Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Jaina, jak widać trzeba ich pilnować... Daj znać co Ci odp. 350 zł piechotą nie chodzi...
Selena, dobrze że chociaż teraz masz spokój. jak widać w szpitalu nie jest to takie oczywiste...
Niutek, ja ogólnie pochodzę z małego miasteczka. Moi rodzice przeprowadzili się do miasta wojewódzkiego za pracą i szkoła dla mnie i mojego rodzeństwa. I tego akurat nie żałowałam bo tam gdzie spędziłam pierwsze lata życia nie było perspektyw. Chociaż przyznam że za dużym domem i działka trochę mi tęskno 😉
Do Warszawy z mężem trafiliśmy w zasadzie też za pracą. Wróciliśmy z zagranicy bo chcielismy żyć w Polsce ale w naszym mieście też nie było za słodko. Mąż dostał pracę w stolicy, potem ja też i tak jakoś te lata zleciały😉 teraz mamy własne M3, kredyt i w końcu będzie bobas😁 ogólnie nie powinnam narzekać tylko w zasadzie Warszawa nigdy nie była miastem w którym chciałabym żyć. Straszny tu pęd a w dodatku oboje pracujemy w korpo i niestety widzimy że dla niektórych ludzi praca to najważniejszy cel życia. Ludzie się spieszą, złoszczą na siebie nawzajem. Taki urok dużego miasta. Stąd te marzenia żeby kupić jakiś domek letniskowy w głuszy... No ale narazie to tylko marzenia😁 za droga inwestycja na ten moment 😉jaina_proudmoore, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Księgowa odpisała, że ZUS zmienił przepisy i od września ŻADEN dodatek motywacyjny nie wchodzi do średniej... żenada i tyle w temacie.
Stokrotka - ja przeprowadziłam się do Łodzi po studiach, bo to było moje marzenie. Warszawa nigdy mnie nie ciągnęła do siebie, a do Łodzi miałam ok 60 km wszystkie marzenia są do spełnienia.
Z bobasem będzie dobra opcja na wczasy na takiej dzialce
Praca to dla wielu ludzi cel życia, ja uczniom zawsze mówiłam, że jeszcze się napracują i im się znudzi jak w 3-4 klasie technikum już mocno chcieli dorobić, często kosztem szkoły.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2021, 11:26
Stokrotka 86 lubi tę wiadomość
-
Warszawianko, niedrapki (rękawiczki) są od kilku lat niepolecane, bo pozbawiamy dziecko istotnych bodźców sensorycznych i relacji usta-dłoń. Szkoda pieniędzy. Pazurki u noworodków są mięciutkie i same się wyłamują/wykruszają. Mnie położne uczyły, że pierwsze obcinanie paznokci dopiero po ok 2-3 tygodniach. To jaka nowa książka czy starsze wydanie?
Jestem po maratonie badan i wizyt lekarskich syna: bilans dwulatka, usg jamy brzusznej, dentysta i pobranie krwi. Mój dwulatek dostaje szału na widok lekarzy i nie daje się dotknąć. Jestem wyczerpana jakbym przebiegła maraton. Na szczęście już koniec
jaina_proudmoore, Selena, oregano84, Aga12345, dobuska lubią tę wiadomość
-
Jaina ja sprawdziłam z ciekawości i u mnie też różnica w pensji sierpniowej i lipcowej, poprzednia była o 71,42 większa 🤷🏼♀️ Niewielka różnica, ale tez nie mam pojęcia z czego to wynika i jak to jest liczone.
