, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam we wtorek pfizera. W srode mnie niezle rozlozylo. Goraczka tylko 37,5 ale wszystko mnie bolalo.

• symbolica Autorytet

Wysłany: 23 maja 2021, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli dziewczyny objawy poszczepienne jak u nas: zmęczenie, stan podgorączkowy ok 37,5*C , bòl mięśni ( chociaż one bolały mnie przed szczepieniem już- szyja, bark) /umiarkowany głowy... wzięłam paracetamol ( skoro wolno) po południu i o niebo lepiej bo byłam nie do życia. Mąż niedawno dopiero łyknął paracetamol i jeszcze przed pracą jutro łyknie żeby go do firmy wpuścili bo mierzą wszystkim na wejściu.

Co ciekawe moja mama mòwi że jej i tacie nic nie było po żadnej dawce Moderny.

Malami powodzenia i dużo zdrowia i siły do maluchòw. Mąż w domu będzie jakiś czas?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2021, 20:01

da8300b52b.png
‹‹ 1717 1718 1719 1720 1721 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