X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowa_Panna wrote:
    Bumbum oby, bo ja urodziłam się 3 dni przed terminem :D

Ja w 39 tygodniu, więc już skurczy wyczekuję jak pierwszej gwiazdki :D

Ej est a to tak się da? Czy to nie ciężej wydusić taką kulę wodną? Bo tak to sobie wyobrażam :o

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2019, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bumbum wrote:
    Ja w 39 tygodniu, więc już skurczy wyczekuję jak pierwszej gwiazdki :D

Ej est a to tak się da? Czy to nie ciężej wydusić taką kulę wodną? Bo tak to sobie wyobrażam :o

W sumie nigdy mamy o to nie pytałam czy było jej trudniej ze mną niż z reszta rodzeństwa musze zapytać :P
    Teraz to sie zdarza rzadko bo praktykuje sie przebijanie worka, ale widocznie 27 lat temu to nie była standardowa procedura No i jakos tak wyszło :)

• Papapatka Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2019, 17:35

Nadzieja22, Kolorowaola, bumbum, artemida27, KaroKaro, MałaMała, Black_Lilith, Pepper, Karola94c, malami91, patuniek86, Ewelcia85, kjt91, Pau.Em, Sylllwus, Moniiiikaaaa, baranosia, Kropeczka85, ej_est, MonisiaK, symbolica, Lady_E lubią tę wiadomość

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • Nadzieja22 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ej_est wrote:
    A z takich ciekawostek to ja w ogóle urodziłam sie w worku owodniowym :D
    Ja też :D Akurat poród ze mną mama wspomina najlepiej (4 poród), ale mówiła, że wszystkie miała nie za fajne.

Papapatka śliczna dziewczynka :) W domu to na spokojnie, może laktacja się rozkręci :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2019, 22:58

Papapatka, ej_est lubią tę wiadomość

HrQwp1.png
    21.06 hcg 14,3, 23.06 hcg 92,07, 25.06 hcg 307, 27.06 hcg 803
    ♡♡♡
    MTHFR 677 homo; niedoczynność tarczycy, ANA+++, NK 17%, kiepskie cytokiny
    W drodze do macierzyństwa od 05.2017
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papapatka ale Słodzinka <3

Dziewczyny, od dzisiaj dodatkowe 15% na wyprzedaż w smyku :)

Papapatka lubi tę wiadomość

• KaroKaro Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papapatka śliczną masz Córeczkę <3

🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
    💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
    🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
    💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
    Niedoczynność tarczycy
    Endometrioza
  • Karola94c Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pepper ;D Ja z OM mam na 06.02, a z USG na 09.02 - Więc może się spotkamy hehe ;) . Daj jakieś namiary na siebie ! :D

Pepper lubi tę wiadomość

14.01.2016r - 3580g, 58cm -g.15.00
    201601144580.png
    14.02.2019r - 3970g, 59cm -g.00.45
    201902141678.png
  • Ciążowa_Gapsy Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. EBa trzymam kciuki!

U mnie ok.godziny temu brzuch twardnieje regularnie i mam...ataj głodu. Brzuch boli dołem jakby na okres. Nie chce jeszcze! Termin mamy na 27 lutego

EBa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2019, 23:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papapatka, w domu będzie tylko lepiej! :-) My w szpitalu też mieliśmy problem z jedzeniem, a w domu mały na spokojnie nauczył się ssać i teraz to jego ulubione zajęcie, no może na równi ze spaniem :-D.

Papapatka, Sylllwus lubią tę wiadomość

• MałaMała Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 00:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papapatka ale piekna Księzniczka! <3 cukiereczek :) ! Cudna :)
    Niech rosnie zdrowo :) !

<3 12/02/2019 <3
    SZYMEK

• Karola94c Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 00:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam pytanie do mamuś, które już mają większe dzieciaki. Czy dajecie witaminę D swoim szkrabom, jeśli tak to ile takie 3latce ?

