X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2018, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jonesey wrote:
    wlasnie a dlaczego to takie wazne zeby jeszcze w ciazy zeby wyleczyc?

Próchnica u matki to czynnik ryzyka próchnicy u dziecka, a stany zapalne w obrębie jamy ustnej mogą doprowadzić nawet do przedwczesnego porodu.

Jonesey lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2018, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jonesey wrote:
    Bo nieleczone żeby mogą prowadzić do infekcji. A poza tym, to ponoć żeby strasznie się psują w ciąży i w czasie karmienia, więc warto o nie dbać,by nie było za późno.

Ja mam następną wizytę u dentysty 19 września, miałam 2 żeby do leczenia, jeden zrobiony i teraz drugi:)
    Moja pani gin kazała odwiedzić tylko dentyste :) ale ja i tak chodzę regularnie :)

Byłam dzisiaj u fryzjera i scielam wlosy;D

Jonesey lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2018, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2019, 06:58

• Jonesey Autorytet

Wysłany: 14 września 2018, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em wrote:
    Moja teściowa też tego nie czai. Sama ma protezę bo jej po 2 ciazach wypadły wszystkie żeby (nie leczyla, później było za późno nawet na kanałowe i w wieku 20 paru lat usunęli jej). No w każdym razie często chce dawać mojemu dziecku jedzenie ż własnego talerza swoim widelcem!!! Zawsze jej mówię że moje dziecko ma swój talerz, swój widelec i sobie poradzi. No nikt mnie tak nie wkurza jak moja teściowa naprawdę. Na samą myśl o niej zaczynam się denerwowac;p

witam w klubie :D moja tesciowa doprowadza mnie do szalu w 4 sekundy, szybciej niz moja wlasna mama :D

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

atdc9vvjvmoe0t4i.png
    Nasz Ślub 1.10.2016 <3
  • KaroKaro Autorytet

Wysłany: 14 września 2018, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja ginekolog nic nie mówiła o wizycie u dentysty ale od dawna już się wybieram i jakoś mi schodzi ale chyba mnie dziś zmotywowałyście i już dzwoniłam tyle że dentystka nie odebrała ale będę próbować :)

A tak przy okazji tematu, co sądzicie o oblizywaniu dziecku rączek np po jedzeniu? Moja mama tak robi mojemu bratankowi i to czasami bez powodu, wcale wtedy nie jest brudny, a mnie szlag trafia jak to widzę...
    Tyle razy jej zwracałam uwagę a ona dalej swoje... Wg mnie to jest obrzydliwe a ona ma jakiś fetysz chyba. Rozumiem że kocha wnuka ale bez przesady!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2018, 13:51

🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
    💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
    🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
    💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
    Niedoczynność tarczycy
    Endometrioza
  • Reni Autorytet

Wysłany: 14 września 2018, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:
    Dziewczyny, jak u Was z kondycją włosów? Coś się zmieniło w ciąży pod tym kątem?

tak, mimo rozjaśniania mam piękne, gęste, takie mięsiste włosy. Mniej wypadają. Pięknie się rozjaśniają. I rosną jak szalone. Co 2 miesiące mam odrost jakieś 3-4 cm
    Niestety pewnie po porodzie polecą :-(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2018, 13:59

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • Reni Autorytet

Wysłany: 14 września 2018, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMała wrote:
    Jak mozna byc takim czlowiekiem???!!!?
    A lata ze swoja do kosciola co niedziele a tesciowka codziennie do ksiezy łazi, i wszyscy tylko wokol ze oni tacy przeciez wspaniali.. tylko czemu tylko takie zdanie na ich temat maja obcy ludzie a nie rodzina?
    Bo ich rodzina dobrze wie jacy sa!
    Nie maja kontaktu z nikim! Ledwo zmarl dziadek meza (bardzo kochany czlowiek) a oni sie rzucali do ciotki (siostra tescia) zeby im kase dala i spadek i dom po dziadku ... i ta wojna ich trwa juz 4lata ...
    Oni sa tacy TOKSYCZNI ze juz brakuje mi sil...

