X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Tylko jeśli chodzi o nacinanie krocza to jest to proceder nadużywany w Polsce. (Nawet WHO zaleca, by robić to tylko w naprawdę trudnych momentach). Nacięcie krocza jest porównywalne do pęknięcia drugiego stopnia i ryzyko jest takie, że po nacięciu może dojść do pęknięcia 3 lub 4 stopnia, co samo w sobie zdarza się niezwykle rzadko.
    Najwiecej komplikacji w gojeniu jest po nacięciach, a nie po pęknięciu.
    Dla przykładu, statystki wszystkich porodów domowych w latach 2010-2016 mówią, że do pęknięcia 1 stopnia doszło u 25-35%rodzących, 2 stopnia 0-3% rodzących, a 3 i 4 stopnia nie było w ogóle.
    Najczęściej w szpitalu położne, które prowadzą poród decydują się na nacięcie dla ułatwienia sobie porodu. Nie nam.
    Oczywiście jak będę leżeć i rodzić to zgodzę na już na wszystko, bo ból będzie robić swoje, ale warto pamiętać, że to nie powinno tak wyglądać. I nieprawdą jest, że lepiej być naciętą niż pęknąć (zwłaszcza jeśli istnieje szansa na pęknięcie 1 lub 2 stopnia).
    Oczywiście Polska jest daleko za innymi krajami i tak jest to utarte. W krajach skandynawskich nacięć krocza jest tylko kilka procent, a w Polsce jakoś połowa kobiet jest nacinana…

Dużo zależy też od umiejętności lekarza,który zszywa po nacieciu/peknieciu. Z bratowa rodziłyśmy w tym samym szpitalu i ona miała problemy z raną. Ona nie wspomina za dobrze tego, natomiast u mnie nie było żadnego problemu.

jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niutek87 wrote:
    Dużo zależy też od umiejętności lekarza,który zszywa po nacieciu/peknieciu. Z bratowa rodziłyśmy w tym samym szpitalu i ona miała problemy z raną. Ona nie wspomina za dobrze tego, natomiast u mnie nie było żadnego problemu.
    No właśnie, na pewno zależy od lekarza.
    Tylko gdyby położna pomagała nam rodzących to krocze uchronić (zwłaszcza w momencie wychodzenia główki), nie byłoby często takiego problemu. :(
    Wiem, realia są jakie są, ale ja mimo wszystko zamierzam prosić położną o pomoc w chronieniu krocza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2021, 13:25

jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość

• jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    No właśnie, na pewno zależy od lekarza.
    Tylko gdyby położna pomagała nam rodzących to krocze uchronić (zwłaszcza w momencie wychodzenia główki), nie byłoby często takiego problemu. :(
    Wiem, realia są jakie są, ale ja mimo wszystko zamierzam prosić położną o pomoc w chronieniu krocza.
    Oczywiście że trzeba najpierw chronić i zrobić wszystko żeby nie dopuścić do nacięcia🙂

dobuska, niutek87, Aga12345, Gosia Rumi, MyŚliwa lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Oczywiście że trzeba najpierw chronić i zrobić wszystko żeby nie dopuścić do nacięcia🙂
    Nie jestem jedną z tych, co będą się awanturować i uważać za najmądrzejsze: co to to nie.
    Po prostu lubię się czuć przygotowana i gdy ktoś mnie nagle zapyta o zdanie (Hahahah jasne 😅🤦🏻‍♀️) to będę wiedziała co powiedzieć.

jaina_proudmoore, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

• Nisia18 Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe rzeczy czytasz Dobuska, szczerze mówiąc wielokrotnie czytałam / słyszałam ze nacięcie krocza jest lepszym rozwiązaniem niż pęknięcie , bo jest kontrolowane .. aczkolwiek to wszystko teorie z mojej strony , nie odniosę się do tego :)

My kobiety to w życiu przejdziemy pełno bólu.. faceci maja lżej na każdym kroku , ni bóli miesiączkowych , ni porodu ehh 😂 choć wynagrodzeniem dla nas są chyba te wszystkie ruchy maluszka , takie niewinne 😍

Wiecie co , kupiłam kilka pieluch tetrowych w pl , robiąc resztę zakupów dla małego i byłam w szoku jakie są cienkie 🙄 na szczęście kupiłam jeszcze trochę muślinowych , te choć droższe to bynajmniej wyglądają na fajne , a resztę dokupie na miejscu:)
    Aa i kupiłam tez m.in rożek taki ładny , wiązany , i wiecie co chyba była bym bardziej zadowolona jakby był bardziej usztywniany , tez macie te rożki jak kocyki ? Pamietam czasy dzieci mojego brata to w sklepach były rożki takie sztywne , a ten tak średnio mi przypadł do gustu .. No chyba ze taki lepszy , nie mam pojęcia :)

