X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • Lolla Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miamonia wrote:
    Dziewczyny, ja już po badaniu. Wszystko było idealnie, Pani doktor powiedziała że na ten moment ryzyko wad genetycznych itp jest bardzo niskie ale czekamy na wyniki pappy. Maluch spał ciągle patrząc w nasza stronę i nie dało się zbadać przyzierności więc musiam chodzić, robić przysiady, posłuchałam queenow i za trzecim razem już pokazał się z boczku:D
    Ma 6.2cm i serduszko jak dzwon 160 na minutę. Nabrałam takiego spokoju ducha... Kamień z serca mi spadł, dziękuję za Wasze kciuki ❤️
    Mąż na badaniu był ze mną i śmieje się że Maluch będzie śpiochem po nim ;p

Ale super! 🙂 oby mu z tym spaniem tak zostało po porodzie 🙂

Miamonia lubi tę wiadomość

• Aneta8 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolla wrote:
    Anet8, a w pierwszej ciąży właśnie była trisomia?

Tak, T21..

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta- Dlatego ja pappy nie robiłam a łożysko może być niezbyt bo mam trombofilie i tak, jak dobrze ze masz te Nifty 💪

Selena ja też 2kg już przytyłam ale mam to gdzieś :)

Miamonia super że wszystko jest idealnie ❤ oby był śpioszkiem bo mój też zawsze spokojny na USG był a po urodzeniu to nie bardzo, do tej pory dwie noce mi pospał ciągiem do 5 a ma 15 m-cy. Za to ten w brzuszku fikał ostatnio :)

Ja biorę magnez aspargin i mi pomaga

Aneta8, jaina_proudmoore, Selena lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Negra, dorwalam te chrupki z soczewicy i zjadłam garść do kolacji. Ale pycha! Zobaczymy jak cukier.

Po wizycie u diabetologa jestem zadowolona. Pochwaliła mnie i mój wygląd. Dostałam nowy glukometr, innej firmy i jutro jeszcze raz sprawdzam cukier na czczo i jak będzie powyżej 90 to wchodzi insulina na noc.

Aneta8, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

• Gosia Rumi Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczynki, ostatnio trochę mnie tu nie było (wyszedł u nas spory rodzinny galimatias). Aż nie wiem od czego zacząć pisać 😊
    Chyba na początek baaaardzo gratuluję wszystkim zdrowych pięknych dzidziulków i szczęśliwych podglądów 🤗💚 Jaina 🎉 Warto było czekać 🎈🎊 i kolejny chłopczyk 💙💙💙 Mk_Bambino - super 🎉🎉🎉 MonkaB - witaj, teraz będzie tyyylko pięknie 💖💖💖 Nunakala - piękna historia i piękny finał 🤗 A termin jaki wspaniały! Taki złoty 😁 Negra - to na codzień masz bardzo ładne ciśnienie! Nie powinni uwzględniać tego podczas wizyt, przecież to normalne że wtedy ciśnienie nam szaleje 😱 i wcale nie jest NORMALNYM, CODZIENNYM (ja mam nadciśnienie całe życie, ale teraz po lekach ładne, ok 135/80 i też kazali brać Acard 150). Aneta - wspaniale 🤗❤ Ale dobrze że zrobiłaś te nifty, możesz spać spokojnie 😊 Ja nie będę robić, nie wydolimy finansowo. Chyba że wcześniej wyjdzie coś niepokojącego, wtedy pewnie staniemy na głowie żeby zrobić. Moja lekarka nawet o prenatalnych mówiła, że nie ma u nas wskazań, więc nie zachęca, tylko mówi że jest taka opcja. Ale prenatalne to już dzisiaj taki standard, choć tego nie wyobrażam sobie nie zrobić 😊 Miamonia - super!!! Ale śpioszek 😁 Oby po narodzinach też lubił tak spać 💛 Na pewno wieeelki kamień z serca 🤗🤗🤗
    Ja swój kamień niestety jeszcze noszę, ale na szczęście już niedługo, bo jutro będę miała swoje prenatalne. Doczekałam się po 100 latach czekania 😵Zazdroszczę Wam że zdecydowana większość z Was jest już PO, i możecie odetchnąć spokojnie 😊 U mnie oczywiście im bliżej tym stres rośnie, mam porąbane sny i tylko patrzeć jak przyjdzie sraczka z nerwów 😉

