Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
jaina_proudmoore wrote:@dobuska- mądra lekarka.
człowiek powinien najpierw zbadać niedobory a potem brać witaminy.
a jakie preparaty bierzesz- który kwas foliowy i magnez? jeśli można wiedzieć.
jasne, magnez biorę SlowMag w czerwonym opakowaniu, ale tak naprawdę chodzi o to, żeby był dobrze przyswajalny. Jeśli chodzi o kwas foliowy to przyjmuję Actifolin, bo mam mutację MTHFR i zależało mi na tym, żeby przyjmować i zwykły kwas foliowy i metylowany. Generalnie, gdyby nie mutacja, lekarka zalecała jakikolwiek preparat.jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
wysłałam mamie zdjęcia zakupów... napisała " czy nad imieniem myśleliśmy"
wysłałam teściowej zdjęcia zakupów.. napisała " ale śliczne, malutkie, czy mogę powiedzieć koleżankom już bo mnie język świerzbi?"
ludzie to egoiści.
wczoraj opowiadałam mamie swojej o wizycie USG itp, zadawała pytania, ale jakoś mega radości nie było... trzyma dystans. trudno, jej sprawa. nie rozumiem czego w ogóle obecnie oczekuje ode mnie, ale podświadomie chyba "spowiedzi" jak do tej ciąży doszło po 6 latach heh. NO f.. way
nie rozumiem chwilami podejścia i rodziców i rodziców męża.
ps. @Morwa- napisze tutaj, nie wróżyłaś mi ze zdjecia USG, ale ja sama miałam przeczucie gdzieś, że to będzie chłopakWiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2021, 12:05
Morwa lubi tę wiadomość
-
dobuska wrote:Hmm, a może pomyśl nad suplementowaniem wszystkiego osobno? Mi moja lekarka kazała odstawić Prenatal Uno, powiedziała, że szkoda kasy. Zaleciła przyjmować jod, kwas foliowy, magnez (dobrze przyswajalny, bo większość preparatów dla kobiet ma ten kiepskiej jakości) i witaminę D.
To już druga osoba, która mi powiedziała, że lepiej odstawić kompleks witamin na poczet tylko tych składników, które naprawdę potrzebuję, bo często te zestawy dostarczają składniki, których nie musimy przyjmować lub są kiepskiej jakości. Wtedy mogłabyś przyjmować żelazo osobno, jeśli byś chciała i mogłabyś je w razie potrzeby odstawić.
To tylko sugestia, bo wiadomo każdy lekarz zaleca inaczej
Coś w tym tez jest . Ciężko tez ocenić co dla kogo jak każdy organizm inny i nie każdy potrzebuje tych samych witamin i w tych samych ilościach . Może zapytaj swojego lekarza .jaina_proudmoore, dobuska lubią tę wiadomość
-
Ta serię prenatal polecił mi jeszcze lekarz z kliniki. Najpierw brałam uno i było ok, a teraz Duo. Więc tak podejrzewam że to kwestia żelaza bo tylko tym chyba te preparaty się różnią.
Spróbuję chyba faktycznie najpierw z probiotykami. Brałam przed ciążą a później gdzieś przeczytałam że w ciąży trzeba odstawić (?!) i niewiele myśląc to zrobiłam .
Jeśli to nie pomoże to chyba faktycznie kupię wszystko osobno.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2021, 12:35
16-01-2022 - synek💙 -
Hej dziewczyny,
Powoli Was nadrabiam,ale nie zdołam odpisać wszystkim
Wczoraj byliśmy na weselu, dobrze,że pogoda była taka sobie, było chłodniej i lepiej się czułam,potanczylam,pojadlam,suuper 😁
Tylko jeden kolega był z dzieckiem, reszta zostawiła i powiem Wam,że jak będziemy mieli z kim zostawiać to na pewno skorzystamy. Z dzieckiem to wesele do 22-23 i zawsze jedno z rodziców umordowane,tak to widziałam
Wariancja hej 😚
Też mam prenatalne 18 i robię tylko USG
Ja na razie nic nie ćwiczę,ale mam nadzieję,że w drugim trymestrze będę lepiej się czuć i zacznę ćwiczyć, chociaż te 20 minut i jakieś ćwiczenia oddechowe
Jaina no nareszcie, super, baaardzo się cieszę i gratuluję 😍jaina_proudmoore, wariancja lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
jaina_proudmoore wrote:wysłałam mamie zdjęcia zakupów... napisała " czy nad imieniem myśleliśmy"
wysłałam teściowej zdjęcia zakupów.. napisała " ale śliczne, malutkie, czy mogę powiedzieć koleżankom już bo mnie język świerzbi?"
