X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 października 2021, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Pcosik- gratuluję 🙂 🎉🥂

Ja dzisiaj zaspałam i cukier 96... Podejrzewam że jak za długo śpię to on odbija, chociaż w nocy jak mierze to mi nie szaleje. Dzisiaj dwa budziki ze mna przegrały🤦

Wczoraj czułam mocne ruchy dziecka bezpośrednio nad spojeniem łonowym. Byłam przekonana że chłopak obrócił się i tam ma nogi. Ale teraz czuję jak tańczy do góry nogami😁 dziewczyny, czy on może się tak szybko obracać, albo czy możliwe jest że stukał mnie tylko rączkami nie używając nóżek? Chyba że stopki miał przy buzi wtedy- też dopuszczam taka teorię 😁 ale ja bym chciała mieć super moc i w niektórych momentach podejrzeć co za cuda on wyczynia w moim brzuchu 🥰

Dziękuję :D

Powiem Ci, że ja najchętniej miałabym kamerę w brzuchu i podglądała co ona tam robi.
    Jeżeli chodzi o ruchy i obroty, to wydaje mi się, że na tym etapie to normalne. Dzieci mają bardzo dużo miejsca, więc robią obroty, fikołki i inne :D

Mnie, nawet te najmocniejsze ruchy, bardzo uspokajają, wiem że z nią wszystko dobrze i bawi się w najlepsze.

jaina_proudmoore, Aga12345, Stokrotka 86, Aneta8, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PCOSIK gratuluję! Piękna sprawa! Jedno ważne wydarzenie za Tobą, teraz czekaj na kolejne. :D

Stokrotka, możliwe, że ten cukier Ci odbił. Moja mała też tak teraz szaleje jeszcze. Mają tak naprawdę ostatnie tygodnie takich szaleństw, bo miejsca już coraz mniej. :) Kiedyś widziałam filmik z rezonansu, gdzie było widać co wyprawia takie maleństwo w brzuchu.
    Już go teraz nie znajdę, ale to było istne szaleństwo i zabawa na sali zabaw. Aż dziw, że później te dzieci się rodzą i takie mało ruchliwe. :D

jaina_proudmoore, Aga12345, Stokrotka 86, Aneta8, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

• Aga12345 Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pcosik_2 wrote:
    Witajcie Mamuśki,
    Ja już po obronie :D Zakończonej sukcesem !!

Raczej nie nadrobię was od czwartku, ale przeczytałam ostatnią stronę.
    Je również mam swoje ulubione powiedzonka.
    "A zobaczysz, teraz już będzie tylko gorzej" Nic mnie tak nie w***wia za przeproszeniem, jak takie hasło moich koleżanek z pracy, bo na pytanie jak się czuje odpowiadam, że dobrze, bo czuje się dobrze, to pada hasło zobaczysz, teraz już będzie tylko gorzej...
    Albo, oooo jesteś coraz większa i brzuszek Ci widać. Ja do tej pory przytyłam w sumie 3 kg, więc poza brzuchem i cyckami nic więcej mi nie urosło.
    Zawsze po takich tekstach na usta mi się ciśnie "a czego się spodziewasz po kobiecie w 20 tc, płaskiego brzucha ??"

Jeszcze się gryzę w język, ale czasami wyśliźnie mi się kąśliwa uwaga :D
    Gratulacje!

0d1ys65gdrumd339.png
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, witamy się w poniedziałek 🙂🍀💪trochę zimnawo jest brrr, u nas na razie 3 stopnie / Pcosik2- gratulacje 🥰💗 / Mój kawaler to cwana bestia. Aktywny był do tej pory wieczorem. Teraz tez rano. Tylko wyczuje jak już wstanę itp to kopie z prawej strony i wzywa na śniadanie. Chyba ma tam przycisk sterowania głodem 🤣 Wieczorem to już odczynia harce. Mąż wczoraj trzymał rękę i go kopnął, nie wiem czym, pewnie noga. Niektóre kopnięcia czuć już bez przykładania ręki. 🙉ostatnio to nawet kopnął mnie w tył w stronę pleców to, aż poczułam jak echo poszło w kręgosłup 🤣 dzieci na pewno maja dużo miejsca i się kręcą teraz i robią inna cuda. / @KaroKaro co u Ciebie słychać? 🍀🍀🍀@Morwa i @Kalcia- jak tam mijają dni? 🙂😍

Stokrotka 86, dobuska, Aneta8, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż ostatnio dostał kopa w twarz, jak się przytulił 🤣

Stokrotka 86, niutek87, jaina_proudmoore, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

• idigi85 Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka, jaki rozmiar ubranek kupujecie? Czy 62 nie będzie za duże?

