Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
mamamajeczki wrote:Ja również chciałam się dostać do dobrej ginekolog na NFZ ale zaoferowali mi najbliższy termin na październik nie ważne że byłam wtedy w 5 tygodniu ciąży. Poszłam więc prywatnie tak samo prywatnie muszę zrobić wszystkie 11 badań jakie mam na skierowaniu
no niestety, trochę te badania kosztują, ja wczoraj zostawiłam 300 zł... -
Dziewczyny z tego co widzę w cenniku np. Alabu to opłaca się robić badania w pakietach. Zwłaszcza te typu toksoplazmoza, różyczka, cytomegalia. Diagnostyka też miała takie pakiety i ogólnie wydaje mi się, że jest tańsza od Alabu.
W Alabie w pakiecie dla kobiet w ciąży za 377 zł są:
Morfologia (C55)
HCV - p/c przeciw HCV (WZW typu C) (V48)
Toxoplazma gondi - p/c IgG (X41)
Glukoza (L43)
Badanie ogólne moczu (A01)
Rubella (różyczka) - p/c IgG (V21)
Toxoplazma gondi - p/c IgM (X45)
Rubella (różyczka) - p/c IgM (V24)
CMV - wirus cytomegalii p/c IgG (F19)
CMV - wirus cytomegalii p/c IgM (F23)
HBs - antygen HBs (WZW typu b) (V39)
Test kiłowy - przesiewowy (WR)
Grupa krwi, Rh
Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji (L69)
Żelazo w surowicy (O95)
HIV - wirus HIV test przesiewowy (p/c anty-HIV 1/2, antygen p24) (F91)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2018, 10:38
-
Porzeczka17 wrote:Tak czytam że wszystkie macie mdłości a ja nic. Trochę się stresuję że nie mam żadnych objawów
-
Straciatellaa wrote:na 3/4 lekach jest taka informacja na temat ciąży i karmienia piersią. Tu należy zaufać lekarzowi. Poza tym zobacz skład żurawitu - "nośnik - olej roślinny , ekstrakt z żurawiny wielkoowocowej [25:1] (26,2 %), żelatyna wieprzowa, stabilizator - gliceryna, emulgator - lecytyna sojowa, przeciwutleniacz - kwas askorbinowy, nośnik - dwutlenek krzemu koloidalny, barwniki (dwutlenek tytanu, tlenek żelaza czerwony)." nie ma tam nic strasznego
Zdrówka!
Właśnie tez patrzyłam na skład i nic niepokojącego nie było a w internecie znalazłam ulotkę i przy ciąża i karmienie piersią pisze ze brak danych na temat bezpieczeństwa stosowania tego preparatu ale wkoncu ginekolog mi to zalecił choć kiedyś coś wspomniała ze mogę stosować clotrimazol jesli będę miła jakieś objawy infekcji a przeczytałam na ulotce ze jest zakazany w 1 trymestrze -
malami91 wrote:Mnie też dopadła jakaś infekcja. Kupiłam dziś Provag kapsułki, żel i emulsję. Mam nadzieję, że to pomoże.
Straciatella, poproszę raz jeszcze o zmianę TP na 14.02 . Dziękuję
Tez właśnie już stosuje emulsję provag dzisiaj kupuje kapsułki provag i jeszcze zurawit i działam -
Straciatellaa wrote:Mi gin mówił, żeby nigdy nie robić samego tsh bo to nic nie daje i żeby zawsze od razu zrobić ft4
W diagnostyce oni nawet jakoś łączą te pakiety, dają dodatkową zniżkę z karty stalego klietna i jeszcze taniej wychodzi
Tak, też o tym słyszałam. W Alabie mają pakiet tarczycowy TSH i FT4 za 52 zł.
Ale pamiętam, że w styczniu właśnie w Diagnostyce kupiłam za chyba 35 zł pakiet, w którym było TSH, FT4 i FT3. Tylko kurcze akurat Diagnostyki nie mam w pobliżu domu a chyba dobrze by było powtarzać badania w tym samym laboratorium... -
mamamajeczki wrote:Ja również chciałam się dostać do dobrej ginekolog na NFZ ale zaoferowali mi najbliższy termin na październik nie ważne że byłam wtedy w 5 tygodniu ciąży. Poszłam więc prywatnie tak samo prywatnie muszę zrobić wszystkie 11 badań jakie
mam na skierowaniu
Mam to samo, za same pierwsze badania wyjdzie mi okolo 200 zł . ;/ + prywatna wizyta więc jakies 350 zł , za 4 tyg mnie czeka :p14.01.2016r - 3580g, 58cm -g.15.00
14.02.2019r - 3970g, 59cm -g.00.45
-
Straciatellaa wrote:Mi gin mówił, żeby nigdy nie robić samego tsh bo to nic nie daje i żeby zawsze od razu zrobić ft4
W diagnostyce oni nawet jakoś łączą te pakiety, dają dodatkową zniżkę z karty stalego klietna i jeszcze taniej wychodzi
Mi gin dał skierowanie na samo TSH14.01.2016r - 3580g, 58cm -g.15.00
14.02.2019r - 3970g, 59cm -g.00.45
-
Karola94c wrote:Mam to samo, za same pierwsze badania wyjdzie mi okolo 200 zł . ;/ + prywatna wizyta więc jakies 350 zł , za 4 tyg mnie czeka :p
Ojej u mnie za wizytę płaci się 180 zł (konsultacja + usg) no i pewnie z 300 zł badania ale cóż czego się nie robi dla maluszków i ich bezpieczeństwa
Kochana widzę po suwaczku że jesteś 2 miesiące po ślubie, ja też dopiero 2 miesiące po ślubieWiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2018, 12:07
Karola94c lubi tę wiadomość
-
Lilka® wrote:Czesc Kochane, ja mam do Was pytanie, które mnie dręczy od dwoch dni:
Bylam na usg i lekarka stwierdzila ze wg CRL ciąża jest o tydzien młodsza, a poznie pomierzyła inne parametry i mowi że z pozostalych parametrow wychodzi 8 tydzien. Czyli ciąża na 8 tygodni, a dzidzius na 7.
CRL 10,9mm - 8t1d.
Porównując do innych wszyscy maja juz większe dzieciątka w tym terminie.
Miała może któraś z Was taką sytuacje?Lilka® lubi tę wiadomość
-
mamamajeczki wrote:Ojej u mnie za wizytę płaci się 180 zł (konsultacja + usg) no i pewnie z 300 zł badania ale cóż czego się nie robi dla maluszków i ich bezpieczeństwa
Kochana widzę po suwaczku że jesteś 2 miesiące po ślubie, ja też dopiero 2 miesiące po ślubie (5 lipca dokładnie)
U mnie też i to dokładnie dziś 2 miesiące po ślubie