X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • Makowa_Panna Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napisane jest dość ogólnie, ale wydaje mi się, że to i tak spowoduje zmianę podejścia żeby lekarz nie musiał się tłumaczyć czemu tyle cc wykonuje. Zresztą ile lekarzy tyle opinii i co dla jednego może być wslazniem do cc to dla drugiego nie i oleje skierowanie.

Nasz ziemski cud Zuzia 07.02.2019
    9 poronień (*)
    ckaiebkmec0q6ruc.png
  • Black_Lilith Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mambella wrote:
    Dziewczyny, co za noc!!
    Urodziłam Bartusia :-)

Gratulacje!!! Witamy pierwszego dzidziusia!

Wchodzę na forum pierwszy raz od kilku dni, a tu takie wieści :-)

gg64qtkfqgxaoe0h.png

5j6nu7i.png

CB - 10.2017, 1.2018
  • Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pepper wrote:
    Czytałam ten dokument i nie ma w nim zmian co do cc poza nowa zmiana w terminie płacowych cc. Reszta zmian tyczyla się do wprowadzenia badań po 22 tc oraz znieczulenia porodowego. Rewolucji wcale nie ma w zakresie cc.
    W poprzednim dok cesarka tez była ostatecznościa. Wskazania do planowanej to coś zupełnie inne. Skoro są znaczy , że bezpieczniesza jest dla mamy i dziecka.

Jak można przez całą ciążę uświadamiać kobietę, że urodzi cc a potem to kwestionować mówiąc , że zmieniły się zapisy w opiece okoloporodowej? Gdzie jest zmiana dot. wskazań. Ja tego nie widzę. Niech mnie ktoś uświadomi.

https://dziecisawazne.pl/standardy-opieki-okoloporodowej-na-rok-2019-w-pigulce/

W tym nowym dok jest tyło ze nie będą robić cc bez wskazań medycznych a Mambella takie miała wiec wtf... :(
    tu przeczytaj rozporządzenie :)
    https://www.gov.pl/web/zdrowie/zmiany-w-organizacji-opieki-okoloporodowej-1-stycznia-2019-r-wchodzi-w-zycie-nowy-standard-organizacyjny

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • Papapatka Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2019, 13:54

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • magdaaa88 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mambela również gratuluje ;))) dziewczyny ja mam cesarkę w czwartek wiec do tego czasu może jeszcze któraś z was już powita dzidziusia :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2019, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na wszelki wypadek zapisałam się do psychiatry na 21 stycznia. Ale w czwartek mam wizytę i zobaczymy co moja dr sądzi o nowych przepisach.

• Makowa_Panna Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatella wiedziałam, że gdzieś czytałam o zmniejszeniu ilości cc, ale nie mogłam teraz tego znaleźć.
    Papapatka organizm zaczyna się przygotowywać do wielkiego dnia. A do donoszonej został nam tydzień z okładem :)

Ciążowa_Gapsy lubi tę wiadomość

Nasz ziemski cud Zuzia 07.02.2019
    9 poronień (*)
    ckaiebkmec0q6ruc.png
  • Jonesey Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mambella jak pisałaś wczoraj o tym czopie to tak sobie właśnie pomyslalam że pewnie przescigniesz Magdę! :D wielkie gratulacje dla ciebie i Bartusia!!!!!! <3 <3 <3

atdc9vvjvmoe0t4i.png
    Nasz Ślub 1.10.2016 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2019, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzeba na 1 stronie uaktualnić dane;D
    Tz Straciatella może zrób na górze listę "Rozpakowanych" :)

Jonesey, baranosia, Ciążowa_Gapsy, Black_Lilith, Ewelcia85, MałaMała lubią tę wiadomość

• Ciążowa_Gapsy Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mambella, ja też od razu wypuściłam łzy jak przeczytałam tylko to zdanie, że masz Bartusia. Gratuluję i trzymam za Was kciuki!

