X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2021, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niutek87 wrote:
    Furaginy nie można w ciąży brać. Jeśli nie jest konieczny antybiotyk to lekarze zalecają zazwyczaj urosept, żurawit lub też coś takiego ziołowego z natką pietruszki tylko nie pamiętam nazwy.
    Dziękuje. Dobrze wiedzieć 🙂💗

zDmVp2.png

Wysłany: 16 sierpnia 2021, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miamonia wrote:
    Dziewczyny zmienię temat, zjadłam kanapkę z takim słodkim zdrowym smarowidłem allnutrition. I leżę sobie po nim i tak czuję pęcherzyki lub bąbelki jakby ruszały mi się w brzuchu, jak wtedy gdy wypuszczamy powietrze pod wodą, jakby coś tam się działo, takie łaskotanie. Czytałam że już któraś z Was tak miała, nie wiem jak to opisać 🥳
    Wiem co masz na myśli. Miałam takie bulgotanie wczoraj wieczorem z lewej strony brzucha 🙂

zDmVp2.png
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2021, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    To prawda. Maja dobry skład. Zwykle jadłam masło orzechowe. Dodaje do jogurtu albo na kanapki. Ostatnio nie miałam jakoś ochoty na nie. 🙂jestem monotematyczna: serek biały, twarożek, ser żółty itp 🤷‍♀️Na nic innego nie mam chęci przykładowo wędlina.
    Ja tak samo... mąż się śmieje że nie musi mnie codziennie prosić o listę zakupów bo w ciemno może mi kupić biały ser 🤣 Wyrównuje to co przed ciąża nie jadłam 🤣 Do tego warzywa i jestem w siódmym niebie 😉 Mięsa coś nie trawię, słodyczy tak samo... tylko po nich jeszcze dodatkowa zgaga. Za to słone i kwaśne mi nie przeszkadza. Ogóry pod każdą postacią, cukinia, pomidory , rzodkiewka, szczypiorek to to co najbardziej uwielbiam.

jaina_proudmoore, Gosia Rumi, dobuska, Aga12345 lubią tę wiadomość

• Ada. 31 Koleżanka

Wysłany: 16 sierpnia 2021, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niutek87 wrote:
    Furaginy nie można w ciąży brać. Jeśli nie jest konieczny antybiotyk to lekarze zalecają zazwyczaj urosept, żurawit lub też coś takiego ziołowego z natką pietruszki tylko nie pamiętam nazwy.
    Można ale tylko w 2 trymestrze 😉

jaina_proudmoore, niutek87 lubią tę wiadomość

2nn3sek2xz2xrja4.png

Wysłany: 16 sierpnia 2021, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Ja tak samo... mąż się śmieje że nie musi mnie codziennie prosić o listę zakupów bo w ciemno może mi kupić biały ser 🤣 Wyrównuje to co przed ciąża nie jadłam 🤣 Do tego warzywa i jestem w siódmym niebie 😉 Mięsa coś nie trawię, słodyczy tak samo... tylko po nich jeszcze dodatkowa zgaga. Za to słone i kwaśne mi nie przeszkadza. Ogóry pod każdą postacią, cukinia, pomidory , rzodkiewka, szczypiorek to to co najbardziej uwielbiam.
    O o o dokładnie. Te same smaki preferuje. Świeża cebula też jest dobra 😂

Morwa lubi tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2021, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    O o o dokładnie. Te same smaki preferuje. Świeża cebula też jest dobra 😂
    Ja przed ciąża po cebuli potrafiłam mieć zgagę a teraz mogę jeść 🤣

Ja też mam już te bulgotki po jednej stronie brzucha... wtedy śmieje się do męża, że pasożycik się uaktywnia i zaraz zapewne będę głodna. Ale u mnie to raz na jakiś czas i zawsze jak leżę na płasko.

