Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Nisia nie martw się może Twój maluszek jest z tych drobniejszych. Ja miałam połówkowe w czwartek to było 21+2 i synek ważyłam dokładnie 296 g. Z tym,że ja wiem, że owulację miałam w 25 dc i maluszek jest mniejszy w stosunku do terminu z om. W karcie ciąży mam dwa terminy porodu wpisane z om na 10 lutego, a z dnia peak na 17 lutego, a kiedy zechce wyjść to zagadka 😀
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2021, 09:30
Gosia Rumi, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀 -
MyŚliwa wrote:Dzisiaj mieliśmy połówkowe (wiem, trochę było zmian terminu) - końcowo stanęło na BoraMedzie i dr Krajewskiej, tak jak polecałyście.
Nie jestem do końca zadowolona, dziecina prawie cały czas leżała pleckami do sondy, najadłam się sporo stresów. Ważne jednak, że wszystko pomierzone, nawet udało się coś tam nagrać na pendrive (nie polecam, wydają na recepcji własny, kosztuje 60 zł i denerwuje lekarza). Twarzy prawie nie widać, ale na USG 1 trym też się zakrywała rączkami, widać taka wstydliwa jest.
Z pozytywów to mamy informację potwierdzającą, że DZIEWCZYNA i ma 440g. Większość parametrów w normie, tylko CM (zbiornik mózgu) trochę ponad skalę. Jednak lekarz tego nie komentował, więc pewnie nie ma się czym przejmować.
Dostałam zalecenie, żeby jak najszybciej zgłosić się na echo serca płodu. Podobno w związku z GDM zalecają, można zrobić na NFZ. Miał ktoś takie zalecenie?
Cieszę się, że udało się zapisać i że córa zdrowa 🥰 a skoro dr nie zwróciła uwagi na ten jeden parametry, znaczy ze chyba nie ma czym się martwić na tym etapie
Na echo serca w Warszawie też bym polecała Agatową. Kiedyś się dowiadywałam i ze skierowaniem od lekarza NFZ badanie wykonują za darmo. Tak chyba ok 400-450 zł. Mi polecano prof. Dangel.Stokrotka 86, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Negra tez się zgadzam. Ja większość kupuje używek ma Vinted, mam kilka nowiutkich, ale to było takie pierwsze zachłyśnięcie się ciąża i zakupowe szaleństwo 😉
Dobuska, powodzenia! 💛dobuska, jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Gosia Rumi, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
jaina_proudmoore wrote:Hej dziewczyny, miłego dnia 🙂🍀💗Dobuska - powodzenia na wizycie! / ja nie mam skierowania na echo serca także naprawdę chyba to wybór i decyzja lekarza… / Moja aplikacja pokazuje 35 dni do kolejnego trymestru aaaaa 🙉🙉🙉a do porodu 17 tygodni. Czas leci nieubłaganie. Nie wiem kiedy nawet, dlatego lepiej ogarniać teraz co możemy 🙂brzuszek tez przecież rośnie 😜💪/ z ciekawostek - miesiąc temu robiłam paznokcie hybrydowe i nie trzymał mi się lakier. Myślałam, że to przypadek, ale jednak w tym miesiącu jest to samo… 😳także w ogóle nie opłaca mi się chodzić na paznokcie 😂
Ja hybrydę robię sobie sama, więc jak odpadnie to nie ma stresu.jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
Negra85 wrote:Czesc dziewczyny 🙂
Ja też nie mam skierowania na echo serca mimo cukrzycy.
Wczoraj zaszalalam na olx i kupilam parę ciuszków 56. W ogóle przed ciąża nie siedziałam na Vinted i Olx, a teraz z ciekawością przeglądam ciuszki dla Krzysia. Można znaleźć fajne perełki w super cenie. Nie oszukujmy się, nasze dzieciaczki będą rosły tak szybko, ani się obejrzymy. A wydawanie po 60 zł za śpiochy czy kompleciki rozmiaru 56, gdzie nawet nie wiadomo czy maluch to założy, mija się z celem. Ba, nawet jak będzie nosił 68,74 to wydanie takiej kasy też jest ciut bez sensu. Wiadomo, ciuszki wychodne muszą być, do lekarza, czy w odwiedziny, ale w domu mój synek nie musi mieć bodziaków za taka kasę. Co o tym myślicie?jaina_proudmoore, Selena, Stokrotka 86, Gosia Rumi, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
A ja mam też skierowanie na echo, bo u nas na połówkowych lekarka nie mogła zbadać serca i kręgosłupa. Kręgosłup spróbuje zbadać dzisiaj, a serce powiedziała, że świetnie przebada kardiolog.
jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Gosia Rumi, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
niutek87 wrote:Nisia nie martw się może Twój maluszek jest z tych drobniejszych. Ja miałam połówkowe w czwartek to było 21+2 i synek ważyłam dokładnie 296 g. Z tym,że ja wiem, że owulację miałam w 25 dc i maluszek jest mniejszy w stosunku do terminu z om. W karcie ciąży mam dwa terminy porodu wpisane z om na 10 lutego, a z dnia peak na 17 lutego, a kiedy zechce wyjść to zagadka 😀
Ale ja się w ogóle nie martwię , czytałam na różnych stronach o 20 tyg i różnie pisze ,wiadomo , ale znalazłam np na stronie mustela ze dziecko powinno mieć w 20 tyg ok 15-17 cm i 270 gram - wiec my jesteśmy w normie , na innej stronie ze w granicach 300 g wiec dalej jest ok .. 😉 urodzi się mniejszy , fajnie , lżej będzie urodzić 😅
Wydaje mi się ze nie ma norm dokładnych wymiarów , jakieś zakresy od - do mniej więcej , nie ma co się wzorować
W ogóle wczoraj zobaczyłam jakiś lekko żółta wydzielina na bieliźnie i wiem ze która dziewczyna tez już o tym pisałam ale nie pamietam szczegółom , w każdym razie jutro pędzę na wizytę niech sprawdza co to , bo to z tych - bezobjawowych rzeczy ..dobuska, jaina_proudmoore, niutek87 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, zamówiłam właśnie dostawke do lozka- Chicco next to me air. Poczytałam, porównałam opinie i z mężem stwierdziliśmy że jest ok i czas zabrać się za zakupy 😁
Stwierdziliśmy też że narazie nie kupujemy drewnianego łóżeczka. Poczekamy aż dzidzia skończy kilka miesięcy i zacznie spac w swoim pokoju. A na dzień do salonu rozważamy kosz Mojżesza.Aneta8, dobuska, Aga12345, jaina_proudmoore, Gosia Rumi, MyŚliwa lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Negra zdecydowanie się zgadzam w temacie ciuszków, z synkiem dużo dostaliśmy od rodziny, a teraz dla córeczki sama zamawiam po domu takie używane i tak jak mówi Stokrotka niektóre nawet nie wyglądają na używane bo po prostu używa się je często krótki okres i nie zdążą się sprać. Ja jednak kupuje większą ilość 56 ale to tylko z tego powodu, że przewiduje, że po prostu urodzę wcześniej, takie ryzyko wyszło mi na pierwszych prenatalnych, z resztą synka też urodziłam 4 tygodnie przed czasem.
Aneta8, dobuska, Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Gosia Rumi, Selena lubią tę wiadomość
-
niutek87 wrote:Nisia nie martw się może Twój maluszek jest z tych drobniejszych. Ja miałam połówkowe w czwartek to było 21+2 i synek ważyłam dokładnie 296 g. Z tym,że ja wiem, że owulację miałam w 25 dc i maluszek jest mniejszy w stosunku do terminu z om. W karcie ciąży mam dwa terminy porodu wpisane z om na 10 lutego, a z dnia peak na 17 lutego, a kiedy zechce wyjść to zagadka 😀
jaina_proudmoore, niutek87, Selena, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Nisia18 wrote:Ale ja się w ogóle nie martwię , czytałam na różnych stronach o 20 tyg i różnie pisze ,wiadomo , ale znalazłam np na stronie mustela ze dziecko powinno mieć w 20 tyg ok 15-17 cm i 270 gram - wiec my jesteśmy w normie , na innej stronie ze w granicach 300 g wiec dalej jest ok .. 😉 urodzi się mniejszy , fajnie , lżej będzie urodzić 😅
Wydaje mi się ze nie ma norm dokładnych wymiarów , jakieś zakresy od - do mniej więcej , nie ma co się wzorować
W ogóle wczoraj zobaczyłam jakiś lekko żółta wydzielina na bieliźnie i wiem ze która dziewczyna tez już o tym pisałam ale nie pamietam szczegółom , w każdym razie jutro pędzę na wizytę niech sprawdza co to , bo to z tych - bezobjawowych rzeczy ..jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
Stokrotka 86 wrote:Dziewczyny, zamówiłam właśnie dostawke do lozka- Chicco next to me air. Poczytałam, porównałam opinie i z mężem stwierdziliśmy że jest ok i czas zabrać się za zakupy 😁
Stwierdziliśmy też że narazie nie kupujemy drewnianego łóżeczka. Poczekamy aż dzidzia skończy kilka miesięcy i zacznie spac w swoim pokoju. A na dzień do salonu rozważamy kosz Mojżesza.Stokrotka 86, Aneta8 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, właśnie kończę pierwszą kawę w ciąży.
Zrobiłam sobie cappuccino z ekspresu i do tego nałożyłam marchewkowe ciasteczka bez cukru i …. Smakuje!