Mi się dziś w nocy śniło, że mi wody odeszły w domu rodzinnym przy moim tacie;)

Słuchajcie, dołączam się też do biadolenia o diagnostykach i innych takich. Nie powinnam była pytaćć, ale chciałam być miła, więc mimo wielkiego baneru każdego z osobno zapytałam, czy mnie przepuści. W sweterku ósmy miesiąc było widać na kilometr. Kilka osób spoko, ale gość tuż przede mną zrobił wielkie halo. Załączał coś komentować o młodzieży w autobusach która wymusza miejsce itp. Spoko, że jestem młoda i że jeszcze studiuję, ale mam kurna wielki brzuch... Ja mu na to, jeśłi nie wystarczy panu uprzejmości, to może posłucha pan chociaż prawa, które każe mnie przepuścić. A on wtedy : to niech sobie pani usiądzie na chwilę... po czym gdy przyszła moja kolej wlazł przede mną. Ja się wtedy nie opanowałam i się rozpłakałam lekko, babka z kolejki mu coś przygadała, ale najgorsza dla mnei była pielęgniarka przyjmująca zlecenia, która... po prostu go przyjęła i sobie słodko gaworzyli. I ona jest niestety dla mnie najgorsza w tej całej historii :(

• Ciążowa_Gapsy Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale dość tych smutnych wiadomości - o chamskich ludziach szkoda chyba gadać. Wylałam to Wam, bo wiem, że zrozumiecie ;)

Po wizycie u prowadzącego dostałam komplet badań do szpitala. Zastanawiam się, kiedy zrobić GBS i według którego tygodnia - wdg USG termin mam na 27 lutego, czyli jutro zaczynam 34, a według OM dopiero na 6 lutego, czyli jutro zaczynam 33 tydzień. Na pewno dziś byłoby za wczesnie. Kiedy mi radzicie i według którego liczenia? Boję się, żeby z OM nie było za późno z moją szyjką, że urodzę wcześniej. Tylko trochę lekarz mnie wkurzył, bo zlecił tylko z pochwy, a przeciez z odbytu wymaz też jest bardzo ważny, mój szpital tego wymaga, i będę musiała prosić o kolejne badanie lekarza, który mnei teraz już przejmuje całkowicie, tego ze szpitala.

Przytyłam 1,5 kg i teraz od początku ciąży mam niecałe 8 kg na plusie. Syneczek główką w dół :)) USG sprzęt fatalny, więc najdłuższą chwilę świata szukaliśmy pościskanego serduszka - bije oczywiście:)))

-Mamunia- lubi tę wiadomość

• Nadzieja22 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mambella gratuluję! <3

Ciążowa Gapsy mi pewnie za tydzień na wizycie pobierze na GBS. A badania do porodu już mam mieć na tej wizycie.

HrQwp1.png
    21.06 hcg 14,3, 23.06 hcg 92,07, 25.06 hcg 307, 27.06 hcg 803
    ♡♡♡
    MTHFR 677 homo; niedoczynność tarczycy, ANA+++, NK 17%, kiepskie cytokiny
    W drodze do macierzyństwa od 05.2017
  • artemida27 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mambella ogromne gratulacje ! :) świetne wiadomości :)

Zazdroszczę Ci, masz już Synka przy sobie :)

To już taki etap, wszystkie musimy być przygotowane, że poród może zacząć się w każdej chwili :)

bl9cdf9hojouibxw.png

p19u3e3kecvrs0g3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2019, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mambella wrote:
    Dziewczyny, co za noc!!
    Urodziłam Bartusia :-)

Mambella, ogromne gratulacje :)

• Pepper Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyszłam właśnie od ginekologa. Mam cesarkę na 15 luty. Pytałam co z tymi nowymi przepisami żeby nie było tak jak w tym przypadku. Pow ze w rozporządzeniu nie ma żadnej wzmianki o zmniejszeniu cc. Jeśli są wskazania medyczne to należy ją wykonać i tyle. A w rozporządzeniu jest napisane że grupa ryzyka obejmuje zespoły chorobowe w szczególności. .. co nie znaczy ze tylko te wskazane. Także nie zgadzam się ze zmienili cos w tej kwestii.