ludzie to egoiści.
wczoraj opowiadałam mamie swojej o wizycie USG itp, zadawała pytania, ale jakoś mega radości nie było... trzyma dystans. trudno, jej sprawa. nie rozumiem czego w ogóle obecnie oczekuje ode mnie, ale podświadomie chyba "spowiedzi" jak do tej ciąży doszło po 6 latach heh. NO f.. way
nie rozumiem chwilami podejścia i rodziców i rodziców męża.
ps. @Morwa- napisze tutaj, nie wróżyłaś mi ze zdjecia USG, ale ja sama miałam przeczucie gdzieś, że to będzie chłopak
Powiem Ci, że ja tych historii rodzinnych też mam dość. Na początku, kiedy u nas była to tajemnica moja siostra pojechała do kuzynki i gdy kuzynka zapytała co u mnie, siostra odpowiedziała, że bez zmian, a szwagier "no co Ty, nie widziałaś zdjęć fasolki?!" A innym razem ciocia mojego męża spotkała koleżankę i ona się zapytała czy u nas się szykują jakieś dzieci (taka mentalność) to ciocia odpowiedziała: nic nie powiem. No to kurde, każdy głupi by się domyślił...
Ręce mi opadły. Co chwilę ktoś mnie pytał: a mogę powiedzieć?
Kurde! Ależ to irytowało...
Ale teraz już wiedzą wszyscy i mi wszystko jedno.
Tylko u nas najbliżsi wiedzą, że jesteśmy po in vitro, więc ja bez skrępowania o tym mówię. Jeśli ktoś ma z tym problem, to to jest jego problem. Aczkolwiek powiem Wam, że mam w rodzinie kilka bardzo wierzących osób i jak przyszło co do czego to sami powiedzieli, że nauka jest cudownai to wspaniałe co robią lekarze. Ale wiecie jak to jest, często wystarczy wejść głębiej w temat.Gosia Rumi, oregano84 lubią tę wiadomość
-
Stokrotka 86 wrote:Ta serię prenatal polecił mi jeszcze lekarz z kliniki. Najpierw brałam uno i było ok, a teraz Duo. Więc tak podejrzewam że to kwestia żelaza bo tylko tym chyba te preparaty się różnią.
Spróbuję chyba faktycznie najpierw z probiotykami. Brałam przed ciążą a później gdzieś przeczytałam że w ciąży trzeba odstawić (?!) i niewiele myśląc to zrobiłam .
Jeśli to nie pomoże to chyba faktycznie kupię wszystko osobno.Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
-
Kasiastaraczka wrote:Hej dziewczyny,
Powoli Was nadrabiam,ale nie zdołam odpisać wszystkim
Wczoraj byliśmy na weselu, dobrze,że pogoda była taka sobie, było chłodniej i lepiej się czułam,potanczylam,pojadlam,suuper 😁
Tylko jeden kolega był z dzieckiem, reszta zostawiła i powiem Wam,że jak będziemy mieli z kim zostawiać to na pewno skorzystamy. Z dzieckiem to wesele do 22-23 i zawsze jedno z rodziców umordowane,tak to widziałam
Wariancja hej 😚
Też mam prenatalne 18 i robię tylko USG
Ja na razie nic nie ćwiczę,ale mam nadzieję,że w drugim trymestrze będę lepiej się czuć i zacznę ćwiczyć, chociaż te 20 minut i jakieś ćwiczenia oddechowe
Jaina no nareszcie, super, baaardzo się cieszę i gratuluję 😍Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, przepraszam ze tak zniknęłam, wyjechałam z dzieckiem na wieś bez męża i nie mialam chwili.