a może pogadaj z księdzem? Niech im przemówi do rozumu. Wcześniej nagraj teściów i puść księdzu, bo może nie uwierzyć, że tacy bogobojni ludzie są zwykłymi kanaliami.
    A jak to nie pomoże, to pogadaj z mężem, że nie będziesz ich wpuszczać do domu, a on jak chce spotkać się z rodzicami, to niech to robi u nich. I tyle. Nie możesz wiecznie się z nimi szarpać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2018, 13:59

MonisiaK, MałaMała lubią tę wiadomość

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • Reni Autorytet

Wysłany: 14 września 2018, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jonesey wrote:

dlatego, że przez chore zęby może dojść do zatrucia organizmu. Poprzez dziury z pruchnicą dostają się do organizmu obcy.
    Poza tym niewyleczona próchnica u matki gwarantuje próchnicę u jeszcze nienarodzonego malucha. Z tego co u dentysty wyczytałam czekając na swoją kolej, pierwsze ząbki już będą zainfekowane.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2018, 14:00

• Mambella Autorytet

Wysłany: 14 września 2018, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaroKaro wrote:
    Moja ginekolog nic nie mówiła o wizycie u dentysty ale od dawna już się wybieram i jakoś mi schodzi ale chyba mnie dziś zmotywowałyście i już dzwoniłam tyle że dentystka nie odebrała ale będę próbować :)

A tak przy okazji tematu, co sądzicie o oblizywaniu dziecku rączek np po jedzeniu? Moja mama tak robi mojemu bratankowi i to czasami bez powodu, wcale wtedy nie jest brudny, a mnie szlag trafia jak to widzę...
    Tyle razy jej zwracałam uwagę a ona dalej swoje... Wg mnie to jest obrzydliwe a ona ma jakiś fetysz chyba. Rozumiem że kocha wnuka ale bez przesady!

O nieee. A dziecko zaraz wklada rączke do buzi!
    Tak jak nie lubie buziakow w usta. I nigdy nie pozwolilam tak pocalowac swojego dziecka. Są jakies granice.

Reni, Karola94c lubią tę wiadomość

• Nadzieja22 Autorytet

Wysłany: 14 września 2018, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój ginekolog tylko pytał na początku o dentyste i okuliste, ale do dentysty chodzę regularnie i niedługo też muszę się znów zapisać, żeby sprawdzić jak tam zęby, a okuliste odwiedzę gdzieś za 1,5 miesiąca, bo wtedy wypadnie rok od poprzedniej wizyty.

Karo, o matko, to na prawdę obrzydliwe i tak samo może się młody zarazić próchnica niestety. Ja nigdy nie byłam świadkiem takich zachowań jak oblizywanie rączek, ale smoczka/łyżeczki już tak i to jest też mega fuj!

HrQwp1.png
    21.06 hcg 14,3, 23.06 hcg 92,07, 25.06 hcg 307, 27.06 hcg 803
    ♡♡♡
    MTHFR 677 homo; niedoczynność tarczycy, ANA+++, NK 17%, kiepskie cytokiny
    W drodze do macierzyństwa od 05.2017
  • MonisiaK Autorytet

Wysłany: 14 września 2018, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jonesey wrote:
    witam w klubie :D moja tesciowa doprowadza mnie do szalu w 4 sekundy, szybciej niz moja wlasna mama :D

Moja niby nic złego nie robi, ale wiecznie narzeka i tak mnie męczy nawet krótkie spotkanie z nią, że szok...
    Jak wampir energetyczny... Jestem zmęczona tym, że muszę trzymać język za zębami, żeby jej nie powiedzieć, żeby się puknęła w łeb ze swoimi teoriami... ;)

