X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 października 2021, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Pcosik- gratuluję 🙂 🎉🥂

Ja dzisiaj zaspałam i cukier 96... Podejrzewam że jak za długo śpię to on odbija, chociaż w nocy jak mierze to mi nie szaleje. Dzisiaj dwa budziki ze mna przegrały🤦

Wczoraj czułam mocne ruchy dziecka bezpośrednio nad spojeniem łonowym. Byłam przekonana że chłopak obrócił się i tam ma nogi. Ale teraz czuję jak tańczy do góry nogami😁 dziewczyny, czy on może się tak szybko obracać, albo czy możliwe jest że stukał mnie tylko rączkami nie używając nóżek? Chyba że stopki miał przy buzi wtedy- też dopuszczam taka teorię 😁 ale ja bym chciała mieć super moc i w niektórych momentach podejrzeć co za cuda on wyczynia w moim brzuchu 🥰

Dziękuję :D

Powiem Ci, że ja najchętniej miałabym kamerę w brzuchu i podglądała co ona tam robi.
    Jeżeli chodzi o ruchy i obroty, to wydaje mi się, że na tym etapie to normalne. Dzieci mają bardzo dużo miejsca, więc robią obroty, fikołki i inne :D

Mnie, nawet te najmocniejsze ruchy, bardzo uspokajają, wiem że z nią wszystko dobrze i bawi się w najlepsze.

jaina_proudmoore, Aga12345, Stokrotka 86, Aneta8, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PCOSIK gratuluję! Piękna sprawa! Jedno ważne wydarzenie za Tobą, teraz czekaj na kolejne. :D

Stokrotka, możliwe, że ten cukier Ci odbił. Moja mała też tak teraz szaleje jeszcze. Mają tak naprawdę ostatnie tygodnie takich szaleństw, bo miejsca już coraz mniej. :) Kiedyś widziałam filmik z rezonansu, gdzie było widać co wyprawia takie maleństwo w brzuchu.
    Już go teraz nie znajdę, ale to było istne szaleństwo i zabawa na sali zabaw. Aż dziw, że później te dzieci się rodzą i takie mało ruchliwe. :D

jaina_proudmoore, Aga12345, Stokrotka 86, Aneta8, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

• Aga12345 Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pcosik_2 wrote:
    Witajcie Mamuśki,
    Ja już po obronie :D Zakończonej sukcesem !!

Raczej nie nadrobię was od czwartku, ale przeczytałam ostatnią stronę.
    Je również mam swoje ulubione powiedzonka.
    "A zobaczysz, teraz już będzie tylko gorzej" Nic mnie tak nie w***wia za przeproszeniem, jak takie hasło moich koleżanek z pracy, bo na pytanie jak się czuje odpowiadam, że dobrze, bo czuje się dobrze, to pada hasło zobaczysz, teraz już będzie tylko gorzej...
    Albo, oooo jesteś coraz większa i brzuszek Ci widać. Ja do tej pory przytyłam w sumie 3 kg, więc poza brzuchem i cyckami nic więcej mi nie urosło.
    Zawsze po takich tekstach na usta mi się ciśnie "a czego się spodziewasz po kobiecie w 20 tc, płaskiego brzucha ??"

Jeszcze się gryzę w język, ale czasami wyśliźnie mi się kąśliwa uwaga :D
    Gratulacje!

0d1ys65gdrumd339.png
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, witamy się w poniedziałek 🙂🍀💪trochę zimnawo jest brrr, u nas na razie 3 stopnie / Pcosik2- gratulacje 🥰💗 / Mój kawaler to cwana bestia. Aktywny był do tej pory wieczorem. Teraz tez rano. Tylko wyczuje jak już wstanę itp to kopie z prawej strony i wzywa na śniadanie. Chyba ma tam przycisk sterowania głodem 🤣 Wieczorem to już odczynia harce. Mąż wczoraj trzymał rękę i go kopnął, nie wiem czym, pewnie noga. Niektóre kopnięcia czuć już bez przykładania ręki. 🙉ostatnio to nawet kopnął mnie w tył w stronę pleców to, aż poczułam jak echo poszło w kręgosłup 🤣 dzieci na pewno maja dużo miejsca i się kręcą teraz i robią inna cuda. / @KaroKaro co u Ciebie słychać? 🍀🍀🍀@Morwa i @Kalcia- jak tam mijają dni? 🙂😍

Stokrotka 86, dobuska, Aneta8, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż ostatnio dostał kopa w twarz, jak się przytulił 🤣

Stokrotka 86, niutek87, jaina_proudmoore, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

• idigi85 Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka, jaki rozmiar ubranek kupujecie? Czy 62 nie będzie za duże?

