Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny, u nas była kolka od kiedy synek skończył 1,5 tygodnia. I tak naprawdę przez pierwszy miesiąc mało działało, zwłaszcza w nocy - po każdym jedzeniu godzina płaczu.
Termofor z pestek wiśni jak najbardziej może przynieść ulgę, chusta też. Tak jak pisze Pau Em - biogaja, można od urodzenia. Sprawdził nam się espumisan, ale to chyba po drugim miesiącu podawaliśmy. Odstawiłam też na jakiś czas nabiał, ale nie było różnicy.
Są jeszcze katetery, ale nie stosowałam takich metod, podobnie jak termometru w pupę, wiec się nie wypowiem. Lekarze raczej odradzają. -
artemida27 wrote:Właśnie bliskość jej nie uspokaja.. już na wszelkie sposoby się układamy i nic.
Termofor z pestek wiśni też mamy- wczoraj nie pomagał.
No nic. Mamy mieć domową wizytę pediatry to zobaczymy co powie.
Dzięki dziewczyny..
Daj znać po wizycie...może dowiesz się o jakimś skutecznym sposobie i się z nami podzielisz -
I przy pierwszym i przy drugim synu położne (dwie różne) polecały Espumisan po 2 tyg na początek 3 kropelki.
Polecany jest też delicol.
A zamiast termometru w pupę są karterki windi. Bardzo się sprawdzają jak dziecko jest mega zagazowane i bardzo pomagają.
I masaż brzuszka cuda działa.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2019, 13:38
Karola94c lubi tę wiadomość
-
artemida27 wrote:U nas pierwsze problemy. Dziewczyny macie jakieś sposoby na problemy trawienne u takich maluchów?
Karola94c lubi tę wiadomość
-
Black_Lilith wrote:Przypomniałam sobie jeszcze o masażu Shantala, on jest miedzy innymi właśnie antykolkowy. Bardzo młodego uspokajał. Świetnie też działała ciepła kąpiel.
Czy któraś z Was ma/rozważa wiaderko kąpielowe?Black_Lilith lubi tę wiadomość
-
baranosia wrote:A jaką podajesz wit d3? Ostatnio dużo razy czytałam że dzieci mają problemy z brzuszkiem po wit d3. I pomaga zmiana na takie które nie zawierają oleju.
Mamy ibuvitD, w składzie faktycznie są jakieś oleje jeszcze- palmowy i kokosowy.
A jaka polecasz witaminę?
Jasne, dam znać jak dowiem się czegoś nowego.
Kurczę jest tak wiele czynników mających wpływ.
Dziś rano zasnęła po użyciu suszarki. Szum + ciepłe powietrze na brzuszek. Nie wiem tylko czy to przypadek czy faktycznie działa. Zobaczymy w nocy. -
Ika... wrote:Ja mam, używałam przy poprzednich. Trochę inaczej wygląda mycie, ale generalnie byłam zadowolona, a dzieci lubiły
-
Black_Lilith wrote:Ja już się przy starszym zastanawiałam a teraz chyba się zdecyduję. Czy ta podstawka jest konieczna, czy można po prostu na podłodze sobie postawić?
Nie mam podstawki i stawiam na podłodze, mi to nie przeszkadza, ale pewnie z podstawką może być wygodniejBlack_Lilith lubi tę wiadomość
-
artemida27 wrote:Mamy ibuvitD, w składzie faktycznie są jakieś oleje jeszcze- palmowy i kokosowy.
A jaka polecasz witaminę?
Dużo osób poleca vigantol. Albo po prostu odstawić krople na 3-4dni i obserwować
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2019, 14:11
-
nick nieaktualnyMoje dziecko chyba zrobiło sobie ze mnie smoczek...w nocy przesypia pięknie 2,5-3h a w dzień dziś wisi non stop przy piersi. Drzemka 30min i znowu to samo. Nie wiem czy to ma na celu zwiększenie produkcji mleka, bo wzrasta mu zapotrzebowanie czy to taka zabawa...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2019, 14:37
-
Oj tak suszarka to też niezły patent przy kolkach tylko ostrożnie z tym kierowaniem na brzuszek żeby nie przegrzać
ja się zaopatrzę w szumisia albo tylko jakis generator szumu
róznica cenowa to kilkanaście złotych więc raczej będzie głowa misia-szumisia...
a tutaj fajna okazja dla dziewczynki:
https://allegro.pl/oferta/mis-szumis-7836537122
Są też płyty CD z białym szumem za 9,90: https://allegro.pl/oferta/50-plyta-cd-bialy-szum-kolka-niemowleca-szumis-7701992142
Są tez aplikacje na telefon z białym szumem, ale nie znam nazw..Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2019, 15:09
-
Ruda może zapalanie, a może zwyczajnie jakiś wirus...współczuję. Zobaczysz w którą stronę to idzie. Tak czy siak dziecko przystawiać trzeba bo albo wyssie co trzeba albo dostanie przeciwciała.
Znalazłam na youtube białe szumy, które przypominają dzieciom życie płodowe:
https://www.youtube.com/results?search_query=biały+szum
Sporo tego jest, wypróbujcie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2019, 15:26
-
malami91 wrote:Moje dziecko chyba zrobiło sobie ze mnie smoczek...w nocy przesypia pięknie 2,5-3h a w dzień dziś wisi non stop przy piersi. Drzemka 30min i znowu to samo. Nie wiem czy to ma na celu zwiększenie produkcji mleka, bo wzrasta mu zapotrzebowanie czy to taka zabawa...
A poza tym to się martwię bo mala ma zaczerwieniona powiekę jedną... Czytałam że to może być jeszcze po szpitalnych kroplach, ale w sumie wyszło wczoraj (1.5tyg po porodzie) to chyba za późno na to? -
Skurcze od rana utrzymywały mi się co 7-8 minut i w końcu zdecydowaliśmy się pojechać na ip . U nas jest tak ze zeby zrobić podstawowe badania przyjmują na oddział
skurcze na ktg pojedyncze i nieregularne a ja leże i płacze bo juz tęsknie za dziewczynami , szczegolnie szkoda mi Ali bo ona taka malutka
załuje ze przyjechałam
-
nick nieaktualnyEwelcia85 wrote:Skurcze od rana utrzymywały mi się co 7-8 minut i w końcu zdecydowaliśmy się pojechać na ip . U nas jest tak ze zeby zrobić podstawowe badania przyjmują na oddział
skurcze na ktg pojedyncze i nieregularne a ja leże i płacze bo juz tęsknie za dziewczynami , szczegolnie szkoda mi Ali bo ona taka malutka
załuje ze przyjechałam
Kurczę to spotkało cię to samo co mnie w sobotę i sobie wyobrażam doskonale jak się czujesz bo ja jak tylko usłyszałam, ze zostaje przyjęta na oddział to się popłakałam ze względu na dziewczynki właśnie. Może nie będą cię długo trzymać, w końcu jesteś już po terminie wiec mogą wspomóc jakoś akcje prawda? Dziś już nic nie planują robić?