Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas maluch 350g waży. Mniejszy jest niż siostra. Oprócz ubrań nie mam nic dla niego. Po nowym roku bedę sie ogarniać, fotelik zamowie wtedy.
A my 13 listopada idziemy na echo serca płodu, bo coś tam sie nie podobało lekarzowi. 350zł za 15 minut, masakra ;/
-
nick nieaktualnyLutyska wrote:to ja tygodni też nie liczę
tzn teraz mi belly na maila przysyła powiadomienie, ale nie przykuwam do tego wielkiej wagi, a wcześniej to jak szłam do lekarza to zastanawiałam się który to tydzień właściwie
ja mam w głowie 2 luty a przecież to dopiero w przyszłym roku będzie
Grzechotka to trzymam kciuki, rzeczywiście strasznie dużo, ale to chyba ważne badanie. U nas są zalecenia by zrobić echo dopiero po porodzie, bo wyszły te struny sciegniste na serduszku. Ponoć to jest "taka uroda". Jednak w usg mamy to sprawdzać i właśnie echo po porodzie. A u Ciebie co dokładnie się pojawił o, że masz już teraz wykonać echo? -
Hej,
Ja dzisiaj też miałam wizytę, przez chwilkę podejrzałam maluszka.
Ogłaszam wszem i wobec, że dobiłam do wagi sprzed ciąży.
Dostałam skierowanie na USG 3 trymestru, znowu toxo (to się robi dwa razy??) i krzywą cukrową... Nie wiem do kiedy będę pracować, planowałam do końca miesiąca, ale wizytę u niego mam dopiero 13 listopada i wtedy to już nie ma bata, uciekam leniuchować.
Mój syn to chudzinka, w 20 tc miał 333 gram
No i termin mam dalej przesunięty na 20 z 12 i nie wiem czy suwaczka nie zmienić żeby się nie mylićCiążowa_Gapsy lubi tę wiadomość
-
Ja też mam zalecone echo u małego - u nas 490 zł u kardiologa... A tu zaraz 300 zł za usg III trymestru. Nie wspomnę o 150 zł za każdą wizytę plus badania też minimum 60 zł miesięcznie. Same wydatki...
Co do witamin to biorę Mama Aktiv Premium i do tego dodatkowo kolejną dawkę DHA. Nie planuję odstawiać do porodu. -
nick nieaktualnyMonisiaK wrote:No i termin mam dalej przesunięty na 20 z 12 i nie wiem czy suwaczka nie zmienić żeby się nie mylić
Podobno najbardziej miarodajny jest TP z USG I trymestru, ale jeśli nie różni się więcej niż 7 dni z tym z OM to zostajemy przy OM.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2018, 13:51
-
malami91 wrote:Podobno najbardziej miarodajny jest TP z USG I trymestru, ale jeśli nie różni się więcej niż 7 dni z tym z OM to zostajemy przy OM
.
Ja miałam termin z synem na 10.12 później był bardzo duży i czasem na usg wyskakiwało że jest dużo starszy. Czasem wychodziło że powinien urodzić się na koniec listopada, a ja ciążę przenosiłam i po prostu urodziłam klockaMonisiaK, Mambella lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, ja dziś na spacerze w parku, ledwo z domu wyszłam, juz pod drzewem (na szczęście, że w miejscu ustronnym) zostawiłam drugie śniadanie... czyli wymioty pod koniec piątego miesiąca... a wcześniej w całej ciąży tylko raz mi się zdarzyły. Nic to, idę dziś na dzień otwarty do szpitala, to może skonsultuję z ginekologiem lub położną. Wydaje się to nie na miejscu, mój lekarz prowadzący na wymioty na początku piątego miesiąca zareagował stwierdzenie: zrobić rachunek sumienia i przyjrzeć się diecie.
-
Papapatka wrote:Ja biorę MamaDHA witaminy.
Na szczescie jeżeli chodzi o ginekologa, to mam Medicover i do tej pory nie zapłaciłam ani złotówki za prowadzenie ciązy (a juz miałam i krzywą curkową na poczatku, bo coś sie nie podobało, neurologa-bo miałam atak migreny, fizjoterapeutę żeby mi podpowiedział co z kregosłupem oraz usg zył w nogach, bo mnie bolały i trochę puchły plus oczywiscie wszystkie badania w lab 'za darmo', wychodzi naprawde taniej niż prywatnie)
A powiedzcie mi, czy w ciazy jest jakiś zakaz kąpieli? W sensie jak myć się, to prysznic tylko? Gdzieś kiedys przeczytałam cos takiego, ale nie wiem czy to mit nie jest....
Ja się kąpię, tylko po prostu w takiej ciepłej a nie gorącej wodzie. Z tego co pamiętam to po porodzie jest zakaz kąpieli chyba 3 tygodnie, tylko prysznic. I podobnie jak np. masz jakąś infekcję intymną, też lepiej prysznic.Papapatka lubi tę wiadomość
-
Z witamin biorę Prenatal Duo.
Byłam dziś po wyniki morfologii, moczu i właśnie ponownie Toxo. Jest ok. Tylko, że musiałam jechać autobusem i jak wracałam to tak się wkurzyłam, bo ludzie jak autobus podjedzie to zachowują się jak bydło. Prawie by mnie startowali tak się pchali.
Też mam abonament Medicover 120 zł, a sama wizyta kosztuje 200 zł plus badania co wizytę.
Nam zostało 115 dni. Oprócz ciuszków nie mamy nic. -
baranosia wrote:Dokładnie teraz już się nie zmienia terminu porodu
Ja miałam termin z synem na 10.12 później był bardzo duży i czasem na usg wyskakiwało że jest dużo starszy. Czasem wychodziło że powinien urodzić się na koniec listopada, a ja ciążę przenosiłam i po prostu urodziłam klocka
Ja z córką też miałam inny termin z OM, a z USG i suma sumarum urodziłam naturalnie bliżej z OM.
U mnie jest 8 dni różnicy i jest zaznaczone kwadratem w karcie ciąży ta data z USG. Dzieciak też odpowiada wiekowi z USG.
Córka też była dość drobna i podejrzewali hipotrofie, więc może taki szczypiorki nam wychodzą -
Ja uwielbiam przesiadywać w wannie, zwłaszcza zimą... To takie moje wieczorne SPA
Latem tylko prysznic, ale jak jest zimno to uwielbiam kąpiele w pianie. Zresztą synek tak samo, od pierwszej kapieli to pokochał i jak nie mamy czasu i robimy szybki prysznic to zawsze jest awantura. Zresztą ma cały arsenał zabawek kąpielowych, więc się nie dziwię. No i siedzi często w wannie z tatą, to taki ich męski czas. Ciekawe czy we trzech się wcisną
Ciążowa_Gapsy, MonisiaK lubią tę wiadomość