201601144580.png
    201902141678.png
  • Pepper Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 02:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola94c ja nie daje. Mój 8 latek nie choruje praktycznie i nie dostaje zewnętrznych suplementów ale on zawsze lubił warzywa i owoce. A ostatnio wygrzewal się na słońcu. Witam D sytnetyzowana jest właśnie dzięki promieniom słonecznym w skórze. Wystarczy 10 min ekspozycja twarzy i dłoni. Tak mi pediatra mówił.

Ps. Wysłałam Ci wiadomość

💙Synek 2011
    🩷Córcia 2019
    preg.png
  • Mambella Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 03:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola94c wrote:
    Ja mam pytanie do mamuś, które już mają większe dzieciaki. Czy dajecie witaminę D swoim szkrabom, jeśli tak to ile takie 3latce ?

Daje 1000j.

Dziewczyny muszę się wygadac. ;-(
    Mamy problem z naszym 2,5 latkiem. Starałam się przygotować go na rodzeństwo jak umiałam choć kilku tyg nam zabrakło. Wiem że to 9lbrzymie zmiany dla niego. Dziecko, spałam z nim a teraz śpi z tata. Poczatki były ok. A teraz zrobił się tak niegrzeczny że sił mi brakuje. Ewidentnie widac że próbuje zwrócić na siebie uwagę.
    Non stop mówimy jak go kochany, jakim jest wspaniałym bratem, jaki jest mądry itp. poświęcamy tyle czasu ile tylko mamy, wczoraj z bezsilności cały wieczór przeplakalam, bo z jednej strony bardzo mi go szkoda i robię wszystko co moge żeby było dobrze a z drugiej mam dosyć jego zachowania. Nie wiemm co tu robić...

Karola94c lubi tę wiadomość

• Karola94c Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 05:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pepper wrote:
    Karola94c ja nie daje. Mój 8 latek nie choruje praktycznie i nie dostaje zewnętrznych suplementów ale on zawsze lubił warzywa i owoce. A ostatnio wygrzewal się na słońcu. Witam D sytnetyzowana jest właśnie dzięki promieniom słonecznym w skórze. Wystarczy 10 min ekspozycja twarzy i dłoni. Tak mi pediatra mówił.

Ps. Wysłałam Ci wiadomość

Okej, zaakceptowałam ;) .
    To czekam na informacje.

Mambella ja też się obawiam o moja córkę, jak będzie się zachowywać.. :( ona na ogół jest okropnym łobuzem.. zobaczymy jak to będzie..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2019, 05:19

201601144580.png
    201902141678.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2019, 05:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papapatka piękna coreczka ❤

Ja właśnie nakarmilam małego, dalej karmimy się co 1-1.5 h :D śpi wtulony we mnie,a ja xamiast odespać co gapie się na niego i go podziwiam ;D

Córka się rozplakala na jego widok i przez łzy mówiła że będzie to lulac i chodzić na spacery z nim ;) jak on się rozplakal przy kąpieli w domu (kupa z serii ubaw po pachy;)) to ona też płakała i mówiła że się boi go;)

Chciałam Wam napisać że była jedna pani co miała synka z 38 tygodnia ciąży i on miał problemy adaptacyjne. Ciążę rozwiazali przez cc bo jakieś tam były komplikacje czy coś. No ale dziecko: bardzo senne, bardzo mało aktywne, nie ssalo prawidłowo A więc utrata wagi i brak przyrostu po 3 dobie, nie złapał nawet butelki bo ma duży problem , tym ssaniem. No ogólnie masakra... niby donoszona ciąża A jednak dziecko miało cechy wczesniacze. I niska waga urodzeniowa.

Nawet nie wiecie jak mi jest źle że Kacper był 37 tyg w brzuchu tylko. Może trzeba było go podtrzymać dłużej... Może jakiś by wyciszyli skurcze. Całe szczęście że u nas żadnych problemów ani z zoltaczka ani z tymi problemami adaptacyjnymi. Jednak im ciąża dłuższa tym lepiej.