2nn3jqivc7brsh21.png

Starania od 12.2017.
    Starania z pomocą medyczną od 10.2019, Ovum, Lublin.
    Ja: 36l. AMH 2,71
    On: 34l: morfologia słabo
    1 IUI / 12.2019 /🍷
    2 IUI / 02.2020 /🍷
    1 IVF / 03.2020 ❄️3CC
    Crio / 04.2020 / 🍷
    2 IVF / 07.2020 / ❄️❄️2AA
    Crio / 08.2020 / 🍷
    Crio / 11.2020 / 🍷

Od 02.2021
    KRIOBANK, Białystok
    3 IVF / 03.2021 / ❄️❄️❄️
    Crio / 05.2021 / 🍷
    Crio / 06.2021 / 🥳
    beta 5dpt 27,27
    29dpt ❤️
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idigi, ja kupuję głównie 62. Chce też kupić na 68 ale mniej. Planowalam zacząć od 56 ale na ostatnim usg okazało się że dziecko będzie raczej z tych długich więc narazie z tym rozmiarem się wstrzymuje. Możliwe że dokupie w grudniu/styczniu ale pewnie mniej.
    Natomiast gdyby nie ta informacja na połówkowymi to planowałam kupić normalna wyprawkę na 56/62🙂

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • idigi85 Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Idigi, ja kupuję głównie 62. Chce też kupić na 68 ale mniej. Planowalam zacząć od 56 ale na ostatnim usg okazało się że dziecko będzie raczej z tych długich więc narazie z tym rozmiarem się wstrzymuje. Możliwe że dokupie w grudniu/styczniu ale pewnie mniej.
    Natomiast gdyby nie ta informacja na połówkowymi to planowałam kupić normalna wyprawkę na 56/62🙂

A ile miał Twój maluszek na połówkowych? Mój 466g, też powinnam kupować 62?

2nn3jqivc7brsh21.png

Starania od 12.2017.
    1 IUI / 12.2019 /🍷
    2 IUI / 02.2020 /🍷
    1 IVF / 03.2020 ❄️3CC
    Crio / 04.2020 / 🍷
    Crio / 08.2020 / 🍷
    Crio / 11.2020 / 🍷

Od 02.2021
    KRIOBANK, Białystok
    3 IVF / 03.2021 / ❄️❄️❄️
    Crio / 05.2021 / 🍷
    Crio / 06.2021 / 🥳
    beta 5dpt 27,27
    29dpt ❤️
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Hej dziewczyny, witamy się w poniedziałek 🙂🍀💪trochę zimnawo jest brrr, u nas na razie 3 stopnie / Pcosik2- gratulacje 🥰💗 / Mój kawaler to cwana bestia. Aktywny był do tej pory wieczorem. Teraz tez rano. Tylko wyczuje jak już wstanę itp to kopie z prawej strony i wzywa na śniadanie. Chyba ma tam przycisk sterowania głodem 🤣 Wieczorem to już odczynia harce. Mąż wczoraj trzymał rękę i go kopnął, nie wiem czym, pewnie noga. Niektóre kopnięcia czuć już bez przykładania ręki. 🙉ostatnio to nawet kopnął mnie w tył w stronę pleców to, aż poczułam jak echo poszło w kręgosłup 🤣 dzieci na pewno maja dużo miejsca i się kręcą teraz i robią inna cuda. / @KaroKaro co u Ciebie słychać? 🍀🍀🍀@Morwa i @Kalcia- jak tam mijają dni? 🙂😍
    Ja na przykład czuje ruchy w dzień teraz już nawet jak chodzę, w nocy jak się przebudzam to też choć nie takie mocne, ale mąż już kilka razy mówił, że w nocy jak się przebudził i przyłożył rękę do brzucha to tak porządnie został zaatakowany przez małą także prawdopodobnie jak ja śpię to ona niekoniecznie 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2021, 10:31

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aneta8, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    idigi85 wrote:
    A ile miał Twój maluszek na połówkowych? Mój 466g, też powinnam kupować 62?

