X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • Selena Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2021, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Już po 🥰zdrowy chłopak -77 mm 🙂🍀💗💪napisze więcej później - wszystkie pomiary wyszły bardzo ładnie.
    No i pięknie ❤️😚kolejny chłopak 🧒 do drużyny 😘🥰bardzo się cieszę że wszystko dobrze 😊teraz możesz być już spokojna 😊

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

f2wlru1dbzmah8bl.png
    3i49ej28rcjdlc8e.png
  • Selena Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2021, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pamiętam jak moim rodzicom mówiłam o ciąży 🤰 😊Też mieszkają dość daleko... Dzwoniłam po moim kolejnym nie zdanym egzaminie na prawko...stwierdziłam że dobra nowina też się przyda ❤️ Mama to była w takim szoku że nawet się chyba nie zorientowała co powiedziałam 😅 na szczęście kolejny egzamin już zdałam 😊

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Alfa_Centauri lubią tę wiadomość

f2wlru1dbzmah8bl.png
    3i49ej28rcjdlc8e.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2021, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Już po 🥰zdrowy chłopak -77 mm 🙂🍀💗💪napisze więcej później - wszystkie pomiary wyszły bardzo ładnie.
    Najważniejsze! Super!

• dobuska Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2021, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Jaina, super🙂 wiedziałam że będzie dobrze ale cieszę się że w końcu to usg się odbyło😁 czyli kolejny chłopak🙂

My jutro gościmy rodzinę męża i zamierzamy powiedzieć o dziecku. Zadzwoniłam do swoich rodziców bo mieszkają ponad 500 km ode mnie. Cóż, jakiejś wielkiej radości czy gratulacji nie było. Wiecie co? Aż się poryczalam. Jednak od własnej matki trochę czego innego oczekiwałam.
    Przykro mi to czytać… może było w szoku?

Stokrotka 86 lubi tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2021, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia18 wrote:
    Dziewczyny poradźcie proszę . Tydzień temu byłam na usg tak jak pisałam i wszystko było cacy , wiek ciąży 9+6 . Wczoraj pobrali mi krew w innym laboratorium i nagle hcg ma TYLKO 30,9.. umarłam .
    Jak to możliwe ze takie niskie ? Myślałam ze jeszcze na tym etapie nie powinno spadać , zaczęłam się martwić ze coś się złego wydarzyło . Wiem ze to głupota robić hcg ale to ze szpitala mi zrobili . Dzisiaj chyba nie uda mi się zrobić usg . Coś poradzicie ?
    Powiem Ci, ze właśnie odebrałam swój wynik Pappy (ale wydali mi omyłkowo bez wyjaśnienia) i tam mam hcg wolna jednostka 35,89 iu/l i to jest w normie, bo mam rozpiskę na tygodnie :)

jaina_proudmoore, Selena lubią tę wiadomość

• Nisia18 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2021, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Powiem Ci, ze właśnie odebrałam swój wynik Pappy (ale wydali mi omyłkowo bez wyjaśnienia) i tam mam hcg wolna jednostka 35,89 iu/l i to jest w normie, bo mam rozpiskę na tygodnie :)

Wiec pewnie jest tak jak pisaliście . Ja nie mam żadnej rozpiski norm , przedziałów . Nic . Ale patrzyłam na poprzednie badanie hcg wtedy gdy akcja serca ustala i wówczas pisało 1400. Wiec to nie możliwe ze ja będąc w 11tyg mam 30,9 .
    Trochę ochłonęłam. Napisałam do lekarza ale odpisze dopiero w pon pewnie 🤷🏼‍♀️ W czwartek mam już badanie przeziernosci karkowej bo dostałam wiadomość i stwierdziłam ze poczekam do tego dnia , to już nie długo . Przecież tydzień temu było wszystko ok . Serce biło 173. Lekarz mówił ze wszystko dobrze . Chyba emocje poszły góra . Powiem Wam ze nawet nie czuje żeby coś było nie tak , piersi pełne , bolą po bokach .. No obyśmy miały racje . Proszę trzymajcie kciuki , dam znać w czwartek 🍀✊🏻✊🏻