2nn3jqivc7brsh21.png

Starania od 12.2017.
    Starania z pomocą medyczną od 10.2019, Ovum, Lublin.
    Ja: 36l. AMH 2,71
    On: 34l: morfologia słabo
    1 IUI / 12.2019 /🍷
    2 IUI / 02.2020 /🍷
    1 IVF / 03.2020 ❄️3CC
    Crio / 04.2020 / 🍷
    2 IVF / 07.2020 / ❄️❄️2AA
    Crio / 08.2020 / 🍷
    Crio / 11.2020 / 🍷

Od 02.2021
    KRIOBANK, Białystok
    3 IVF / 03.2021 / ❄️❄️❄️
    Crio / 05.2021 / 🍷
    Crio / 06.2021 / 🥳
    beta 5dpt 27,27
    29dpt ❤️
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idigi, ja kupuję głównie 62. Chce też kupić na 68 ale mniej. Planowalam zacząć od 56 ale na ostatnim usg okazało się że dziecko będzie raczej z tych długich więc narazie z tym rozmiarem się wstrzymuje. Możliwe że dokupie w grudniu/styczniu ale pewnie mniej.
    Natomiast gdyby nie ta informacja na połówkowymi to planowałam kupić normalna wyprawkę na 56/62🙂

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • idigi85 Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Idigi, ja kupuję głównie 62. Chce też kupić na 68 ale mniej. Planowalam zacząć od 56 ale na ostatnim usg okazało się że dziecko będzie raczej z tych długich więc narazie z tym rozmiarem się wstrzymuje. Możliwe że dokupie w grudniu/styczniu ale pewnie mniej.
    Natomiast gdyby nie ta informacja na połówkowymi to planowałam kupić normalna wyprawkę na 56/62🙂

A ile miał Twój maluszek na połówkowych? Mój 466g, też powinnam kupować 62?

2nn3jqivc7brsh21.png

Starania od 12.2017.
    1 IUI / 12.2019 /🍷
    2 IUI / 02.2020 /🍷
    1 IVF / 03.2020 ❄️3CC
    Crio / 04.2020 / 🍷
    Crio / 08.2020 / 🍷
    Crio / 11.2020 / 🍷

Od 02.2021
    KRIOBANK, Białystok
    3 IVF / 03.2021 / ❄️❄️❄️
    Crio / 05.2021 / 🍷
    Crio / 06.2021 / 🥳
    beta 5dpt 27,27
    29dpt ❤️
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Hej dziewczyny, witamy się w poniedziałek 🙂🍀💪trochę zimnawo jest brrr, u nas na razie 3 stopnie / Pcosik2- gratulacje 🥰💗 / Mój kawaler to cwana bestia. Aktywny był do tej pory wieczorem. Teraz tez rano. Tylko wyczuje jak już wstanę itp to kopie z prawej strony i wzywa na śniadanie. Chyba ma tam przycisk sterowania głodem 🤣 Wieczorem to już odczynia harce. Mąż wczoraj trzymał rękę i go kopnął, nie wiem czym, pewnie noga. Niektóre kopnięcia czuć już bez przykładania ręki. 🙉ostatnio to nawet kopnął mnie w tył w stronę pleców to, aż poczułam jak echo poszło w kręgosłup 🤣 dzieci na pewno maja dużo miejsca i się kręcą teraz i robią inna cuda. / @KaroKaro co u Ciebie słychać? 🍀🍀🍀@Morwa i @Kalcia- jak tam mijają dni? 🙂😍
    Ja na przykład czuje ruchy w dzień teraz już nawet jak chodzę, w nocy jak się przebudzam to też choć nie takie mocne, ale mąż już kilka razy mówił, że w nocy jak się przebudził i przyłożył rękę do brzucha to tak porządnie został zaatakowany przez małą także prawdopodobnie jak ja śpię to ona niekoniecznie 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2021, 10:31

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aneta8, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    idigi85 wrote:
    A ile miał Twój maluszek na połówkowych? Mój 466g, też powinnam kupować 62?