Stokrotko, Jaina - nie przejmujcie się ludźmi (nawet tymi bliskimi) - to Wasza Dzidzia i Wasze największe szczęście 🤗 A rodzice może akurat byli nie w sosie, to był zły moment czy coś. A może po prostu nie umieją okazywać radości? 🤔 Albo dotarło dopiero po chwili? Nie moją chyba złych intencji 😊 Moja teściowa też niespecjalnie się przejęła (ale ona akurat jest baaardzo ciężka psychicznie), rzuciła mimochodem że gratuluje a następnie od razu płynnie przeszła do swojego ulubionego tematu - jaka ona słaba, schorowana, biedna i samotna... Niekończąca się historia przerabiana za każdym razem. Ale mam to gdzieś 😁 Wy też miejcie ❤ To NASZE wielkie, największe szczęście. Jeśli nie chcą się cieszyć razem z nami - to nie. Ale niech się potem nie dziwią że nie będzie nam się chciało z nimi dzielić radością albo odwiedzać z wnukami.
    Ja też biorę żelazo (i też od czasu do czasu mam problem zaparć, ale na szczęście nie non stop). Biorę też codziennie magnez+B6 (pytałam dr czy moge, to mogę, biorę go nieustannie już od zimy; i wiem że mogę brać zwykłe wit. B). Oprócz nich biorę MAMA-DHA Premium+ (bo lekarz polecił) i jeszcze osobno wit D 4000 (bo wcześniej mimo suplementowania wiele miesięcy 2000 miałam b.niski poziom, to teraz mam w Mama-Dha + jeszcze osobno).
    I też mam wagę na -6kg (przez dietę cukrzycową, zastosowaną chyba aż nazbyt rygorystycznie) - za to brzuch sterczy bardziej niż wcześniej! Ale pierwszy raz w życiu sterczący brzuch daje tyle radości 😁
    Dobusku napisz koniecznie jak po wizycie u diabetologa. Rzeczywiście mógłby Ci dać insulinę, uspokoiłabyś się. Mówisz że ten na czczo uparcie nie chciał się obniżyć 😕 Insulina na pewno załatwi sprawę 😊

Aneta8, jaina_proudmoore, Selena, Stokrotka 86, MonkaB lubią tę wiadomość

6sutvkcboyyy654c.png
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia będę mocno trzymać jutro kciuki za Twoje prenatalne! 🥰

Gosia Rumi lubi tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
  • Gosia Rumi Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska - o, właśnie widzę że już po 😊 No i fajnie. Jutro ostatnia szansa z nowym glukometrem 👍 A jak nie to dostałaś już insulinę? Na insulinie rozumiem że dieta dalej obowiązuje? Tylko wyniki dostają wsparcie? Słabo orientuję się jak to wygląda, a pewnie też będzie mnie to czekać.

6sutvkcboyyy654c.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia Rumi wrote:
    Dobuska - o, właśnie widzę że już po 😊 No i fajnie. Jutro ostatnia szansa z nowym glukometrem 👍 A jak nie to dostałaś już insulinę? Na insulinie rozumiem że dieta dalej obowiązuje? Tylko wyniki dostają wsparcie? Słabo orientuję się jak to wygląda, a pewnie też będzie mnie to czekać.
    Tak, tak. Recepta na insulinę już jest, ale jeszcze jej nie biorę. Mój nowy glukometr to chyba jakiś dobry model. Wiedziałam, ze stary przekłamuje, ale z tej samej kropli krwi stary pokazał 116 a nowy 93.
    Zobaczymy co wyjdzie rano. Może te moje cukry wcale nie są takie straszne!
    Tak czy siak, recepta na insulinę już jest i pewnie się przyda, jak nie teraz to niedługo. Oczywiście wtedy dieta nadal obowiązuje tak samo rygorystycznie. Insulina ma tylko pomoc :)))

• Gosia Rumi Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Łooooo to jakiś mercedes wśród glukometrów! Taka różnica? 😱 Aż niewiarygodne!
    To może się jeszcze okazać że masz piękne cukry! 😀

6sutvkcboyyy654c.png
  • Ada. 31 Koleżanka

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja też dostałam dziś wynik Pappa i dzwonił bardzo miły lekarz odnośnie omówienia wyników tak że wynik :
    Trisomia 21 podstawowe 1:36 skorygowane do 1:92
    Trisomia 18 podstawowe 1:87 skorygowane 1:1742
    Trisomia 13 podstawowe 1:273 skorygowane do 1:4002
    Lekarz powiedział mi tak że mam 99% szans na zdrowe dziecko i 1% na chore i czy mi to wystarczy czy chce robić amniopunkcje czy test genetyczny z krwi.
    USG wyszło idealne . Wolna B-Hcg 1.063 MOM i Pappa- 0.502 MoM. Wiedziałam że mi wiek sporo doda ale liczyłam na mniej...