jaina_proudmoore, dobuska lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2021, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Dobuska - mistrzyni jesteś. Hasło z mc Donald 💪🙂😂🥰 mój ginekolog pow ze zmieniły się normy. Kiedyś glukoza dla kobiet w ciąży była do 99, obecnie do 91. Tak rzekł. Dlatego kazał mi albo powtórzyć i przynieść mu prawidłowy wynik albo zrobić krzywą, która i tak będzie do powtórzenia. Dodał, że z wyniku 92.9 to cukrzycy ciążowej nie będzie raczej na pewno. Zrobię jednak tą krzywą w poniedziałek, najbardziej mnie martwią te 2.5 godziny bez posiłku przy czekaniu, pobieraniu, czy można pic wodę chociaż? Boje się, że mnie zemdli. Dobuska, ja nic nie aplikuje już dopochwowo. Dowiem się po badaniu Usg o co chodzi - czy wy macie zawsze samo Usg czy tez badanie palpacyjne? Muszę sobie spisać te kilka pytań do lekarza , w tym o długość szyjki. 🤔a tak przy okazji co się bierze na infekcje pęcherza- czy furagina jest ok?
    To prawda, że normy się zmieniły. Niestety nie poprę Twojego lekarza, że przy takim wyniku cukrzycy nie będzie. Ja miałam wynik 88, a cukrzyca wyszła dopiero po godzinie.
    Wody nie można niestety, mi pielęgniarka dała wode jak byłam blada jak ściana, ale to bliżej drugiej godziny. :)

Ja mam zawsze badanie na fotelu potem usg dopochwowo, gdzie sprawdza szyjkę i na końcu usg przez brzuch.

Furaginy nie bierz. Ogólnie mi lekarka zawsze zaleca posiew, jak tylko czuje ze jest zapalanie pęcherza. Nie liczyłabym się na własna rękę.

Stokrotka 86 lubi tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2021, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga12345 wrote:
    Oj ciężko ja poszłam na wyniki i jeszcze godzinę stałam w kolejce, a później trzeba było wypic ten przesłodki roztwór, ale nie było najgorzej, takie pierwsze 10/15 minut później już w miarę w porządku.
    Dlatego w takich momentach naprawdę trzeba wchodzić bez kolejki. Zwłaszcza w ciąży. Ja już się nauczyłam :D

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2021, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia18 wrote:
    Nifty mam.. kurde sama nie wiem ..
    No to nie wiem, skoro nie kazali to ja bym nic nie odstawiała :)

• dobuska Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2021, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Dziewczyny, czy teraz obowiązuje wiek ciąży z Usg prenatalnego? 🙂bo miałam chyba z 5 dni do przodu względem miesiączki/ transferu i teraz już zgłupiałam który to tc dokładnie 😂
    Mi lekarka zmieniła termin na ten z prenatalnych, ale ja nie wiem czy to nie zależy od szpitala. Ona mi powiedziała ze w szpitalu będą chcieli prenatalne i z niego wezmą termin.

• dobuska Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2021, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miamonia wrote:
    Dziewczyny zmienię temat, zjadłam kanapkę z takim słodkim zdrowym smarowidłem allnutrition. I leżę sobie po nim i tak czuję pęcherzyki lub bąbelki jakby ruszały mi się w brzuchu, jak wtedy gdy wypuszczamy powietrze pod wodą, jakby coś tam się działo, takie łaskotanie. Czytałam że już któraś z Was tak miała, nie wiem jak to opisać 🥳
    No mi się takie coś pojawia coraz częściej. Na przykład dzisiaj byłam u dentysty i co prawda wzięłam znieczulenie ale samo wiercenie i tak było nieprzyjemne i wtedy znowu to czułam. Mi się wydaje, że to mój bąbel, bo zawsze czuje tak pod pępkiem :)

jaina_proudmoore, Aga12345, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

Wysłany: 16 sierpnia 2021, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    No to nie wiem, skoro nie kazali to ja bym nic nie odstawiała :)
    Pielęgniarka przy wypełnianiu formularza w necie, miała pytanie o heparynę i czy została odstawiona 24h wcześniej 🤷‍♀️Wiec zaznaczyła dwa razy tak.

dobuska lubi tę wiadomość

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2021, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Pielęgniarka przy wypełnianiu formularza w necie, miała pytanie o heparynę i czy została odstawiona 24h wcześniej 🤷‍♀️Wiec zaznaczyła dwa razy tak.
    Nie wiem od czego to zależy 🤷🏻‍♀️

„ Na wynik testu NIFTY może mieć wpływ leczenie heparyną drobnocząsteczkową – LMWH. W przypadku pacjentek przyjmujących heparynę drobnocząsteczkową, zaleca się pobranie krwi 24 godziny po ostatniej dawce leku.” takie coś znalazłam przy nifty

Przy sanco faktycznie nic takiego nie znalazłam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2021, 20:28

• Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2021, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jesli chodzi o termin porodu to mi akurat wyszedł co do dnia taki jak wg dnia transferu 😉

Dobuska, zgadzam się z Tobą że po wyniku 92 na czczo nie można wykluczyć że cukrzyca nie wystąpi. Ja na czczo miałam 90.9. przy krzywej 88. A jedyny nieprawidłowy wynik wyskoczył mi po 1 h.

