X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Cześć Dziewczyny, witam po weekendzie 🙂
    Jestem po wizycie rodziny męża i dzisiaj robię dzień lenia😉 o dziwo było bardzo sympatycznie- w zasadzie to lepiej zareagowali na ciążę niż moja rodzina i nie było głupich komentarzy ( ja od siostry usłyszałam- no w końcu...). Tylko teściowa mnie trochę wkurzyła bo aż z tej radości zaczęła mnie po brzuchu głaskać 😡 rany, to jakoś nie dla mnie ...
    Nie chcę zapeszac ale w końcu zaczęłam czuć się lepiej. Mam więcej energii i jak narazie dolegliwości po żelazie minęły 😁
    Przeglądałam dzisiaj ciuszki i wózki🙂 zaczelam też oglądać te używane- no trzeba być realista😁

dzień lenia to zawsze dobra opcja :D
    trzeba odpoczywać póki można.

no siostra dowaliła, ale olać ją... ;) albo zawsze można wbić szpile przy okazji :P
    głaskania po brzuchu nie popieram, ludzie to mają jakieś zboczenia z tym serio :D 😂

mój mąż pochwalił się dziś w pracy kolegom, a teraz narzeka, ze mu gadają nad uchem haha, niech sobie radzi jak taki cwany. Już dostałam od jednego jego kolegi ofertę kupna łóżeczka z przewijakiem i organizerem. 😂

Stokrotka 86, dobuska lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Cześć Dziewczyny, witam po weekendzie 🙂
    Jestem po wizycie rodziny męża i dzisiaj robię dzień lenia😉 o dziwo było bardzo sympatycznie- w zasadzie to lepiej zareagowali na ciążę niż moja rodzina i nie było głupich komentarzy ( ja od siostry usłyszałam- no w końcu...). Tylko teściowa mnie trochę wkurzyła bo aż z tej radości zaczęła mnie po brzuchu głaskać 😡 rany, to jakoś nie dla mnie ...
    Nie chcę zapeszac ale w końcu zaczęłam czuć się lepiej. Mam więcej energii i jak narazie dolegliwości po żelazie minęły 😁
    Przeglądałam dzisiaj ciuszki i wózki🙂 zaczelam też oglądać te używane- no trzeba być realista😁
    Taaaak, witaj w klubie fanów głaskania brzucha:D

jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    rozumiem, jeżeli jest opcja finansowa na spokój ducha to polecam zrobienie tego badania :)
    Słuchaj... jak lekarka powie, że mogę zrobić od razu u niej, to nawet męża nie zapytam tylko zrobię. 😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    dzień lenia to zawsze dobra opcja :D
    trzeba odpoczywać póki można.

no siostra dowaliła, ale olać ją... ;) albo zawsze można wbić szpile przy okazji :P
    głaskania po brzuchu nie popieram, ludzie to mają jakieś zboczenia z tym serio :D 😂

mój mąż pochwalił się dziś w pracy kolegom, a teraz narzeka, ze mu gadają nad uchem haha, niech sobie radzi jak taki cwany. Już dostałam od jednego jego kolegi ofertę kupna łóżeczka z przewijakiem i organizerem. 😂
    handel kwitnie :D

• Miamonia Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja już po badaniu. Wszystko było idealnie, Pani doktor powiedziała że na ten moment ryzyko wad genetycznych itp jest bardzo niskie ale czekamy na wyniki pappy. Maluch spał ciągle patrząc w nasza stronę i nie dało się zbadać przyzierności więc musiam chodzić, robić przysiady, posłuchałam queenow i za trzecim razem już pokazał się z boczku:D
    Ma 6.2cm i serduszko jak dzwon 160 na minutę. Nabrałam takiego spokoju ducha... Kamień z serca mi spadł, dziękuję za Wasze kciuki ❤️
    Mąż na badaniu był ze mną i śmieje się że Maluch będzie śpiochem po nim ;p

dobuska, jaina_proudmoore, niutek87, Aneta8, Stokrotka 86, Selena, Nisia18, Negra85, Lolla, MonkaB, Pimka, wariancja, Aga12345, Gosia Rumi, Jeheria, Ada. 31, Morwa, oregano84 lubią tę wiadomość

