Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
dobuska wrote:Nie nie, ja się nie boje, że teraz wyjdzie, ale mam z tylu głowy, że ona cały czas ma tę wagę w dolnej granicy. Najczęściej przy cukrzycy rodzą się duże dzieci, ale jednym z powikłań może być hipotrofia i to dlatego tak mam.
Wiesz, to tylko moje czarne myśli, niczym nie podparte póki co na szczescie 🥰Stokrotka 86, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
Mój obwód 93cm a wszyscy mi mówią że mam duży brzuch 🤷♀️
Dobuska trzymam kciuki za wizytę!
Umówiłam się w końcu na szczepienie covid na piątek, mam nadzieję że dojdzie do skutku, chciałam dziś ale nie ma lekarza do kwalifikacji. Mam nadzieję że się nie rozchoruje znowu od syna...
Dobuska mój tak ma że jak zjem słodkie to wariuje.
Hipotrofie z tego co pamiętam można rozpoznać jak obwód brzuszka ac odstaje od innych wymiarów ale to muszą być chyba 2 tygodnie czy jakoś tak.jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
dobuska wrote:Kasiu na razie nie mam żadnego konkretnego modelu na oku. Zależy nam po prostu na tym, żeby był w stylu takiego zwykłego wiklinowego kosza
Aga, mam podobny problem. Moja mała tez mała i ja się chyba dlatego głównie boje dzisiejszej wizyty. Czy wszystko z jej wymiarami jest okej. Boje się hipotrofii. 😔
Ona ewidentnie czuje mój stres i jest wtedy mniej aktywna. Na szczescie czuje ze się przemieszcza i raz na dłuższy czas lekko mnie szturchnie.
Myślałam czy może nie zjeść czegoś zakazanego i słodkiego przed badaniem, żeby ją rozruszać? Jakiś mały batonik czy coś. Mysliscie, że warto? Chce tak zrobić tylko dlatego, żeby się bardziej ruszała.
Myślę, że taka jednorazowa sytuacja nie wpłynie negatywnie, jak dobrze pamiętam to chyba kiedyś miałaś wskazanie by zjeść coś słodkiego albo wypić cole żeby malutka była aktywniejszaWiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2021, 15:32
jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
-
Jaina, ja też od kilku dni szybciej się męcze i chce mi się bardziej spać. Też się zastanawiam na ile i od kiedy lekarze mogą określić rozmiar dziecka w dniu porodu. Wiem że jest to jakoś bardziej szacowane w 3 trymestrze, ale słyszałam że niektórym wychodzą spore rozbieżności.
Dobuska, ja też jak mam spadek formy to dopada mnie czarnowidztwo 😉 a to że mamy cukrzycę i dostęp do internetu nie pomaga😁 na szczęście jest to forum i inne kobietki z podobnymi przypadkami, obawami i objawami 🙂
Mierzyłam cukier po kanapce z ta pasta proteinowa z Lidla i faktycznie jest ok😁 i jakie to dobre i słodkie 😁jaina_proudmoore, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Dziewczyny, czy wy macie wymiary z Usg połówkowego w odniesieniu do siatki centylowej? Ja mam po prostu podane 4/5 informacji w mm. Lekarz nic nie mówił itp, wszystko dokładnie sprawdził. Przy wymiarach są tez oznaczenia wieku ciąży. Mniej więcej różnią się o kilka dni. Chyba kość udowa jest dłuższa o tydzień 😜ale to i tak się zmienia pewnie jak dzidzia rośnie. A mi brzuch dziś od rana wyszedł 😳🤣
-
dobuska wrote:Nie nie, ja się nie boje, że teraz wyjdzie, ale mam z tylu głowy, że ona cały czas ma tę wagę w dolnej granicy. Najczęściej przy cukrzycy rodzą się duże dzieci, ale jednym z powikłań może być hipotrofia i to dlatego tak mam.
Wiesz, to tylko moje czarne myśli, niczym nie podparte póki co na szczescie 🥰jaina_proudmoore, Gosia Rumi, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość
-
Aga12345 wrote:Chyba niepotrzebnie tworzymy sobie nieraz te historie ale tak jak mówisz ta myśl z tyłu głowy jednak gdzieś jest, trochę się doczyta w internecie i później jest jak jest
Joana23, Gosia Rumi, Aga12345, Stokrotka 86, Aneta8 lubią tę wiadomość
-
jaina_proudmoore wrote:Dziewczyny, czy wy macie wymiary z Usg połówkowego w odniesieniu do siatki centylowej? Ja mam po prostu podane 4/5 informacji w mm. Lekarz nic nie mówił itp, wszystko dokładnie sprawdził. Przy wymiarach są tez oznaczenia wieku ciąży. Mniej więcej różnią się o kilka dni. Chyba kość udowa jest dłuższa o tydzień 😜ale to i tak się zmienia pewnie jak dzidzia rośnie. A mi brzuch dziś od rana wyszedł 😳🤣
Jaina, ja mam wszystkie wymiary naniesione na siatkę centylową plus dodatkowo mam zaznaczone kropki na skali.jaina_proudmoore, Gosia Rumi, Stokrotka 86, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
jaina_proudmoore wrote:Dziewczyny, czy wy macie wymiary z Usg połówkowego w odniesieniu do siatki centylowej? Ja mam po prostu podane 4/5 informacji w mm. Lekarz nic nie mówił itp, wszystko dokładnie sprawdził. Przy wymiarach są tez oznaczenia wieku ciąży. Mniej więcej różnią się o kilka dni. Chyba kość udowa jest dłuższa o tydzień 😜ale to i tak się zmienia pewnie jak dzidzia rośnie. A mi brzuch dziś od rana wyszedł 😳🤣
jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
Stokrotka 86 wrote:Jaina, ja też od kilku dni szybciej się męcze i chce mi się bardziej spać. Też się zastanawiam na ile i od kiedy lekarze mogą określić rozmiar dziecka w dniu porodu. Wiem że jest to jakoś bardziej szacowane w 3 trymestrze, ale słyszałam że niektórym wychodzą spore rozbieżności.
