X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • Karola94c Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 00:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniiiikaaaa wrote:
    W karcie podaje się chyba datę porodu. Myślałam że system sam oblicza bo u mnie się nic nie pojawia.

Ja w ogóle nie mogę podać , tylko dodać dzieci :D Także w grudniu pójdę do nich i im powiem ;D . Zobaczymy co z tego wyniknie :D

14.01.2016r - 3580g, 58cm -g.15.00
    201601144580.png
    14.02.2019r - 3970g, 59cm -g.00.45
    201902141678.png
  • Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 00:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatellaa wrote:
    ja i tak mam tyle w koszyku gemini, że dostawa za free :P hah

Ewelcia85 może bobo Ci naciska na coś, eh współczuję
    Tez tak myśle ze chyba z żołądka sobie worek treningowy zrobił ;)

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• Paulaa25 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 00:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bumbum wrote:
    Dziewczyny, zrobiłam sobie badanie moczu na jutrzejszą wizytę u gina i wyszła mi glukoza w moczu - 101 mg/dl. Co to może oznaczać? Zastanawiam się czy nie zrobić jutro glukozy na czczo z krwi. Wcześniejsze wyniki krzywej były ok.

Hej ja miałam już 2 razy glukozę w moczu raz w 15 tyg 32mg/dl i raz teraz w 29 27.6 mg/dl.
    Tym drugim razem zrobiłam też z krwi i była ok bo 90.Lekarz na wizycie stwierdził , że w ciąży takie rzeczy się dzieją.Rzucił okiem na krzywą i pow.ze jest ok ale bym powtorzyła badanie.Tak też zrobiłam i glukozy już nie było :)
    Powtórz sobie mocz i zrób glukoze na czczo.

klz99vvj0gp9lsbd.png
  • SiSi111 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No moje zamówienie na gemini tez mnie zwalilo z nog a to dopiero poczatek. Mam pytanie czy inwestujecie w laktatory? Jesli tak to jakie?
    Ogolnie to do ok 30tyg czulsm sie super a teraz nie mam na nic sily, bardzo sie meczevi chodze jak kaleka bo boli mnie lewy posladek i kregoslup. Wiec chyba teraz juz tak bedzie do lutego:)

❤❤❤
    m5kxvau.png
  • magdaaa88 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola94c wrote:
    U mnie te Panie w Mopsie są tak nie miłe, jak kiedyś poprosiłam, żeby pomogły wypełnić mi wniosek to jedna z Pań, zaczęła wręcz krzyczeć, że nie ma czasu i że sama muszę do tego dojść.. po czym wzywała mnie z 5 razy do siebie bo coś jej nie pasowało.
    Możesz składać becikowe, 500 plus, zasiłek rodzinny (tam jest dodatkowe 1000 zł za urodzenie dziecka) i jeżeli nie masz zasiłku macierzyńskiego z pracy/z zusu to świadczenie rodzicielskie (1000 zł przez rok).
    Przy świadczeniu rodzicielskim nie ma kryterium dochodowego.
    Przy reszcie wymienionych przeze mnie świadczeń jest kryterium. Jak będziesz składać wnioski około styczeń luty 2019 to brany jest pod uwagę rok 2017 plus wszystkie zmiany. Ciężko powiedzieć jakie dokumenty bo musiałabyś opisać cała sytuacje, ile dzieci, w jakim wieku, czy sama wychowujesz czy z mężem/partnerem. Czy pracujecie, jak tak to od kiedy.
    W każdym mopsie pracownik ma obowiązek przyjść wnioski i jak będzie brakować dokumentow będzie Cię wzywał do dostarczenia ich. Najważniejsze przy 500 plus i zasiłku rodzinnym jest złożyć wnioski w miesiącu w którym urodziło się dziecko ponieważ jeżeli nie przekroczysz dochodowo to dostaniesz od tego miesiąca w którym złożyłaś wniosek (jak dziecko urodzi się w lutym a ty złożysz w marcu to dostaniesz od marca). Wtedy zasiłek rodzinny dostaniesz za cały miesiąc a 500plus proporcjonalnie liczą na ilość dni kiedy urodziło się dziecko. Przy becikowym masz rok, a przy świadczeniu rodzicielskim chyba 3 miesiące na złożenie a potem nadpłacają.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2018, 07:54