422g w 20 tc i 6 dniu. Ale z tego co zrozumiałam to nie do końca o wagę chodziło tylko o to że ma długie nogi 😁 chyba kość udowa konkretnie. Zresztą ja mam cukrzycę a przed ciążą miałam IO. Diabetolog mi wyjaśniła że te dzieci nawet przy uregulowanych cukrach mogą być nieco większe. Dodatkowo ja i mąż też nie jesteśmy niscy. Ponoć to wszystko razem wskazuje że dziecko może być długie, niekoniecznie mega ciężkie.
    Nie umiem Ci doradzić chociaż bardzo bym chciała🙂 ja sama będę jeszcze obserwować- poprostu teraz kompletuje inne części wyprawki🙂

jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    idigi85 wrote:
    Oczywiście kwestia tego jak duży maluszek się urodzi, synek urodził się 50 cm i 2820g zaczął od 50, a 62 nosił gdzieś w 2/3 miesiącu ale jak już np. urodzisz tak 3,5kg albo więcej to myślę, że z miesiąc może nawet krócej i będziesz zakładała 62

Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    422g w 20 tc i 6 dniu. Ale z tego co zrozumiałam to nie do końca o wagę chodziło tylko o to że ma długie nogi 😁 chyba kość udowa konkretnie. Zresztą ja mam cukrzycę a przed ciążą miałam IO. Diabetolog mi wyjaśniła że te dzieci nawet przy uregulowanych cukrach mogą być nieco większe. Dodatkowo ja i mąż też nie jesteśmy niscy. Ponoć to wszystko razem wskazuje że dziecko może być długie, niekoniecznie mega ciężkie.
    Nie umiem Ci doradzić chociaż bardzo bym chciała🙂 ja sama będę jeszcze obserwować- poprostu teraz kompletuje inne części wyprawki🙂
    Wagowo wydaje mi się, że rzeczywiście nie był aż taki duży, u nas 19+6 było 375g i diabetolog uznała, że dziecko drobne, nie pamiętam tylko właśnie tych poszczególnych wymiarów ale wszystkie mniej więcej wskazywały ten sam tydzień ciąży
    Oj przepraszam pomyliłam, u mnie było 325g a nie 375 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2021, 10:45

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pcosik gratuluję!! 🥳🤩

U mnie już zaczyna być widać kopniaczki po tej stronie brzucha. Czasem jest takie szaleństwo, że tez zastanawiam się co on tam wyprawia i gdzie ma nogi 😆 na jednym usg miał je nad głową, więc wszystko jest możliwe 😄 na ostatniej wizycie dr powiedziała, że ma dużo miejsca więc super 🙂 wczoraj kicia zasnęła mi na brzuchu i nic sobie nie robiła z tego co tam się wyczyniało w środku 😄

Jeśli chodzi o te komentarze, to ja na szczęście się nie spotkałam jeszcze z takimi. Jedynie właśnie zachwyty, że ten brzuszek tak ładnie rośnie, bo to zupełnie nowy widok u mnie 🙃 historie z porodów koleżanek słyszałam, ale to jeszcze zanim byłam w ciąży, teraz nikt mnie niczym nie straszy. Ale może jeszcze to przede mną 😉

Idigi ja mam większość ubranek na 56, teraz będę uzupełniać rozmiar 62, żeby mniej więcej ilości się wyrównały.

jaina_proudmoore, Gosia Rumi, Aga12345, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!

Wysłany: 11 października 2021, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    idigi85 wrote:

nie będzie, a może szybko się przydać.
    ja mam prawie skompletowaną wyprawkę na 56 i 62, chociaż chwilami się martwię, czy bejbik nie będzie dłuższy albo ogarnia mnie panika, czy tyle sztuk wystarczy :P jednym słowem, masakra :P

muszę spytać o to lekarza na wizycie :) jak to jest z szacowaniem długości / wagi dziecka.

