WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • Makowa_Panna Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napisane jest dość ogólnie, ale wydaje mi się, że to i tak spowoduje zmianę podejścia żeby lekarz nie musiał się tłumaczyć czemu tyle cc wykonuje. Zresztą ile lekarzy tyle opinii i co dla jednego może być wslazniem do cc to dla drugiego nie i oleje skierowanie.

Nasz ziemski cud Zuzia 07.02.2019
    9 poronień (*)
    ckaiebkmec0q6ruc.png
  • Black_Lilith Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mambella wrote:
    Dziewczyny, co za noc!!
    Urodziłam Bartusia :-)

Gratulacje!!! Witamy pierwszego dzidziusia!

Wchodzę na forum pierwszy raz od kilku dni, a tu takie wieści :-)

gg64qtkfqgxaoe0h.png

5j6nu7i.png

CB - 10.2017, 1.2018
  • Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pepper wrote:
    Czytałam ten dokument i nie ma w nim zmian co do cc poza nowa zmiana w terminie płacowych cc. Reszta zmian tyczyla się do wprowadzenia badań po 22 tc oraz znieczulenia porodowego. Rewolucji wcale nie ma w zakresie cc.
    W poprzednim dok cesarka tez była ostatecznościa. Wskazania do planowanej to coś zupełnie inne. Skoro są znaczy , że bezpieczniesza jest dla mamy i dziecka.

Jak można przez całą ciążę uświadamiać kobietę, że urodzi cc a potem to kwestionować mówiąc , że zmieniły się zapisy w opiece okoloporodowej? Gdzie jest zmiana dot. wskazań. Ja tego nie widzę. Niech mnie ktoś uświadomi.

https://dziecisawazne.pl/standardy-opieki-okoloporodowej-na-rok-2019-w-pigulce/

W tym nowym dok jest tyło ze nie będą robić cc bez wskazań medycznych a Mambella takie miała wiec wtf... :(
    tu przeczytaj rozporządzenie :)
    https://www.gov.pl/web/zdrowie/zmiany-w-organizacji-opieki-okoloporodowej-1-stycznia-2019-r-wchodzi-w-zycie-nowy-standard-organizacyjny

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • Papapatka Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2019, 13:54

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • magdaaa88 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mambela również gratuluje ;))) dziewczyny ja mam cesarkę w czwartek wiec do tego czasu może jeszcze któraś z was już powita dzidziusia :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2019, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na wszelki wypadek zapisałam się do psychiatry na 21 stycznia. Ale w czwartek mam wizytę i zobaczymy co moja dr sądzi o nowych przepisach.

• Makowa_Panna Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatella wiedziałam, że gdzieś czytałam o zmniejszeniu ilości cc, ale nie mogłam teraz tego znaleźć.
    Papapatka organizm zaczyna się przygotowywać do wielkiego dnia. A do donoszonej został nam tydzień z okładem :)

Ciążowa_Gapsy lubi tę wiadomość

Nasz ziemski cud Zuzia 07.02.2019
    9 poronień (*)
    ckaiebkmec0q6ruc.png
  • Jonesey Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mambella jak pisałaś wczoraj o tym czopie to tak sobie właśnie pomyslalam że pewnie przescigniesz Magdę! :D wielkie gratulacje dla ciebie i Bartusia!!!!!! <3 <3 <3

atdc9vvjvmoe0t4i.png
    Nasz Ślub 1.10.2016 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2019, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzeba na 1 stronie uaktualnić dane;D
    Tz Straciatella może zrób na górze listę "Rozpakowanych" :)

Jonesey, baranosia, Ciążowa_Gapsy, Black_Lilith, Ewelcia85, MałaMała lubią tę wiadomość

• Ciążowa_Gapsy Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mambella, ja też od razu wypuściłam łzy jak przeczytałam tylko to zdanie, że masz Bartusia. Gratuluję i trzymam za Was kciuki!