Np sąsiedzi specjalnie łóżko rozkładają dopiero wtedy jak ona już chce iść spać, albo pukają specjalnie miarowo w kaloryfer, albo zostawiają kapiącą wodę, albo rzucają czymś specjalnie... No cyrk, czasem nie wiem czy się śmiać czy płakać. ;)
    Mieszka w bloku ze starej płyty, wiadomo, że sąsiadów słychać i nie da się tego uniknąć, ale robić z tego spisek? :P

Z moim W. się śmiejemy czasem,że ciekawe co by powiedziała jak by pod nami mieszkała, jak Blani co chwila coś albo spadnie albo się głośno bawi, biega, wygłupy, a to płacze jak czegoś nie dostaje. itp :)

ex2b9vvj4jxe17l2.png
    km5siei3wv50qtno.png
  • KaroKaro Autorytet

Wysłany: 14 września 2018, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatellaa wrote:
    To taka anegdotka :P
    Moja córka jak np dam jej kostkę czekolady i ma palec brudny to mówię jej żeby sama palucha oblizała. Musiałam jej pokazać jak to się robi :P to był jedyny raz.
    Jakiś czas temu do mnie przyszła, miała też paluchy brudne i mówi "bludne mama, bludne!" Od razu sobie pomyślałam, że znalazła w szafce czekoladę i ją wszamała. Okazało się, że to nie byla czekolada haha :P całe szczęście nie oblizała palców, a do mnie przyszła :D
    P.S
    Od tamtego czasu jak młoda zrobi kupkę to mówi, że zrobiła cekolade :P
    Straciatellaa niezła historia :D dobrze że się nie skończyło paluszkami w buźce

🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
    💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
    🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
    💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
    Niedoczynność tarczycy
    Endometrioza
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2018, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em wrote:
    No nikt mnie tak nie wkurza jak moja teściowa naprawdę. Na samą myśl o niej zaczynam się denerwowac;p

Przybij piątkę! :D
    Ja o swojej tez nawet myśleć nie mogę bo zaraz mi sie ciśnienie dźwiga.

Ja mam straszny problem z dentysta bo panicznie sie go boje. Za dziecka trafiałam na okropnych stomatologów, którzy leczyli na sile, zadawali ból, a jak trzeba było to to wołali pielęgniarki i innych lekarzy zeby mnie trzymali za ręce i nogi, a oni wiercili. W dodatku za każda taka „sytuacje” jak sie dentystka na mnie do mamy poskarżyła to dostawałam jeszcze dodatkowo lanie...wiec mam straszny uraz do dentystów. Do dzis (a mam 26 lat) siedzę w poczekalni i płacze. Na fotelu mam straszny problem sie uspokoić. Ale wiem, ze musze sie zebrać w sobie i pójść do dentysty bo w ciąży to bardzo ważne.

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

• MonisiaK Autorytet

Wysłany: 14 września 2018, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ej_est wrote:
    Przybij piątkę! :D
    Ja o swojej tez nawet myśleć nie mogę bo zaraz mi sie ciśnienie dźwiga.

Ja mam straszny problem z dentysta bo panicznie sie go boje. Za dziecka trafiałam na okropnych stomatologów, którzy leczyli na sile, zadawali ból, a jak trzeba było to to wołali pielęgniarki i innych lekarzy zeby mnie trzymali za ręce i nogi, a oni wiercili. W dodatku za każda taka „sytuacje” jak sie dentystka na mnie do mamy poskarżyła to dostawałam jeszcze dodatkowo lanie...wiec mam straszny uraz do dentystów. Do dzis (a mam 26 lat) siedzę w poczekalni i płacze. Na fotelu mam straszny problem sie uspokoić. Ale wiem, ze musze sie zebrać w sobie i pójść do dentysty bo w ciąży to bardzo ważne.
    Matko aż przykro się czyta jakie praktyki stosowali, przecież to nieludzkie. Trauma do końca życia.. Współczuje... Dobrze, że w ciąży są znieczulenia...

ex2b9vvj4jxe17l2.png
    km5siei3wv50qtno.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2018, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja jak ma brudne ręce to leci do łazienki myć... mamy taki stopień ż Ikei do łazienki i sama się ogarnia, co prawda mokra po łokcie, A woda się leeeeeejeeeeee i leeeeejeeeee... :D ma też taki mini stoleczek i sobie staje na nim i zapala swiatlo;D także przez to moje rzyganie do końca 4 miesiąca mam dziecko samoobsługowe.