Ewelcia85, Mambella, Papapatka, Black_Lilith, Nadzieja22, malami91 lubią tę wiadomość

• Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 06:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papapatka jaka cudna ta twoja księżniczka <3
    Mambella i Karola czeka nas dość trudny rok :) Moja Ala ma teraz dopiero 15 msc i mimo ze całuje brzuszek i staramy się jej mówić ze pojawi się braciszek dla niej na pewno to będzie szok. No cóż trzeba będzie najrówniej jak potrafimy podzielić czas i uwagę na te nasze skarby :) U mnie jest o tyle dobrze że mam Oliwkę - mądrą , rozsądną i zaangażowaną w opiekę nad Alą :) Już teraz dużo mi pomaga i wiem że jak pojawi się Wojtuś to tez tak będzie

Papapatka, Karola94c lubią tę wiadomość

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• baranosia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój 2latek dostaje 800j. Daję i będę dawała bardzo długo bo to bardzo ważna witamina w naszym klimacie :)

Mambella 2latka to trudny czas więc rozumiem. Myślę że nic oprócz morza cierpliwości i miłości nie możesz zrobić. Ja sama zauważyłam że tylko spokój może nas uratować choć jest to cholernie ciężkie :( mąż kilka razy na naszego krzyknął i co? Później i on zaczął. Więc tylko tłumaczenie jak do ściany i spokój działa

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2019, 07:15

Karola94c lubi tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Kropeczka85 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em wrote:

Chciałam Wam napisać że była jedna pani co miała synka z 38 tygodnia ciąży i on miał problemy adaptacyjne. Ciążę rozwiazali przez cc bo jakieś tam były komplikacje czy coś. No ale dziecko: bardzo senne, bardzo mało aktywne, nie ssalo prawidłowo A więc utrata wagi i brak przyrostu po 3 dobie, nie złapał nawet butelki bo ma duży problem , tym ssaniem. No ogólnie masakra... niby donoszona ciąża A jednak dziecko miało cechy wczesniacze. I niska waga urodzeniowa.

Nawet nie wiecie jak mi jest źle że Kacper był 37 tyg w brzuchu tylko. Może trzeba było go podtrzymać dłużej... Może jakiś by wyciszyli skurcze. Całe szczęście że u nas żadnych problemów ani z zoltaczka ani z tymi problemami adaptacyjnymi. Jednak im ciąża dłuższa tym lepiej.

Paulina witam w klubie! Mam dokładnie te same przemyślenia i chyba nawet wyrzuty sumienia. Przemol najmniej z moich dzieci ważył. Po porodzie lekarka mówiła, że po mazi i skórze stóp widać , że jest na granicy wcześniactwa. Co prawda teraz świetnie sobie radzi. Już przybiera na wadze, ale ja mam tę same rozterki co Ty. Jedno możemy sobie powiedzieć Kochana. Teraz to już nic nie zmienimy, jest jak jest i tyle. Musimy się cieszyć, że nic im nie jest i że tak już zostanie. Głowy wznieśmy do góry! :*

atdc2n0aos8g2xt8.png
    Księżniczka 2014
    Królewicz 2009
    21.03.2006 [*] 13tc
  • Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola94c wrote:
    poziom witaminy D przede wszystkim powinno się zmierzyć (badanie krwi).
    Ja na własną rękę zmierzyłam i okazało się, że mamy duży niedobór. Podaje ok 1000j-1400j, kontrolujemy na bieżąco jej poziom bo bardzo łatwo jest wpaść w tzw poziom toksyczny.

Pau.Em moja najstarsza córka urodziła się prawie w 43tc i miała cechy wcześniacze m.in problemy z termoregulacją i meszek wczesniaczy na całej skórze. A młodsza w 39tc, żadnych problemów.

Karola94c, Pau.Em lubią tę wiadomość

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • amir Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mojego męża siastrzeniec też urodzony w 41 tc i kłopoty z termoregulacja i ssaniem miał na początku aczkolwiek męża siostra miała cukrzycę i ponoć u tych dzieci nawet donoszonych częściej się to zdarza

‹‹ 824 825 826 827 828 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