Chyba nigdy kawa nie dawała mi tyle radości. 🥰
Kiedyś lubiłam mocną z małą ilością mleka, a teraz trochę muszę tłumić smak kawy, ale i tak jest cudownie🥰jaina_proudmoore, Gosia Rumi, Lolla, Kasiastaraczka, mk_bambino, Aneta8 lubią tę wiadomość
-
Aga12345 wrote:Negra zdecydowanie się zgadzam w temacie ciuszków, z synkiem dużo dostaliśmy od rodziny, a teraz dla córeczki sama zamawiam po domu takie używane i tak jak mówi Stokrotka niektóre nawet nie wyglądają na używane bo po prostu używa się je często krótki okres i nie zdążą się sprać. Ja jednak kupuje większą ilość 56 ale to tylko z tego powodu, że przewiduje, że po prostu urodzę wcześniej, takie ryzyko wyszło mi na pierwszych prenatalnych, z resztą synka też urodziłam 4 tygodnie przed czasem.
-
Też myślałam nad koszem, ale my decydujemy się na łóżeczko Tweeto. Do pół roku jest ono malutkie i na kółkach, więc w ciągu dnia maluszek będzie transportowany do pokoju.
Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aga12345, Aneta8 lubią tę wiadomość
Wspólne starania: styczeń 2020
IVF: start 4 kwietnia 2021
punkcja: 16 kwietnia - pobrano 8 oocytów 👍
21.04.21 - 5 mrozaczków (4.1.1, 4.1.1, 4.2.2, 4.2.3, 5.2.2) ❄️❄️❄️❄️❄️
19.05 - FET - blaska 4.1.1. zostań z nami Kropeczku 🙏🏻
24.05 - 5dpt: beta - 7,25 ; prog - 8,87 🙏🏻
26.05 - 7dpt: beta - 32,34 ; prog - 9,82 ✊
28.05 - 9dpt: beta - 71,41, prog - 10,66
31.05 - 12dpt: beta - 224,9, prog - 9,83
02.06 - 14 dpt: beta 472,6, prog - 11,7
13.06 - Wielki człowiek ma 5,1 mm i ❤️
28.07 - prenatalne + nifty - zdrowy synek 💙 -
jaina_proudmoore wrote:Masz na myśli to oznaczenie ryzyko porodu przedwczesnego ? U mnie wyszło 1-57 i sama nie wiem co myśleć o tym bo lekarz nie mówił nic. Wrócę do tematu na wizycie 19/10 🙂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2021, 11:44
jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
Negra85 wrote:Dokładnie. Ja kupilam ciuszki od jednej pani, która popisałam trochę. Te ciuszki, które ja kupilam jej dziecko ponosiło 2-3 razy, bo później przeszło na większy rozmiar. U mnie ryzyko wynosiło jakoś 1:63, ale ryzyko preeklampsji mam dość wysokie 1:32, ale narazie ciśnienie w normie. Ale też przewiduje, że urodzę bardziej w połowie stycznia. Narazie lekarz mówił, że dotrwamy do terminu na podstawie wyników badań i mojego samopoczucia, ale wiadomo, to może się zmienić z tygodnia na tydzień.
-
Negra85 wrote:Też myślałam nad koszem, ale my decydujemy się na łóżeczko Tweeto. Do pół roku jest ono malutkie i na kółkach, więc w ciągu dnia maluszek będzie transportowany do pokoju.
-
My będziemy mieć to biało-dębowe. Takie mamy meble w sypialni i komoda z przewijakiem z Ikei też będą w tych kolorach. My chyba kupimy w listopadzie, aby nie zagracalo mieszkania i wtedy też zrobimy przemeblowanie. Trzeba patrzeć na ich stronie właśnie te wysyłkę. W sierpniu było chyba 3 dni oczekiwania, później 5, a jeśli teraz 10 to trzeba patrzeć uważnie, żeby nam nie umknęło. 😀
MyŚliwa, jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość
Ja poskładam meble, jak tylko przyjdą (czyli jeszcze długo poczekam
), bo ja po prostu nie mam gdzie trzymać rzeczy dla małej.
Właśnie uzupełniłam sobie w karcie ciąży takie rzeczy co mam zawsze wpisywać i się zastanawiam, czy tylko w mojej karcie lekarka dużo miejsc nie wypełnia? Ja ogólnie jakiś badań prenatalnych czy coś, nie mam wpisywanych do karty. Mam po prostu wpisywać badania krwi i moczu, wagę i ciśnienie (chyba, że chcę sobie mierzyć w gabinecie, ale uważam, że to fajnie, że mogę w domu, bo ważę się na czczo i mierzę ciśnienie bez stresu, bo wiadomo u lekarza często jest wyższe). Lekarka wpisuje kilka swoich adnotacji po badaniu i tyle. Kobieta pracuje w szpitalu, w którym zamierzam rodzić, więc zakładam, że wie co robi.
A tak swoją drogą, zaczynam się stresować wizytą. Myślałam, że jak będą ruchy to trochę wyluzuję, ale jak widać średnio
I pojawił się kolejny rozstęp lub dwa... ale jakoś mnie nie smuci bardzo. Będę z nich dumna (do czasu aż pójdę nas laser haha )Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2021, 12:39
Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Jeheria, Aga12345, Gosia Rumi lubią tę wiadomość