X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 1 września 2021, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    No dokładnie. Muszę spokojnie siedzieć i się wczuć i wtedy coś czuję. W trakcie zajęć, ruchów to nie czuję, ale myślę, że mam jeszcze czas :)
    Na spokojnie, a z synem zaczynałam delikatne ruchy czuć w 18 a takie mocniejsze to zdecydowanie później, ale jakoś miałam nadzieję, że teraz będzie to szybciej

jaina_proudmoore, dobuska lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 06:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miamonia wrote:
    Dziewczyny, zaczynacie już czuć ból pleców? Mnie od dwóch dni już zaczyna łapać... Szczególnie wieczorem jest już trochę uciążliwy i przez to coraz ciężej znaleźć wygodną pozycje w łóżku 🙄
    W moim przypadku "zaczynacie" to błędne stwierdzenie. Ja już mam takie bóle lędźwiowe, zwłaszcza jak dużo pochodzę czy popracuję, że aż mam łzy w oczach. To po części wynika z mojej wady kręgosłupa, ale nie sądziłam, że tak szybko się nasili.

• dobuska Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opowiem Wam moją historię z laboratorium :D
    Ludzie nigdy nie przestaną mnie zaskakiwać.

Przyjechałam przed otwarciem, żeby stanąć na początku kolejki. Wszyscy zobaczyli mój brzuszek, bo widać było jak się patrzą. No i pani otworzyła drzwi i co?
    Omal mnie nie stratowali! A jedna z kobiet to dosłownie mnie zablokowała! :O
    Ostatecznie stanęłam w kolejce szósta lub siódma. Uznałam, że nie mam siły z nimi walczyć. Usiadłam na krzesełku i stwierdziłam, że poczekam. W tym czasie weszła jakaś starsza niepełnosprawna pani, która podeszła jako pierwsza, bez kolejki.
    I za mną jakaś kobieta stała z dzieckiem i na całą salę do mnie:
    A Pani dlaczego tu siedzi?! Przecież kobiety w ciąży mają pierwszeństwo!
    Nie wiedziałam co jej odpowiedzieć, bo jedynie co chciałam to: a co mam zrobić, jak oni mnie już raz wypchnęli :D
    Wtedy jakaś kobieta z kolejki przede mną zmieniła zdanie i kazała mi stanąć na przodzie.
    A potem jeszcze dotknęłam klamki, na której była krew tej niepełnosprawnej starszej pani i jak na złość nie było gdzie jej zdezynfekować :D (a ja na tej ręce mam rankę, więc w ogóle impreza :D )

Także, jak urodzę to już wiem, że będę "tęsknić" za regularnymi wizytami w laboratorium. :D

oregano84 lubi tę wiadomość

• Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska współczuję... Jakby przepuszczenie 1 kobiety w ciąży opóźniło ich badanie o conajmniej godzinę 🙁 ludzie to egoiści. Najgorsze jest to, że żeby się wykłócać o swoje prawa to też trzeba się dobrze czuć i mieć energię. A w ciąży to nie takie oczywiste 😐 mi zapadło w pamięć jak kiedyś jechałam tramwajem i wsiadła kobieta w naprawdę widocznej ciąży. I nawet nic się nie wyklocala o miejsce. A jakiś stary dziad chamsko rzucił w jej stronę: jak nogi rozkładała to niech teraz stoi.
    Ja wiem że tacy ludzie to margines, większość jest po prostu wygodnicka, ale takie zachowania niestety są najbardziej widoczne i zapadają w pamięć...

Wczoraj byłam u diabetolog. Nic już nie pisałam po wizycie bo było godzinne opóźnienie i ogólnie jakoś słabo się czułam.w każdym razie jest nieźle. Nadal dieta tylko do posiłku po kolacji mam dodać kilka orzechów i obserwować cukry na czczo. Dr powiedziała że chcemy żeby były ok 80 a nie 70. Bo maluch teraz rośnie i dlatego cukry poranne zaczęły mi spadać. Jak orzechy nie pomogą to czeka mnie wcześniejsze wstawanie. To ale czego się nie robi dla dziecka 😁 wczoraj czułam go rekordowe trzy razy 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2021, 08:31

jaina_proudmoore, Gosia Rumi, dobuska lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Opowiem Wam moją historię z laboratorium :D
    Ludzie nigdy nie przestaną mnie zaskakiwać.

