X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2021, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotko współczuję sytuacji z rodzicami, to przykre, bo jednak chcemy z najbliższymi dzielić się radościami i to normalne ze oczekujemy wsparcia. Ale najważniejsi jesteście Wy- Ty i bobo.

Stokrotka 86 lubi tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • MonkaB Ekspertka

Wysłany: 7 sierpnia 2021, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, podczytuję Was w sumie od samego początku, ale pisanie na grupie ciężarnych było trochę dla mnie abstrakcją do tej pory :) Także chciałam się przywitać.
    Jestem po 4 procedurach IVF, dwie w Łodzi, dwie w Warszawie. Pierwszy raz udało mi się zajść w ciążę więc szczęście przeplata się z ogromnym strachem, z którym czasami sobie nie radzę ;) dzisiaj u mnie 13t0d, jestem już po wynikach PANORAMY, genetycznie zdrowy synek <3. W poniedziałek rano mam prenatalne i trochę świruję 🙈

Podpowiem też coś odnośnie prenatal duo. Również przyjmuje te witaminy i miałam podobne rewolucje. U mnie super sprawdziło się siemię lniane. Jem codziennie z owsianką, ale można też wypić po namoczeniu w wodzie.

Nisia18, dobuska, mk_bambino, po_prostu_ja, niutek87, Jeheria, Ada. 31, Stokrotka 86, Aneta8, Kasiastaraczka, Morwa, Gosia Rumi, Miamonia, wariancja lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2021, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    A kwasy dha?
    Prawdodpobnie zacznę je dopiero przyjmować, bo według zaleceń koniecznie powinno się suplementować od 20 tygodnia ciąży, aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przyjmować wcześniej. Ja chyba zacznę wcześniej, ale zapytam lekarkę za tydzień na wizycie czy poleca jakiś preparat. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2021, 17:35

Jeheria lubi tę wiadomość

• mk_bambino Ekspertka

Wysłany: 7 sierpnia 2021, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeżeli chodzi o suplementy, to ja tak samo jak Aga biorę Mama DHA Plus, dodatkowo piję omega 3-6-9, a w razie zaparć dodaję do posiłków babkę płesznik & babkę jajowata (https://www.rossmann.pl/Produkt/Superfoods/Purella-Superfoods-babka-plesznik-babka-jajowata-40-g,326114,8788). :)

Aga12345 lubi tę wiadomość

a012319090.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2021, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maaaaatko, dostałam wynik posiewu moczu i nie mam żadnych bakterii. Po prostu źle oddałam mocz do badania ogólnego.
    Kalafior w formie... :D

mk_bambino, Aneta8, Kasiastaraczka, Aga12345, Miamonia, Morwa, Gosia Rumi, po_prostu_ja, wariancja, Selena, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

• Morwa Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2021, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonkaB wrote:
    Cześć dziewczyny, podczytuję Was w sumie od samego początku, ale pisanie na grupie ciężarnych było trochę dla mnie abstrakcją do tej pory :) Także chciałam się przywitać.
    Jestem po 4 procedurach IVF, dwie w Łodzi, dwie w Warszawie. Pierwszy raz udało mi się zajść w ciążę więc szczęście przeplata się z ogromnym strachem, z którym czasami sobie nie radzę ;) dzisiaj u mnie 13t0d, jestem już po wynikach PANORAMY, genetycznie zdrowy synek <3. W poniedziałek rano mam prenatalne i trochę świruję 🙈

Podpowiem też coś odnośnie prenatal duo. Również przyjmuje te witaminy i miałam podobne rewolucje. U mnie super sprawdziło się siemię lniane. Jem codziennie z owsianką, ale można też wypić po namoczeniu w wodzie.
    Witaj :) na kiedy masz termin?

• MonkaB Ekspertka

Wysłany: 8 sierpnia 2021, 05:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Witaj :) na kiedy masz termin?
    Na 12 lutego :)

• Miamonia Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2021, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy na prenatalnych też ważą i mierzą ciśnienie?
    Jak dzwoniła do mnie w piątek Pani żeby potwierdzić wizytę, powiedziała że ona nie wie nic o tym żeby lekarze zalecali pić litr wody przed badaniem i już sama nie wiem co robić. Piłyście któraś? Ja się chyba wtedy posikam na tym badaniu 😥

7u22flw1vl3i5lsf.png
  • po_prostu_ja Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2021, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miamonia wrote:
    Jak dzwoniła do mnie w piątek Pani żeby potwierdzić wizytę, powiedziała że ona nie wie nic o tym żeby lekarze zalecali pić litr wody przed badaniem i już sama nie wiem co robić. Piłyście któraś? Ja się chyba wtedy posikam na tym badaniu 😥