7u22flw1vl3i5lsf.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miamonia wrote:
    Dziewczyny, ja już po badaniu. Wszystko było idealnie, Pani doktor powiedziała że na ten moment ryzyko wad genetycznych itp jest bardzo niskie ale czekamy na wyniki pappy. Maluch spał ciągle patrząc w nasza stronę i nie dało się zbadać przyzierności więc musiam chodzić, robić przysiady, posłuchałam queenow i za trzecim razem już pokazał się z boczku:D
    Ma 6.2cm i serduszko jak dzwon 160 na minutę. Nabrałam takiego spokoju ducha... Kamień z serca mi spadł, dziękuję za Wasze kciuki ❤️
    CUDOWNIE! <3

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miamonia wrote:

cuuuudownieeee <3
    bardzo się cieszę!

zDmVp2.png
  • Selena Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miamonia wrote:
    Super kochana 😚 ❤️

f2wlru1dbzmah8bl.png
    3i49ej28rcjdlc8e.png
  • Negra85 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, super, że do przodu i widzę, że luty będzie należał do mężczyzn 🤩

jaina_proudmoore - u mnie Nifty wysyłał lekarz mailowo. Jest w formie pdf, na pierwszej stronie masz trisomie, frakcje płodową i płeć, a na drugiej aneuploidie chromosomów, ja miałam Nifty plus. Wszystko czytelnie, nawet dla mnie, laika.

Przyszły mi w piątek również wyniki Pappy. Trisomie - niskie ryzyko, ale przeraziłam się trochę, że preeklampsja przed 37 tygodniem mam ryzyko 1:39 😑 Lekarz włączył mi 150mg Acard, czytałam o tym, leki włączone przed 16 tygodniem ciąży znacząco obniżają ryzko.
    Wiem, że to ryzyko wyszło na podstawie ciśnienia w tętnicach, a ciśnienie zawsze mam duże, jak jestem u lekarza, a co dopiero na prenatalnych. Codziennie badam ciśnienie dwa razy, i max mam 125, a ryzyko preeklampsji jest większe przy min 140.
    No coż, pewnie wysokie ciśnienie, cukrzyca, wiek, in vitro i zrobił się z tego taki wynik.

Ja dziś w końcu na glukometrze zobaczyłam magiczną liczbę 81 na czczo. Insuliny biorę 11 jednostek na noc, diabetolog dopiero za trzy tygodnie, ale mówiła, że jak na czczo przekroczy 90 to wtedy zwiększyć o jedną jednostkę.

U mnie waga też na minusie. Nawet mój lekarz powiedział: wygląda pani kwitnąco, to pewnie dieta cukrzycowa i odstawienie tabletek. I rzeczywiście, czuję się lepiej, jem dużo owoców, dobry chleb, dużo warzyw, z mięs to tylko drób mi wchodzi, a z grzeszków polecam chrupki z soczewicy z Lidla, pychota.

Mój Maluch to będzie bardzo ruchliwe dziecko, na prenatalnych jak ostatnio podczas standardowych badań kręcił się jak tylko mógł 😄 Pomachał prawą rączą, a później obie dał za główkę, lekarz mówił, że sobie chilluje 😅 Nawet jak badam detektorem tętna to też słyszę jak sobie fika. Niech fika dopóki ma miejsce 😅

Nisia18, Aneta8, jaina_proudmoore, Selena, Stokrotka 86, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

3jgxvfxm0fdw7nq2.png

Wspólne starania: styczeń 2020
    IVF: start 4 kwietnia 2021
    punkcja: 16 kwietnia - pobrano 8 oocytów 👍
    21.04.21 - 5 mrozaczków (4.1.1, 4.1.1, 4.2.2, 4.2.3, 5.2.2) ❄️❄️❄️❄️❄️

