X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2018, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jonesey wrote:
    wlasnie a dlaczego to takie wazne zeby jeszcze w ciazy zeby wyleczyc?

Próchnica u matki to czynnik ryzyka próchnicy u dziecka, a stany zapalne w obrębie jamy ustnej mogą doprowadzić nawet do przedwczesnego porodu.

Jonesey lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2018, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jonesey wrote:
    Bo nieleczone żeby mogą prowadzić do infekcji. A poza tym, to ponoć żeby strasznie się psują w ciąży i w czasie karmienia, więc warto o nie dbać,by nie było za późno.

Ja mam następną wizytę u dentysty 19 września, miałam 2 żeby do leczenia, jeden zrobiony i teraz drugi:)
    Moja pani gin kazała odwiedzić tylko dentyste :) ale ja i tak chodzę regularnie :)

Byłam dzisiaj u fryzjera i scielam wlosy;D

Jonesey lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2018, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2019, 06:58

• Jonesey Autorytet

Wysłany: 14 września 2018, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em wrote:
    Moja teściowa też tego nie czai. Sama ma protezę bo jej po 2 ciazach wypadły wszystkie żeby (nie leczyla, później było za późno nawet na kanałowe i w wieku 20 paru lat usunęli jej). No w każdym razie często chce dawać mojemu dziecku jedzenie ż własnego talerza swoim widelcem!!! Zawsze jej mówię że moje dziecko ma swój talerz, swój widelec i sobie poradzi. No nikt mnie tak nie wkurza jak moja teściowa naprawdę. Na samą myśl o niej zaczynam się denerwowac;p

witam w klubie :D moja tesciowa doprowadza mnie do szalu w 4 sekundy, szybciej niz moja wlasna mama :D

Pau.Em lubi tę wiadomość

atdc9vvjvmoe0t4i.png
    Nasz Ślub 1.10.2016 <3
  • KaroKaro Autorytet

Wysłany: 14 września 2018, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja ginekolog nic nie mówiła o wizycie u dentysty ale od dawna już się wybieram i jakoś mi schodzi ale chyba mnie dziś zmotywowałyście i już dzwoniłam tyle że dentystka nie odebrała ale będę próbować :)

A tak przy okazji tematu, co sądzicie o oblizywaniu dziecku rączek np po jedzeniu? Moja mama tak robi mojemu bratankowi i to czasami bez powodu, wcale wtedy nie jest brudny, a mnie szlag trafia jak to widzę...
    Tyle razy jej zwracałam uwagę a ona dalej swoje... Wg mnie to jest obrzydliwe a ona ma jakiś fetysz chyba. Rozumiem że kocha wnuka ale bez przesady!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2018, 13:51

🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
    💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
    🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
    💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
    Niedoczynność tarczycy
    Endometrioza
  • Reni Autorytet

Wysłany: 14 września 2018, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:
    Dziewczyny, jak u Was z kondycją włosów? Coś się zmieniło w ciąży pod tym kątem?

tak, mimo rozjaśniania mam piękne, gęste, takie mięsiste włosy. Mniej wypadają. Pięknie się rozjaśniają. I rosną jak szalone. Co 2 miesiące mam odrost jakieś 3-4 cm
    Niestety pewnie po porodzie polecą :-(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2018, 13:59

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • Reni Autorytet

Wysłany: 14 września 2018, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMała wrote:
    Jak mozna byc takim czlowiekiem???!!!?
    A lata ze swoja do kosciola co niedziele a tesciowka codziennie do ksiezy łazi, i wszyscy tylko wokol ze oni tacy przeciez wspaniali.. tylko czemu tylko takie zdanie na ich temat maja obcy ludzie a nie rodzina?
    Bo ich rodzina dobrze wie jacy sa!
    Nie maja kontaktu z nikim! Ledwo zmarl dziadek meza (bardzo kochany czlowiek) a oni sie rzucali do ciotki (siostra tescia) zeby im kase dala i spadek i dom po dziadku ... i ta wojna ich trwa juz 4lata ...
    Oni sa tacy TOKSYCZNI ze juz brakuje mi sil...

a może pogadaj z księdzem? Niech im przemówi do rozumu. Wcześniej nagraj teściów i puść księdzu, bo może nie uwierzyć, że tacy bogobojni ludzie są zwykłymi kanaliami.
    A jak to nie pomoże, to pogadaj z mężem, że nie będziesz ich wpuszczać do domu, a on jak chce spotkać się z rodzicami, to niech to robi u nich. I tyle. Nie możesz wiecznie się z nimi szarpać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2018, 13:59

MonisiaK, MałaMała lubią tę wiadomość

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • Reni Autorytet

Wysłany: 14 września 2018, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jonesey wrote:

dlatego, że przez chore zęby może dojść do zatrucia organizmu. Poprzez dziury z pruchnicą dostają się do organizmu obcy.
    Poza tym niewyleczona próchnica u matki gwarantuje próchnicę u jeszcze nienarodzonego malucha. Z tego co u dentysty wyczytałam czekając na swoją kolej, pierwsze ząbki już będą zainfekowane.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2018, 14:00

