X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 06:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola94c wrote:
    Ja wczoraj miałam wrażenie, że miałam ruchy :D . Ale dziś cisza .. więc sama nie wiem ;D . A tak już bym chciała ! W ciągu dnia to męczy mnie spanie (ale nie śpię, bo przy 2.5 latce nie da rady :D ) .. A w nocy nie mogę spać, nie wiem co jest ! :D
    Och Karola uroki ciąży :) Ja tez w ciągu dnia nie mogę pospać bo moje dziecię ma jedną 30 minutową drzemkę :( Ja w każdej ciąży szybko czułam ruchy i teraz tez chociaż wiadomo to jeszcze takie delikatne bardzo :)

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 06:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatellaa wrote:
    Klocic sie nie bede :) kazdy robi jak uważa, ale dziwne ze nie tylko mi w mowili, ze w ciazy akurat na mmr nie powinno sie szczepic. Jasne ze nie ma udokumentowanego. Ile jest udokumentowanych nopow? Nawet nie polowa bo lekarze zawsze wmowia, ze to nie nop itp ;) temat szczepień, temat rzeka.
    No dziwne właśnie :) nie wiem ile jest udokumentowanych nopow, w sumie nie znam żadnego dziecka,któremu dolegaloby coś po szczepieniu. Moja też całe szczęście nigdy nic nie miała :)

Baranosia my też tylko tych babydream calendula. I skład dobry i dobrze nawilżone:)

Dzień dobry :)

• Dorota3 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z pieluszek używamy dada, próbowaliśmy z rosmana, pampers, i lidlowskich. Wiadomo są różne serie na noc itp. Ale biedronke odwiedzam najczęściej a tam czesto promocje na pieluchy. Pampersy nas uczulały, tujour całe białe i dla mnie jakieś sztywne a babydream nie rozciagały się przy zapinaniu. Ale to jak kto woli. Chusteczki też dada albo linteo, linteo głównie do wózka, dzięki przydatnemu zamknięciu.

25.01.2019 cc <3
    2nn3yx8dc1ou45ss.png
    km5scwa166wjp3xn.png
    km5scwa1efkorj3a.png
  • Grzechotka2 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pepper wrote:
    Grzechotka2 a ile masz lat? :)

27 :)

l22nio4pm7glhik4.png
    w57v3e3kpq4472hr.png
  • Grzechotka2 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatellaa wrote:
    Klocic sie nie bede :) kazdy robi jak uważa, ale dziwne ze nie tylko mi w mowili, ze w ciazy akurat na mmr nie powinno sie szczepic. Jasne ze nie ma udokumentowanego.

Mi pediatra Michasi i przyjaciółka pediatra powiedziała, że spokojnie mogę ją zaszczepić. Więc ile ludzi tyle opinii ;)

l22nio4pm7glhik4.png
    w57v3e3kpq4472hr.png
  • KaroKaro Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :*

Black_lilith zrób dodatkowe badania jak masz możliwość bo inaczej do lutego będziesz się zamartwiać, ja mam podejście że lepiej wiedzieć wcześniej jeśli się da, trzymam mocno kciuki żeby wszystko było dobrze! :)

Ewelcia to co piszesz to bardzo przykre, Ty z siostrą się starcie a z drugiej strony nie macie żadnego wsparcia w mamie. Dobrze że się przeciwstawilas bo niedługo kolejny raz zostaniesz mamą i obowiązków w domu Ci przybędzie więc takie sprzątanie u mamy co 2 tygodnie wykończyło by Cię, chociaż pomijając cała ta sytuacje to ja Cię podziwiam że do tej pory dawałas radę. Wejdź w komitywę z siostrą to będzie łatwiej stawić czoła :)

A co do tematu poduszek to co myslicie o tych mniej sztywnych, które same możemy dostosować kształtem? Np taka:
    https://allegro.pl/poduszka-do-spania-dla-kobiet-w-ciazy-typ-c-rogal-i6774690697.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=_DCK_pla_dziecko_akcesoria-dla-mamy-dziecka&ev_adgr=akcesoria+dla+mamy&ev_ln=PRODUCT+GROUP&ds_rl=1256554&gclid=EAIaIQobChMIuPKv__v_3AIVxrTtCh3L5ggIEAQYBiABEgIisPD_BwE&gclsrc=aw.ds&dclid=CLW8lIb9_9wCFcg54AodIn4Jfg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2018, 08:09

🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
    💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
    🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
    💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
    Niedoczynność tarczycy
    Endometrioza
  • Grzechotka2 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My używamy pieluszek pampersa, bo dwójki były okej z Dady, a trójki już nas uczulały. Chusteczki z Dady albo takie zielone z rossmanna. Muszą być bezzapachowe, bo mnie drażni. Za to z płynów do kąpieli najbardziej z zapachu lubię Dove :D

l22nio4pm7glhik4.png
    w57v3e3kpq4472hr.png
  • Karola94c Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zasnęłam około 3... a już córa zrobiła pobudkę ! Zastrzelcie mnie !

