X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • Ciążowa_Gapsy Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2018, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hormony z jednej strony, ale często jednak brak dyskrecji innych osób. Jakoś kiedy nie byłam w ciąży, moim pierwszym pytaniem nie był przyrost wagi ani wielkość brzucha koleżanki.

Wysłany: 29 grudnia 2018, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, zaraz po Nowym Roku widzę się z położną, z którą podpisujemy umowę. Na pierwszy poród będę się czuła bezpieczniej, tak zdecydowaliśmy - prywatna, "kupiona" położna. Może macie jakieś podpowiedzi co do pytań, jakie warto zadać? Na pewno będziemy omawiać plan porodu i chcę też zapytać o najlepsze wdg niej wkładki laktacyjne, a też o poród w pończochach anty-trombo (bo takie mam zalecenie naczyniowca z moimi żylakami...). Czekam na inspiracje:)

• bumbum Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2018, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    uff, dzisiaj pół dnia na zakupach... Odebraliśmy zamówiony wózek - jak złożymy wrzucę foteczki. No i rundka po ikei, kupiona wanienka, śpiworek, prześcieradełko :) Były mega tłumy, ale na szczęście są kasy pierwszeństwa :)
    No i ogólnie jutro się przeprowadzamy do nowego domku, więc jestem bardzo podekscytowana :D

Moniiiikaaaa, malami91 lubią tę wiadomość

• magdaaa88 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2018, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczka85 wrote:
    Magda co u Was??? Odezwij się do nas, martwimy się!

Cześć :) u mnie bez zmian, dalej w szpitalu. Waga wzrosła do 2000 gram wiec malutka przybiera. Dwa razy dziennie mam ktg. Co drugi dzień sprawdzane przepływy, które nie są najlepsze. Dostaje zastrzyki w brzuch na te przepływy. Lekarz wczoraj mówił, ze główka dziecka jest bardzo nisko. Tydzień temu miałam afi 9 teraz 7. Nie wiem kiedy stad wyjdę. Teraz mam skończony 34 tydzień.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2018, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:
    Jedne się wkurzają, że ktoś zauważa brzuch, inne, że nie zauważa, eh, babie w ciąży nie dogodzisz :-D.
    Hahaha :D no nie dogodzisz :D

• Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2018, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie dzisiaj moja teściowa bardzo miło zaskoczyła :)ogolnie bardzo ją lubie bo to spoko babka i ma mega poczucie humoru :-P ale do rzeczy usłyszała wczoraj od męża ze łapie mnie choróbsko i przyszła z całą torbą cytrusów i pizzą zebym kolacji nie musiała robić :)

malami91, Ciążowa_Gapsy, Lutyska, symbolica, Karola94c lubią tę wiadomość

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2018, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, co na prezent urodzinowy dla 5-latka? Zabawek wolałabym nie kupować, bo ma pełno tego wszystkiego.

Wysłany: 29 grudnia 2018, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy macie podobne odczucie, że Wasze ręce są słabe i omdlałe? A oprócz tego takie trochę reumatyczne bóle w stawach? Mam tak w rękach i w palcach u rąk. A umycie głowy to nie lada wysiłek!

Wysłany: 29 grudnia 2018, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:
    Dziewczyny, co na prezent urodzinowy dla 5-latka? Zabawek wolałabym nie kupować, bo ma pełno tego wszystkiego.

Instrumenty muzyczne dla dzieci naprawdę zdają egzamin. Np. guiro albo ciekawe przeszkadzajki. Mają w lidlu nawet :)

malami91 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gapsy, ja nic takiego u siebie nie zauważyłam... Jedynie na zmianę pogody bolą mnie ręce.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2018, 20:09

• ruda90 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciążowa_Gapsy wrote:
    Czy macie podobne odczucie, że Wasze ręce są słabe i omdlałe? A oprócz tego takie trochę reumatyczne bóle w stawach? Mam tak w rękach i w palcach u rąk. A umycie głowy to nie lada wysiłek!

Ja tak mam po nocy...takie jakby mrowienie drętwienie bol w stawach ...

• Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2018, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:
    My kupiliśmy ostatnio siostrzeńcowi piłkarzyki - jest zachwycony :)

malami91, Lutyska lubią tę wiadomość

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• symbolica Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2018, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lutyska wrote:
    Symbolica czesto ci sie tak maly przekreca?moja lezala glowkowo a dzis mnie tak zaczal brzuch bolec ze 2 godz musialam lezec,tabsy poszly w ruch i teraz mam wrazenie ze mala lezy w poprzek co mnie nie cieszy juz na tym etapie...mam nadzieje ze sie zdarzy znow przekrecic
    Lutyśka on sie całkowiecie nie przekręca bo od ponad dwóch tygodni jest główką na dole i tylko wodzi nia od jednego biodra do drugiego i nogami okopuje boki (raz jeden raz drugi, albo się prostując okopuje właśnie żebra)... kiedy tak okopuje boki to właśnie go czuje po bokach jakby poprzecznie leżał... odpoczywaj... u mnie jak czuje ból na żebrach to wstaję i pochodzę trochę żeby mu się pomóc wyprostować (widocznie ma tka potrzebę - tak gdzieś czytałam, że należy robić).. jak za bardzo okopuje jeden bok to kładę się na drugim i już jest ok. Być może masz stawianie macicy, czyli ćwiczy sobie ona juz skurcze do porodu.. dobrze że odpoczęłaś, wzięłaś coś. Myślę że Twoja córka wie co robi, skoro ma miejsce jeszcze żeby zmieniać pozycję to z tego korzysta. Będzie dobrze :-)
    malami91 wrote:
    Edukacyjne gry? Jakas książka?
    edit: klocki lego - to też pięciolatki uwielbiają... a jak ma już jakąś serię to może je łączyć..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2018, 22:00

Ewelcia85, Karola94c lubią tę wiadomość

da8300b52b.png
  • Kropeczka85 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2018, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda nieustannie trzymam kciuki! Świetnie, że córcia przybrała! Jeszcze dwa , trzy tygodnie i będzie rewelacyjnie, ale niestety nie nastawiała bym się na Twoim miejscu, że wyjdziesz, skoro złe przepływy ;( będą Cię chcieli trzymać i rozwiązać ciążę natychmiast jeśli będzie gorzej. Przykre , ale czego nie zrobisz dla swojego Słoneczka. Trzymaj się dzielnie :*

magdaaa88, Karola94c lubią tę wiadomość

atdc2n0aos8g2xt8.png
    Księżniczka 2014
    Królewicz 2009
    21.03.2006 [*] 13tc

Wysłany: 29 grudnia 2018, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda, to ja w sumie podobnie. Na szczęście to przechodzi. Ale ta słabość rąk jest ewidentna, nigdy wcześniej czegoś takiego nie miałam.

Magda - siły dużo! Trzymaj się kochana!

Dziewczyny, a mam jeszcze pytanie odnośnie leżenia na plecach. Ja tak często czytam i nigdy nie jest mi słabo. Czy jeśli czuję się dobrze, to nie powinnam smyśleć, że mogę maluszka choćby minimalnie niedotlenić? Tak pamiętam od mamyginekolog.

• Reni Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2018, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gapsy, ale jak czytasz to jednak jesteś lekko uniesiona?Pewnie masz jakieś poduszki?
    A połóż się całokowicie na płasko jak do spania? Też nic Ci nie jest?

Jak oglądam tv czy czytam to też na plecach, ale jednak mam plecy pod lekkim kątem.
    Jak położę się na płasko tak jak do spania, w sensie, że tylko poduszka pod kark, to za chwilę robi się słabo i mały zaczyna się mega wiercić.
    Nie ryzykowałabym chyba bym jednak.

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png

Wysłany: 29 grudnia 2018, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak tak, jestem uniesiona, głowa jest do góry, właściwie jest to pozycja półsiedząca.Ale brzuch już płasko.

• symbolica Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2018, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciążowa_Gapsy wrote:
    Ruda, to ja w sumie podobnie. Na szczęście to przechodzi. Ale ta słabość rąk jest ewidentna, nigdy wcześniej czegoś takiego nie miałam.

To może być zespół cieśni nadgarstka, tak mi się wydaje... moja koleżanka miała to własnie w ciąży.
    Tutaj masz cały artykuł, objaśnienie:
    https://www.mjakmama24.pl/ciaza/przebieg-ciazy/zespol-ciesni-nadgarstka-w-ciazy-przyczyny-objawy-jak-sobie-radzic,538_8570.html

Magda trzymaj się, też mi się wydaje że wyjdziesz nie prędzej już z bobasem na rękach. Najważniejsze, że maja Cię pod kontrolą i zareagują w odpowiednim momencie, a dla maluszka każdy dzień w brzuszku jest ważny :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2018, 21:52

Ciążowa_Gapsy lubi tę wiadomość

da8300b52b.png

Wysłany: 29 grudnia 2018, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję, symbolica, u mnie są lekie tego objawy, ale muszę niestety dużo leżeć więc coś za coś. Plus nie zgadzam się z tym, ze ograniczenie picia wody wpływa na mniejszą ilość wody w organizmie. Artykuł pożyteczny, ale to akurat bzdura, jest odwrotnie przecież!

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2018, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2019, 10:43

‹‹ 637 638 639 640 641 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