• Mambella Autorytet

Wysłany: 14 września 2018, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaroKaro wrote:
    Moja ginekolog nic nie mówiła o wizycie u dentysty ale od dawna już się wybieram i jakoś mi schodzi ale chyba mnie dziś zmotywowałyście i już dzwoniłam tyle że dentystka nie odebrała ale będę próbować :)

A tak przy okazji tematu, co sądzicie o oblizywaniu dziecku rączek np po jedzeniu? Moja mama tak robi mojemu bratankowi i to czasami bez powodu, wcale wtedy nie jest brudny, a mnie szlag trafia jak to widzę...
    Tyle razy jej zwracałam uwagę a ona dalej swoje... Wg mnie to jest obrzydliwe a ona ma jakiś fetysz chyba. Rozumiem że kocha wnuka ale bez przesady!

O nieee. A dziecko zaraz wklada rączke do buzi!
    Tak jak nie lubie buziakow w usta. I nigdy nie pozwolilam tak pocalowac swojego dziecka. Są jakies granice.

Reni, Karola94c lubią tę wiadomość

• Nadzieja22 Autorytet

Wysłany: 14 września 2018, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój ginekolog tylko pytał na początku o dentyste i okuliste, ale do dentysty chodzę regularnie i niedługo też muszę się znów zapisać, żeby sprawdzić jak tam zęby, a okuliste odwiedzę gdzieś za 1,5 miesiąca, bo wtedy wypadnie rok od poprzedniej wizyty.

Karo, o matko, to na prawdę obrzydliwe i tak samo może się młody zarazić próchnica niestety. Ja nigdy nie byłam świadkiem takich zachowań jak oblizywanie rączek, ale smoczka/łyżeczki już tak i to jest też mega fuj!

HrQwp1.png
    21.06 hcg 14,3, 23.06 hcg 92,07, 25.06 hcg 307, 27.06 hcg 803
    ♡♡♡
    MTHFR 677 homo; niedoczynność tarczycy, ANA+++, NK 17%, kiepskie cytokiny
    W drodze do macierzyństwa od 05.2017
  • MonisiaK Autorytet

Wysłany: 14 września 2018, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jonesey wrote:
    witam w klubie :D moja tesciowa doprowadza mnie do szalu w 4 sekundy, szybciej niz moja wlasna mama :D

Moja niby nic złego nie robi, ale wiecznie narzeka i tak mnie męczy nawet krótkie spotkanie z nią, że szok...
    Jak wampir energetyczny... Jestem zmęczona tym, że muszę trzymać język za zębami, żeby jej nie powiedzieć, żeby się puknęła w łeb ze swoimi teoriami... ;)

Np sąsiedzi specjalnie łóżko rozkładają dopiero wtedy jak ona już chce iść spać, albo pukają specjalnie miarowo w kaloryfer, albo zostawiają kapiącą wodę, albo rzucają czymś specjalnie... No cyrk, czasem nie wiem czy się śmiać czy płakać. ;)
    Mieszka w bloku ze starej płyty, wiadomo, że sąsiadów słychać i nie da się tego uniknąć, ale robić z tego spisek? :P

Z moim W. się śmiejemy czasem,że ciekawe co by powiedziała jak by pod nami mieszkała, jak Blani co chwila coś albo spadnie albo się głośno bawi, biega, wygłupy, a to płacze jak czegoś nie dostaje. itp :)

ex2b9vvj4jxe17l2.png
    km5siei3wv50qtno.png
  • KaroKaro Autorytet

Wysłany: 14 września 2018, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatellaa wrote:
    To taka anegdotka :P
    Moja córka jak np dam jej kostkę czekolady i ma palec brudny to mówię jej żeby sama palucha oblizała. Musiałam jej pokazać jak to się robi :P to był jedyny raz.
    Jakiś czas temu do mnie przyszła, miała też paluchy brudne i mówi "bludne mama, bludne!" Od razu sobie pomyślałam, że znalazła w szafce czekoladę i ją wszamała. Okazało się, że to nie byla czekolada haha :P całe szczęście nie oblizała palców, a do mnie przyszła :D
    P.S
    Od tamtego czasu jak młoda zrobi kupkę to mówi, że zrobiła cekolade :P
    Straciatellaa niezła historia :D dobrze że się nie skończyło paluszkami w buźce

🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
    💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
    🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
    💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
    Niedoczynność tarczycy
    Endometrioza
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2018, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em wrote:
    No nikt mnie tak nie wkurza jak moja teściowa naprawdę. Na samą myśl o niej zaczynam się denerwowac;p

Przybij piątkę! :D
    Ja o swojej tez nawet myśleć nie mogę bo zaraz mi sie ciśnienie dźwiga.