Przyjechałam przed otwarciem, żeby stanąć na początku kolejki. Wszyscy zobaczyli mój brzuszek, bo widać było jak się patrzą. No i pani otworzyła drzwi i co?
    Omal mnie nie stratowali! A jedna z kobiet to dosłownie mnie zablokowała! :O
    Ostatecznie stanęłam w kolejce szósta lub siódma. Uznałam, że nie mam siły z nimi walczyć. Usiadłam na krzesełku i stwierdziłam, że poczekam. W tym czasie weszła jakaś starsza niepełnosprawna pani, która podeszła jako pierwsza, bez kolejki.
    I za mną jakaś kobieta stała z dzieckiem i na całą salę do mnie:
    A Pani dlaczego tu siedzi?! Przecież kobiety w ciąży mają pierwszeństwo!
    Nie wiedziałam co jej odpowiedzieć, bo jedynie co chciałam to: a co mam zrobić, jak oni mnie już raz wypchnęli :D
    Wtedy jakaś kobieta z kolejki przede mną zmieniła zdanie i kazała mi stanąć na przodzie.
    A potem jeszcze dotknęłam klamki, na której była krew tej niepełnosprawnej starszej pani i jak na złość nie było gdzie jej zdezynfekować :D (a ja na tej ręce mam rankę, więc w ogóle impreza :D )

Także, jak urodzę to już wiem, że będę "tęsknić" za regularnymi wizytami w laboratorium. :D
    No tak widzą, że w ciąży ale o swój interes muszą dbać, co za ludzie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2021, 08:45

dobuska lubi tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • Isiozwierz Koleżanka

Wysłany: 2 września 2021, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam, ze ja wczoraj po raz pierwszy skorzystalam z priorytetu dla kobiet w ciazy :) niestety po mnie jeszcze nic nie widac, ze mam brzuszek, jak bylam plaska, tak jestem 🤣 no ale wczoraj z moim podchodzimy do kasy i widze karteczke „Kobiety w ciazy zapraszamy jako pierwsze”. To mowie do mojego - „ooo, po raz pierwszy wykorzystam nasz priorytet :)”. Takze dumnie podeszlam do kasy jako pierwsza, bo bylam jedyna osoba kupujaca 😁 ale z przywileju skorzystalam i nikt sie nie bulwersowal ;)

Stokrotka 86, Selena, Kasiastaraczka, Aga12345, Gosia Rumi, dobuska lubią tę wiadomość

3jgxyx8dprbcpvnq.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Isiozwierz- dobre 😁 ja w 17 tc wyglądam jakbym zjadła dużego kebaba🙁 a jeśli mam zapięta kurtkę nie widać nic. Oczywiście taki brzuch jest wygodniejszy niż wielki ciążowy arbuz, ale jednak dziwnie to wygląda 😉

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Warszawianka Koleżanka

Wysłany: 2 września 2021, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, u mnie ok, wczoraj byłam na wizycie, na twardnienie mam brać nospę 2dziennie.
    Czytam teraz książkę Mamy dla Mamy, jest w niej napisane, żeby kupić: 5 pajacyków lub rampersów z długim rękawkiem, 5 body/kaftaników/bluzek z długim rękawkiem, 5 body z krótkim, 5 śpioszków, półśpioszków/spodenek, 3-5par skarpetek, 2-3 bawełniane czapeczki, 2 bluzy/sweterki. Ciekawa książka, piszą w niej też, że nowe ubranka powinno się wyprać kilka razy bo miały kontakt z licznymi subst chemicznymi. Z tego względu lepsze są ubranka używane.

Stosujecie poduszkę ciążową, możecie coś polecić?

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, dobuska lubią tę wiadomość

16uddqk3eylk776c.png
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Warszawianka wrote:
    Dziewczyny, u mnie ok, wczoraj byłam na wizycie, na twardnienie mam brać nospę 2dziennie.
    Czytam teraz książkę Mamy dla Mamy, jest w niej napisane, żeby kupić: 5 pajacyków lub rampersów z długim rękawkiem, 5 body/kaftaników/bluzek z długim rękawkiem, 5 body z krótkim, 5 śpioszków, półśpioszków/spodenek, 3-5par skarpetek, 2-3 bawełniane czapeczki, 2 bluzy/sweterki. Ciekawa książka, piszą w niej też, że nowe ubranka powinno się wyprać kilka razy bo miały kontakt z licznymi subst chemicznymi. Z tego względu lepsze są ubranka używane.

