X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2018, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Black_Lilith wrote:
    Dziewczyny, na problemy z pęcherzem czy infekcjami bardzo polecam 100% sok z żurawiny. Dolewa się go trochę do wody i popija. Bo przy infekcji tez ważne jest, żeby dużo pić. Wiem co mówię, od lat walczę z problemami z pęcherzem, nerkami czy krwiomoczem. Bardzo dobrze działa też herbatka z pokrzywy - oprócz tego, że ma dużo żelaza to działa oczyszczająco na pęcherz. Można spokojnie pić w ciąży, wręcz jest zalecana.

Mi na opryszczkę w ciąży lekarz przepisał Heviran, jest silniejsza wersja na receptę i słabsza bez. Smarowidła i plasterki działają tylko miejscowo, a to jest wirus, którego nie zwalczycie w ten sposób.
    sok z żurawiny jest ok, ale też jest bardzo niedobry i cierpki. Ja nie mogłam tego przełknąć i wolałam pić wodę z cytryną ;)
    Widzę mamy podobne doświadczenia, w pierwszej ciąży przez pęcherz w ciązy brałam 7 antybiotyków i leżałam w szpitalu.......... masakra
    Bakterie w moczu to nie żarty i zawsze warto sprawdzić ;)

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2018, 07:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) ja juz po porannej kawie i zaraz odprowadze Oliwkę do szkoły :) Bardzo nie chciało mi się wstać ale coz poradzić :) Maz zapowiedzial ze po poludni bierze dziewczyny na spacer więc odpocznę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2018, 07:07

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2018, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2019, 09:52

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2018, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do badań moczu - moja pierwsza Ciąża to była pod znakiem infekcji pęcherza. Ciągle leukocyty 10-20 w osadzie i już wtedy miałam urosept i zurawit włączany,jak nie było poprawy, to antybiotyk i raz doszło aż do kolki nerkowej. Masakra.

Teraz biorę cały czas zurawit, pije dużo wody i mam leukocyty 1-2 w osadzie, A w badaniu "nieobecne". Z kolei erytrocyty mi wychodzą prawie na każdym badaniu w osadzie 1-2. Ale to ponoc mogę mieć piasek w nerkach i stąd. Nic nie boli i nie zmienia się stan więc obserwujemy. Bo w badaniu też wpisane "nieobecne ", a osąd już pokazuje ile jest.

Mi zostały 3 miesiące do terminu z OM, ale będzie CC na tydzień przed lub nieco wcześniej.

Dzień dobry :)

• amir Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2018, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em erytrocyty w osadzie 0-3 to fizjologia
    leukocyty w osadzie norma do 5

Pau.Em lubi tę wiadomość

• Black_Lilith Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2018, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny, witam się w III trymestrze :-) Mąż się dziś zestresował jak mu powiedziałam, że mamy mniej niż trzy miesiące względnego spokoju :-D

Co do soku z żurawiny jeszcze, fakt jest trochę cierpki, ale ja już się przyzwyczaiłam. Popijam profilaktycznie od września do marca. Teraz też i działa, bo nic mi się, o dziwo, jeszcze nie przyplątało. Można też samą żurawinę jeść profilaktycznie, oczywiście taką suszoną. Tylko ona niestety zawsze jest z cukrem.

Nadzieja22, Ola-Ola, Ciążowa_Gapsy lubią tę wiadomość

gg64qtkfqgxaoe0h.png

5j6nu7i.png

CB - 10.2017, 1.2018
  • kjt91 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2018, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :) dzisiaj już 28 tc z niecierpliwością czekam na magiczne 3 z przodu.

Ja w pierwszej ciąży miałam non stop problemy z pęchęrzem, wynikami moczu, zliczyłam też kolkę nerkową kilka miesięcy po porodzie wylądowałam z urosepsą w szpitalu okazało się że mam dość nietypowe połączenie nerki i moczowodu i mniej więcej na ich styku utworzył się kamień który skutecznie blokował przepływ moczu. Później miałam rozbijany laserowo kamień i odpukać już od 2 lat mam spokój.