• dobuska Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2021, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia18 wrote:
    Wiec pewnie jest tak jak pisaliście . Ja nie mam żadnej rozpiski norm , przedziałów . Nic . Ale patrzyłam na poprzednie badanie hcg wtedy gdy akcja serca ustala i wówczas pisało 1400. Wiec to nie możliwe ze ja będąc w 11tyg mam 30,9 .
    Trochę ochłonęłam. Napisałam do lekarza ale odpisze dopiero w pon pewnie 🤷🏼‍♀️ W czwartek mam już badanie przeziernosci karkowej bo dostałam wiadomość i stwierdziłam ze poczekam do tego dnia , to już nie długo . Przecież tydzień temu było wszystko ok . Serce biło 173. Lekarz mówił ze wszystko dobrze . Chyba emocje poszły góra . Powiem Wam ze nawet nie czuje żeby coś było nie tak , piersi pełne , bolą po bokach .. No obyśmy miały racje . Proszę trzymajcie kciuki , dam znać w czwartek 🍀✊🏻✊🏻
    Nie No na 100% jest okej. Ja mam rozpisane normy dla poszczególnych tygodni. To badanie mi zlecili w szpitalu i mam taki wynik jak pisałam wcześniej.
    Wszystko gra :)
    To jest badanie wolnej jednostki hcg

• Nisia18 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2021, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z tym testem PAPPA tez heca , bo zrobili mi w ciemno , licząc wiek ciąży OM a w moim przypadku nie wiem czy to miarodajne bo ja to wiem oni nie ze ciąża jest młodsza wiec nawet nie wiem czy wczoraj oddając krew był 11 tydzień .. paranoja żeby tak w ciemno . No zobaczymy co wyjdzie w czwartek , w razie W jestem przygotowana na ekstra koszt - nifty.

• Nisia18 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2021, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomyłka nie 1400 a 14000

• Aga12345 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2021, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka to przykre i wiadomo, że rodzice odgrywają ważną rolę w naszym życiu i chcielibyśmy żeby popierali nas w dążeniu do naszych celów, niestety nie zawsze tak jest. I tak jak mówisz teraz Wy tworzycie swoją rodzinę i to Wasze zadanie żeby być dla swoich dzieci najlepszymi rodzicami, jestem pewna, że tak będzie!

Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2021, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina super, że w końcu się doczekalas badań, teraz już będziesz spokojniejsza 🙂

0d1ys65gdrumd339.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2021, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia18 wrote:
    A z tym testem PAPPA tez heca , bo zrobili mi w ciemno , licząc wiek ciąży OM a w moim przypadku nie wiem czy to miarodajne bo ja to wiem oni nie ze ciąża jest młodsza wiec nawet nie wiem czy wczoraj oddając krew był 11 tydzień .. paranoja żeby tak w ciemno . No zobaczymy co wyjdzie w czwartek , w razie W jestem przygotowana na ekstra koszt - nifty.
    No widzisz, Pappa to po części statystyka. Ja też chyba będę chciała zrobić Sanco, żeby spokojnie spać. :)

Nisia18, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

• Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2021, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy te z Was które przyjmują preparaty z żelazem zauważyły jakieś dolegliwości ze strony układu pokarmowego? Ja od kilku dni biorę prenatal duo ( uno nie miał żelaza) i zauwazylam dyskomfort ze strony żołądka i jelit. Ciężej tez mi się zalatwic- ale to jeszcze nie zatwardzenia.
    Poczytałam trochę o tym i tabletkę biorę teraz po śniadaniu, a nie ma czczo ale chyba wiele to nie zmieniło 🙁 nie jest to ból który skręca ale ewidentnie czuje że moje trawienie jest jeszcze wolniejsze niż było np. 2 tygodnie temu...

