X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2018, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatellaa wrote:
    zawsze możesz nie zgodzić się na podanie tej końskiej dawki witamimy K, wtedy suplementujesz w domu :)
    No ja akurat się zgodzę na podanie w szpitalu :)

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2018, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelcia85 wrote:
    No ja akurat się zgodzę na podanie w szpitalu :)
    OK to fajnie, piszę to po to bo nie każdy rodzic wie, że ma wybór ;)

Ewelcia85 lubi tę wiadomość

oar8ikgn5pgt0ug5.png

Wysłany: 3 grudnia 2018, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a co do grupy krwi to moj lekarz mówił, że najwazniejsze żeby na nich było napisane POTWIERDZONE. Ja musiałam robić jeszcze raz.

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • Karola94c Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2018, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam w 2015 roku grupe krwi, lekarz nie kazał powtarzać.. jakaś śpiąca dziś jestem .. okropnie, siedzę i zasypiam ..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2018, 12:03

14.01.2016r - 3580g, 58cm -g.15.00
    201601144580.png
    14.02.2019r - 3970g, 59cm -g.00.45
    201902141678.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2018, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Black_Lilith wrote:
    Dziewczyny, a orientujecie się jak to jest teraz z witaminą K? Wiem, że podają w szpitalu, a późniejsza suplementacja? Trzy lata temu miałam zalecenie podawania przez pierwsze trzy miesiące chyba, już nie pamiętam.
    Dzieci które są karmione mlekiem modyfikowanym na pewno nie muszą być suplementowane, bo w mm jest już ta Wit zawarta. Nie wiem jak z dziećmi karmionymi piersią. Ja 3 lata temu nie miałam zalecenia by podawać Wit K,A moja córka była kp.

• baranosia Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2018, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostro z tą grupą krwi. Ja mam kartę z grupą krwi wyrobioną przez krwiodawstwo. W dodatku jeszcze na panieńskie nazwisko i ani w pierwszej ciąży ani teraz nikt nie wymagał ponownych badań

Boli mnie strasznie brzuch :( coś jak na okres. Dobrze że synek zaraz idzie spać to położę się z nim

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2018, 12:29

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2018, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też robiłam dwa razy badanie grupy krwi. Robiłam w tym samym labo, więc na pierwszym wyniku było NIEPOTWIERDZONY a na drugim POTWIERDZONY. Pokazałam wpis w książeczce zdrowia dziecka to mnie gin wyśmiał :D

• Dorota3 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2018, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Ostro z tą grupą krwi. Ja mam kartę z grupą krwi wyrobioną przez krwiodawstwo. W dodatku jeszcze na panieńskie nazwisko i ani w pierwszej ciąży ani teraz nikt nie wymagał ponownych badań

Boli mnie strasznie brzuch :( coś jak na okres. Dobrze że synek zaraz idzie spać to położę się z nim

Mi z pierwszą córką zwracali uwagę że miałam 9mcy żeby wymienić na nowe nazwisko i wszędzie musiałam podawać dowód... Z 2 wyrobiłam a teraz jest ponoć przepis że każda ciąża musi mieć wyrobiona nową grupę krwi.

Co do bólu brzucha to wczoraj cały dzień i w nocy mnie tak bolał i zastanawiałam się czy nie jechać na IP ale przeszło.

25.01.2019 cc <3
    2nn3yx8dc1ou45ss.png
    km5scwa166wjp3xn.png
    km5scwa1efkorj3a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2018, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:
    Witamy się serdecznie na początku 31 tygodnia :). Trójka z przodu... to już tak poważnie wygląda :D.

Kurier przyniósł mi przed chwilą zakupy z Gemini. Parę paczuszek a 300zł poszło. Gdyby któraś miała robić zamówienie, a potrzebowała pieluch tetrowych to polecam te od nich https://www.aptekagemini.pl/weber-pielucha-tetrowa-biala-115g-m2-60x80cm-1-sztuka.html
    Wyglądają na porządne.

Ja ostatnio miałam podobne odczucia. Zrobiłam zamówienie na gemini na ponad 400 zł, a kurier przyniósł mi taka mała paczkę i sobie mysle „gdzie te moje 400zl” :D aż zaczęłam liczyć wszystko i odhaczać na liście bo nie chciało mi się wierzyć, ze wszystko spakowali.

A te pieluchy muszę w takim razie wrzucić do koszyka na następny raz. Miałam je już zapisane, ale potem dostałam od szwagierki sporo fajnych pieluszek rożnego rodzaju i usunęłam, ale mysle, ze jeszcze je odkupię skoro są godne polecenia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2018, 12:37

malami91 lubi tę wiadomość

• Black_Lilith Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2018, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em wrote:
    Dzieci które są karmione mlekiem modyfikowanym na pewno nie muszą być suplementowane, bo w mm jest już ta Wit zawarta. Nie wiem jak z dziećmi karmionymi piersią. Ja 3 lata temu nie miałam zalecenia by podawać Wit K,A moja córka była kp.