Papapatka, Ola-Ola lubią tę wiadomość

69342ca952.png
    2871cbcc6e.png
    a7a05578c6.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2018, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam rano na badaniach. Pierwszy miał wchodzić starszy facet. Pytam czy jako ciężarna mogę wejść przed nim. Oburzył się że niby z jakiej racji! Nie chciało mi się kłócić więc tylko pokazałam kartkę na drzwiach że ciężare i dzieci do lat 5 wchodzą bez kolejki. Tylko mi podniósł ciśnienie

Straciatellaa lubi tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Papapatka Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2018, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2019, 09:14

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2018, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2019, 09:53

• Black_Lilith Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2018, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Byłam rano na badaniach. Pierwszy miał wchodzić starszy facet. Pytam czy jako ciężarna mogę wejść przed nim. Oburzył się że niby z jakiej racji! Nie chciało mi się kłócić więc tylko pokazałam kartkę na drzwiach że ciężare i dzieci do lat 5 wchodzą bez kolejki. Tylko mi podniósł ciśnienie

Bywają niestety tacy ludzie... Ale jak punkt pobrań ma zasadę obsługiwania najpierw kobiet w ciąży to masz do tego prawo i musi Cię przepuścić.
    U mnie niestety to loteria, bo nikt nie ma pierwszeństwa. Ja to się cieszę jak ktoś mi miejsce siedzące pod gabinetem ustąpi.

gg64qtkfqgxaoe0h.png

5j6nu7i.png

CB - 10.2017, 1.2018
  • Black_Lilith Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2018, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lutyska wrote:
    eh dobrze że kartka wisiała to miałaś do czego się odnieść, bo jak ja byłam na krzywej to dopiero wtedy babki z labo stwierdziły że chyba powinna wisieć kartka że na krzywą można wejść bez kolejki... oczywiście ja weszłam mimo oburzenia w poczekalni bo wcześniej się pytałam jak to wygląda w tym labo. A normalnie zawsze czekam bo ludzie są podli i nie przepuszczą, bo niby z jakiej racji. mało uświadomione społeczeństwo.

Ja na krzywej poprosiłam panią z laboratorium, żeby po mnie wyszła, bo mnie zlinczują inaczej :-) Ona i tak wychodzi zawsze i prosi kolejną osobę, więc wystarczyło, że jej pomachałam i mnie prosiła.

gg64qtkfqgxaoe0h.png

5j6nu7i.png

CB - 10.2017, 1.2018
  • Pepper Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2018, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    To jest właśnie tak... :/ w innych państwach są informacje w tv metrze itp. ze ciężarne należy traktować ze szczególną czułością :) a u nas jakiś dziad się obraża ze zwraca się uwagę na swoje prawa. Wkurza mnie taka polska znieczulica. Mi do tej pory nikt nie ustapił a ledwo oddycham stojąc w tych kolejkach.
    Tez mi podniósł ciśnienie ten typ :)

💙Synek 2011
    🩷Córcia 2019
    preg.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2018, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale z miłych sytuacji to ostatnio Pani w pepco zawołała mnie pierwszą. Zdziwiłam się że mnie zauważyła, podziękowałam ale grzecznie stałam w kolejce bo przede mną była mama z 2latkiem i sama wiem jak to jest stać z takim gigusiem w kolejce haha

Karola94c lubi tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Black_Lilith Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2018, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Ale z miłych sytuacji to ostatnio Pani w pepco zawołała mnie pierwszą. Zdziwiłam się że mnie zauważyła, podziękowałam ale grzecznie stałam w kolejce bo przede mną była mama z 2latkiem i sama wiem jak to jest stać z takim gigusiem w kolejce haha