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

• Nisia18 Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze mi się przypomniało , czy Wy już kupiliście albo kupicie coś dla maluszka na przemywanie oczek ? Na warsztatach z położna mówiła o soli morskiej czy fizjologicznej na oczka , ale ja nie wiem o czym mowa co to jak używać 😏
    Nic jeszcze nie kupowałam ale ciekawa jestem Waszej opinii i rad :)

• dobuska Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia tak to jest, kiedyś inaczej się podchodziło do wielu kwestii, obecnej badania i statystyki już mówią co innego.
    A co będzie na porodówce? To już inna sprawa :D

Nisia mój rożek jest taki pol sztywny, raczej bez szału, ale chyba na zaufaj położnej była kiedyś o tym mowa, że nie powinny być zbyt sztywne te rożki. Sama nie wiem 🤔

jaina_proudmoore, Nisia18 lubią tę wiadomość

Wysłany: 20 października 2021, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia18 wrote:
    Jeszcze mi się przypomniało , czy Wy już kupiliście albo kupicie coś dla maluszka na przemywanie oczek ? Na warsztatach z położna mówiła o soli morskiej czy fizjologicznej na oczka , ale ja nie wiem o czym mowa co to jak używać 😏
    Nic jeszcze nie kupowałam ale ciekawa jestem Waszej opinii i rad :)
    Kupiłam sól fizjologiczną- ale jak tego używać to ni cholery nie wiem, serio. Oczka się pewnie przemywa. Położna Joanna Mróz ma filmik o pielęgnacji buzi niemowlaka. 🙂liczę tez na porady naszych dziewczyn z forum 🙂🥰💪

dobuska, Nisia18 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Kasia! Joanie się tak śniło :D
    Ciążowy kalafior z rana wjechał 🥦😂

jaina_proudmoore, dobuska, Joana23, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 20 października 2021, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Nisia tak to jest, kiedyś inaczej się podchodziło do wielu kwestii, obecnej badania i statystyki już mówią co innego.
    A co będzie na porodówce? To już inna sprawa :D

Nisia mój rożek jest taki pol sztywny, raczej bez szału, ale chyba na zaufaj położnej była kiedyś o tym mowa, że nie powinny być zbyt sztywne te rożki. Sama nie wiem 🤔
    Co na porodówce. Zostaje na porodówce. Dobra, żarcik 🤣😎mnie to martwi to co napisała Dobuska, że nacinanie to jednak jest nadużywane. Z drugiej strony, człowiek powinien zaufać lekarzowi/ położnej tutaj w większości. Tylko co zrobić jak zaproponują? Odmówić grzecznie przy tym stresie, adrenalinie czy godzić się i poczuć ulgę chwilowa. Sama nie wiem. 🤨jak ten temat ugryźć.

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Kupiłam sól fizjologiczną- ale jak tego używać to ni cholery nie wiem, serio. Oczka się pewnie przemywa. Położna Joanna Mróz ma filmik o pielęgnacji buzi niemowlaka. 🙂liczę tez na porady naszych dziewczyn z forum 🙂🥰💪
    Ja bym obstawiała, że coś trzeba zdziałać z gazikami, które tez powinnysmy kupić 😂😂😂😂😂😂😂😄😄😄😄😄

Wysłany: 20 października 2021, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Ja bym obstawiała, że coś trzeba zdziałać z gazikami, które tez powinnysmy kupić 😂😂😂😂😂😂😂😄😄😄😄😄
    Gaziki tez mam, ale czy to się przemywa solą fizjologiczna plus woda czy samą- tego nie wiem 🙃👶🤣

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Co na porodówce. Zostaje na porodówce. Dobra, żarcik 🤣😎mnie to martwi to co napisała Dobuska, że nacinanie to jednak jest nadużywane. Z drugiej strony, człowiek powinien zaufać lekarzowi/ położnej tutaj w większości. Tylko co zrobić jak zaproponują? Odmówić grzecznie przy tym stresie, adrenalinie czy godzić się i poczuć ulgę chwilowa. Sama nie wiem. 🤨jak ten temat ugryźć.
    Problem polega na tym, że można trafić na złotą położną i na taką, która Cię opierdzieli, że jęczysz z bólu i nie ty jedna rodzisz…
    Niestety, ta druga raczej będzie miała w nosie co z Twoim kroczem i zrobi to tak, żeby jej było wygodniej.
    A z drugiej strony podczas porodu podobno jest taka faza, w której zrobisz wszystko i zgodzisz się na wszystko, byleby przestało bolec. Dlatego jeśli położna nie uszanuje planu porodu - niewiele możemy zrobić. :(