Planuje tez kupić po 5 sztuk rzeczy z rozmiaru 68, żeby mieć je na później pod ręką i dokupić oczywiście na bieżąco, zależnie od pogody :)

Dzieci mają już rytm dobowy, ale jak widać czasem szaleją ;) niezależnie od nas, czyli robią co chcą jednym słowem :D

Czas leci nieubłaganie, w tym tygodniu znów na badania krwi jadę, a w kolejny wtorek wizyta. przecież niedawno byłam u lekarza ;) chciałabym wykorzystać dobrze te dni, ale czasem trafiają się takie, że człowiek mało co zrobi.

Aneta8, Aga12345, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    idigi85 wrote:
    Kupilam tyle samo 56 co 62. :)

idigi85, jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aga12345 lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak podczytuje wątki, które się rozpakowują to najczęściej (naprawdę w ponad 90%) dzieci zaczynają od rozmiaru 56, a zdarza się, że ojcowie na wariata dokupują jeszcze różnie 50 :D ale to już rzadziej oczywiście :)
    Wbrew pozorom, przekroczenie 60 cm to nie taka łatwa sprawa, wiec jeśli lekarz nie widzi, że dziecko taktycznie zapowiada się długie i nie ma predyspozycji w rodzinie, to jednak nie warto całkowicie odpuszczać sobie rozmiaru 56 :)
    Moja malutka raczej mało prawdopodobne, że teraz nagle się tak wydłuży.

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aga12345 lubią tę wiadomość

• idigi85 Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecicie stronki z ubrankami? Macie jakieś swoje ulubione?

2nn3jqivc7brsh21.png

Starania od 12.2017.
    1 IUI / 12.2019 /🍷
    2 IUI / 02.2020 /🍷
    1 IVF / 03.2020 ❄️3CC
    Crio / 04.2020 / 🍷
    Crio / 08.2020 / 🍷
    Crio / 11.2020 / 🍷

Od 02.2021
    KRIOBANK, Białystok
    3 IVF / 03.2021 / ❄️❄️❄️
    Crio / 05.2021 / 🍷
    Crio / 06.2021 / 🥳
    beta 5dpt 27,27
    29dpt ❤️
  • Warszawianka Koleżanka

Wysłany: 11 października 2021, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Mam pytanie do Was o mierzenie cukrów, mierzycie rano na czczo, a po posiłkach po godzinie czy po dwóch?
    W weekend zmierzyłam po obiedzie, wyszło mi 140 po 2 godzinach od posiłku, wydaje mi się, że to za wysoko. Dzisiaj powtórzę pomiary.

16uddqk3eylk776c.png

Wysłany: 11 października 2021, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Warszawianka wrote:
    Cześć dziewczyny,
    Mam pytanie do Was o mierzenie cukrów, mierzycie rano na czczo, a po posiłkach po godzinie czy po dwóch?
    W weekend zmierzyłam po obiedzie, wyszło mi 140 po 2 godzinach od posiłku, wydaje mi się, że to za wysoko. Dzisiaj powtórzę pomiary.

mierzę 4x dziennie. na czczo, godzinę po śniadaniu, godzinę po obiedzie i po kolacji.

czasem połączenie składników źle działa na poziom cukru, a pojedynczy składnik wydaje się sam ok, bo ma niskie IG.
    jak to powiedział pan diabetolog czasem to trzeba kombinować, bo można zjeść coś niewskazanego, ale mniej, a pomiar wyjdzie ok :)

mój tata praktykuje spacery po obiedzie i po śniadaniu :) i cukry ma w normie.

ps. a ja zaczęłam przygodę z insuliną od dawki 10 jednostek - lekarz kazał w ten sposób.
    pisałam, że byłam taka zamulona jakoś, zmniejszyłam sobie do 8 i jest lepiej rano. pomiary prawidłowe od 75 do 85, także na razie się tego trzymam. :)

Warszawianka, Stokrotka 86, Aga12345, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 11 października 2021, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Warszawianka, a masz stwierdzoną cukrzycę? Przy cukrzycy ciążowej mierzymy cukier godzinę po pierwszym kęsie., po głównych posiłkach.
    Jeżeli to był Twój jednorazowy pomiar to nie masz pewności, że glukometr jest dobry, a poza tym dla zdrowej osoby po zwykłym obiedzie taki wynik jest w normie.

Jaina, faktycznie Twój diabetolog wystartował wysoko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2021, 11:11

jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

‹‹ 317 318 319 320 321 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