Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Miamonia wrote:Dziewczyny, ja już po badaniu. Wszystko było idealnie, Pani doktor powiedziała że na ten moment ryzyko wad genetycznych itp jest bardzo niskie ale czekamy na wyniki pappy. Maluch spał ciągle patrząc w nasza stronę i nie dało się zbadać przyzierności więc musiam chodzić, robić przysiady, posłuchałam queenow i za trzecim razem już pokazał się z boczku:D
Ma 6.2cm i serduszko jak dzwon 160 na minutę. Nabrałam takiego spokoju ducha... Kamień z serca mi spadł, dziękuję za Wasze kciuki ❤️
Mąż na badaniu był ze mną i śmieje się że Maluch będzie śpiochem po nim ;p
Ale super! 🙂 oby mu z tym spaniem tak zostało po porodzie 🙂Miamonia lubi tę wiadomość
-
Lolla wrote:Anet8, a w pierwszej ciąży właśnie była trisomia?
Tak, T21.. -
Aneta- Dlatego ja pappy nie robiłam a łożysko może być niezbyt bo mam trombofilie i tak, jak dobrze ze masz te Nifty 💪
Selena ja też 2kg już przytyłam ale mam to gdzieś
Miamonia super że wszystko jest idealnie ❤ oby był śpioszkiem bo mój też zawsze spokojny na USG był a po urodzeniu to nie bardzo, do tej pory dwie noce mi pospał ciągiem do 5 a ma 15 m-cy. Za to ten w brzuszku fikał ostatnio
Ja biorę magnez aspargin i mi pomagaAneta8, jaina_proudmoore, Selena lubią tę wiadomość
-
Negra, dorwalam te chrupki z soczewicy i zjadłam garść do kolacji. Ale pycha! Zobaczymy jak cukier.
Po wizycie u diabetologa jestem zadowolona. Pochwaliła mnie i mój wygląd. Dostałam nowy glukometr, innej firmy i jutro jeszcze raz sprawdzam cukier na czczo i jak będzie powyżej 90 to wchodzi insulina na noc.Aneta8, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
-
Cześć Dziewczynki, ostatnio trochę mnie tu nie było (wyszedł u nas spory rodzinny galimatias). Aż nie wiem od czego zacząć pisać 😊
Chyba na początek baaaardzo gratuluję wszystkim zdrowych pięknych dzidziulków i szczęśliwych podglądów 🤗💚 Jaina 🎉 Warto było czekać 🎈🎊 i kolejny chłopczyk 💙💙💙 Mk_Bambino - super 🎉🎉🎉 MonkaB - witaj, teraz będzie tyyylko pięknie 💖💖💖 Nunakala - piękna historia i piękny finał 🤗 A termin jaki wspaniały! Taki złoty 😁 Negra - to na codzień masz bardzo ładne ciśnienie! Nie powinni uwzględniać tego podczas wizyt, przecież to normalne że wtedy ciśnienie nam szaleje 😱 i wcale nie jest NORMALNYM, CODZIENNYM (ja mam nadciśnienie całe życie, ale teraz po lekach ładne, ok 135/80 i też kazali brać Acard 150). Aneta - wspaniale 🤗❤ Ale dobrze że zrobiłaś te nifty, możesz spać spokojnie 😊 Ja nie będę robić, nie wydolimy finansowo. Chyba że wcześniej wyjdzie coś niepokojącego, wtedy pewnie staniemy na głowie żeby zrobić. Moja lekarka nawet o prenatalnych mówiła, że nie ma u nas wskazań, więc nie zachęca, tylko mówi że jest taka opcja. Ale prenatalne to już dzisiaj taki standard, choć tego nie wyobrażam sobie nie zrobić 😊 Miamonia - super!!! Ale śpioszek 😁 Oby po narodzinach też lubił tak spać 💛 Na pewno wieeelki kamień z serca 🤗🤗🤗
Ja swój kamień niestety jeszcze noszę, ale na szczęście już niedługo, bo jutro będę miała swoje prenatalne. Doczekałam się po 100 latach czekania 😵Zazdroszczę Wam że zdecydowana większość z Was jest już PO, i możecie odetchnąć spokojnie 😊 U mnie oczywiście im bliżej tym stres rośnie, mam porąbane sny i tylko patrzeć jak przyjdzie sraczka z nerwów 😉
Stokrotko, Jaina - nie przejmujcie się ludźmi (nawet tymi bliskimi) - to Wasza Dzidzia i Wasze największe szczęście 🤗 A rodzice może akurat byli nie w sosie, to był zły moment czy coś. A może po prostu nie umieją okazywać radości? 🤔 Albo dotarło dopiero po chwili? Nie moją chyba złych intencji 😊 Moja teściowa też niespecjalnie się przejęła (ale ona akurat jest baaardzo ciężka psychicznie), rzuciła mimochodem że gratuluje a następnie od razu płynnie przeszła do swojego ulubionego tematu - jaka ona słaba, schorowana, biedna i samotna... Niekończąca się historia przerabiana za każdym razem. Ale mam to gdzieś 😁 Wy też miejcie ❤ To NASZE wielkie, największe szczęście. Jeśli nie chcą się cieszyć razem z nami - to nie. Ale niech się potem nie dziwią że nie będzie nam się chciało z nimi dzielić radością albo odwiedzać z wnukami.
