X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • Makowa_Panna Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bumbum wrote:
    A to nie jest tak, że mąż dostaje L4 na żonę i tyle w temacie? Firma nie ma nic do gadania...
    Pewnie tak, ale mąż pracuje tam dopiero od października i nie chce sobie robić pod górę. Ma jeszcze pogadać z kierownikiem.

Nasz ziemski cud Zuzia 07.02.2019
    9 poronień (*)
    ckaiebkmec0q6ruc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Są nieregularne, także spokojnie.
    Tylko kuzwa bolesne :/ A brałam 2 magnezy i 2 nospy jakieś 3h temu :/

• KaroKaro Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_E mnie też do głowy przychodzi tylko melisa, albo pielęgniarki poprosić o coś. Dużo zdrowia dla męża, trzymam kciuki żeby to nie było nic poważnego i żebyś Ty się nie stresowała tak bardzo :*

Pau.em nie pozostaje Ci chyba nic innego tylko czekać na rozwój sytuacji, i ewentualnie dzwonić do lekarza

🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
    💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
    🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
    💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
    Niedoczynność tarczycy
    Endometrioza
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_e skoro jesteś w szpitalu to może poproś pielęgniarki to dadzą Ci coś na uspokojenie dozwolonego w ciąży :)

3 mam kciuki !!!

• EBa Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciążowa_Gapsy wrote:
    A my studenciaki i auta... nie mamy. Więc pewnie wbrew wszystkim przerażonym będziemy jechać taxi do porodu :)

Gapsy, my nie studenciaki (chociaż mąż jeszcze w sumie musi się obronić...kiedyś ;)), samochód mamy, a do niedawna nawet dwa mieliśmy, a też planujemy jechać taksówką do porodu ;) Korki, miejsca do parkowania itp. - taksówką będzie mniej stresu, a nie mamy daleko do szpitala.

Na wyjście też nie wykluczamy taksówki, ale ze swoim fotelikiem na pewno.

Ciężkie macie przeżycia dzisiaj od rana dziewczyny...

MonisiaK zdrówka,
    Makowa niech mała siedzi grzecznie w środku,
    Pau.Em przytulam, niech się rozwija zgodnie z tym jakbyś chciała wszystko,
    Lady.E zdrowia dla męża, abyś nie musiała się stresować :*

Ciążowa_Gapsy lubi tę wiadomość

Córka, ciąża naturalna, 02.2019
    Aniołek, ciąża naturalna, 04.2021 13 tc
    Córka, in-vitro, urodzona 09.2024
  • Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2019, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj jestem jakaś wypompowana i na obiad zupa zacierkowa tylko ale sił nie mam na nic więcej ;)
    Kropeczko współczuje tych omdleń , mam nadzieję ze wszystko się trochę uspokoi a ty spokojnie poczekasz do terminu cc .
    Pau.Em zaciskaj nogi jeszcze tylko kilka dni do donoszonej ciąży, trzymam kciuki żeby się wyciszyły :)
    Lady_E kochana nie denerwujsię mąż jest juz pod dobrą opieką a na uspokojenie to chyba tylko melisa i może jakieś delikatne tabletki ziołowe ( ale to zapytaj się najlepiej lekarza)
    Agnessa macica pewnie trenowała i stąd te skurcze ale bądź czujna bo na tym etapie sex może juz akcje porodową rozpocząć :)
    Ciążowa_Gapsy balonik to nic strasznego - miałam w ten sposób wywoływany porod z Alą :)

Ciążowa_Gapsy, Karola94c lubią tę wiadomość

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• Ciążowa_Gapsy Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2019, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bumbum wrote:
    Gapsy, a ja się kiedyś zastanawiałam. U mnie w szpitalu nie wypuszczają dziecka bez fotelika. Wszędzie tak jest? No bo przecież w taksówce nie ma obowiązku fotelika? Czy macie swój i przypniecie w taksówce?
    A jakby ktoś był na tyle szalony, żeby jechać tramwajem i by przyszedł z wózkiem zamiast fotelika? Ciekawe :D

Absolutnie trzeba mieć fotelik, i mamy już takowy zakupiony do pożyczonych aut, którymi będziemy się wozić :)) Wrócimy pewnie samochodem moich rodziców, taksówką w drodze powrotnej bałabym się, mówiłam o drodze do szpitala. Dreszcz mnie przechodzi, jak widzę zdjęcia moich rodziców, którzy wracali z każdą z moich sióstr i mną na kolanach mamy na tylnym siedzeniu..