422g w 20 tc i 6 dniu. Ale z tego co zrozumiałam to nie do końca o wagę chodziło tylko o to że ma długie nogi 😁 chyba kość udowa konkretnie. Zresztą ja mam cukrzycę a przed ciążą miałam IO. Diabetolog mi wyjaśniła że te dzieci nawet przy uregulowanych cukrach mogą być nieco większe. Dodatkowo ja i mąż też nie jesteśmy niscy. Ponoć to wszystko razem wskazuje że dziecko może być długie, niekoniecznie mega ciężkie.
    Nie umiem Ci doradzić chociaż bardzo bym chciała🙂 ja sama będę jeszcze obserwować- poprostu teraz kompletuje inne części wyprawki🙂

jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    idigi85 wrote:
    Oczywiście kwestia tego jak duży maluszek się urodzi, synek urodził się 50 cm i 2820g zaczął od 50, a 62 nosił gdzieś w 2/3 miesiącu ale jak już np. urodzisz tak 3,5kg albo więcej to myślę, że z miesiąc może nawet krócej i będziesz zakładała 62

Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    422g w 20 tc i 6 dniu. Ale z tego co zrozumiałam to nie do końca o wagę chodziło tylko o to że ma długie nogi 😁 chyba kość udowa konkretnie. Zresztą ja mam cukrzycę a przed ciążą miałam IO. Diabetolog mi wyjaśniła że te dzieci nawet przy uregulowanych cukrach mogą być nieco większe. Dodatkowo ja i mąż też nie jesteśmy niscy. Ponoć to wszystko razem wskazuje że dziecko może być długie, niekoniecznie mega ciężkie.
    Nie umiem Ci doradzić chociaż bardzo bym chciała🙂 ja sama będę jeszcze obserwować- poprostu teraz kompletuje inne części wyprawki🙂
    Wagowo wydaje mi się, że rzeczywiście nie był aż taki duży, u nas 19+6 było 375g i diabetolog uznała, że dziecko drobne, nie pamiętam tylko właśnie tych poszczególnych wymiarów ale wszystkie mniej więcej wskazywały ten sam tydzień ciąży
    Oj przepraszam pomyliłam, u mnie było 325g a nie 375 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2021, 10:45

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pcosik gratuluję!! 🥳🤩

U mnie już zaczyna być widać kopniaczki po tej stronie brzucha. Czasem jest takie szaleństwo, że tez zastanawiam się co on tam wyprawia i gdzie ma nogi 😆 na jednym usg miał je nad głową, więc wszystko jest możliwe 😄 na ostatniej wizycie dr powiedziała, że ma dużo miejsca więc super 🙂 wczoraj kicia zasnęła mi na brzuchu i nic sobie nie robiła z tego co tam się wyczyniało w środku 😄

Jeśli chodzi o te komentarze, to ja na szczęście się nie spotkałam jeszcze z takimi. Jedynie właśnie zachwyty, że ten brzuszek tak ładnie rośnie, bo to zupełnie nowy widok u mnie 🙃 historie z porodów koleżanek słyszałam, ale to jeszcze zanim byłam w ciąży, teraz nikt mnie niczym nie straszy. Ale może jeszcze to przede mną 😉

Idigi ja mam większość ubranek na 56, teraz będę uzupełniać rozmiar 62, żeby mniej więcej ilości się wyrównały.

jaina_proudmoore, Gosia Rumi, Aga12345, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!

Wysłany: 11 października 2021, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    idigi85 wrote:

nie będzie, a może szybko się przydać.
    ja mam prawie skompletowaną wyprawkę na 56 i 62, chociaż chwilami się martwię, czy bejbik nie będzie dłuższy albo ogarnia mnie panika, czy tyle sztuk wystarczy :P jednym słowem, masakra :P

muszę spytać o to lekarza na wizycie :) jak to jest z szacowaniem długości / wagi dziecka.