Ja mam straszny problem z dentysta bo panicznie sie go boje. Za dziecka trafiałam na okropnych stomatologów, którzy leczyli na sile, zadawali ból, a jak trzeba było to to wołali pielęgniarki i innych lekarzy zeby mnie trzymali za ręce i nogi, a oni wiercili. W dodatku za każda taka „sytuacje” jak sie dentystka na mnie do mamy poskarżyła to dostawałam jeszcze dodatkowo lanie...wiec mam straszny uraz do dentystów. Do dzis (a mam 26 lat) siedzę w poczekalni i płacze. Na fotelu mam straszny problem sie uspokoić. Ale wiem, ze musze sie zebrać w sobie i pójść do dentysty bo w ciąży to bardzo ważne.

Pau.Em lubi tę wiadomość

• MonisiaK Autorytet

Wysłany: 14 września 2018, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ej_est wrote:
    Przybij piątkę! :D
    Ja o swojej tez nawet myśleć nie mogę bo zaraz mi sie ciśnienie dźwiga.

Ja mam straszny problem z dentysta bo panicznie sie go boje. Za dziecka trafiałam na okropnych stomatologów, którzy leczyli na sile, zadawali ból, a jak trzeba było to to wołali pielęgniarki i innych lekarzy zeby mnie trzymali za ręce i nogi, a oni wiercili. W dodatku za każda taka „sytuacje” jak sie dentystka na mnie do mamy poskarżyła to dostawałam jeszcze dodatkowo lanie...wiec mam straszny uraz do dentystów. Do dzis (a mam 26 lat) siedzę w poczekalni i płacze. Na fotelu mam straszny problem sie uspokoić. Ale wiem, ze musze sie zebrać w sobie i pójść do dentysty bo w ciąży to bardzo ważne.
    Matko aż przykro się czyta jakie praktyki stosowali, przecież to nieludzkie. Trauma do końca życia.. Współczuje... Dobrze, że w ciąży są znieczulenia...

ex2b9vvj4jxe17l2.png
    km5siei3wv50qtno.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2018, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja jak ma brudne ręce to leci do łazienki myć... mamy taki stopień ż Ikei do łazienki i sama się ogarnia, co prawda mokra po łokcie, A woda się leeeeeejeeeeee i leeeeejeeeee... :D ma też taki mini stoleczek i sobie staje na nim i zapala swiatlo;D także przez to moje rzyganie do końca 4 miesiąca mam dziecko samoobsługowe.

Ja chodzę do mojej stomatolog od małego. Leczy całą moją rodzinę:D jest super. Ostatnio dała mojemu mężowi 7 mini past sensodyne i 5 wymiennych końcówek do oral-b elektrycznych :D

A teściowe no cóż... ja nie odbieram telefonów już nawet, to mi na messenger pisze xD

• Makowa_Panna Autorytet

Wysłany: 14 września 2018, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!
    Wiatam się w 20 tc, albo jak kto woli w 19 skończonym :)
    Się pochwalę jaka dziś miła niespodzianka mnie spotkała w dzień 30 urodziny :) Taki piękny bukiet mi mąż wręczył :D

url=https://naforum.zapodaj.net/55b766639d95.jpg.html]https://naforum.zapodaj.net/thumbs/55b766639d95.jpg[/url

Jutro cały dom gości, więc cały dzień kwitnę w kuchni... Padam z nóg.

A do dentysty też się wybieram we wtorek akurat. Mam kanałowe leczenie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2018, 17:15

Jonesey, Nadzieja22, malami91, Mambella, Lady_E, Straciatellaa, Dorota3, MałaMała, Pepper, iwona01 lubią tę wiadomość

Nasz ziemski cud Zuzia 07.02.2019
    9 poronień (*)
    ckaiebkmec0q6ruc.png
  • Nadzieja22 Autorytet

Wysłany: 14 września 2018, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego najlepszego Makowa :)

Makowa_Panna lubi tę wiadomość

HrQwp1.png
    21.06 hcg 14,3, 23.06 hcg 92,07, 25.06 hcg 307, 27.06 hcg 803
    ♡♡♡
    MTHFR 677 homo; niedoczynność tarczycy, ANA+++, NK 17%, kiepskie cytokiny
    W drodze do macierzyństwa od 05.2017
  • Mambella Autorytet

Wysłany: 14 września 2018, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dużo zdrówka:-)

Makowa_Panna lubi tę wiadomość

• Makowa_Panna Autorytet

Wysłany: 14 września 2018, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję :)

Nasz ziemski cud Zuzia 07.02.2019
    9 poronień (*)
    ckaiebkmec0q6ruc.png
  • Karola94c Autorytet

Wysłany: 14 września 2018, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, o 20 mam wizyte u dentysty na wyrwanie zęba.. bo z bólu nie mogę wytrzymać.. Dzidziusiowi nic nie zaszkodzi prawda? !

Ps. Miałam go leczonego kanałowo itp itd.. i za każdym razem to samo.. zdecydowałam się więc na usunięcie, bo co chwile mam w nim stan zapalny..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2018, 19:12

14.01.2016r - 3580g, 58cm -g.15.00
    201601144580.png
    14.02.2019r - 3970g, 59cm -g.00.45
    201902141678.png
‹‹ 272 273 274 275 276 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