KaroKaro lubi tę wiadomość

14.01.2016r - 3580g, 58cm -g.15.00
    201601144580.png
    14.02.2019r - 3970g, 59cm -g.00.45
    201902141678.png
  • Black_Lilith Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny

Co do chusteczek, my też tylko babydream, używamy na zmianę calendula i tych zielonych, tylko u nas to już teraz bardziej do podcierania pupy na nocniku.
    Muszę się pochwalić, że u nas dziś druga noc bez pieluszki - jeszcze trochę i mogę uznać moje dziecko za całkowicie odpieluszkowane, bo w dzień już od dwóch miesięcy nie nosi :-)

Dziś mam o 10.40 wizytę u mojego lekarza. Badania oczywiści zrobię, nie mam opcji, żebym pozostała w takiej niepewności. Taki wynik kwalifikuje się już do amniopunkcji, ale tę rozważam, gdyby w teście genetycznym coś było nie tak. Pewnie też dostanę skierowanie do genetyka. Staram się o tym za dużo nie myśleć, ale wiadomo...

gg64qtkfqgxaoe0h.png

5j6nu7i.png

CB - 10.2017, 1.2018
  • KaroKaro Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola94c wrote:
    Zasnęłam około 3... a już córa zrobiła pobudkę ! Zastrzelcie mnie !
    Karola przesz przypadek polubilam...
    Współczuję Ci, może córcia pozwoli dziś mamie trochę odpocząć :)

Karola94c lubi tę wiadomość

🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
    💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
    🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
    💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
    Niedoczynność tarczycy
    Endometrioza
  • Grzechotka2 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy starszaków, polecicie jakąś zabawkę dla półtoraroczniaka? Jedyne co moją interesuje to książki, ale ileż można. Lego jeszcze nie ogarnia. Plastelina na chwilkę ją zajmuje. Lubi farbami malować, ale też mam już dość :D

l22nio4pm7glhik4.png
    w57v3e3kpq4472hr.png
  • Black_Lilith Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaroKaro, ja mam taka poduszkę, tylko z Ceba baby, nazywa się cebuszka. Używałam w poprzedniej ciąży i teraz już od tygodnia używam - bardzo wygodna. Śpię na niej ja a w nogach łóżka przewiesza się przez nią jeszcze mój pies :-)

KaroKaro lubi tę wiadomość

gg64qtkfqgxaoe0h.png

5j6nu7i.png

CB - 10.2017, 1.2018
  • Black_Lilith Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Grzechotka2 wrote:
    Mamy starszaków, polecicie jakąś zabawkę dla półtoraroczniaka? Jedyne co moją interesuje to książki, ale ileż można. Lego jeszcze nie ogarnia. Plastelina na chwilkę ją zajmuje. Lubi farbami malować, ale też mam już dość :D

Ja polecam odkrywczy domek z dummela. U nas właśnie był to prezent na 1,5 roku, hit do dziś :-)

gg64qtkfqgxaoe0h.png

5j6nu7i.png

CB - 10.2017, 1.2018
  • Grzechotka2 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Black_Lilith wrote:
    Ja polecam odkrywczy domek z dummela. U nas właśnie był to prezent na 1,5 roku, hit do dziś :-)

O, dzięki. Może to ją zajmie na chwilkę :D

l22nio4pm7glhik4.png
    w57v3e3kpq4472hr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Black_Lilith wrote:
    Cześć dziewczyny

Co do chusteczek, my też tylko babydream, używamy na zmianę calendula i tych zielonych, tylko u nas to już teraz bardziej do podcierania pupy na nocniku.
    Muszę się pochwalić, że u nas dziś druga noc bez pieluszki - jeszcze trochę i mogę uznać moje dziecko za całkowicie odpieluszkowane, bo w dzień już od dwóch miesięcy nie nosi :-)

Dziś mam o 10.40 wizytę u mojego lekarza. Badania oczywiści zrobię, nie mam opcji, żebym pozostała w takiej niepewności. Taki wynik kwalifikuje się już do amniopunkcji, ale tę rozważam, gdyby w teście genetycznym coś było nie tak. Pewnie też dostanę skierowanie do genetyka. Staram się o tym za dużo nie myśleć, ale wiadomo...
    Super:) gratulacje :) moja córka odpieluchowala się sama w zimie, akurat na te mrozy -15 ;D i od razu przestałam zakładać jej na drzemki i na noc. Nawet na turnus jak jechalysmy, to bez pampersa. Ja oczywiście z duszą na ramieniu, ale małą dała radę. Także i Wam się na pewno uda całkiem pozbyć pampersa:)
    Daj znać po wizycie. Kciuki