Mi się dziś w nocy śniło, że mi wody odeszły w domu rodzinnym przy moim tacie;)

Słuchajcie, dołączam się też do biadolenia o diagnostykach i innych takich. Nie powinnam była pytaćć, ale chciałam być miła, więc mimo wielkiego baneru każdego z osobno zapytałam, czy mnie przepuści. W sweterku ósmy miesiąc było widać na kilometr. Kilka osób spoko, ale gość tuż przede mną zrobił wielkie halo. Załączał coś komentować o młodzieży w autobusach która wymusza miejsce itp. Spoko, że jestem młoda i że jeszcze studiuję, ale mam kurna wielki brzuch... Ja mu na to, jeśłi nie wystarczy panu uprzejmości, to może posłucha pan chociaż prawa, które każe mnie przepuścić. A on wtedy : to niech sobie pani usiądzie na chwilę... po czym gdy przyszła moja kolej wlazł przede mną. Ja się wtedy nie opanowałam i się rozpłakałam lekko, babka z kolejki mu coś przygadała, ale najgorsza dla mnei była pielęgniarka przyjmująca zlecenia, która... po prostu go przyjęła i sobie słodko gaworzyli. I ona jest niestety dla mnie najgorsza w tej całej historii :(

• Ciążowa_Gapsy Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale dość tych smutnych wiadomości - o chamskich ludziach szkoda chyba gadać. Wylałam to Wam, bo wiem, że zrozumiecie ;)

Po wizycie u prowadzącego dostałam komplet badań do szpitala. Zastanawiam się, kiedy zrobić GBS i według którego tygodnia - wdg USG termin mam na 27 lutego, czyli jutro zaczynam 34, a według OM dopiero na 6 lutego, czyli jutro zaczynam 33 tydzień. Na pewno dziś byłoby za wczesnie. Kiedy mi radzicie i według którego liczenia? Boję się, żeby z OM nie było za późno z moją szyjką, że urodzę wcześniej. Tylko trochę lekarz mnie wkurzył, bo zlecił tylko z pochwy, a przeciez z odbytu wymaz też jest bardzo ważny, mój szpital tego wymaga, i będę musiała prosić o kolejne badanie lekarza, który mnei teraz już przejmuje całkowicie, tego ze szpitala.

Przytyłam 1,5 kg i teraz od początku ciąży mam niecałe 8 kg na plusie. Syneczek główką w dół :)) USG sprzęt fatalny, więc najdłuższą chwilę świata szukaliśmy pościskanego serduszka - bije oczywiście:)))

-Mamunia- lubi tę wiadomość

• Nadzieja22 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mambella gratuluję! <3

Ciążowa Gapsy mi pewnie za tydzień na wizycie pobierze na GBS. A badania do porodu już mam mieć na tej wizycie.

HrQwp1.png
    21.06 hcg 14,3, 23.06 hcg 92,07, 25.06 hcg 307, 27.06 hcg 803
    ♡♡♡
    MTHFR 677 homo; niedoczynność tarczycy, ANA+++, NK 17%, kiepskie cytokiny
    W drodze do macierzyństwa od 05.2017
  • artemida27 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mambella ogromne gratulacje ! :) świetne wiadomości :)

Zazdroszczę Ci, masz już Synka przy sobie :)

To już taki etap, wszystkie musimy być przygotowane, że poród może zacząć się w każdej chwili :)

bl9cdf9hojouibxw.png

p19u3e3kecvrs0g3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2019, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mambella wrote:
    Dziewczyny, co za noc!!
    Urodziłam Bartusia :-)

Mambella, ogromne gratulacje :)

• Pepper Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyszłam właśnie od ginekologa. Mam cesarkę na 15 luty. Pytałam co z tymi nowymi przepisami żeby nie było tak jak w tym przypadku. Pow ze w rozporządzeniu nie ma żadnej wzmianki o zmniejszeniu cc. Jeśli są wskazania medyczne to należy ją wykonać i tyle. A w rozporządzeniu jest napisane że grupa ryzyka obejmuje zespoły chorobowe w szczególności. .. co nie znaczy ze tylko te wskazane. Także nie zgadzam się ze zmienili cos w tej kwestii.