Tak czy siak pewnie nie dorwam do 15 lutego :P

Jonesey, -Mamunia- lubią tę wiadomość

💙Synek 2011
    🩷Córcia 2019
    preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2019, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gapsy, patologia... No inaczej nie da się tego nazwać. Jak można być takim ignorantem:/ współczuję sytuacji. I ta babka w labo też.

Moja pani gin bierze pod uwagę wyłącznie termin z OM. Ponoć z usg wiarygodny jest wyłącznie termin wskazany w 6 tygodniu ciąży, na tym pierwszym usg.

Gapsy, nie martw się szyjka, w końcu tak naprawdę nie masz na to wpływu. Możesz odpoczywać, ale szyjka czasem mimo tego leci, a czasem się skróci tyle i jeszcze ciążę się przenosi. Moja sąsiadka od 7 miesiąca leżała, bo miała już rozwarcie i skrócona szyjke, A poród wywolywali jej w 40+2;) chyba nie ma reguły.

• symbolica Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pepper wrote:
    Wyszłam właśnie od ginekologa. Mam cesarkę na 15 luty. Pytałam co z tymi nowymi przepisami żeby nie było tak jak w tym przypadku. Pow ze w rozporządzeniu nie ma żadnej wzmianki o zmniejszeniu cc. Jeśli są wskazania medyczne to należy ją wykonać i tyle. A w rozporządzeniu jest napisane że grupa ryzyka obejmuje zespoły chorobowe w szczególności. .. co nie znaczy ze tylko te wskazane. Także nie zgadzam się ze zmienili cos w tej kwestii.

Tak czy siak pewnie nie dorwam do 15 lutego :P

5,5tygodnia dotrwasz :-)

da8300b52b.png
  • KaroKaro Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kochane mam pytanie, może pomożecie mi podjąć decyzję.
    Czy te z Was które miały sesję ciążową uważają że jest to bardzo męczące? Stawiał wam się brzuszek podczas zdjęć?
    Jesteśmy umówieni na najbliższą sobotę, ma to być max 1,5 godziny i około 3 przebierania się.
    W obecnej sytuacji z moją szyjką bardzo się boję i myślę żeby odwołać chociaż zawsze marzyłam o takich ślicznych zdjęciach :(

🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
    💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
    🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
    💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
    Niedoczynność tarczycy
    Endometrioza
  • artemida27 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaroKaro wrote:
    Dziewczyny kochane mam pytanie, może pomożecie mi podjąć decyzję.
    Czy te z Was które miały sesję ciążową uważają że jest to bardzo męczące? Stawiał wam się brzuszek podczas zdjęć?
    Jesteśmy umówieni na najbliższą sobotę, ma to być max 1,5 godziny i około 3 przebierania się.
    W obecnej sytuacji z moją szyjką bardzo się boję i myślę żeby odwołać chociaż zawsze marzyłam o takich ślicznych zdjęciach :(

Wydaje mi się, że to sprawa indywidualna.. Ja akurat czułam się dobrze, całość trwała ok. godziny. Nie mam problemów z szyjką, twardnienia też w ostatnich tygodniach pojawiały się tylko po naprawdę większym wysiłku.

U nas to chyba nawet w drugą stronę poszło- byłam podekscytowana, zadowolona i malutka chyba też bo przez całą sesję mnie delikatnie kopała ;)

Nasza sesja odbyła się jakoś pod koniec 35 tygodnia.

KaroKaro lubi tę wiadomość

bl9cdf9hojouibxw.png

p19u3e3kecvrs0g3.png
  • Dorota3 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marbella super!!!! Czyli nie ma reguły co do odejścia czopu i dalszej akcji.

Ja z pierwszą córka chodziłam 2tygodnie z 2cm rozwarcia i nawet 4x oxy nie rozkrecilo akcji :-P

25.01.2019 cc <3
    2nn3yx8dc1ou45ss.png
    km5scwa166wjp3xn.png
    km5scwa1efkorj3a.png
‹‹ 674 675 676 677 678 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