Mi nikt nie mierzy ciśnienia ani nie ważył na prenatalnych, zapytał tylko o wage, gdybym nie znała, to pewnie by zważył.
    O piciu wody przed badaniem tez w sumie pierwsze słyszę, ja nawet miałam trochę zapełniony pecherz, to kazał mi iść zrobić siku. ;)

3i499vvjq8tpbt16.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2021, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miamonia wrote:
    Mnie tylko zapytała o wagę lekarka już po badaniu. Nie musiałam mieć pełnego pęcherza. :)

• wariancja Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2021, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tą wodą pewnie chodzi o to, że do usg przez brzuch najlepiej jest mieć pełen pęcherz, a do transwaginalnego pusty. Więc, żeby lekarz miał jakieś pole manewru - np nic nie byloby widac przez brzuch, idziesz siku i mozna robic usg transwaginalne. Imho 🙂

klz99vvj9pe2bh19.png

qb3c6iye83h3n4tx.png
  • Miamonia Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2021, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wariancja wrote:
    Z tą wodą pewnie chodzi o to, że do usg przez brzuch najlepiej jest mieć pełen pęcherz, a do transwaginalnego pusty. Więc, żeby lekarz miał jakieś pole manewru - np nic nie byloby widac przez brzuch, idziesz siku i mozna robic usg transwaginalne. Imho 🙂
    Tak wiem, ale właśnie nie wyobrażam sobie wypić tyle płynów bo się naprawdę posikam 😂
    Ale skoro Wy nie piłyście to ja też nie będę. Już się mega stresuję jutrem a mąż jest w pracy i mnie nosi samą w domu 😅

7u22flw1vl3i5lsf.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2021, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wariancja wrote:
    Ja miałam prenatalne przez brzuch i miałam pusty pęcherz, a dodam, ze szczupła nie jestem. Macica już jest na tyle wysoko, że to nie jest konieczne.
    Ja musiałam mieć pełny pęcherz to transferu zarodka, gdzie robiło się usg przez brzuch, ale to dlatego, że wtedy macica była malutka i niewyczuwalna przez brzuch, gdy pęcherz nie był pełny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2021, 09:32

• Aga12345 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2021, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miamonia wrote:
    Na prenatalnych tylko robił USG, ani nie mierzył ciśnienia ani nie ważył, ale wagę podawałam wcześniej w ankiecie. Nie miałam też wskazań żeby pić wodę przed badaniem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2021, 09:44

0d1ys65gdrumd339.png
  • Nunakala Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2021, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ufff przeczytałam większość z tego wątku☺️ Część kojarzę z wątku dla staraczek 😇
    Gratuluje wszystkim udanych prenatalnych, przewaga chłopków☺️

Ja pierwsze usg prenatalne mam 13 w piątek, prowadzę ciąże na NFZ. Lekarz wydał skierowanie na test pappa i usg mimo braku wskazań. Dobrze trafiłam :) na własna rękę zrobiłam test panorama tydzień temu. Czekam jak na szpilkach. MonkaB ile
    Czekałaś na wyniki?

To moja 2 ciąża, w pierwsza zaszłam w 1 cs. Mam synka, niedługo skończy 2 latka. O drugie staraliśmy się bardzo i intensywnie 10 miesiący bezskutecznie. Tak trafiłam na forum. Przechodziłam z wątku do wątku z niepowodzeniem. Wykonaliśmy wszystkie możliwe badania, podejrzewałam niedrożność jajników spowodowana cc. Już miałam prywatnie umawiać się na badanie. Postanowiliśmy odłożyć z mężem plany na kilka lat. Byłam w dołku psychicznym, odnalazłam nowe pasje, prace. I po 3 mcach niespodziewanie zobaczyłam 2 kreski, nigdy tak późno nie zrobiłam testu ciążowego 😂 byliśmy w szoku bo nawet wiele ❤️ Nie było w tym miesiącu. Obecnie jestem w 11 tyg. Termin na 22.02.2022 👌

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2021, 20:48

wariancja, Ada. 31, dobuska, Gosia Rumi, Aneta8, niutek87, Aga12345, MonkaB, Nisia18, jaina_proudmoore, Kasiastaraczka, Jeheria lubią tę wiadomość

8.2019 👦
    10 cs o rodzeństwo🛑 i 3 mc-ch
    Niespodziewanie ⏸ 17.06
    ❤️7.07

11.08 będzie 👧 test panorama 👌

34bw43r8hka2lxc7.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2021, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nunakala wrote:
    Ufff przeczytałam większość z tego wątku☺️ Część kojarzę z wątku dla staraczek 😇

Ja pierwsze usg prenatalne mam 13 w piątek, prowadzę ciąże na NFZ. Lekarz wydał skierowanie na test pappa i usg mimo braku wskazań. Dobrze trafiłam :) na własna rękę zrobiłam test panorama tydzień temu. Czekam jak na szpilkach. MonkaB ile
    Czekałaś na wyniki?