Tak, nacinanie w Polsce jest nadużywane i to wielokrotnie, a mnie przekonuje fakt, że często kobieta gdy pęka sama nie przekracza 1-2 stopnia, a nacięcie samo w sobie jest jak pęknięcie 2 stopnia i może pęknąć jeszcze bardziej.
    W moim szpitalu 6 na 10 pacjentek miało nacięcie… mało optymistyczne, ale nie biorę innego szpitala pod uwagę, bo wiem, że mają świetny oddział neonatologii i to o mojej córci myśle najbardziej przy wyborze szpitala.

Jak natną to natną. Co zrobię 😅 pogadać możemy, nie? :D

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Gosia Rumi, niutek87 lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Gaziki tez mam, ale czy to się przemywa solą fizjologiczna plus woda czy samą- tego nie wiem 🙃👶🤣
    Raczej samą solą fizjologiczną, bo to chodzi o to, że woda z kranu może mieć zanieczyszczenia, które w kontakcie z błonami dziecka może nie być do końca okej. Wiec sól fizjologiczna sama w sobie jest bezpieczna.
    Znalazłam coś takiego

Sól fizjologiczna jest roztworem całkowicie bezpiecznym dla dzieci już od pierwszych dni życia. Stosuje się go nawet do przemywania rany pępka, bo choć nie dezynfekuje tak skutecznie jak woda utleniona, eliminuje także bakterie i nie podrażnia gojącej się rany.

Sól fizjologiczna, inaczej roztwór wody i chlorku sodu w stężeniu 0.9 proc., swoim składem zbliżona jest do płynów fizjologicznych organizmu. Z tego powodu NaCl stosuje się w kroplówkach nawadniających przy zatruciach czy po operacjach, a w wodnym roztworze chlorku rozpuszcza się leki podawane dożylnie. U dzieci rekomendowane jest zastosowanie soli fizjologicznej zewnętrznie, do zabiegów pielęgnacyjnych, takich jak:

nawilżanie nosa,
    nebulizacja,
    inhalacja,
    przemywanie oczu,
    przemywanie zranień.
    Sól fizjologiczna jest całkowicie neutralna i bardzo skuteczna. Nawet jeśli dostanie się do oka, nie spowoduje podrażnienia. Dzięki swoim silnym właściwościom nawilżającym chroni oczy i nos przed wysuszeniem.

Co można czyścić solą fizjologiczną?

Kiedy dziecku wpadnie do oka brud lub rzęsa, nasączony wodą utlenioną jałowy wacik pomoże skutecznie uporać się z problemem. Warto pamiętać, by na każde oko stosować nowy gazik, by zapobiec przenoszeniu zanieczyszczeń.

jaina_proudmoore, Kasiastaraczka, Nisia18, Aneta8, Gosia Rumi, Aga12345 lubią tę wiadomość

• Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheira dziękuję za porady co do anemii 😚
    Hi hi mi mama pożyczyła alpake i mój mąż nie bardzo na to, mówi że trochę babciowo wyglądam,no nie wiem...

Joana23 odstawiłam kawę, herbatę,nie jem jogurtów,z nabiału tylko ser do kanapki. Magnezu nie przyjmuje razem z żelazem,ale dopiero zaczynam brać,bo do tej pory morfologia oki. Dziękuję za porady 😚

Dobuska
    Tak będę pisać plan porodu
    Tam gdzie chcę rodzić patrzą na ochronę krocza
    Co do położnej to nie wiem
    Będę robić masaż krocza
    Kupiłam już jakieś bioeko liście malin i będę pić taką herbatkę

Sól fizjologiczna jest spoko,ja robiłam inhalacje sobie ostatnio jak byłam przeziębiona

dobuska, Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Gosia Rumi, Jeheria lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Nisia18 Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska , u ciebie wszystko perfekcyjnie podparte faktami 😉😉
    Właśnie o tym pewnie była rozmowa , tylko ze tamta położna (jeżeli dobrze zrozumiałam ) to mówiła o codziennej toalecie dziecka rano , w tym przemywaniu oczek i właśnie chyba o nosku tez bylo i używaniu tej soli fizjologicznej, a nie tylko wtedy , gdy coś tam do oczka wpadnie :)
    Dla mnie nowość :) ale popytam w aptece przy najbliżej okazji :)

jaina_proudmoore, dobuska lubią tę wiadomość

• Negra85 Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny 😀
    Ale się rozpisałyście.
    Ja nie wiem czy będę robić plan porodu i tak pewnie będę szła na żywioł i będę prosić jak najszybciej o znieczulenie 🤣