To bardzo fajna książka 🙂ma dwa tomy. Jeśli będziesz chciała ja sprzedać itp to chętnie kupię. Ja czytałam też, że rękawiczki niedrapki mogą początkowo pełnić funkcje skarpetek 🙂

Stokrotka 86, Warszawianka lubią tę wiadomość

zDmVp2.png

Wysłany: 2 września 2021, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska - ludzie to maja nasrane, tyle powiem. Brak im empatii i są egoistami. Dla mnie chodzenie obecnie czy siedzenie nie jest problemem. Najgorzej chyba dłużej postać w kolejce, każda ciąża powinna być priorytetem, niezależnie czy to 30tc czy 17tc. Kobieta czuje się dziwacznie i dobrze to wiemy. Ja skorzystałam z przywileju w lipcu w schronisku po zejściu ze szlaku. Bardzo mi się pic chciało -coli czy wody. Przeprosiłam bo kolejka miała 3 osoby i poprosiłam o napój. Ostatnio w lab przy robieniu krzywej, pani mnie poprosiła na pomiar po godzinie, była kolejka i niektórym już nie pasowało. 🤦‍♀️Czasem człowiek naprawdę nie ma siły na słowne gadki bo szkoda nerwów po prostu.

Aga12345, dobuska lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Nisia18 Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska, współczuje chyba najbardziej tego dotyku czyjejś krwi .. nie lubię .. natury ludzi nie zmienisz , wiec szkoda komentować 🙄
    Stokrotka , zazdroszczę Ci tych ruchów , ja noc nie czuje .. aaa oprócz bólu jak na okres i czasem jakiegoś ciągnięcia po środku albo w pachwinach .. martwi mnie to .. ale szkoda mi pieniądzy na latanie co dwa tyg na usg.. wizyty są drogie ..
    Za dwa tyg mam wizytę u położnej i przypuszczam ze będzie słuchać bicia serca maluszka przez stetoskop wiec wytrzymam do tego czasu .. :) muszę!

Isiozwierz, fajnie ze mogłaś skorzystać z przywileju ;) u mnie to raczej jest zasada „ciąża to nie choroba „ i nie zauważyłam żeby kobiety w ciąży były inaczej traktowane .
    Mój brzuch jest widoczny , ale mimo wszystko to wyglada na przejedzenie chyba nadal 😔 czekamy na duży brzuszek 😉😉
    Wczoraj widziałam kobietę w ciazy już zaawansowanej , w czarnej sukience obcisłej i ten brzuszek duży , okrągły 🤩 i od razu sobie pomyślałam ze tez sobie taka kupię choćbym wyglądała jak wieloryb 🤣

Warszawianka , super ze po wizycie ok . Ja tez biorę nospe, staram nie często, ale pomaga .. o tej książce gdzieś czytałam albo widziałam reklamę w necie .. narazie szczerze mówiąc nic nie czytam .. ale pewnie powinnam się doszkolić 😊😅

• Selena Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej 😊 u mnie bez zmian 😊po obchodzie lekarz stwierdził że może jutro badanie i do do domu 😊 a potem że skoro mam kroplówkę z nospy to ona mnie tu przytrzyma... 😉🙃Więc w sumie niewiem jak to będzie 😊 najważniejsze że krwawienie ustało 😊jakieś małe brudzenie tylko i się nawet zastanawiam czy to nie od luteiny 🤔

Stokrotka 86, Aneta8, jaina_proudmoore, Nisia18, Aga12345, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

f2wlru1dbzmah8bl.png
    3i49ej28rcjdlc8e.png
  • Megg Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Warszawianka wrote:

Kupilam na allegro w kształcie litery c. Na początku nie byłam zadowolona ale z czasem dostrzegam co raz więcej plusów :) minusem jest to ze jest dość duża i maz sie nie może przytulic no i zmiana boku w niej to niezła gimnastyka :)

Szukam fajnych książek o ciąży i macierzyństwie coś polecacie ? I jakąś fajna książęk dla taty ?

3jgxs65gfbhupcu9.png
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej współczuje laboratoryjnych przeżyć 😕 ja znalazłam fajne laboratorium diagnostyki w Piasecznie i nigdy nie ma tam kolejki, ale pewnie gdybym jeździła gdzieś do Warszawy już tak pięknie by nie było 😉

Też muszę zacząć czytać jakieś książki, mam ich kilka od koleżanki 🙈 chyba się właśnie wezmę za tą Mamy dla Mamy, skoro tak polecacie 🙂

Miłego dnia dziewczyny!