Ja też biorę żelazo (i też od czasu do czasu mam problem zaparć, ale na szczęście nie non stop). Biorę też codziennie magnez+B6 (pytałam dr czy moge, to mogę, biorę go nieustannie już od zimy; i wiem że mogę brać zwykłe wit.. Oprócz nich biorę MAMA-DHA Premium+ (bo lekarz polecił) i jeszcze osobno wit D 4000 (bo wcześniej mimo suplementowania wiele miesięcy 2000 miałam b.niski poziom, to teraz mam w Mama-Dha + jeszcze osobno).
I też mam wagę na -6kg (przez dietę cukrzycową, zastosowaną chyba aż nazbyt rygorystycznie) - za to brzuch sterczy bardziej niż wcześniej! Ale pierwszy raz w życiu sterczący brzuch daje tyle radości 😁
Dobusku napisz koniecznie jak po wizycie u diabetologa. Rzeczywiście mógłby Ci dać insulinę, uspokoiłabyś się. Mówisz że ten na czczo uparcie nie chciał się obniżyć 😕 Insulina na pewno załatwi sprawę 😊
Aneta8, jaina_proudmoore, Selena, Stokrotka 86, MonkaB lubią tę wiadomość
-
Gosia będę mocno trzymać jutro kciuki za Twoje prenatalne! 🥰
Gosia Rumi lubi tę wiadomość
-
Dobuska - o, właśnie widzę że już po 😊 No i fajnie. Jutro ostatnia szansa z nowym glukometrem 👍 A jak nie to dostałaś już insulinę? Na insulinie rozumiem że dieta dalej obowiązuje? Tylko wyniki dostają wsparcie? Słabo orientuję się jak to wygląda, a pewnie też będzie mnie to czekać.
-
Gosia Rumi wrote:Dobuska - o, właśnie widzę że już po 😊 No i fajnie. Jutro ostatnia szansa z nowym glukometrem 👍 A jak nie to dostałaś już insulinę? Na insulinie rozumiem że dieta dalej obowiązuje? Tylko wyniki dostają wsparcie? Słabo orientuję się jak to wygląda, a pewnie też będzie mnie to czekać.
Zobaczymy co wyjdzie rano. Może te moje cukry wcale nie są takie straszne!
Tak czy siak, recepta na insulinę już jest i pewnie się przyda, jak nie teraz to niedługo. Oczywiście wtedy dieta nadal obowiązuje tak samo rygorystycznie. Insulina ma tylko pomoc))
-
Hej ja też dostałam dziś wynik Pappa i dzwonił bardzo miły lekarz odnośnie omówienia wyników tak że wynik :
Trisomia 21 podstawowe 1:36 skorygowane do 1:92
Trisomia 18 podstawowe 1:87 skorygowane 1:1742
Trisomia 13 podstawowe 1:273 skorygowane do 1:4002
Lekarz powiedział mi tak że mam 99% szans na zdrowe dziecko i 1% na chore i czy mi to wystarczy czy chce robić amniopunkcje czy test genetyczny z krwi.
USG wyszło idealne . Wolna B-Hcg 1.063 MOM i Pappa- 0.502 MoM. Wiedziałam że mi wiek sporo doda ale liczyłam na mniej... -
Ada. 31 wrote:Hej ja też dostałam dziś wynik Pappa i dzwonił bardzo miły lekarz odnośnie omówienia wyników tak że wynik :
Trisomia 21 podstawowe 1:36 skorygowane do 1:92
Trisomia 18 podstawowe 1:87 skorygowane 1:1742
Trisomia 13 podstawowe 1:273 skorygowane do 1:4002
Lekarz powiedział mi tak że mam 99% szans na zdrowe dziecko i 1% na chore i czy mi to wystarczy czy chce robić amniopunkcje czy test genetyczny z krwi.
USG wyszło idealne . Wolna B-Hcg 1.063 MOM i Pappa- 0.502 MoM. Wiedziałam że mi wiek sporo doda ale liczyłam na mniej...
Tak czy siak, dla świetego spokoju zrobiłabym badanie genetyczne. -
Aneta8 wrote:No dramat:
Trisomia 21 ryzyko podstawowe 1 do 120 ryzyko skorygowane 1 do 43
Trisomia 18 ryzyko podstawowe 1 do 985 ryzyko skorygowane 1 do 97
Trisomia 13 ryzyko podstawowe 1 do 3200 ryzyko skorygowane >1 do 4
🤯🤯🤯
I to wszystko przez wiek, in vitro, pierwszą ciążę z wadą oraz obraz usg - przezierność na granicy i przyspieszony rytm serduszka.. oczywiście zalecenie do konsultacji genetycznej i amniopunkcji..
Ale na wyniku nic odnoście wyliczenie ryzyka preeklempcji 🤷🏼♀️
Chyba utwierdziłam się w przekonaniu, że to badanie to troszkę jak wróżenie z fusów... 🤯 szok -
Hej kobitk pare dni przerwy a tu tyle do nadrobienia . Dziś dostałam wynik z pappy niby Ok jak na mój wiek . Jeszcze tydzień do nifty a potem już z górki . Powoli szukam wózka . Model już wybrałam reszta zależy od tego czy będzie chopczyk czy dziewczynka ..
Ada. 31, Aneta8, wariancja lubią tę wiadomość
[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
-
dobuska wrote:U mnie cukier 102 nawet na nowym glukometrze także od dzisiaj wchodzi insulinka 😊
Oby pomogła 😘dobuska lubi tę wiadomość