Solą przemywamy oczka. Można za pomocą gazika albo płatka kosmetycznego. Kiedyś można było pepuszek przemywaćz solą albo octeniseptem, ale podobno teraz się od tego odchodzi i dbamy o pępek na sucho. Tj. po każdej kąpieli i zmianie pieluszki patyczkiem kosmetycznym przecieramy na sucho dookoła pępek.

U mnie jutro dostawa komody z Ikea, w piątek w końcu dojdzie wózek i fotelik 😍 czekam jeszcze na masę przesyłek z Vinted ☺️

jaina_proudmoore, dobuska, Aneta8, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

3jgxvfxm0fdw7nq2.png

Wspólne starania: styczeń 2020
    IVF: start 4 kwietnia 2021
    punkcja: 16 kwietnia - pobrano 8 oocytów 👍
    21.04.21 - 5 mrozaczków (4.1.1, 4.1.1, 4.2.2, 4.2.3, 5.2.2) ❄️❄️❄️❄️❄️

19.05 - FET - blaska 4.1.1. zostań z nami Kropeczku 🙏🏻
    24.05 - 5dpt: beta - 7,25 ; prog - 8,87 🙏🏻
    26.05 - 7dpt: beta - 32,34 ; prog - 9,82 ✊
    28.05 - 9dpt: beta - 71,41, prog - 10,66
    31.05 - 12dpt: beta - 224,9, prog - 9,83
    02.06 - 14 dpt: beta 472,6, prog - 11,7
    13.06 - Wielki człowiek ma 5,1 mm i ❤️
    28.07 - prenatalne + nifty - zdrowy synek 💙
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:

Wczoraj to miałam na szkole rodzenia 😁 sól fizjologiczna wylewany na gazik i przemywamy oczka od zewnątrz do wewnątrz. Do każdego oczka inny gazik. To w przypadku gdyby jedno miało infekcje żeby na drugie nie przenieść. Ogólnie wg położnej ze szkoły rodzenia to sól fizjologiczna jest też super do mycia buzi dziecka- grunt żeby nie myć ta sama wodą co z wanienki.

Pimka, jaina_proudmoore, Nisia18, dobuska, Aneta8, niutek87, Aga12345 lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Pimka Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczka przemywamy, wlewając sól fizjologiczna 0,9% na gazik(ja polecam kompres jałowy bo jest delikatniejszy) I przecieramy od skroni do noska.

Negra85, Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Nisia18, dobuska, Aneta8, Kasiastaraczka, niutek87, Aga12345 lubią tę wiadomość

2021:➡️12.02 długi protokół
    22.03🎯15 dojrzałych
    ❄4AA❄3BB❄3BC

🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
    2020: z rozmrożonych oocytów:
    4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔

2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
    ✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤

O Nas:
    ♀️Ja
    Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
    👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
    👍immunologia
    ♂️On-
    👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
    👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91%
  • Pimka Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do pierwszego porodu tez mialam plan przygotowany, mialam wywoływany poród I był czas na omówienie go z położna ale ona nie była nim zainteresowana🤷‍♀️a ja o nim zapomnialam🤦‍♀️finalnie skończyło się na nacięciu i użyciu vacum. Nie mam do nikogo żalu o to bo wiem że robili wszystko by pomóc małemu przyjść na świat. Rana po nacięciu nie bolała, przemywałam dość długo tammtum Rosa ale niestety skrajny szew puścił i musiałam mieć korektę szwu i jak moja dr mi zrobila to jest ciaśniej niż przed porodem(opinia meza)😉

dobuska, Aneta8, jaina_proudmoore, Kasiastaraczka, Gosia Rumi, Aga12345 lubią tę wiadomość

2021:➡️12.02 długi protokół
    22.03🎯15 dojrzałych
    ❄4AA❄3BB❄3BC

🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
    2020: z rozmrożonych oocytów:
    4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔

2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
    ✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤

O Nas:
    ♀️Ja
    Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
    👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
    👍immunologia
    ♂️On-
    👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
    👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91%
‹‹ 348 349 350 351 352 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