Karola94c lubi tę wiadomość

• Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam pojęcia co mi jest ale nadal czuję się okropnie ;) dobrze ze mąż dzisiaj w domu bo ja na nic siły nie mam. Cały czas mi niedobrze ale nie wymiotuje .Oby to nie był jakiś wirus :(

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• Dorota3 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja od 6 na nogach, ogarnęłam się i dziewczyny i starszą odwiozlam do przedszkola a młodsza w tym czasie zasnela więc odpoczywam i pije herbatkę. Krupnik mam z wczoraj a na drugie danie jeszcze nie mam pomysłu.

Pasuje wyskoczyć na strych i ogarnąć prześcieradła na przewijak i do łóżeczka a pościele i samo łóżeczko to ja nie wiem kiedy... Chyba w nowym roku jak się czas będzie kończył :-P

25.01.2019 cc <3
    2nn3yx8dc1ou45ss.png
    km5scwa166wjp3xn.png
    km5scwa1efkorj3a.png
  • Black_Lilith Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny 2+2 na rzeczy do pielęgnacji dzieci będzie w Rossmanie 10-18 grudnia :-)
    Info z dobrego źródła.

Witam się w 29 tygodniu :-)

Straciatellaa, Pau.Em, Ola-Ola, symbolica, Makowa_Panna, Ciążowa_Gapsy, baranosia, Nadzieja22 lubią tę wiadomość

gg64qtkfqgxaoe0h.png

5j6nu7i.png

CB - 10.2017, 1.2018
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulaa25 wrote:
    Hej ja miałam już 2 razy glukozę w moczu raz w 15 tyg 32mg/dl i raz teraz w 29 27.6 mg/dl.
    Tym drugim razem zrobiłam też z krwi i była ok bo 90.Lekarz na wizycie stwierdził , że w ciąży takie rzeczy się dzieją.Rzucił okiem na krzywą i pow.ze jest ok ale bym powtorzyła badanie.Tak też zrobiłam i glukozy już nie było :)
    Powtórz sobie mocz i zrób glukoze na czczo.

Właśnie wróciłam z diagnostyki, zrobiłam jeszcze raz mocz i właśnie glukozę na czczo :)

• Lady_E Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SiSi111 wrote:
    No moje zamówienie na gemini tez mnie zwalilo z nog a to dopiero poczatek. Mam pytanie czy inwestujecie w laktatory? Jesli tak to jakie?
    Ogolnie to do ok 30tyg czulsm sie super a teraz nie mam na nic sily, bardzo sie meczevi chodze jak kaleka bo boli mnie lewy posladek i kregoslup. Wiec chyba teraz juz tak bedzie do lutego:)
    Ja kupiłam elektryczny z NUKa za 250 zł bodajże. Dali mi podgrzewacz gratis. Kupiłam na targach dziecięcych w sumie przypadkiem sie skusiłam. Może się przyda :)

iv09df9h3jajy138.png
    04.2013 - Początek starań (5cs z clo :()
    2016-2018 3 IUI, 3 IVF żadnego zarodka
    Czekamy co los przyniesie...
    Los przyniósł nam monionka 18.06 beta 26609 mIU/ml <3
    21.06 - Serduszko pięknie bije <3
    04.02.2019 Jest Blanka <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 listopada 2018, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2019, 23:01

