Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
jaina_proudmoore wrote:Mi się przysnęło po obiedzie. Wstałam po godzinie i jakoś mnie lekko w dole brzucha pobolewa i na papierze znów ślady, nie wiem czy to nie ciemno żółty kolor, ciężko określić, oglądałam wnikliwie. Dziś w ogóle nie chodziłam 😬siedziałam trochę w słońcu, trochę w cieniu pod parasolem. Dobrze, że już za tydzień wizyta u lekarza.
-
Lolla wrote:Tak czytam Was cukrzycowe dziewczyny i podziwiam ile trudu Was kosztuje dieta. Mobilizuje mnie to, by też bardziej zadbać o to co jem.
Nisia18, znam te problemy z doborem spodni. U mnie gdy kupowałam w pierwszej ciąży, problemem było znalezienie takich, by miały odpowiedniej długości nogawki, bo jestem wysoka. Teraz ma swoje stare + 3 pary od równie długonogiej przyjaciółki.
I powiem Wam jeszcze, że ku mojemu ogromnemu zdziwieniu dołączam do drużyny piłkarskiej. Na usg przed weekendem okazało się, że nasz dzidzius to najprawdopodobniej chłopiec. A byłam mocno przekonana, że to będzie dziewczynka. 😀Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2021, 16:30
jaina_proudmoore, Lolla lubią tę wiadomość
-
Stokrotka 86 wrote:Jaina, ja ta wydzielinę mam od końca 1 trymestru, ale raczej nie jest żółta. Bardziej przezroczysta, ewentualnie czasami bardzo lekko zazolci wkładkę ( taka bardziej złamana biel). Też nie mam jej codziennie.
Kolejny dzień bolą mnie pachwiny. Jak widać dzidziuś rośnie i potrzebuje większego mieszkanka😉
Nie wiem jak w waszym otoczeniu, ale w moim to w ogóle sami chłopcy się od 2 lat rodzą 😁 ja to przed ciążą byłam przekonana że u mnie pierwsza będzie dziewczynka- w mojej rodzinie zawsze tak jest. Ale jak widać plemniki męża zadecydowały o chłopcu. U niego w rodzinie to sami faceci. Mi na konkretnej płci nie zależało- po tylu latach starań najważniejsze żeby był zdrowy bobas. Już oszalałam na punkcie mojego malucha🥰
Wiesz co, u mnie w rodzinie sami chłopcy, a na przykład u mnie w bloku same dziewczynki się rodzą. Zależy od rodziny.Stokrotka 86 lubi tę wiadomość
-
Miamonia wrote:Eh dziewczyny, tak Was czytałam o tych dietach cukrzycowych, ketonach itp i była to dla mnie czarna magia. Właśnie odebrałam swoje wyniki badań, glukoza na czczo 92 i ketony w moczu obecne 😒🙄
Staram się zdrowo odżywiać, zamiast słodkich napoi robię sovie wyciskane soki owocowo warzywne, na przekąski chrupię rzodkiewki, czasem zdarzy się jakiś grzeszek ale kurde. Wiedziałam że mnie to dopadnie, ale myślałam że później 🙄
Jutro mam wizytę, aż się boję co mi powie Pani Doktor 😥
Ja zanim dowiedziałam się o cukrzycy jadłam bardzo zdrowo, i co, i nic Nie martw się na zapas, może to jednorazowy wynik.jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
Miamonia wrote:No właśnie w poprzednich badaniach tych ketonow nie było, nie wiem niestety ile ich jest bo jest wpisane tylko "+"... Zrobiłam na pewno błąd bo jadłam późno kolację bo zapomniałam o tym że mam badania następnego dnia rano... Brawo ja! Team kalafior 🤦🏻♀️
-
dobuska wrote:Na pewno nie stwierdzi jeszcze cukrzycy, ale być może dostaniesz juz teraz skierowanie na krzywą. Niestety przy cukrzycy soki są zakazane, więc tutaj i o nich będzie trzeba zapomnieć
Ja zanim dowiedziałam się o cukrzycy jadłam bardzo zdrowo, i co, i nic Nie martw się na zapas, może to jednorazowy wynik.
Dobuska, właśnie- jak widać nawet super odżywianie nie zawsze uchroni przed cukrzyca w ciąży... Ja to uwielbiam te mądrości: to co ty jadłaś że cukrzycę masz? Objadalo się ciastkami to teraz wyszło...
Gdzie jak ktoś mnie zna to wie, że co jak co ale ja nigdy za słodyczami nie przepadałam. Chociaż teraz jak na złość mam ochotę na słodkie. Jak nigdy wciagnelabym jakaś beze czy ptysia😁 tak mnie jakoś naszło razem z drugim trymestrem. Czas chyba zrobić jakiś deser dla diabetyków zanim zgrzesze i rzucę się na coś niezdrowego 😉jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Stokrotka 86 wrote:Dobuska, właśnie- jak widać nawet super odżywianie nie zawsze uchroni przed cukrzyca w ciąży... Ja to uwielbiam te mądrości: to co ty jadłaś że cukrzycę masz? Objadalo się ciastkami to teraz wyszło...
Gdzie jak ktoś mnie zna to wie, że co jak co ale ja nigdy za słodyczami nie przepadałam. Chociaż teraz jak na złość mam ochotę na słodkie. Jak nigdy wciagnelabym jakaś beze czy ptysia😁 tak mnie jakoś naszło razem z drugim trymestrem. Czas chyba zrobić jakiś deser dla diabetyków zanim zgrzesze i rzucę się na coś niezdrowego 😉
Chociaż ja wiem, że dużo w tym mojej winy sprzed kilku lat. No ale trzeba się z tym zmierzyć i już.