To moja 2 ciąża, w pierwsza zaszłam w 1 cs. Mam synka, niedługo skończy 2 latka. O drugie staraliśmy się bardzo i intensywnie 10 miesiący bezskutecznie. Tak trafiłam na forum. Przechodziłam z wątku do wątku z niepowodzeniem. Wykonaliśmy wszystkie możliwe badania, podejrzewałam niedrożność jajników spowodowana cc. Już miałam prywatnie umawiać się na badanie. Postanowiliśmy odłożyć z mężem plany na kilka lat. Byłam w dołku psychicznym, odnalazłam nowe pasje, prace. I po 3 mcach niespodziewanie zobaczyłam 2 kreski, nigdy tak późno nie zrobiłam testu ciążowego 😂 byliśmy w szoku bo nawet wiele ❤️ Nie było w tym miesiącu. Obecnie jestem w 11 tyg. Termin na 22.02.2022 👌
    Hej!☺️
    Rozgość się u nas i wpisz na listę, która znajduje się na pierwszej stronie.
    No i na prenatalnych na pewno wszystko wyjdzie dobrze. Trzymam kciuki!❤️

• MonkaB Ekspertka

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nunakala wrote:

Czekałaś na wyniki?

W poniedziałek oddawałam krew i już po tygodniu dzwoniłam, ale jeszcze nie było. Babeczka kazała zadzwonić najwcześniej w czwartek, ale ja zadzwoniłam znowu w środę i już był :) Według tego co jest na tym wyniku to badanie udostępnili we wtorek :) Więc chyba możesz już się podpytać.

Ja dzisiaj rano byłam na USG, wszystko jest bardzo dobrze :) Mam mięśniaka, który urósł od poprzedniej wizyty, no ale podobno jest w miejscu w którym nie przeszkadza i mam się nie martwić. Teraz czekam na wyniki Pappy. Mam też nagrane badanie na pen drive, więc będę katować filmik przez najbliższe kilka dni xD

jaina_proudmoore, dobuska, Aneta8, Gosia Rumi, Aga12345 lubią tę wiadomość

• Miamonia Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonkaB super ze wszystko w porządku, ważne że mięśniak jest pod kontrolą i niczemu nie zagraża. Ja powoli zbieram się na wizytę. Nieśmiało proszę o kciuki bo trzęsę się jak galaretka 🙈😭

jaina_proudmoore, Nisia18, dobuska, MonkaB, Aneta8, Gosia Rumi, Aga12345, Morwa lubią tę wiadomość

7u22flw1vl3i5lsf.png
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny,
    witam po weekendzie.

Nunakala - witamy na forum <3

W sobotę byliśmy na ognisku ze znajomymi. Maż orzekł, że trzeba powiedzieć dobrą nowinę. wszyscy bili brawo, gratulowali, później kilka pytań, a potem " nie wstawaj do grilla, ja to zrobię" hehe :P
    także spędziliśmy miły wieczór.

wczoraj po południu znów miałam migrenowy ból głowy, ostatni taki z 3 tygodnie temu. ciśnienie mam dobre 114/65.
    ból pojawia się nagle i znika nagle. dziwna sprawa, ale lekarz gin mówił, że tak może być. apap nie pomaga, zimne okłady ledwo co, najlepiej sen, dlatego dziś spałam do 10.30

odnośnie wagi, ja nadal waże 0.5 kg mniej, mam wrażenie, że Kropek sobie zabiera co potrzebuje :D
    miłego dnia i tygodnia Wam życzę.

jestem ciekawa kiedy będzie wynik Nifty. czy wiecie w jakiej formie są te wyniki i na co zwrócić uwagę?

Selena, Aneta8 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miamonia wrote:
    MonkaB super ze wszystko w porządku, ważne że mięśniak jest pod kontrolą i niczemu nie zagraża. Ja powoli zbieram się na wizytę. Nieśmiało proszę o kciuki bo trzęsę się jak galaretka 🙈😭

kciuki przesłane :)
    <3

Selena lubi tę wiadomość

zDmVp2.png
‹‹ 117 118 119 120 121 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