Ja chodzę do mojej stomatolog od małego. Leczy całą moją rodzinę:D jest super. Ostatnio dała mojemu mężowi 7 mini past sensodyne i 5 wymiennych końcówek do oral-b elektrycznych :D

A teściowe no cóż... ja nie odbieram telefonów już nawet, to mi na messenger pisze xD

• Makowa_Panna Autorytet

Wysłany: 14 września 2018, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!
    Wiatam się w 20 tc, albo jak kto woli w 19 skończonym :)
    Się pochwalę jaka dziś miła niespodzianka mnie spotkała w dzień 30 urodziny :) Taki piękny bukiet mi mąż wręczył :D

url=https://naforum.zapodaj.net/55b766639d95.jpg.html]https://naforum.zapodaj.net/thumbs/55b766639d95.jpg[/url

Jutro cały dom gości, więc cały dzień kwitnę w kuchni... Padam z nóg.

A do dentysty też się wybieram we wtorek akurat. Mam kanałowe leczenie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2018, 17:15

Jonesey, Nadzieja22, nick nieaktualny, Mambella, Lady_E, Straciatellaa, Dorota3, MałaMała, Pepper, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

Nasz ziemski cud Zuzia 07.02.2019
    9 poronień (*)
    ckaiebkmec0q6ruc.png
  • Nadzieja22 Autorytet

Wysłany: 14 września 2018, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego najlepszego Makowa :)

Makowa_Panna lubi tę wiadomość

HrQwp1.png
    21.06 hcg 14,3, 23.06 hcg 92,07, 25.06 hcg 307, 27.06 hcg 803
    ♡♡♡
    MTHFR 677 homo; niedoczynność tarczycy, ANA+++, NK 17%, kiepskie cytokiny
    W drodze do macierzyństwa od 05.2017
  • Mambella Autorytet

Wysłany: 14 września 2018, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dużo zdrówka:-)

Makowa_Panna lubi tę wiadomość

• Makowa_Panna Autorytet

Wysłany: 14 września 2018, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję :)

Nasz ziemski cud Zuzia 07.02.2019
    9 poronień (*)
    ckaiebkmec0q6ruc.png
  • Karola94c Autorytet

Wysłany: 14 września 2018, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, o 20 mam wizyte u dentysty na wyrwanie zęba.. bo z bólu nie mogę wytrzymać.. Dzidziusiowi nic nie zaszkodzi prawda? !

Ps. Miałam go leczonego kanałowo itp itd.. i za każdym razem to samo.. zdecydowałam się więc na usunięcie, bo co chwile mam w nim stan zapalny..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2018, 19:12

14.01.2016r - 3580g, 58cm -g.15.00
    201601144580.png
    14.02.2019r - 3970g, 59cm -g.00.45
    201902141678.png
‹‹ 272 273 274 275 276 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Masz objawy duszności wydechowej, ale nie jesteś zdiagnozowany? Lekarz online może pokierować Cię dalej

Duszność wydechowa utrudnia oddychanie, szczególnie podczas wydychania powietrza. Uczucie braku tchu może budzić niepokój. Jeśli doświadczasz takich objawów, a diagnoza wciąż nie jest postawiona, warto skonsultować się z lekarzem. Konsultacja online to szybki sposób na omówienie symptomów, uzyskanie wstępnej oceny i wskazówek dotyczących dalszej diagnostyki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