Ja ostatnio powiedziałam mężowi, że jak odbierze mnie i dzidziola z porodówki, to jak będziemy jechać do domu to po drodze zajedziemy do mcdriva 🤣🤣🤣🤣🤣🤣Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
-
Dobuska - mistrzyni jesteś. Hasło z mc Donald 💪🙂😂🥰 mój ginekolog pow ze zmieniły się normy. Kiedyś glukoza dla kobiet w ciąży była do 99, obecnie do 91. Tak rzekł. Dlatego kazał mi albo powtórzyć i przynieść mu prawidłowy wynik albo zrobić krzywą, która i tak będzie do powtórzenia. Dodał, że z wyniku 92.9 to cukrzycy ciążowej nie będzie raczej na pewno. Zrobię jednak tą krzywą w poniedziałek, najbardziej mnie martwią te 2.5 godziny bez posiłku przy czekaniu, pobieraniu, czy można pic wodę chociaż? Boje się, że mnie zemdli. Dobuska, ja nic nie aplikuje już dopochwowo. Dowiem się po badaniu Usg o co chodzi - czy wy macie zawsze samo Usg czy tez badanie palpacyjne? Muszę sobie spisać te kilka pytań do lekarza , w tym o długość szyjki. 🤔a tak przy okazji co się bierze na infekcje pęcherza- czy furagina jest ok?
dobuska lubi tę wiadomość
-
Stokrotka 86 wrote:Jaina, mi przy krzywej nie pozwolono pić wody. Musiałam siedzieć w miejscu i pilnować godziny pobrania. No mega suszyło ale do ogarnięcia. Po badaniu rzuciłam się na ogórki kiszone😉
-
jaina_proudmoore wrote:Ciężko tak długo być na czczo rano 😬ja czasem muszę zjeść, dopiero potem prysznic 😂
-
Aga12345 wrote:Oj ciężko ja poszłam na wyniki i jeszcze godzinę stałam w kolejce, a później trzeba było wypic ten przesłodki roztwór, ale nie było najgorzej, takie pierwsze 10/15 minut później już w miarę w porządku.
-
jaina_proudmoore wrote:Dobuska - mistrzyni jesteś. Hasło z mc Donald 💪🙂😂🥰 mój ginekolog pow ze zmieniły się normy. Kiedyś glukoza dla kobiet w ciąży była do 99, obecnie do 91. Tak rzekł. Dlatego kazał mi albo powtórzyć i przynieść mu prawidłowy wynik albo zrobić krzywą, która i tak będzie do powtórzenia. Dodał, że z wyniku 92.9 to cukrzycy ciążowej nie będzie raczej na pewno. Zrobię jednak tą krzywą w poniedziałek, najbardziej mnie martwią te 2.5 godziny bez posiłku przy czekaniu, pobieraniu, czy można pic wodę chociaż? Boje się, że mnie zemdli. Dobuska, ja nic nie aplikuje już dopochwowo. Dowiem się po badaniu Usg o co chodzi - czy wy macie zawsze samo Usg czy tez badanie palpacyjne? Muszę sobie spisać te kilka pytań do lekarza , w tym o długość szyjki. 🤔a tak przy okazji co się bierze na infekcje pęcherza- czy furagina jest ok?
Furaginy chyba nie wolno w ciąży .. ja brałam antybiotyk zinnat bodajże , ale to już do lekarza .jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
jaina_proudmoore wrote:Ja mam fajny punkt diagnostyki, gdzie robiłam betę i potem kolejne badania. Mało ludzi, miła obsługa. Nie miałam nigdy problemów z wypiciem tego roztworu glukozy, to trzeba niby w ciągu 5 min wypić, a nie na szybko 😂ale teraz jestem ciekawa jak to będzie wyglądać. Chyba wezmę sobie kanapkę do plecaka. Pamiętacie jakie są normy przy krzywej? 🤔
Nie miałam większego problemu z wypiciem ale nie chciałam mieć długo tego smaku w ustach i wypiłam w kilka może kilkanaście sekund, nikt mi nie zwrócił uwagi, chodzi chyba o maksymalny czas do wypicia. Normy wydaje mi się, że są takie jak podaje Stokrotkajaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny zmienię temat, zjadłam kanapkę z takim słodkim zdrowym smarowidłem allnutrition. I leżę sobie po nim i tak czuję pęcherzyki lub bąbelki jakby ruszały mi się w brzuchu, jak wtedy gdy wypuszczamy powietrze pod wodą, jakby coś tam się działo, takie łaskotanie. Czytałam że już któraś z Was tak miała, nie wiem jak to opisać 🥳
-
jaina_proudmoore wrote:Dziewczyny, czy teraz obowiązuje wiek ciąży z Usg prenatalnego? 🙂bo miałam chyba z 5 dni do przodu względem miesiączki/ transferu i teraz już zgłupiałam który to tc dokładnie 😂
jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
Furaginy nie można w ciąży brać. Jeśli nie jest konieczny antybiotyk to lekarze zalecają zazwyczaj urosept, żurawit lub też coś takiego ziołowego z natką pietruszki tylko nie pamiętam nazwy.
jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