Tak czy siak pewnie nie dorwam do 15 lutego :P

Jonesey, -Mamunia- lubią tę wiadomość

💙Synek 2011
    🩷Córcia 2019
    preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2019, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gapsy, patologia... No inaczej nie da się tego nazwać. Jak można być takim ignorantem:/ współczuję sytuacji. I ta babka w labo też.

Moja pani gin bierze pod uwagę wyłącznie termin z OM. Ponoć z usg wiarygodny jest wyłącznie termin wskazany w 6 tygodniu ciąży, na tym pierwszym usg.

Gapsy, nie martw się szyjka, w końcu tak naprawdę nie masz na to wpływu. Możesz odpoczywać, ale szyjka czasem mimo tego leci, a czasem się skróci tyle i jeszcze ciążę się przenosi. Moja sąsiadka od 7 miesiąca leżała, bo miała już rozwarcie i skrócona szyjke, A poród wywolywali jej w 40+2;) chyba nie ma reguły.

• symbolica Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pepper wrote:
    Wyszłam właśnie od ginekologa. Mam cesarkę na 15 luty. Pytałam co z tymi nowymi przepisami żeby nie było tak jak w tym przypadku. Pow ze w rozporządzeniu nie ma żadnej wzmianki o zmniejszeniu cc. Jeśli są wskazania medyczne to należy ją wykonać i tyle. A w rozporządzeniu jest napisane że grupa ryzyka obejmuje zespoły chorobowe w szczególności. .. co nie znaczy ze tylko te wskazane. Także nie zgadzam się ze zmienili cos w tej kwestii.

Tak czy siak pewnie nie dorwam do 15 lutego :P

5,5tygodnia dotrwasz :-)

da8300b52b.png
  • KaroKaro Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kochane mam pytanie, może pomożecie mi podjąć decyzję.
    Czy te z Was które miały sesję ciążową uważają że jest to bardzo męczące? Stawiał wam się brzuszek podczas zdjęć?
    Jesteśmy umówieni na najbliższą sobotę, ma to być max 1,5 godziny i około 3 przebierania się.
    W obecnej sytuacji z moją szyjką bardzo się boję i myślę żeby odwołać chociaż zawsze marzyłam o takich ślicznych zdjęciach :(

🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
    💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
    🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
    💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
    Niedoczynność tarczycy
    Endometrioza
  • artemida27 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaroKaro wrote:
    Dziewczyny kochane mam pytanie, może pomożecie mi podjąć decyzję.
    Czy te z Was które miały sesję ciążową uważają że jest to bardzo męczące? Stawiał wam się brzuszek podczas zdjęć?
    Jesteśmy umówieni na najbliższą sobotę, ma to być max 1,5 godziny i około 3 przebierania się.
    W obecnej sytuacji z moją szyjką bardzo się boję i myślę żeby odwołać chociaż zawsze marzyłam o takich ślicznych zdjęciach :(

Wydaje mi się, że to sprawa indywidualna.. Ja akurat czułam się dobrze, całość trwała ok. godziny. Nie mam problemów z szyjką, twardnienia też w ostatnich tygodniach pojawiały się tylko po naprawdę większym wysiłku.

U nas to chyba nawet w drugą stronę poszło- byłam podekscytowana, zadowolona i malutka chyba też bo przez całą sesję mnie delikatnie kopała ;)

Nasza sesja odbyła się jakoś pod koniec 35 tygodnia.

KaroKaro lubi tę wiadomość

bl9cdf9hojouibxw.png

p19u3e3kecvrs0g3.png
  • Dorota3 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marbella super!!!! Czyli nie ma reguły co do odejścia czopu i dalszej akcji.

Ja z pierwszą córka chodziłam 2tygodnie z 2cm rozwarcia i nawet 4x oxy nie rozkrecilo akcji :-P

25.01.2019 cc <3
    2nn3yx8dc1ou45ss.png
    km5scwa166wjp3xn.png
    km5scwa1efkorj3a.png
‹‹ 674 675 676 677 678 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