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megg jeśli chodzi o książki dla mężczyzn to mi polecano ta https://www.taniaksiazka.pl/ciaza-dla-facetow-cale-dziewiec-miesiecy-mark-woods-p-1478327.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=shopping&gclid=Cj0KCQjw7MGJBhD-ARIsAMZ0eetmfm16SZnIYMY7ERJBYOc43YJT_2w_BopyOrJ63ziR2oPaY8nC_-MaAsnoEALw_wcB

Ale finalnie jej nie zamówiłam bo mój cudny nie czyta książek. Ja czytam te dla mnie i go edukuje 😁 prawdę mówiąc w temacie ciąży ja mam ciężarówka przez 9 m-cy. Jest naprawdę spoko, ale i tak jako uzupełnienie wiedzy z Internetu 😉 o ciąży wiem nieco więcej niż o całej reszcie po więc narazie na tym się skupiam. Teraz czekam na karmienie piersią i poród naturalny z wyd. Natuli. Dorwałam po kosztach na vinted-😁

Megg, jaina_proudmoore, Gosia Rumi, dobuska lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Swoją drogą to mnie coś zaraz trafi. Sąsiad kolejny tydzień wierci. Ja naprawdę rozumiem że ludzie robią remonty. Ale normalnie wywieszają karteczki z info dla sąsiadów. A ten cwaniak nic takiego nie zrobił tylko poczekał aż inny sąsiad z jego pietra- nowy- zacznie remont u siebie przepraszając sąsiadów za problem. I ten ruszył z grubej rury wiercąc i hałasując na jego konto 😁 uwielbiam takich Januszy Cebulakow.

W każdym razie poza upierdliwym sąsiadem męczę się dziś z pogodą. W ciągu godziny był już deszcz, piękne słońce a teraz znowu chmury. I jak tu nie marudzić?😁

Ostatnio marzy mi się żeby z tej Warszawy uciec gdzieś do domku w lesie, albo gdzieś gdzie nie ma ludzi i jest cisza i spokój. Antyspołeczna się chyba robię.

16-01-2022 - synek💙
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podziwiam Was, nie wyobrażam sobie życia w bloku i wogole w mieście. Chociaż rozumiem, że czasem nie ma wyjścia, wiadomo,że na wsi ciężej o pracę.

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀
  • Selena Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Swoją drogą to mnie coś zaraz trafi. Sąsiad kolejny tydzień wierci. Ja naprawdę rozumiem że ludzie robią remonty. Ale normalnie wywieszają karteczki z info dla sąsiadów. A ten cwaniak nic takiego nie zrobił tylko poczekał aż inny sąsiad z jego pietra- nowy- zacznie remont u siebie przepraszając sąsiadów za problem. I ten ruszył z grubej rury wiercąc i hałasując na jego konto 😁 uwielbiam takich Januszy Cebulakow.

W każdym razie poza upierdliwym sąsiadem męczę się dziś z pogodą. W ciągu godziny był już deszcz, piękne słońce a teraz znowu chmury. I jak tu nie marudzić?😁

Ostatnio marzy mi się żeby z tej Warszawy uciec gdzieś do domku w lesie, albo gdzieś gdzie nie ma ludzi i jest cisza i spokój. Antyspołeczna się chyba robię.
    Skąd ja to znam... Mieszkał kiedyś nad nami taki mądry.. 2 razy robił remont łazienki 🤦‍♀️🤦‍♀️za pierwszym razem coś schrzanił z rurami i nas zalał 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️a potem wszystko musiał kuć żeby się do tych rur dostać 🤦‍♀️wiercił po nocy aż mąż musiał policję wzywać... Synek był wtedy malutki i bardzo się bał... Musiałam z nim do teściowej jeździć

f2wlru1dbzmah8bl.png
    3i49ej28rcjdlc8e.png
  • Selena Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A teraz żeby było śmiesznie 😉🙃do szpitala lekarz mnie wziął żebym leżała i odpoczywała a wczoraj pół dnia mi nad głową wiercili i stukali 🤦‍♀️😏na szczęście jak już mnie przenieśli z tej izolatki na zwykłą salę tu jest spokój 😊

f2wlru1dbzmah8bl.png
    3i49ej28rcjdlc8e.png

Wysłany: 2 września 2021, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się wkurzyłam, bo pensja weszła dopiero dziś i to niższa od sierpniowej o 350 zł!
    jak to się cholera ma do przepisów liczenia zwolnienia w ciąży na 100 procent, w tym dodatków. napisałam do księgowej i czekam na odpowiedź. już jakiś czas temu znalazłam informacje jak to wygląda i mam zamiar księgowej wysłać jak coś...
    Ja się spodziewałam stałej pensji przez cały okres do lutego :/

zDmVp2.png
‹‹ 205 206 207 208 209 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