Czyli w takim razie też dużo zależy od szpitala. Ja karmiłam piersią i miałam zalecenie dla małego witamina D i K, dla mnie ze względu na KP kwasy omega. O witaminie K przypominała też położna środowiskowa i pediatra na pierwszej wizycie.

Czytałam ostatnio, że w szpitalu w Bochni rodzice odmówili podania noworodkowi witaminy K i dwie doby po porodzie dziecko zapadło na chorobę krwotoczną, ledwo je odratowali...

gg64qtkfqgxaoe0h.png

5j6nu7i.png

CB - 10.2017, 1.2018
  • KaroKaro Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2018, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, moja rodzinka skrzatów gotowa :D teraz biorę się za obiad
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/30f52971e460.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2018, 13:19

Black_Lilith, Pau.Em, malami91, Moniiiikaaaa, Ewelcia85, Nadzieja22, -Mamunia-, Pepper lubią tę wiadomość

🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
    💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
    🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
    💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
    Niedoczynność tarczycy
    Endometrioza
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2018, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Black_Lilith wrote:
    Czyli w takim razie też dużo zależy od szpitala. Ja karmiłam piersią i miałam zalecenie dla małego witamina D i K, dla mnie ze względu na KP kwasy omega. O witaminie K przypominała też położna środowiskowa i pediatra na pierwszej wizycie.

Czytałam ostatnio, że w szpitalu w Bochni rodzice odmówili podania noworodkowi witaminy K i dwie doby po porodzie dziecko zapadło na chorobę krwotoczną, ledwo je odratowali...
    Tak mi się właśnie wydaje.

Słyszałam o tym, to straszne po prostu...

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2018, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaroKaro wrote:
    Piękne:)

KaroKaro lubi tę wiadomość

• Makowa_Panna Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2018, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie piękne te Wasze skrzaty <3
    Padam na twarz, bo zaczęłam wyciągać świąteczne/zimowe ozdoby, poszewki, ustawiać, pasować. Jakoś sobie musiałam rozweselić ten szaro-bury dzień.
    A to ciekawe co piszecie o tej grupie krwi.
    A moja kluska to już musi być spora, bo już nie rusza się tylko punkcik na brzuchu tylko cały brzuch faluje. I czasmi te wygibasy są mało przyjemne.

Ewelcia85 lubi tę wiadomość

Nasz ziemski cud Zuzia 07.02.2019
    9 poronień (*)
    ckaiebkmec0q6ruc.png
  • MonisiaK Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2018, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też wczoraj brzuch wieczorem bolał i w nocy też czułam dyskomfort... Chyba teraz już tak będzie :(

ex2b9vvj4jxe17l2.png
    km5siei3wv50qtno.png
  • Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2018, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaroKaro wrote:
    Cudne! Moje przy twoich to jak ubodzy krewni :-P ale ja zdolności mam zerowe a córce się przed szkołą przypomniało :-P

KaroKaro lubi tę wiadomość

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• KaroKaro Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2018, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny! Jakby któraś miała ochotę zrobić to wklejam link z przepisem na skrzaty, nie trzeba ich szyć ani kleic więc dużo roboty nie ma :)
    https://www.facebook.com/553898781288059/po
    sts/2240567019287885/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2018, 14:25

Karola94c, Black_Lilith, Ewelcia85 lubią tę wiadomość

🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
    💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
    🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
    💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
    Niedoczynność tarczycy
    Endometrioza

Wysłany: 3 grudnia 2018, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:

Tez mialam z krwiodawstwa i w szpitalu chcieli inny ten potwierdzony ;)

Tez mnie ostatnio dosc czesto bolal brzuch na okres, ale bralam nospe i bylo lepiej.
    Oby przeszlo <3

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • Makowa_Panna Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2018, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was kupiła czy może planuje kupić fotelik Maxi cosi cabriofix? Jakieś opinie? :)

Nasz ziemski cud Zuzia 07.02.2019
    9 poronień (*)
    ckaiebkmec0q6ruc.png
  • Ciążowa_Gapsy Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2018, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się po wizycie u lekarza prowadzącego:) Synek leży już "prawie ułożony", tzn. jest to ułożenie skośne, trochę wygięty w łuk. Jeszcze trochę główka w prawo i będzie całkiem gotowy.

Miałam podwyższone erytrocyty (3-5, norma jest do 3) w moczu, ale pan doktor kazał się nie martwić i czekać na posiew, którego wynik ma przyjść za tydzień. Co do szyjki, to pan doktor i położna ostrzegali mnie, żeby nie pchać luteiny tak bardzo głęboko, tylko raczej do połowy palca/aplikatora, żeby bron Boże nie uszkodzić szyjki.

Powiem Wam, że ta skracajaca się szyjka przysparza mi wielu trosk. Bardzo często myślę o porodzie przedwczesnym.

Ewelcia85, KaroKaro, Black_Lilith, Pepper, Nadzieja22 lubią tę wiadomość

‹‹ 549 550 551 552 553 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