Alfa_Centauri lubi tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Nisia18 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2021, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Dziewczyny, czy te z Was które przyjmują preparaty z żelazem zauważyły jakieś dolegliwości ze strony układu pokarmowego? Ja od kilku dni biorę prenatal duo ( uno nie miał żelaza) i zauwazylam dyskomfort ze strony żołądka i jelit. Ciężej tez mi się zalatwic- ale to jeszcze nie zatwardzenia.
    Poczytałam trochę o tym i tabletkę biorę teraz po śniadaniu, a nie ma czczo ale chyba wiele to nie zmieniło 🙁 nie jest to ból który skręca ale ewidentnie czuje że moje trawienie jest jeszcze wolniejsze niż było np. 2 tygodnie temu...

Ja tez zaczęłam brać żelazo , bo tu gdzie jestem zalecają po 10tyg przyjmować żelazo , lekarz mówił ze mogą być takie problemy ale zasugerował żeby w razie czego brać np tabletkę co drugi dzień nie codzinnie . Na mnie działają owoce pomocnie , codziennie robię sobie świeży sok .

jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

• jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2021, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej drogie panie,
    życzę Wam miłego weekendu.
    W końcu mam spokój ducha po wczorajszym badaniu, ale same wiecie, ile mnie to stresu i czekania kosztowało.

w temacie testu PAPPA lekarz pow.że to czysta statystyka, on wady ocenia na podstawie USG. jedyny sens robienia Pappa to fakt informacji na temat starzejącego się łożyska i dlatego on te testy zleca.

Zgodnie z obietnicą miałam pisać jak wczoraj wyglądało badanie.
    Czekałam godzinę na lekarza, bo przyjechał dopiero 15.55, przede mną dwie pacjentki były.
    Z nerwów i tego czekania i z głodu to już wchodziłam do gabinetu bez emocji.

Samo badanie i tłumaczenie bardzo dobre. Badanie powoli, dokładna analiza wszystkiego. Za parawanem asystentka spisywała co dr mówił. Dokładnie sprawdzał każdy detal - oczy, uszy, serce, mózg, nogi, pęcherz, kosmówka, kręgosłup. także pod kątem merytorycznym nie mogę się nic a nic przyczepić.Dr jasno i czytelnie mówił, był miły.

Ale cały tydzień czekania dał mi popalić! nikomu naprawdę nie życzę takich stresów ;)

Po badaniu byłam na teście Pappa, w ramach programu prenatalnego na NFZ również, 19 sierpnia mam darmową konsultacje z genetykiem w formie teleporady, lekarka ma dzwonić i omówić wynik Pappa.
    Dostałam skierowanie na USG połówkowe do zrobienia pomiędzy 22 września chyba a 4.10 - też na NFZ.

a mojego męża złapał stres dopiero jak weszłam do gabinetu. ale jak zobaczył moją minę to się uspokoił po wyjściu. :)

ps. a dziś byłam w Pepco i kupiłam spodenki długie 2 sztuki z jeżami :D - rozmiar 56 i body - rozmiar 62- w 3 pąku - z gekonami, dinozaurem i jedno żółte <3 na poprawę swojego humoru :)

dobuska, Stokrotka 86, Aga12345, Nisia18, Kasiastaraczka, Selena, Aneta8, Morwa, Gosia Rumi, oregano84 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2021, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia, dziękuję za odpowiedź. Co dwa dni się boję bo to jest kompleks witamin a nie chce rezygnować z folianow. Coś będę próbowała kombinować żeby było lepiej. Może zacznę robić koktajle warzywne?
    W ogóle zauważyłam że jak jem to mnie nie boli. Ale kurcze ja jem co 2-3 godziny. Mam coś podgryzać jeszcze częściej?! No w ogóle już nie poznaje swojego organizmu...

16-01-2022 - synek💙
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2021, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    hej drogie panie,
    życzę Wam miłego weekendu.
    W końcu mam spokój ducha po wczorajszym badaniu, ale same wiecie, ile mnie to stresu i czekania kosztowało.

w temacie testu PAPPA lekarz pow.że to czysta statystyka, on wady ocenia na podstawie USG. jedyny sens robienia Pappa to fakt informacji na temat starzejącego się łożyska i dlatego on te testy zleca.