• SiSi111 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2019, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noe wiem.ale u mnie chyba tez wypadl kawalek czopu, ale galaretowaty, bezbarwno kremowym. Ale napewno nie calosc, w sumie to sie ucieszylam moze cos sie ruszy:)

❤❤❤
    m5kxvau.png
  • Pepper Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2019, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_E może mąż ma zapaść i musi brać leki takie jak na astmę. Nie denerwuj się skoro już czekacie na sorze. Pomogą Wam. Ja tez tak trafiłam w grudniu z tym samym. Dostanie leki i od razu poprawa. A Ty jak wrócisz to kąpiel i relax :)

Ciążowa_Gapsy lubi tę wiadomość

💙Synek 2011
    🩷Córcia 2019
    preg.png
  • meraja90 Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia 2019, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś wybrałam się po klapki do Decathlon, to jedyna rzecz jakiej mi brakowało do spakowania do szpitala :D Niestety sezon mało plażowy, i osiedlowe obuwnicze pozbyły się wszystkich klapek, a jak są w to w rozmiarach nieosiągalnych dla mnie. Normalnie mam rozmiar 39/40, a przez ciążę musiałam kupić męskie klapki 41/42 xD Tak mi stopy napuchły, już nie mogę się doczekać aż ta cała woda ze mnie zejdzie!

My też nie mamy samochodu, dopiero jakoś przed świętami Wielkanocnymi chcemy coś kupić.
    Na cesarkę pojedziemy autobusem, a wrócimy taksówą, mamy fotelik, apki myTaxi zainstalowane także jesteśmy gotowi :) Pewnie gdybyśmy nie planowali zakupu samochodu to byśmy wrócili autobusem z wózkiem, bo jak inaczej :) U nas raczej normalnie wypuszczają do domu, czy to z fotelikiem czy bez.
    Chociaż naczytałam się kiedyś na jakichś forach, że w niektórych rejonach PL nie da się wyjść bez fotelika, ale jak to jest sprawdzane? Wypis za pokazanie fotelika? Nie mam zielonego pojęcia.

W środę z rana śmigam na badania przed cesarką, a w czwartek jak wszystko pójdzie zgodnie z planem widzimy się przed południem z maluszkiem :)

Widzę że dziś u wielu z nas gorąca pierwsza połowa dnia, trzymajcie się dzielnie!!!

Ewelcia85, malami91, Ciążowa_Gapsy, Pepper, Nadzieja22 lubią tę wiadomość

f2w3ol2a8bv3dl0p.png
    qdkkqps6kswv63wa.png
  • EBa Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia 2019, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny już temat był pewnie wałkowany parę razy, ale się zakręciłam stąd pytanie do Was.

Jak to jest z tym zwolnieniem dwu tygodniowym po porodzie dla męża?

Kiedyś myślałam (ktoś mi powiedział), że po cesarce tylko.

Później w szkole rodzenia, pani od praw kobiet w ciąży mówiła, że po każdym porodzie i mogą je dać w szpitalu od razu, albo ginekolog albo lekarz pierwszego kontaktu - zwolnienie/opieka na mnie dla męża.

Jak zapytałam moją ginekolog ostatnio to powiedziała, że wystawia lekarz rodzinny na podstawie jakiegoś zaświadczenia ze szpitala o tym, że odbył się poród i to zwolnienie na dziecko na opiekę, a nie na mnie.

I już sama nie wiem kogo mam o to zwolnienie ścigać i kiedy... A nie ukrywam, że chętnie byśmy wykorzystali aby urlop mąż oszczędził.

• Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2019, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EBa wrote:
    Dziewczyny już temat był pewnie wałkowany parę razy, ale się zakręciłam stąd pytanie do Was.

Jak to jest z tym zwolnieniem dwu tygodniowym po porodzie dla męża?

Kiedyś myślałam (ktoś mi powiedział), że po cesarce tylko.

Później w szkole rodzenia, pani od praw kobiet w ciąży mówiła, że po każdym porodzie i mogą je dać w szpitalu od razu, albo ginekolog albo lekarz pierwszego kontaktu - zwolnienie/opieka na mnie dla męża.

Jak zapytałam moją ginekolog ostatnio to powiedziała, że wystawia lekarz rodzinny na podstawie jakiegoś zaświadczenia ze szpitala o tym, że odbył się poród i to zwolnienie na dziecko na opiekę, a nie na mnie.

