X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2018, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciążowa_Gapsy wrote:
    Dziękuję, symbolica, u mnie są lekie tego objawy, ale muszę niestety dużo leżeć więc coś za coś. Plus nie zgadzam się z tym, ze ograniczenie picia wody wpływa na mniejszą ilość wody w organizmie. Artykuł pożyteczny, ale to akurat bzdura, jest odwrotnie przecież!

Masz rację z tą wodą to bzdura bo jest własnie całkowicie odwrotnie... raczej chodziło im o ograniczenie soli. Pewnie wkradł się jakiś błąd. Nie doczytałam całości, także wybacz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2018, 22:05

da8300b52b.png
  • MonisiaK Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2018, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezu dziewczyny czy my możemy brać coś na zgage? Jest coraz gorzej, sprawdzone sposoby pomagają na krótko... :(

symbolica lubi tę wiadomość

ex2b9vvj4jxe17l2.png
    km5siei3wv50qtno.png
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2018, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonisiaK wrote:
    Jezu dziewczyny czy my możemy brać coś na zgage? Jest coraz gorzej, sprawdzone sposoby pomagają na krótko... :(

Manti lub Reni (to to samo) możemy brać spokojnie. Są skuteczne i bezpieczne.

MonisiaK lubi tę wiadomość

da8300b52b.png
  • Ciążowa_Gapsy Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2018, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spoko, symbolica, nie Twoja wina i wiem, że w to nie uwierzyłaś, tak samo jak ja :)

Na zgagę zawsze polecano mi migdały. Moja mama jadła w ogromnych ilościach. Poza tym dużo dobrych składników w nich :) Ja sama mam zgagę rzadko, bo synek siedzi dość nisko. Ale najczęściej zauważylam, że dokucza mi po cytrusach (robimy koktajle).

• symbolica Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2018, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciążowa_Gapsy wrote:
    Spoko, symbolica, nie Twoja wina i wiem, że w to nie uwierzyłaś, tak samo jak ja :)

Na zgagę zawsze polecano mi migdały. Moja mama jadła w ogromnych ilościach. Poza tym dużo dobrych składników w nich :) Ja sama mam zgagę rzadko, bo synek siedzi dość nisko. Ale najczęściej zauważylam, że dokucza mi po cytrusach (robimy koktajle).

Ale migdały same w sobie tez mają duzo tłuszczu - tego dobrego przede wszystkim, ale są tłuste i np. przy problemach z wątrobą (która w trzecim trymestrze jest uciskana, narazona na burzę hormonów..) już trzeba uważać. Ja polecam z domowych sposobów białą zwykłą kajzerkę na sucho zjeść - powinna pochłonąć te kwasy żołądkowe. Generalnie warto ograniczyć tłuste rzeczy/ciężkostrawne i jeść mniejsze porcje a wtedy o zgadze zapomnimy. Jak sobie pozwolę to tez mam zgagę, jak sobie nie pofolguję to jest ok. A niestety cholestaza lubi wracać w kolejnych ciażach, więc muszę uważać.

da8300b52b.png
  • Kolorowaola Ekspertka

Wysłany: 29 grudnia 2018, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonisiaK wrote:
    Szczerze to mi już nie pomaga nic, najbardziej z preparatów coś działa gaviscon w płynie, ale też na krótko

km5sroeqr29ccbje.png
  • MonisiaK Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2018, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    symbolica wrote:
    Manti lub Reni (to to samo) możemy brać spokojnie. Są skuteczne i bezpieczne.
    To nawet nie wiedziałam. No ja też jem dużo migdałów właśnie i pomagały a teraz mam wrażenie że coraz krócej. Jeszcze mniej zdrowo to cola działa...

ex2b9vvj4jxe17l2.png
    km5siei3wv50qtno.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2018, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spakowałam dzisiaj torbę do szpitala. Myślałam, że jest duża, a tu ledwie wszystko pomieściłam... pół domu jest na tej liście :-\.

• symbolica Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2018, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:
    Spakowałam dzisiaj torbę do szpitala. Myślałam, że jest duża, a tu ledwie wszystko pomieściłam... pół domu jest na tej liście :-\.

Jak czegoś zapomnisz to mąż dowiezie lub kupi.... spokojnie :-)

malami91, Karola94c lubią tę wiadomość

da8300b52b.png
  • Kropeczka85 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2018, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolorowaola wrote:
    Szczerze to mi już nie pomaga nic, najbardziej z preparatów coś działa gaviscon w płynie, ale też na krótko
    Mnie też najlepiej pomaga gaviscon, tylko cholercia dlaczego on jest taki wstrętny :bleee
    Ja mam zgagę tak straszną, że kilka razy dziennie muszę wziąć mały łyczek lub pół tabletki renie, ale to dlatego, że mam refluks i przed ciążą na stałe byłam na omeprazolu. A teraz nie biorę to się że zgagą męczę straszną, jak w każdej ciąży zresztą.
    Z domowych sposobów podobno też mleko daje radę.

atdc2n0aos8g2xt8.png
    Księżniczka 2014
    Królewicz 2009
    21.03.2006 [*] 13tc
  • kjt91 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2018, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie ze zgaga podobnie. Zaczela sie jak ttylko skończyły się mdłości i trwa do dzisiaj. Są dni kiedy męczy mniej są takie w kiedy nic nie pomaga