Ja się urodziłam w Warszawie i od zawsze tu mieszkałam, mój mąż pochodzi z miejscowości ok 100 km dalej. Przyjechał tu na studia, poznaliśmy się i został. Po ślubie kupiliśmy mieszkanie pod Warszawą (wiadomo ceny) i nie brakuje mi jakoś szczególnie stolicy, choć mamy ją mega blisko (jak pisałam od znaku Warszawa do mojej miejscowości dzieli nas 800 m 😛), ale wiadomo już gdziekolwiek trzeba pojechać samochodem. No i tez te ościenne miasteczka się rozrastają, przez 6 lat jak tu mieszkamy bardzo się tu rozbudowało, nowe bloki i osiedla wyrastają jak grzyby po deszczu.. w przyszłości chcemy mieszkanie zmienić na jakiś segment w okolicy 🙂jaina_proudmoore, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
-
U nas też położna mówiła,że dwa tygodnie powrocie ze szpitala obciąć dopiero paznokcie dziecku.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2021, 11:36
jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀 -
Super🙁 czyli jak jesteś na L4 czy macierzyńskim to mogą obcinać jak im się podoba... Akurat to jest taki moment że kobieta potrzebuje pieniędzy... Ale w sumie w Polsce i tak nie jest najgorzej bo lekarze najczęściej nie robią problemów z ciążowym L4. Na zachodzie z tego co słyszałam tak nie ma. Jeśli nie leżysz w szpitalu to musisz zasuwać do pracy do ostatniej chwili 😐
Chyba z wiekiem potrzeby się zmieniają. Bo kiedyś takie siedzenie na łonie natury nie było dla nas atrakcyjne. A teraz to byśmy przytulili taka działaczkę gdzie ptaszki cwierkaja, trawa rośnie i gdzie nie trzeba się nigdzie spieszyć. Ewidentnie dziadziejemy😁jaina_proudmoore, Aneta8, oregano84, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Alfa_Centauri wrote:Warszawianko, niedrapki (rękawiczki) są od kilku lat niepolecane, bo pozbawiamy dziecko istotnych bodźców sensorycznych i relacji usta-dłoń. Szkoda pieniędzy. Pazurki u noworodków są mięciutkie i same się wyłamują/wykruszają. Mnie położne uczyły, że pierwsze obcinanie paznokci dopiero po ok 2-3 tygodniach. To jaka nowa książka czy starsze wydanie?
Jestem po maratonie badan i wizyt lekarskich syna: bilans dwulatka, usg jamy brzusznej, dentysta i pobranie krwi. Mój dwulatek dostaje szału na widok lekarzy i nie daje się dotknąć. Jestem wyczerpana jakbym przebiegła maraton. Na szczęście już koniec
faktycznie maraton za Tobą. teraz pora na odpoczynek
dobrze wiedzieć o tych niedrapkach. o paznokciach to czytałam gdzieś wcześniej
najlepsza wiedza jest na forum z pierwszej ręki
ja też dostałam książkę od koleżanki, ale nie podoba mi się co tam piszą momentami. temat badań - było napisane, że po złym teście PAPPA, zalecają badania inwazyjne, ZERO info o NIFTY, itp. masakra. -
Czy wybranie położnej jest obowiązkowe? Tzn, czy trzeba takową w ogóle mieć?
Starania od 12.2017.
Starania z pomocą medyczną od 10.2019, Ovum, Lublin.
Ja: 36l. AMH 2,71
On: 34l: morfologia słabo
1 IUI / 12.2019 /🍷
2 IUI / 02.2020 /🍷
1 IVF / 03.2020 ❄️3CC
Crio / 04.2020 / 🍷
2 IVF / 07.2020 / ❄️❄️2AA
Crio / 08.2020 / 🍷
Crio / 11.2020 / 🍷
Od 02.2021
KRIOBANK, Białystok
3 IVF / 03.2021 / ❄️❄️❄️
Crio / 05.2021 / 🍷
Crio / 06.2021 / 🥳
beta 5dpt 27,27
29dpt ❤️ -
Ja też od zawsze mieszkałam na wsi 😊 teraz od 2009 w mieście z mężem 😊musiałam się przenieść ze względu na jego wypadek.. Moja rodzina jest dość daleko 😔bo dzieli nas 400 km.. Ale odwiedzamy się w miarę często tak jak to możliwe 😊ja w tym roku byłam już u nich 2 razy 😊i teraz na koniec września mamy jechać na komunię 😊jeśli oczywiście lekarz mi pozwoli na taką podróż... Ogólnie nie narzekam bo miasto nie jest jakieś mega duże 😊wszędzie blisko 😊no i ja zawsze chciałam mieszkać w bloku 😉
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2021, 11:44
Stokrotka 86, oregano84 lubią tę wiadomość
-
idigi85 wrote:Czy wybranie położnej jest obowiązkowe? Tzn, czy trzeba takową w ogóle mieć?