Zgodnie z obietnicą miałam pisać jak wczoraj wyglądało badanie.
    Czekałam godzinę na lekarza, bo przyjechał dopiero 15.55, przede mną dwie pacjentki były.
    Z nerwów i tego czekania i z głodu to już wchodziłam do gabinetu bez emocji.

Samo badanie i tłumaczenie bardzo dobre. Badanie powoli, dokładna analiza wszystkiego. Za parawanem asystentka spisywała co dr mówił. Dokładnie sprawdzał każdy detal - oczy, uszy, serce, mózg, nogi, pęcherz, kosmówka, kręgosłup. także pod kątem merytorycznym nie mogę się nic a nic przyczepić.Dr jasno i czytelnie mówił, był miły.

Ale cały tydzień czekania dał mi popalić! nikomu naprawdę nie życzę takich stresów ;)

Po badaniu byłam na teście Pappa, w ramach programu prenatalnego na NFZ również, 19 sierpnia mam darmową konsultacje z genetykiem w formie teleporady, lekarka ma dzwonić i omówić wynik Pappa.
    Dostałam skierowanie na USG połówkowe do zrobienia pomiędzy 22 września chyba a 4.10 - też na NFZ.

a mojego męża złapał stres dopiero jak weszłam do gabinetu. ale jak zobaczył moją minę to się uspokoił po wyjściu. :)

ps. a dziś byłam w Pepco i kupiłam spodenki długie 2 sztuki z jeżami :D - rozmiar 56 i body - rozmiar 62- w 3 pąku - z gekonami, dinozaurem i jedno żółte <3 na poprawę swojego humoru :)

Aż chciałoby się powiedzieć: warto było czekać. Ale tyle co Ty miałaś stresu, to Twoje...
    Mimo wszystko wygląda na to, że badanie było bardzo dokładne i wszystko jest okej. Cieszę się, że masz to już za sobą! :)

• dobuska Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2021, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Nisia, dziękuję za odpowiedź. Co dwa dni się boję bo to jest kompleks witamin a nie chce rezygnować z folianow. Coś będę próbowała kombinować żeby było lepiej. Może zacznę robić koktajle warzywne?
    W ogóle zauważyłam że jak jem to mnie nie boli. Ale kurcze ja jem co 2-3 godziny. Mam coś podgryzać jeszcze częściej?! No w ogóle już nie poznaje swojego organizmu...
    Hmm, a może pomyśl nad suplementowaniem wszystkiego osobno? Mi moja lekarka kazała odstawić Prenatal Uno, powiedziała, że szkoda kasy. Zaleciła przyjmować jod, kwas foliowy, magnez (dobrze przyswajalny, bo większość preparatów dla kobiet ma ten kiepskiej jakości) i witaminę D.
    To już druga osoba, która mi powiedziała, że lepiej odstawić kompleks witamin na poczet tylko tych składników, które naprawdę potrzebuję, bo często te zestawy dostarczają składniki, których nie musimy przyjmować lub są kiepskiej jakości. Wtedy mogłabyś przyjmować żelazo osobno, jeśli byś chciała i mogłabyś je w razie potrzeby odstawić.
    To tylko sugestia, bo wiadomo każdy lekarz zaleca inaczej :)

Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

Wysłany: 7 sierpnia 2021, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja polecam probiotyki na poprawę pracy jelit - Sanprobi Super formuła albo Vivomix - saszetki. :)
    doskonale reguluje problemy ;)

soki warzywne to dobra opcja też na dodatkową porcję witamin :)

Stokrotka 86 lubi tę wiadomość

zDmVp2.png

Wysłany: 7 sierpnia 2021, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @dobuska- mądra lekarka.
    człowiek powinien najpierw zbadać niedobory a potem brać witaminy.
    a jakie preparaty bierzesz- który kwas foliowy i magnez? :) jeśli można wiedzieć.

dobuska lubi tę wiadomość

zDmVp2.png
‹‹ 115 116 117 118 119 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