Mi też jest zawsze miło,jak ktoś zauważy. Ostatnio w piekarni też mnie pani zauważyła na końcu kolejki i poprosiła od razu do siebie. Szkoda, że tylko młode kobiety mają taki odruch...
    A w Rossmannie jak weszła akcja pierwszeństwa dla kobit w ciąży to kasjerki się wykazywały i wpuszczały, teraz nawet jak widzą to udają, że nie widzą.

gg64qtkfqgxaoe0h.png

5j6nu7i.png

CB - 10.2017, 1.2018
  • KaroKaro Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2018, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry! :)
    Black_Lilith co do Rossmanna to masz rację, jak był bum na tą akcję to widziałam że kobiety w ciąży były proszone bez kolejki a teraz kasjerki maja klapki na oczach niestety...
    Ja ostatnio na poczcie sama podeszłam z pytaniem czy mogę bez kolejki i bez problemu Pani mnie poprosiła, tyle że jest różnica bo na Poczcie maja wysokie lady i na prawdę nie widzą ale w Rossmannie ewidentnie udają że nie widzą, przynajmniej w tym do którego ja chodzę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2018, 09:22

🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
    💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
    🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
    💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
    Niedoczynność tarczycy
    Endometrioza
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2018, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakieś 2 tyg temu pani w Zarze (młoda dziewczyna) poprosiła mnie bez kolejki. Powiedziałam „zapraszam panią w ciąży”, aż się obejrzałam do tyłu, czy nie stoi za mną jakaś pani z większym brzuchem od mojego, na co ta kasjerka patrząc na mnie „tak, panią w zielonej bluzce proszę” ;-) Inna młoda sprzedawczyni w H&M „opierniczyła” mnie po podejściu do kasy „dlaczego pani stoi w kolejce? Proszę od razu podchodzić! Nie zauważyłam Pani :-)”. Fakt faktem głównie reagują młode kobiety, ale wczoraj w biedrze przepuściło mnie dwóch panów koło 60-tki, byłam w szoku :-)

baranosia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2018, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde może ja mam po prostu taki wielki brzuch ;-)

MonisiaK lubi tę wiadomość

• Black_Lilith Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2018, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To wszystko zależy na kogo się trafi.

Ja wczoraj też dostałam reprymendę, że stoję w kolejce, od pani z biblioteki :-) Ale to biblioteka dla dzieci, może mają inne podejście.

Ja jak się dobrze czuję to nie ma problemu, mogę postać. Jak jestem z mężem to też mogę iść gdzieś na bok a on stoi. Ale jak jestem sama z synkiem, jeszcze teraz w tych kurtkach, czasem z ciężką torbą, to po prostu jest mi ciężko. W sklepach bywa jeszcze tak gorąco, że słabo mi się robi.

Czy Was też bolą żebra?

gg64qtkfqgxaoe0h.png

5j6nu7i.png

CB - 10.2017, 1.2018
  • Makowa_Panna Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2018, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!
    Miałam koszmarną noc. Nie mogłam sobie znaleźć pozycji wygodnej do spania.
    Na szczęście leukocyty i erytrocyty w moczy mam w normie. Z zapaleniem pęcherza też kiedyś mialam przeboje. Dwa razy doszło nawet do zapalenie nerek i raz wylądowałam na tydziebyw szpitalu. W posiewach nigdy nic nie wychodziło!? Dla spokoju pójdę w poniedziałek zrobić posiew, a dziś zaopatrzę się w żuravit.
    Wiecie o ile stanie w kolejce jakoś jest w stanie wytrzymać chociaż słabo mi się robi o tyle nie wyobrażam sobie stać w komunikacji miejskiej. Nagłe hamowanie czy jakiś inny manewr i można się przewrócić albo uderzyć brzuchem a to już niebezpieczne. Dobrze, że nie muszę często jeździć autobusami.

Nasz ziemski cud Zuzia 07.02.2019
    9 poronień (*)
    ckaiebkmec0q6ruc.png
‹‹ 475 476 477 478 479 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