2nn3sek2xz2xrja4.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia Rumi wrote:
    Łooooo to jakiś mercedes wśród glukometrów! Taka różnica? 😱 Aż niewiarygodne!
    To może się jeszcze okazać że masz piękne cukry! 😀
    Piękne nie, bo nawet po przeliczeniu mi wyjdzie za dużo, ale może nie będzie dramatu :)))

• dobuska Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada. 31 wrote:
    Hej ja też dostałam dziś wynik Pappa i dzwonił bardzo miły lekarz odnośnie omówienia wyników tak że wynik :
    Trisomia 21 podstawowe 1:36 skorygowane do 1:92
    Trisomia 18 podstawowe 1:87 skorygowane 1:1742
    Trisomia 13 podstawowe 1:273 skorygowane do 1:4002
    Lekarz powiedział mi tak że mam 99% szans na zdrowe dziecko i 1% na chore i czy mi to wystarczy czy chce robić amniopunkcje czy test genetyczny z krwi.
    USG wyszło idealne . Wolna B-Hcg 1.063 MOM i Pappa- 0.502 MoM. Wiedziałam że mi wiek sporo doda ale liczyłam na mniej...
    Hmmm No faktycznie to nie wyglada jakoś tak idealnie, ale napisze to dzisiaj setny raz. Te wyliczenia to statystyka. Usg wyszło super a nagle takie duże ryzyko.
    Tak czy siak, dla świetego spokoju zrobiłabym badanie genetyczne.

• wariancja Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta8 wrote:
    No dramat:
    Trisomia 21 ryzyko podstawowe 1 do 120 ryzyko skorygowane 1 do 43
    Trisomia 18 ryzyko podstawowe 1 do 985 ryzyko skorygowane 1 do 97
    Trisomia 13 ryzyko podstawowe 1 do 3200 ryzyko skorygowane >1 do 4
    🤯🤯🤯
    I to wszystko przez wiek, in vitro, pierwszą ciążę z wadą oraz obraz usg - przezierność na granicy i przyspieszony rytm serduszka.. oczywiście zalecenie do konsultacji genetycznej i amniopunkcji..
    Ale na wyniku nic odnoście wyliczenie ryzyka preeklempcji 🤷🏼‍♀️

Chyba utwierdziłam się w przekonaniu, że to badanie to troszkę jak wróżenie z fusów... 🤯 szok

klz99vvj9pe2bh19.png

qb3c6iye83h3n4tx.png
  • kalcia64 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 23:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kobitk pare dni przerwy a tu tyle do nadrobienia . Dziś dostałam wynik z pappy niby Ok jak na mój wiek . Jeszcze tydzień do nifty a potem już z górki . Powoli szukam wózka . Model już wybrałam reszta zależy od tego czy będzie chopczyk czy dziewczynka .. 1e38c8a462fb.jpg

Ada. 31, Aneta8, wariancja lubią tę wiadomość

[link=https://www.suwaczki.com/]4c3tkw7iss6l03u2.png[/link]
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2021, 06:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie cukier 102 nawet na nowym glukometrze także od dzisiaj wchodzi insulinka 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2021, 06:37

• kalcia64 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2021, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    U mnie cukier 102 nawet na nowym glukometrze także od dzisiaj wchodzi insulinka 😊
    To biedna będziesz musiała się kłuć 😷😍

[link=https://www.suwaczki.com/]4c3tkw7iss6l03u2.png[/link]
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2021, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:

Oby pomogła 😘

dobuska lubi tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2021, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalcia64 wrote:
    To biedna będziesz musiała się kłuć 😷😍
    To dla mnie żaden problem. Kłuje się od pół roku już, także jeden zastrzyk w tę czy w drugą nie robi różnicy. Ważne, żeby cukry się uregulowały.

• dobuska Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2021, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta8 wrote:
    Oby pomogła 😘
    Musi, bo inaczej szpital mnie czeka, jak nie będę mogła sama uregulować, a tego nie chcę :(

• Selena Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2021, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Musi, bo inaczej szpital mnie czeka, jak nie będę mogła sama uregulować, a tego nie chcę :(
    Napewno sie uda :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2021, 09:52

dobuska lubi tę wiadomość

f2wlru1dbzmah8bl.png
    3i49ej28rcjdlc8e.png
‹‹ 120 121 122 123 124 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