19.05 - FET - blaska 4.1.1. zostań z nami Kropeczku 🙏🏻
    24.05 - 5dpt: beta - 7,25 ; prog - 8,87 🙏🏻
    26.05 - 7dpt: beta - 32,34 ; prog - 9,82 ✊
    28.05 - 9dpt: beta - 71,41, prog - 10,66
    31.05 - 12dpt: beta - 224,9, prog - 9,83
    02.06 - 14 dpt: beta 472,6, prog - 11,7
    13.06 - Wielki człowiek ma 5,1 mm i ❤️
    28.07 - prenatalne + nifty - zdrowy synek 💙
  • Nisia18 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie biorę magnezu. Jedyne tabletki jakie biorę to prenatal uno .. a w jakiej dawce bierzecie ?
    Patrzylam na internecie za witaminami ciążowymi tutaj jakie maja i powiem Wam ze nie ma podziału na trymestry jak u nas , I w tych tabletkach jest moim zdaniem wszystkiego po trochu , nawet magnez jest.. nie wiem czy po prostu nie odstawię tego co kupiłam a kupię te ich tabletki.. a i widziałam na stronach aptek ze są takie same witaminy wszędzie bynajmniej nie ma jak w pl ze takie , siakie , z różnych firm , mniej lub bardziej popularne .. po prostu witaminy. Amen . Może to i lepiej .

A i mam rozumieć ze dziewczyny w tyg 11+ bez objawów ? Bo u mnie tradycyjnie nic 😃

A i ja tez przytyłam już . Wydaje mi sie z 2 kg gdzie BMI miałam prawidłowe przed ciąża ale tez ciężko mi powiedzieć ile dokładnie ważyłam. I tez jestem głodna , co 3 godziny coś bym zjadła . No i słodkie za mną chodzi .. niestety

• dobuska Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia18 wrote:
    Nie biorę magnezu. Jedyne tabletki jakie biorę to prenatal uno .. a w jakiej dawce bierzecie ?
    Patrzylam na internecie za witaminami ciążowymi tutaj jakie maja i powiem Wam ze nie ma podziału na trymestry jak u nas , I w tych tabletkach jest moim zdaniem wszystkiego po trochu , nawet magnez jest.. nie wiem czy po prostu nie odstawię tego co kupiłam a kupię te ich tabletki.. a i widziałam na stronach aptek ze są takie same witaminy wszędzie bynajmniej nie ma jak w pl ze takie , siakie , z różnych firm , mniej lub bardziej popularne .. po prostu witaminy. Amen . Może to i lepiej .

A i mam rozumieć ze dziewczyny w tyg 11+ bez objawów ? Bo u mnie tradycyjnie nic 😃

A i ja tez przytyłam już . Wydaje mi sie z 2 kg gdzie BMI miałam prawidłowe przed ciąża ale tez ciężko mi powiedzieć ile dokładnie ważyłam. I tez jestem głodna , co 3 godziny coś bym zjadła . No i słodkie za mną chodzi .. niestety

Magnez w witaminach jest bezwartościowy niestety. Jak biorę SlowMag 2x1. Ważne, żeby magnez bym w formie dobrze przyswajalnej, bo te w zestawach witamin prawie w ogóle się nie wchłaniają niestety

• dobuska Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Negra85 wrote:
    Dziewczyny, super, że do przodu i widzę, że luty będzie należał do mężczyzn 🤩

jaina_proudmoore - u mnie Nifty wysyłał lekarz mailowo. Jest w formie pdf, na pierwszej stronie masz trisomie, frakcje płodową i płeć, a na drugiej aneuploidie chromosomów, ja miałam Nifty plus. Wszystko czytelnie, nawet dla mnie, laika.

Przyszły mi w piątek również wyniki Pappy. Trisomie - niskie ryzyko, ale przeraziłam się trochę, że preeklampsja przed 37 tygodniem mam ryzyko 1:39 😑 Lekarz włączył mi 150mg Acard, czytałam o tym, leki włączone przed 16 tygodniem ciąży znacząco obniżają ryzko.
    Wiem, że to ryzyko wyszło na podstawie ciśnienia w tętnicach, a ciśnienie zawsze mam duże, jak jestem u lekarza, a co dopiero na prenatalnych. Codziennie badam ciśnienie dwa razy, i max mam 125, a ryzyko preeklampsji jest większe przy min 140.
    No coż, pewnie wysokie ciśnienie, cukrzyca, wiek, in vitro i zrobił się z tego taki wynik.

Ja dziś w końcu na glukometrze zobaczyłam magiczną liczbę 81 na czczo. Insuliny biorę 11 jednostek na noc, diabetolog dopiero za trzy tygodnie, ale mówiła, że jak na czczo przekroczy 90 to wtedy zwiększyć o jedną jednostkę.