Pau.Em, Ewelcia85 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 listopada 2018, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 listopada 2018, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lutyska wrote:
    Nie wiem czy Cie tym pociesze, ale jakiś czas temu miałam podobnie :) dosłownie jak w pierwszym trymestrze, niedobrze mi było i prawie wymiotowałam, w głowie mi się kręciło, już się bałam że to jakaś wirusówka/jelitówka czy zatrucie ale przeszło samo więc chyba jakieś przemęczenie.
    Teraz za to czuję się jakbym miała na dniach rodzić :/ wczoraj co chwilę brzuch robił mi się twardy mimo że całe popołudnie leżałam, magnez wzięłam, później też nospe a brzuch jakby nie reagował na tabletki przez co w nocy spać nie mogłam a jak już zasnęłam to rano nie chciało się wstawać. Przez ten brzuch to i chodzić nie mogłam bo wszystko ciągnęło :/ mam nadzieję że dziś będzie lepiej, póki co jest ok
    Jakbym czytała o swojej dzisiejszej nocy... :/ miałam tak samo. I nospe i magnez wzięłam i skurcze i tak były, A mały szalał i kopał.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 listopada 2018, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola94c wrote:
    Dziewczyny, w ogóle to mam pytanie, na pewno każda z nas będzie składała o jakieś zasiłki do MOPSU.. Ja aktualnie nie dostaje nic, bo wszystko mi przekracza ale jak się urodzi mały to chciała bym złożyć o wszystko co jest możliwe, żeby zobaczyć czy coś się uda.. ale nie mam bladego pojęcia co mi potrzebne i do czego.. Czy jest jakaś kochana duszyczka na forum co by podała jakie papiery do czego są potrzebne?

Przede wszystkim nie MOPS, a MOPR :D tam musisz wszystko załatwiać. Nie wiem jak u ciebie, ale u mnie to dwa rożne budynki w dwóch rożnych częściach miasta. Ja z dokumentów potrzebowałam tylko PIT i w sumie tyle. Wypełniasz wniosek, ja to zawsze robię na miejscu w razie czego Pani z MOPRu jeszcze sprawdzają i ewentualnie pomagają poprawić błędy czy uzupełnić miejsca, których sie nie jest pewnym. Tak naprawdę na drugie dziecko nie musisz mieć nic jesli chodzi o 500+ bo dochód nie ma znaczenia i tylko wniosek składasz, jesli chcesz sie ubiegać tez o świadczenie na pierwsze dziecko to musisz mieć ten PIT. Wiem, ze znaczenie ma od ilu lat pracuje sie w jeden firmie bo zawsze o to pytają w przypadku męża i jak mowię, ze od kilku lat w tym samym miejscu to mówią, ze ok, a tak by trzeba było pewnie jakieś umowy z pracy jeszcze dowozić i w ogóle. Przy świadczeniu rodzinnym i becikowym miałam tak samo tylko PIT i chyba akt urodzenia dzieci na becikowe. Nie wiem jak jest z kosiniakowym sama sie bede niedługo dowiadywać.

Najlepiej to wejdź sobie na stronę MOPRu twojego miasta i tam powinno być wszystko rozpisane, przynajmniej na stronie naszego MOPRu tak jest...każde świadczenie osobno rozpisane jakie trzeba mieć dokumenty i spełniać wymogi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2018, 09:26

Karola94c lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 listopada 2018, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://www.lidl.pl/pl/Asortyment.htm?articleId=33600

myślicie ze nada się do szpitala ?

• Dorota3 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też patrzyłam na te koszule i o tym myślałam

25.01.2019 cc <3
    2nn3yx8dc1ou45ss.png
    km5scwa166wjp3xn.png
    km5scwa1efkorj3a.png
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ma rozpinane guziki więc myślę że da się w niej karmić :) zobaczę na żywo :)

• Dorota3 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie długość zastanawia i czy nie wyglądałaby w niej jak w koszuli męża

25.01.2019 cc <3
    2nn3yx8dc1ou45ss.png
    km5scwa166wjp3xn.png
    km5scwa1efkorj3a.png
  • Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mialam i rozpinane koszule i te z zakładkami. O wiele bardziej preferuje te drugie. Raz, dwa i karmie, a te guziki.... wkurzaly mnie :p

oar8ikgn5pgt0ug5.png
‹‹ 532 533 534 535 536 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