Planuje tez kupić po 5 sztuk rzeczy z rozmiaru 68, żeby mieć je na później pod ręką i dokupić oczywiście na bieżąco, zależnie od pogody :)

Dzieci mają już rytm dobowy, ale jak widać czasem szaleją ;) niezależnie od nas, czyli robią co chcą jednym słowem :D

Czas leci nieubłaganie, w tym tygodniu znów na badania krwi jadę, a w kolejny wtorek wizyta. przecież niedawno byłam u lekarza ;) chciałabym wykorzystać dobrze te dni, ale czasem trafiają się takie, że człowiek mało co zrobi.

Aneta8, Aga12345, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    idigi85 wrote:
    Kupilam tyle samo 56 co 62. :)

idigi85, jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aga12345 lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak podczytuje wątki, które się rozpakowują to najczęściej (naprawdę w ponad 90%) dzieci zaczynają od rozmiaru 56, a zdarza się, że ojcowie na wariata dokupują jeszcze różnie 50 :D ale to już rzadziej oczywiście :)
    Wbrew pozorom, przekroczenie 60 cm to nie taka łatwa sprawa, wiec jeśli lekarz nie widzi, że dziecko taktycznie zapowiada się długie i nie ma predyspozycji w rodzinie, to jednak nie warto całkowicie odpuszczać sobie rozmiaru 56 :)
    Moja malutka raczej mało prawdopodobne, że teraz nagle się tak wydłuży.

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aga12345 lubią tę wiadomość

• idigi85 Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecicie stronki z ubrankami? Macie jakieś swoje ulubione?

2nn3jqivc7brsh21.png

Starania od 12.2017.
    1 IUI / 12.2019 /🍷
    2 IUI / 02.2020 /🍷
    1 IVF / 03.2020 ❄️3CC
    Crio / 04.2020 / 🍷
    Crio / 08.2020 / 🍷
    Crio / 11.2020 / 🍷

Od 02.2021
    KRIOBANK, Białystok
    3 IVF / 03.2021 / ❄️❄️❄️
    Crio / 05.2021 / 🍷
    Crio / 06.2021 / 🥳
    beta 5dpt 27,27
    29dpt ❤️
  • Warszawianka Koleżanka

Wysłany: 11 października 2021, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Mam pytanie do Was o mierzenie cukrów, mierzycie rano na czczo, a po posiłkach po godzinie czy po dwóch?
    W weekend zmierzyłam po obiedzie, wyszło mi 140 po 2 godzinach od posiłku, wydaje mi się, że to za wysoko. Dzisiaj powtórzę pomiary.

16uddqk3eylk776c.png

Wysłany: 11 października 2021, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Warszawianka wrote:
    Cześć dziewczyny,
    Mam pytanie do Was o mierzenie cukrów, mierzycie rano na czczo, a po posiłkach po godzinie czy po dwóch?
    W weekend zmierzyłam po obiedzie, wyszło mi 140 po 2 godzinach od posiłku, wydaje mi się, że to za wysoko. Dzisiaj powtórzę pomiary.

mierzę 4x dziennie. na czczo, godzinę po śniadaniu, godzinę po obiedzie i po kolacji.

czasem połączenie składników źle działa na poziom cukru, a pojedynczy składnik wydaje się sam ok, bo ma niskie IG.
    jak to powiedział pan diabetolog czasem to trzeba kombinować, bo można zjeść coś niewskazanego, ale mniej, a pomiar wyjdzie ok :)

mój tata praktykuje spacery po obiedzie i po śniadaniu :) i cukry ma w normie.

ps. a ja zaczęłam przygodę z insuliną od dawki 10 jednostek - lekarz kazał w ten sposób.
    pisałam, że byłam taka zamulona jakoś, zmniejszyłam sobie do 8 i jest lepiej rano. pomiary prawidłowe od 75 do 85, także na razie się tego trzymam. :)

Warszawianka, Stokrotka 86, Aga12345, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Warszawianka, a masz stwierdzoną cukrzycę? Przy cukrzycy ciążowej mierzymy cukier godzinę po pierwszym kęsie., po głównych posiłkach.
    Jeżeli to był Twój jednorazowy pomiar to nie masz pewności, że glukometr jest dobry, a poza tym dla zdrowej osoby po zwykłym obiedzie taki wynik jest w normie.

Jaina, faktycznie Twój diabetolog wystartował wysoko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2021, 11:11

jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

‹‹ 317 318 319 320 321 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