U mnie waga też na minusie. Nawet mój lekarz powiedział: wygląda pani kwitnąco, to pewnie dieta cukrzycowa i odstawienie tabletek. I rzeczywiście, czuję się lepiej, jem dużo owoców, dobry chleb, dużo warzyw, z mięs to tylko drób mi wchodzi, a z grzeszków polecam chrupki z soczewicy z Lidla, pychota.

Mój Maluch to będzie bardzo ruchliwe dziecko, na prenatalnych jak ostatnio podczas standardowych badań kręcił się jak tylko mógł 😄 Pomachał prawą rączą, a później obie dał za główkę, lekarz mówił, że sobie chilluje 😅 Nawet jak badam detektorem tętna to też słyszę jak sobie fika. Niech fika dopóki ma miejsce 😅
    Pappa to statystyka, więc myślę, że u Ciebie faktycznie to kwestia tego ciśnienia. Nie denerwuj się, będzie dobrze. <3

Taka liczba na glukometrze to marzenie... Dzisiaj mam diabetologa więc mam nadzieję, że dostanę insulinę, bo dwa tygodnie diety nie pomagają.
    Muszę koniecznie poszukać tych chrupek z soczewicy dzisiaj w Lidlu! <3

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Negra85- dzięki za opinie o teście NIFTY.

też chętnie sprawdze te chrupki :D jak nie zapomnę :P

ps. mój tata ma glukometr, z ciekawości sprawdzę na dniach cukier rano.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2021, 14:36

zDmVp2.png
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Ty to jesteś szczuplutka!
    Co Ty mówisz? Pappa wyszła Wam tak źle? masakra jakaś... co za paranoja, jak dobrze, że macie nifty za sobą...
    Super, że chłopak rośnie! <3

No dramat:
    Trisomia 21 ryzyko podstawowe 1 do 120 ryzyko skorygowane 1 do 43
    Trisomia 18 ryzyko podstawowe 1 do 985 ryzyko skorygowane 1 do 97
    Trisomia 13 ryzyko podstawowe 1 do 3200 ryzyko skorygowane >1 do 4
    🤯🤯🤯
    I to wszystko przez wiek, in vitro, pierwszą ciążę z wadą oraz obraz usg - przezierność na granicy i przyspieszony rytm serduszka.. oczywiście zalecenie do konsultacji genetycznej i amniopunkcji..
    Ale na wyniku nic odnoście wyliczenie ryzyka preeklempcji 🤷🏼‍♀️

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta8 wrote:
    No dramat:
    🤯🤯🤯
    I to wszystko przez wiek, in vitro, pierwszą ciążę z wadą oraz obraz usg - przezierność na granicy i przyspieszony rytm serduszka.. oczywiście zalecenie do konsultacji genetycznej i amniopunkcji..

🤯🤯🤯
    dobrze, że jest wynik NIFTY.
    A z lekarzem rozmawiałaś o tych wynikach?

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta8 wrote:
    No dramat:
    🤯🤯🤯
    Ja pierdzielę. Taki wynik to dramat. Masakra!!! Jak dobrze, że masz NIFTY...

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Ja pierdzielę. Taki wynik to dramat. Masakra!!! Jak dobrze, że masz NIFTY...

z samą Pappą bez wyników NIFTY można byłoby mieć niezłe stresy :/

zDmVp2.png
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z lekarzem nie rozmawiałam. Te wyniki odebrałam z recepcji, a wizytę u swojej dr miałam wcześniej..
    Normalnie pewnie bym padła na zawał, ale po wcześniejszych przejściach jestem mądrzejsza, wiem, że to miko wszystko statystyka i najwazniesze jest usg. Więc kochane jeśli macie dobre to spokojnie 😘😘

jaina_proudmoore, dobuska lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!
  • Lolla Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta8 wrote:
    No dramat:
    🤯🤯🤯

Anet8, a w pierwszej ciąży właśnie była trisomia?

• Lolla Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Taaaak, witaj w klubie fanów głaskania brzucha:D

Ja też nie lubię 😅

jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

‹‹ 119 120 121 122 123 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