I już sama nie wiem kogo mam o to zwolnienie ścigać i kiedy... A nie ukrywam, że chętnie byśmy wykorzystali aby urlop mąż oszczędził.
    U nas przy wypisie ze szpitala pytają się czy mąż chce skorzystać z tych dwóch tygodni zwolnienia na żonę - nikt problemu nie robi trzeba mieć tylko nip zakładu pracy męża przy sobie

meraja90, EBa lubią tę wiadomość

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

Wysłany: 21 stycznia 2019, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em, trzymaj się, Kochana. Jeśli nawet to poród, jest już naprawdę bezpiecznie!
    Lady, koniecznie zgłoś to komuś. Dziewczyny dobrze mówią, jesteś w szpitalu.
    Ewelcia, dzięki, najgorsze to pewnie sobie wyobrażać rzeczy... Ja po prostu jestem uczulona na cytologię i wszelkie wziernikowanie. No i boję się przenoszenia ze względu na większe gabaryty ;) Moim marzeniem jest urodzić w tygodniu przed terminem. Plan doskonały, co? :)

Ewelcia85 lubi tę wiadomość

• EBa Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia 2019, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelcia85 wrote:
    U nas przy wypisie ze szpitala pytają się czy mąż chce skorzystać z tych dwóch tygodni zwolnienia na żonę - nikt problemu nie robi trzeba mieć tylko nip zakładu pracy męża przy sobie

Ewelcia dziękuję za odpowiedź, oby tak było i u mnie :)

meraja90, Ewelcia85 lubią tę wiadomość

Wysłany: 21 stycznia 2019, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EBa a u nas jest to kwestia dogadania się męża w pracy i na studiach. Nie wiem nawet,czy potrzebują w pracy jakiegoś zwolnienia lekarskiego - dostanie 2 tygodnie. Może trzeba będzie akt urodzenia donieść.

EBa lubi tę wiadomość

• Dorota3 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2019, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli jesteście małżeństwem to dostaje 2 tyg na żonę a jeśli nie jesteście to dostaje 2 tyg opieki na dziecko. Za pierwszym razem pytali męża czy chce opiekę a za 2 dali kartkę przy wypisie bez pytania.

Co do fotelika to u nas nie wypuszczają bez ze szpitala. Nawet jak ktoś mieszka na przeciwko szpitala. Przed wyjściem trzeba się zgłosić na odprawę z ubranym i zapietym dzieckiem w foteliku a pielęgniarki sprawdzają czy dobrze pasy zacisniete i czy dziecko dobrze leży

Ciążowa_Gapsy, EBa lubią tę wiadomość

25.01.2019 cc <3
    2nn3yx8dc1ou45ss.png
    km5scwa166wjp3xn.png
    km5scwa1efkorj3a.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2019, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meraja90 wrote:
    Chociaż naczytałam się kiedyś na jakichś forach, że w niektórych rejonach PL nie da się wyjść bez fotelika, ale jak to jest sprawdzane? Wypis za pokazanie fotelika? Nie mam zielonego pojęcia.

U mnie w szpitalu wygląda to tak, że przychodzisz z fotelikiem i ciuszkami a położna ubiera w te ciuszki dzieciątko. Jeśli nie będzie fotelika lub ciuszki nieodpowiednie na porę roku to dziecko nie jest wypisywane. Ale jak to wygląda w praktyce - nie wiem :)

meraja90 lubi tę wiadomość

• bumbum Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2019, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciążowa_Gapsy wrote:
    Dreszcz mnie przechodzi, jak widzę zdjęcia moich rodziców, którzy wracali z każdą z moich sióstr i mną na kolanach mamy na tylnym siedzeniu..

Jak to się mówi kiedyś było inaczej :D Samochody nie jeździły tak szybko, było też ich znacznie mniej :) Jak się rodziłyśmy to tylnich pasów samochody nie miały a lusterko tylko jedno - lewe :D No ale i tak brzmi strasznie :)

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2019, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bierzecie jeszcze magnez ? On wycisza skurcze a ja nadal biorę 2x1 :D muszę zapytać o to w sobotę :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2019, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno skurczy porodowych ani magnez ani no-spa nie wyciszy :-). Ale myślę, że na tym etapie nie ma już sensu brać magnezu. Ja nie brałam wcale.

Karola94c lubi tę wiadomość

‹‹ 749 750 751 752 753 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