Dobuska, nie przejmuj się. Mam ultrakatolickich rodziców, chodzą nawet na msze po łacinie itp. Jak długo nie mieliśmy dzieci to dopytywali się, czy nie pożyczyć nam na invitro zawsze wszyscy cieszą się z małych dzieci w rodzinie. A poza tym to wasza prywatna sprawa. Nikt poza lekarzami chyba o takie rzeczy nie pyta
jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
Stokrotka 86 wrote:Dziewczyny, czy te z Was które przyjmują preparaty z żelazem zauważyły jakieś dolegliwości ze strony układu pokarmowego? Ja od kilku dni biorę prenatal duo ( uno nie miał żelaza) i zauwazylam dyskomfort ze strony żołądka i jelit. Ciężej tez mi się zalatwic- ale to jeszcze nie zatwardzenia.
Poczytałam trochę o tym i tabletkę biorę teraz po śniadaniu, a nie ma czczo ale chyba wiele to nie zmieniło 🙁 nie jest to ból który skręca ale ewidentnie czuje że moje trawienie jest jeszcze wolniejsze niż było np. 2 tygodnie temu...Stokrotka 86 lubi tę wiadomość
-
jaina_proudmoore wrote:A ja czytałam, chyba na stronie mama ginekolog, że probiotyki w ciąży są polecane 🧐
jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość
-
Ja prócz probiotyku i actifolinu nie biorę nic. Moja Pani Doktor powiedziała że pierwsza morfologia wyszła super i jeśli druga też będzie ładna to nie będziemy nawet nic suplementować bo nie ma takiej potrzebyy😉
jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
Mi lekarz zalecił albo Pregne albo mamę dha premium i właśnie z porównań Pana Tabletki wybrałam Mamę dha Premium.
Stokrotka jeśli chodzi o żelazo to moja bratowa pomimo anemii nie mogła go stosować ponieważ jej organizm go nie przyswajał, nie za bardzo pamiętam jak sobie z tym poradziła. Ale może rzeczywiście najpierw zrobić badania czy rzeczywiście go potrzebujesz i po prostu wybrać produkt bez niego.Stokrotka 86 lubi tę wiadomość
-
Miamonia wrote:Ja prócz probiotyku i actifolinu nie biorę nic. Moja Pani Doktor powiedziała że pierwsza morfologia wyszła super i jeśli druga też będzie ładna to nie będziemy nawet nic suplementować bo nie ma takiej potrzebyy😉
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2021, 14:20
-
Dobuska to prawda,jak jest większe dziecko to jak najbardziej,ale tu chodziło o 15miesieczne dziecko, które od urodzenia jest na mm,teraz już je praktycznie wszystko i spokojnie mogłoby zostać z dziadkami jedynymi,albo drugimi
U mnie 2 lata temu na weselu było ok 10 dzieci,na które owszem trzeba było spojrzeć,ale już same sobą się zajmowałydobuska lubi tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
cześć dziewczyny, to ja też się pochwalę, wczoraj miałam prenatalne i wszystko jest "wzorowo" wg. doktora, który wykonywał badania (nie jest to mój lekarz porwadzący). niestety, powiedział, że na określenie płci jest jeszcze za wcześnie (12tyg4dz), ale z tego co tutaj piszecie, to już niektóre wiedzą, też bym już chciała wiedzieć
Jeheria, Miamonia, Nisia18, dobuska, po_prostu_ja, niutek87, Ada. 31, Stokrotka 86, Aneta8, Kasiastaraczka, Morwa, Gosia Rumi, Alfa_Centauri, wariancja lubią tę wiadomość
-
dobuska wrote:Hmm, a może pomyśl nad suplementowaniem wszystkiego osobno? Mi moja lekarka kazała odstawić Prenatal Uno, powiedziała, że szkoda kasy. Zaleciła przyjmować jod, kwas foliowy, magnez (dobrze przyswajalny, bo większość preparatów dla kobiet ma ten kiepskiej jakości) i witaminę D.
To już druga osoba, która mi powiedziała, że lepiej odstawić kompleks witamin na poczet tylko tych składników, które naprawdę potrzebuję, bo często te zestawy dostarczają składniki, których nie musimy przyjmować lub są kiepskiej jakości. Wtedy mogłabyś przyjmować żelazo osobno, jeśli byś chciała i mogłabyś je w razie potrzeby odstawić.
To tylko sugestia, bo wiadomo każdy lekarz zaleca inaczej