Kurcze, ja jeszcze nic nie czuję 🙁 czytałam że w 1 ciąży takie lekkie ruchy niektóre osoby czują dopiero w 20 tc. Mi chyba jeszcze sporo przyjdzie poczekać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2021, 20:30

16-01-2022 - synek💙
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2021, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Dlatego w takich momentach naprawdę trzeba wchodzić bez kolejki. Zwłaszcza w ciąży. Ja już się nauczyłam :D
    Ogólnie nie lubię się wpychać a akurat w kolejce przede mną byly same starsze osoby i było mi trochę nie zręcznie, z resztą u mnie ciąży też jeszcze wtedy nie było widać.

0d1ys65gdrumd339.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2021, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Dziewczyny, jesli chodzi o termin porodu to mi akurat wyszedł co do dnia taki jak wg dnia transferu 😉

Dobuska, zgadzam się z Tobą że po wyniku 92 na czczo nie można wykluczyć że cukrzyca nie wystąpi. Ja na czczo miałam 90.9. przy krzywej 88. A jedyny nieprawidłowy wynik wyskoczył mi po 1 h.

Kurcze, ja jeszcze nic nie czuję 🙁 czytałam że w 1 ciąży takie lekkie ruchy niektóre osoby czują dopiero w 20 tc. Mi chyba jeszcze sporo przyjdzie poczekać.
    W pierwszej czułam coś koło 18 tygodnia

0d1ys65gdrumd339.png
  • Alfa_Centauri Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2021, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Negra, lepiej uważaj na publiczne jacuzzi. Moja koleżanka jest kierowniczką na basenie i twierdzi, ze nie są w stanie bezpieczną dawką wybić bakterii, który w wysokiej temperaturze namnażają się jak dzikie :) nigdy nie wiadomo Kto w nim siedział przed nami ;) same baseny są bezpieczne, bo do sanepidu oddaje się do analizy próbki wody, ale jacuzzi w trakcie ciąży warto odpuścić.

3jgxflw1q814yhy7.png
    f2wl2n0a13n499gf.png
    [*] luty 2017 - 6 tc ; [*] grudzień 2017 - 12 tc
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2021, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam odpowiedź od diabetolog jak na razie nie ma mowy o insulinie, mam dołożyć do posiłków węglowodany, spróbować małych zmian do II kolacji i sprawdzić czy nie jest za długa przerwa między kolacją a pierwszym posiłkiem jeśli chodzi o te ketony.

0d1ys65gdrumd339.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2021, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Dobuska - mistrzyni jesteś. Hasło z mc Donald 💪🙂😂🥰 mój ginekolog pow ze zmieniły się normy. Kiedyś glukoza dla kobiet w ciąży była do 99, obecnie do 91. Tak rzekł. Dlatego kazał mi albo powtórzyć i przynieść mu prawidłowy wynik albo zrobić krzywą, która i tak będzie do powtórzenia. Dodał, że z wyniku 92.9 to cukrzycy ciążowej nie będzie raczej na pewno. Zrobię jednak tą krzywą w poniedziałek, najbardziej mnie martwią te 2.5 godziny bez posiłku przy czekaniu, pobieraniu, czy można pic wodę chociaż? Boje się, że mnie zemdli. Dobuska, ja nic nie aplikuje już dopochwowo. Dowiem się po badaniu Usg o co chodzi - czy wy macie zawsze samo Usg czy tez badanie palpacyjne? Muszę sobie spisać te kilka pytań do lekarza , w tym o długość szyjki. 🤔a tak przy okazji co się bierze na infekcje pęcherza- czy furagina jest ok?
    Mnie właśnie zemdliło przy 1 ciąży, a wręcz miałam mroczki i całe badanie leżałam na kozetce z podstawiona miska. Na, szczęście nie wymiotowałam a wyniki były ok 😅

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2021, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A że mną dzieje się coś dziwnego, w miarę postępu ciąży cukier spada, dziś na glukometrze 83. Czy to dobrze? Jest jakaś dolna granica?

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
‹‹ 142 143 144 145 146 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