mam zamiar o to zapytać jak będę w klinice, ale dopiero 21 września.
może dziewczyny napiszą później jak to wyglądaoregano84 lubi tę wiadomość
-
idigi85 wrote:Czy wybranie położnej jest obowiązkowe? Tzn, czy trzeba takową w ogóle mieć?
Chyba tak. Chociaż ja nie wybierałam, a mam jakaś przypisaną na koncie ikp.jaina_proudmoore, oregano84 lubią tę wiadomość
-
Trzeba mieć położną, można sobie wybrać iod 21 tc przysługują już na NFZ spotkania z nią. Poza tym jak urodzi się chłopiec to do 6 tygodnia zycia pozostaje pod opieką położnej, dziewczynki dłużej.
Selena, jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀 -
Aneta8 wrote:Chyba tak. Chociaż ja nie wybierałam, a mam jakaś przypisaną na koncie ikp.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2021, 12:06
-
Selena wrote:Weszłam z ciekawości na to moje konto ikp.. 😏 I ja kurka też mam jakąś inną położna wpisaną.. Co prawda z tej samej przychodni co ta moja... Chciałam zmienić to mi nie pokazuje nazwiska tej mojej.. Będę musiała do Niej zadzwonić 😊
z przychodni to położna środowiskowa, to co innego niż taka ze szpitala/ kliniki -
Selena wrote:No tą z przychodni mam inną 😊chodzi mi o przychodnie zdrowa kobieta gdzie chodziłam do szkoły rodzenia 😊
można trafić na kogoś niemiłego czy jednak w szpitalu wspierają te babeczki?
jakie macie opinie?
Selena lubi tę wiadomość
-
jaina_proudmoore wrote:dobra położna to ważna osoba
można trafić na kogoś niemiłego czy jednak w szpitalu wspierają te babeczki?
jakie macie opinie?jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
Położna w szpitalu na porod trafia się ta która ma akurat dyżur No chyba że zdecydujesz się opłacić konkretna położna w danym szpitalu(jak jest taka opcja) I wtedy masz ja na wyłączność podczas porodu. Ja w szpitalu w którym rodziłam nie miałam opcji wykupienia poloznej, do porodu trafiła się średnia-chyba ja bardziej byłam zaangażowana zeby urodzic niż ona, a na położniczym to co zmiana to różne położne od opierdzielajach za byle co po te które z sercem na dloni straja się pomóc.
Położna środowiskowa skolei trzeba wcześniej wybrac(chyba jakoś około 20tc) I ona was później odwiedza po porodzie w domu, więc dobrze wybrać jakas polecana.
Niedrapek nie używaliśmy bo wlasnie tez slyszalam ze ogranicza się noworodkom możliwość dodatkowych bodźców.
To ja Wam jeszcze powiem o czym trzeba pamiętać(może cześć z Was o tym wie) UWAGA MAMY CHŁOPCÓW, by maluch ciągle się nie przesikiwał SIUSIAKA ZAWSZE USTAWIAMY W DÓŁ! mi na początku nikt o tym nie powiedział, maly co zmiane pieluszki cały był zasiusiany, pytałam Położna I nie wiedziała dlaczego tak jest. Dopiero jak wróciłam do domu to mi koleżanka powiedziała jak ustawiać siusiaka No i od tego momentu mógł wreszcie w jednym ubranku przechodzić caly dzien😊Aneta8, Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Nisia18, niutek87, Selena, dobuska lubią tę wiadomość
2021:➡️12.02 długi protokół
22.03🎯15 dojrzałych
❄4AA❄3BB❄3BC
🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
2020: z rozmrożonych oocytów:
4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔
2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤
O Nas:
♀️Ja
Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
👍immunologia
♂️On-
👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91%