Karola94c lubi tę wiadomość

• bumbum Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelcia85 wrote:
    Dziewczyny musze się wyzalić a M juz i tak zły więc mu nie truje . Juz tu kiedys pisałam ze moja mama jest osobą toksyczną i ciężko z nią o normalne stosunki :( Jednak to moja mama więc mimo wszystko staram się zaciskać zeby i co jakis czas ją odwiedzac chociazby ze wzgledu na wnuczki. Dzisiaj był właśnie taki dzień ( moj tata ma urlop a to mega motywacja bo on akurat jest swiętym człowiekiem ) i załuje ze wpadłam na taki pomysl bo tylko zdenerwowana wyjechałam ale od początku . Moja mama jest osoba ktora uwaza ze ja z siostra mamy obowiazek utrzymania jej domu w czystości tzn. mycia okien , prania firanek ( co 2 tyg bo ma taka faze) czyszczenia szafek itp i to wtefy kiedy jej się zachce i nie wazne ze np. mamy juz plany albo robisz co chce albo wyzwiska i foch .Robimy bardzo duzo a i tak wiecznie ktorejś z nas wypomina ze ona sama wszystko musi robic chociaz jest chora ( fakt choruje i dlatego to znosimy) i ze my jestesmy do niczego i nigdy nie uzyskała od nas pomocy . Do niej nie mozna tak po prostu przyjechac na kawe jak przyjedziemy to zawsze ma cos do zrobienia dla nas :( ja sie postawiłam i od jakiegoś czasu nic nie robię bo :
    raz mam swoj dom
    dwa male dziecko
    trzy jestem w ciąży
    No i nasłuchałam się jaka to bezurzyteczna jestem , ze pracy nie znam ( pracuje od 19 r.ż.) , itd :( i kit przemilczałabym te obelgi( znam je na pamięć ) ale jak zaczeła znowu mieszać z błotem mojego tate to nie wytrzymałam i wygarnęłam jej co nieco. Na prawde mam jej dość i bardzo zazdroszcze mojemu M normalnej mamy :(

Ewelcia ty się nie denerwuj tylko, myśl o sobie i Bobo :)
    Pomyślałam sobie, że możecie z siorką zrzucić się na sprzątaczkę. Brzmi trochę burżuazyjnie, ale czasami można znaleźć tanią opcję w okolicy, a na dwie rodziny to może nie będzie takim obciążeniem. Plus jest tego taki, że posprzątane będzie a nie będziesz musiała słuchać skarżeń że nieposprzątane.

• bumbum Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowa_Panna wrote:
    A dziewczyny jakie macie ryzyko porodu przedwczesnego? U mnie jest 1:119 i jakoś kiepsko mi to wygląda.

Ja mam 1:130, też się zmartwiłam, ale lekarz stwierdził, że wynik poprawny. Mam przeczucie, że u mnie to zależy od wieku (ja mam 30) i wyższej wagi (75,5 kg przy 171). Innych pomysłów nie ma.
    Ale zwróć uwagę, że to w dalszym ciągu bardzo niskie prawdopodobieństwo (<1%) :)

• Makowa_Panna Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelcia rozumiem, że mama jest chora, ale czy to nie jest tak, że trochę to wykorzystuje żeby wzbudzić w Was wyrzuty sumienia?! Mama powinna zrozumieć, że jesteś teraz w ciąży i potrzebujesz spokoju i odpoczynku. My mieszkamy z moimi rodzicami i babcią. Babcia zawsze była taka, że ile byś nie robiła to wiecznie mało i najlepiej żebym robiła z 5 rzeczy naraz a teraz jak wie, że jestem w ciąży to odpuściła.
    Bumbum też we wrześniu kończę 30 lat i ważę jakieś 97 kg przy 166 cm wzrostu, więc to by wyjaśniało wynik. Ale 30 lat to aż my już takie stare na donoszenie ciąży do końca?!

Nasz ziemski cud Zuzia 07.02.2019
    9 poronień (*)
    ckaiebkmec0q6ruc.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę, że to czysta statystyka i nie ma co się przejmować :) No powiem Ci, że niby 30 lat to nie jest dużo, wśród moich znajomych to standard na ciążę, ale takie mamy teraz czasy, zapominamy, że optymalnym wiekiem są 24 lata :p
    Ale tak jak pisałam, nie ma co się tym przejmować, ryzyko i tak jest niskie :)

• Makowa_Panna Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bumbum co zrobić. W tym wieku to człowiek ledwo studia skończył i pracy szukał a nie o dzieciach myślał :P

Nasz ziemski cud Zuzia 07.02.2019
    9 poronień (*)
    ckaiebkmec0q6ruc.png
‹‹ 213 214 215 216 217 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