Dobuska, ja też jak mam spadek formy to dopada mnie czarnowidztwo 😉 a to że mamy cukrzycę i dostęp do internetu nie pomaga😁 na szczęście jest to forum i inne kobietki z podobnymi przypadkami, obawami i objawami 🙂
Mierzyłam cukier po kanapce z ta pasta proteinowa z Lidla i faktycznie jest ok😁 i jakie to dobre i słodkie 😁
Stokrotko w poprzedniej ciąży ostatnie usg miałam dwa dni przed porodem, pytałam lekarza o wagę i on mi wtedy powiedział, że tak 2800-2900 synek będzie ważył, a miał rzeczywiście 3140g. Niewiele się pomylił 😀jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀 -
Jaina przy leczonej też bywają duże właśnie, ale to nie jest jakaś komplikacja, one po prostu zazwyczaj są nieco większe często, ale nie zawsze.
Dziewczyny, macie rację z tym stresowaniem się, każdej z Was napisałabym dokładnie to samo, ale jak przychodzi co do czego i jak chodzi o mnie - miazga zamiast mozgu.
No nic, idę do sklepu po coś słodkiego i jadę na badanie. Dam Wam znać! ❤️Aga12345, Jeheria, Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
-
-
dobuska wrote:Jaina przy leczonej też bywają duże właśnie, ale to nie jest jakaś komplikacja, one po prostu zazwyczaj są nieco większe często, ale nie zawsze.
Dziewczyny, macie rację z tym stresowaniem się, każdej z Was napisałabym dokładnie to samo, ale jak przychodzi co do czego i jak chodzi o mnie - miazga zamiast mozgu.
No nic, idę do sklepu po coś słodkiego i jadę na badanie. Dam Wam znać! ❤️ -
-
Stokrotka 86 wrote:Ja umówiłam się do dr Adama Kolesnika. Do niego skierował mnie mój dr wiec nie dyskutowałam 😉 to teraz w którym tc idziesz? Ja będę miała echo w skończonym 24. To będzie kilka dni przed wizytą u mojego gin na którą mam przyjść z wynikami. Mam nadzieję że wszystko co trzeba będzie widoczne...
Teraz będę miala w 24.
Myślę, że skoro Twój lekarz poleca, to też dobry specjalista.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2021, 16:37
Stokrotka 86 lubi tę wiadomość
-
Inkaa85 wrote:Ja robiłam dzisiaj obciążenie glukoza i chyba nie za dobre wyniki
Na czczo 80
Po 1 h 166
Po 2 h 167
Któraś tak miałam?
Tak jest przyjęte, ze przynajmniej jeden z nich musi być przekroczony.Aga12345 lubi tę wiadomość
-
Inkaa85 wrote:Ja robiłam dzisiaj obciążenie glukoza i chyba nie za dobre wyniki
Na czczo 80
Po 1 h 166
Po 2 h 167
Któraś tak miałam?
2 pierwsze wyniki ok. 3 powyżej normy, czyli cukrzyca. Ja akurat miałam nieprawidłowy wynik po 1 h ale to akurat bez znaczenia. Dostaniesz skierowanie do diabetologa i będziesz na diecie. Przykro mi to pisać, ale witaj w klubie słodkich mam😉jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Ale żeście napisały stron! A tylko kilka godzin mnie nie było 🙈
A jedyne co mi się wryło w pamięć, to że zamykają pepco??!! 😱😱😱
Miałam dziś miły dzień. Najpierw przyjemny spacer, bo pogoda piękna, potem szczepienie, wizyta w pepco i burgery na obiad 😁 teraz chill na kanapie.
Na pierwszych prenatalnych nie zostało mi wyliczone ryzyko porodu przedwczesnego i preeklampsji.. ale na połówkowych dr patrząc na wynik wolnej bety i pappy stwierdziła, że jest wysokie i zwiększyła mi Acard z 75 do 150.
A i wymiarów małego tez nie miałam podawanych na siatce centylowej, są tylko wymiary w mm i taki mini wykresik z kropką.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2021, 16:54
jaina_proudmoore, Gosia Rumi, dobuska, Jeheria, MyŚliwa, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość