Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
Napisane jest dość ogólnie, ale wydaje mi się, że to i tak spowoduje zmianę podejścia żeby lekarz nie musiał się tłumaczyć czemu tyle cc wykonuje. Zresztą ile lekarzy tyle opinii i co dla jednego może być wslazniem do cc to dla drugiego nie i oleje skierowanie.
-
Pepper wrote:Czytałam ten dokument i nie ma w nim zmian co do cc poza nowa zmiana w terminie płacowych cc. Reszta zmian tyczyla się do wprowadzenia badań po 22 tc oraz znieczulenia porodowego. Rewolucji wcale nie ma w zakresie cc.
W poprzednim dok cesarka tez była ostatecznościa. Wskazania do planowanej to coś zupełnie inne. Skoro są znaczy , że bezpieczniesza jest dla mamy i dziecka.
Jak można przez całą ciążę uświadamiać kobietę, że urodzi cc a potem to kwestionować mówiąc , że zmieniły się zapisy w opiece okoloporodowej? Gdzie jest zmiana dot. wskazań. Ja tego nie widzę. Niech mnie ktoś uświadomi.
https://dziecisawazne.pl/standardy-opieki-okoloporodowej-na-rok-2019-w-pigulce/
W tym nowym dok jest tyło ze nie będą robić cc bez wskazań medycznych a Mambella takie miała wiec wtf...
https://www.gov.pl/web/zdrowie/zmiany-w-organizacji-opieki-okoloporodowej-1-stycznia-2019-r-wchodzi-w-zycie-nowy-standard-organizacyjny -
nick nieaktualny
-
Straciatella wiedziałam, że gdzieś czytałam o zmniejszeniu ilości cc, ale nie mogłam teraz tego znaleźć.
Papapatka organizm zaczyna się przygotowywać do wielkiego dnia. A do donoszonej został nam tydzień z okładem
Ciążowa_Gapsy lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Mambella, ja też od razu wypuściłam łzy jak przeczytałam tylko to zdanie, że masz Bartusia. Gratuluję i trzymam za Was kciuki!
Mi się dziś w nocy śniło, że mi wody odeszły w domu rodzinnym przy moim tacie;)
Słuchajcie, dołączam się też do biadolenia o diagnostykach i innych takich. Nie powinnam była pytaćć, ale chciałam być miła, więc mimo wielkiego baneru każdego z osobno zapytałam, czy mnie przepuści. W sweterku ósmy miesiąc było widać na kilometr. Kilka osób spoko, ale gość tuż przede mną zrobił wielkie halo. Załączał coś komentować o młodzieży w autobusach która wymusza miejsce itp. Spoko, że jestem młoda i że jeszcze studiuję, ale mam kurna wielki brzuch... Ja mu na to, jeśłi nie wystarczy panu uprzejmości, to może posłucha pan chociaż prawa, które każe mnie przepuścić. A on wtedy : to niech sobie pani usiądzie na chwilę... po czym gdy przyszła moja kolej wlazł przede mną. Ja się wtedy nie opanowałam i się rozpłakałam lekko, babka z kolejki mu coś przygadała, ale najgorsza dla mnei była pielęgniarka przyjmująca zlecenia, która... po prostu go przyjęła i sobie słodko gaworzyli. I ona jest niestety dla mnie najgorsza w tej całej historii -
Ale dość tych smutnych wiadomości - o chamskich ludziach szkoda chyba gadać. Wylałam to Wam, bo wiem, że zrozumiecie
Po wizycie u prowadzącego dostałam komplet badań do szpitala. Zastanawiam się, kiedy zrobić GBS i według którego tygodnia - wdg USG termin mam na 27 lutego, czyli jutro zaczynam 34, a według OM dopiero na 6 lutego, czyli jutro zaczynam 33 tydzień. Na pewno dziś byłoby za wczesnie. Kiedy mi radzicie i według którego liczenia? Boję się, żeby z OM nie było za późno z moją szyjką, że urodzę wcześniej. Tylko trochę lekarz mnie wkurzył, bo zlecił tylko z pochwy, a przeciez z odbytu wymaz też jest bardzo ważny, mój szpital tego wymaga, i będę musiała prosić o kolejne badanie lekarza, który mnei teraz już przejmuje całkowicie, tego ze szpitala.
Przytyłam 1,5 kg i teraz od początku ciąży mam niecałe 8 kg na plusie. Syneczek główką w dół) USG sprzęt fatalny, więc najdłuższą chwilę świata szukaliśmy pościskanego serduszka - bije oczywiście:)))
-Mamunia- lubi tę wiadomość
-
Mambella gratuluję!
Ciążowa Gapsy mi pewnie za tydzień na wizycie pobierze na GBS. A badania do porodu już mam mieć na tej wizycie.Ciążowa_Gapsy lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Wyszłam właśnie od ginekologa. Mam cesarkę na 15 luty. Pytałam co z tymi nowymi przepisami żeby nie było tak jak w tym przypadku. Pow ze w rozporządzeniu nie ma żadnej wzmianki o zmniejszeniu cc. Jeśli są wskazania medyczne to należy ją wykonać i tyle. A w rozporządzeniu jest napisane że grupa ryzyka obejmuje zespoły chorobowe w szczególności. .. co nie znaczy ze tylko te wskazane. Także nie zgadzam się ze zmienili cos w tej kwestii.
Tak czy siak pewnie nie dorwam do 15 lutegoJonesey, -Mamunia- lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyGapsy, patologia... No inaczej nie da się tego nazwać. Jak można być takim ignorantem:/ współczuję sytuacji. I ta babka w labo też.
Moja pani gin bierze pod uwagę wyłącznie termin z OM. Ponoć z usg wiarygodny jest wyłącznie termin wskazany w 6 tygodniu ciąży, na tym pierwszym usg.
Gapsy, nie martw się szyjka, w końcu tak naprawdę nie masz na to wpływu. Możesz odpoczywać, ale szyjka czasem mimo tego leci, a czasem się skróci tyle i jeszcze ciążę się przenosi. Moja sąsiadka od 7 miesiąca leżała, bo miała już rozwarcie i skrócona szyjke, A poród wywolywali jej w 40+2;) chyba nie ma reguły.Ciążowa_Gapsy lubi tę wiadomość
-
Pepper wrote:Wyszłam właśnie od ginekologa. Mam cesarkę na 15 luty. Pytałam co z tymi nowymi przepisami żeby nie było tak jak w tym przypadku. Pow ze w rozporządzeniu nie ma żadnej wzmianki o zmniejszeniu cc. Jeśli są wskazania medyczne to należy ją wykonać i tyle. A w rozporządzeniu jest napisane że grupa ryzyka obejmuje zespoły chorobowe w szczególności. .. co nie znaczy ze tylko te wskazane. Także nie zgadzam się ze zmienili cos w tej kwestii.
Tak czy siak pewnie nie dorwam do 15 lutego
5,5tygodnia dotrwasz -
Dziewczyny kochane mam pytanie, może pomożecie mi podjąć decyzję.
Czy te z Was które miały sesję ciążową uważają że jest to bardzo męczące? Stawiał wam się brzuszek podczas zdjęć?
Jesteśmy umówieni na najbliższą sobotę, ma to być max 1,5 godziny i około 3 przebierania się.
W obecnej sytuacji z moją szyjką bardzo się boję i myślę żeby odwołać chociaż zawsze marzyłam o takich ślicznych zdjęciach🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
Niedoczynność tarczycy
Endometrioza -
KaroKaro wrote:Dziewczyny kochane mam pytanie, może pomożecie mi podjąć decyzję.
Czy te z Was które miały sesję ciążową uważają że jest to bardzo męczące? Stawiał wam się brzuszek podczas zdjęć?
Jesteśmy umówieni na najbliższą sobotę, ma to być max 1,5 godziny i około 3 przebierania się.
W obecnej sytuacji z moją szyjką bardzo się boję i myślę żeby odwołać chociaż zawsze marzyłam o takich ślicznych zdjęciach
Wydaje mi się, że to sprawa indywidualna.. Ja akurat czułam się dobrze, całość trwała ok. godziny. Nie mam problemów z szyjką, twardnienia też w ostatnich tygodniach pojawiały się tylko po naprawdę większym wysiłku.
U nas to chyba nawet w drugą stronę poszło- byłam podekscytowana, zadowolona i malutka chyba też bo przez całą sesję mnie delikatnie kopała
Nasza sesja odbyła się jakoś pod koniec 35 tygodnia.
KaroKaro lubi tę wiadomość