69342ca952.png
    2871cbcc6e.png
    a7a05578c6.png
  • Ciążowa_Gapsy Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2018, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:

Ja też dziś pakowałam i też się zdziwiłam. Jeszcze będę prać, więc w sumie to na razie przymiarka, ale sporo sporo tego. U mnie szpital na oficjalnej stronie prosi, żeby się trzymać wytycznych w kwestii ilości ubranek etc. ;) Prawie dałam radę. Jeszcze duża butelka wody mineralnej musi wejść. I przekąski :)

• Jonesey Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2018, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie zgaga na porządku dziennym a rennie to pochłania jak cukierki :/ czasem nawet w nocy mnie budzi potworna zgaga i zasypiam z rennie na języku bo inaczej nie ma opcji :( ale ja też już przed ciąża często miałam i zgage i refluks także ehh no a z domowych sposobów to tez mleko pomaga ale na krótko.

Jeju ja dalej torby nie spakowałam ale chyba się za to wezmę jutro :D
    Wyprasowalam dzisiaj wszystkie pieluchy i część ubranek. Jutro ciąg dalszy prasowania :)
    A i z pieluch też kupiłam muslinowe babyono i zapowiadają się fajnie :) dużo przyjemniejsze w dotyku niż tetra i szczerze to nie mam ani jednej tetrowej, same muslinowe, bambusowe i flanela :)

Karola94c lubi tę wiadomość

atdc9vvjvmoe0t4i.png
    Nasz Ślub 1.10.2016 <3
  • Karola94c Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2018, 00:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do torby to mam w szafce poukładane (większość rzeczy) ale nie spakowałam jeszcze, chcę to zrobić w połowie stycznia dopiero jakieś 3 tyg przed porodem chociaż, tak samo rozstawię łóżeczko itp :) .

Moje noce są okropne, wczoraj córka obudziła się około 24 .. i nie spała do 6 rano.. nie wiem co było.. jeszcze około 5 rano robiłam jej kanapkę "bo zgłodniała".. , zasnęła o 6 rano i do 11 spała (więc spałam z nią) .. Dziś zasnęła o 22, więc mam nadzieje, że pośpi do tej 8 chociaż ..

Co do zgagi to mnie męczy strasznie, ale staram się nic nie brać, a jak już mam coś wziąć to biorę Malox - tabletki coś jak rennie, manti...

Od paru dni jestem na nospie bo normalnie brzuch mnie pobolewa tak czasem mocniej, no i mam twardy czasami .. Młody się rusza więc nie martwię się zbytnio tym.. Najwyżej mąż spakuje torbę do szpitala :D

14.01.2016r - 3580g, 58cm -g.15.00
    201601144580.png
    14.02.2019r - 3970g, 59cm -g.00.45
    201902141678.png
  • Karola94c Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2018, 01:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane i co macie zapakowane w te wasze torby szpitalne + dzieciątka ? :D

201601144580.png
    201902141678.png
  • Karola94c Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2018, 02:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola94c wrote:
    Kochane i co macie zapakowane w te wasze torby szpitalne + dzieciątka ? :D

Ps. Do szpitala pampersy 1 czy 2 bierzecie ? to prawie różnicy nie ma ?

201601144580.png
    201902141678.png
  • Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2018, 03:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola94c wrote:
    Ps. Do szpitala pampersy 1 czy 2 bierzecie ? to prawie różnicy nie ma ?
    Ja biorę 1 :)

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 grudnia 2018, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczka85 wrote:
    Mnie też najlepiej pomaga gaviscon, tylko cholercia dlaczego on jest taki wstrętny :bleee
    Ja mam zgagę tak straszną, że kilka razy dziennie muszę wziąć mały łyczek lub pół tabletki renie, ale to dlatego, że mam refluks i przed ciążą na stałe byłam na omeprazolu. A teraz nie biorę to się że zgagą męczę straszną, jak w każdej ciąży zresztą.
    Z domowych sposobów podobno też mleko daje radę.
    Ja też mam refluks i też byłam na tych lekach. W 1 ciąży zgaga nie dawała mi żyć. Nic nienpomagalo. A w tej ciąży jak już dostanę zgagi to mleko pomaga. Więc ogólnie kompletnie inaczej niż było z córka.

Jezu zapomniałam o pampersach ;D :D muszę dopakowac:D

• Papapatka Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2018, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2019, 12:41

Pepper, baranosia lubią tę wiadomość

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2018, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    heej,
    ja nie mam nawet torby jeszcze kupionej ;P dziś zaczynam 33tc więc łudze się, że jeszcze mam czas. W tym tyg ogarniam ikee i zakupy komodowo fotelowe ;) zamówie gemini i mam nadzieje, że spakuje torby.

Dzis zakupy sylwestrowe (Spedzam w domu z dziećmi) ale znalazłam juz przepisy na bezalkoholowe drinki to sobie zaserwuje :P

Wczoraj brzuch mega spięty, po no spie przeszło na całe szczęście.

Magda trzymaj się dzielnie, też mi się wydaje że wyjdziesz ze szpitala dopiero z maluszkiem <3 grunt, że jesteś pod dobrą opieką.

oar8ikgn5pgt0ug5.png
‹‹ 638 639 640 641 642 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