Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja takich problemów z pęcherzem podczas spania nie mam. Chyba, że w ciągu dnia mała mnie kopnie, to wtedy zaciskam kolana, bo inaczej....
Teraz znowu się obróciła główką na dół, bo czuję kopniaki "po staremu".
Niech się jeszcze te nasze dzieci przewracają jak chcą, bo miejsca już coraz mniej i nie będzie takich wygód za niedługo.jaina_proudmoore, Aneta8, Aga12345, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
-
To prawda, jeszcze trochę i miejsca będzie zdejmowanie mniej w brzuchu 🙂czyli ruchy powinny jeszcze przybrać na sile czy niekoniecznie? 🧐Ja dziś wstałam chyba lewą noga, wszystko mnie drażni jakoś i nie wiem. Nie przeszło nawet po kawie 😂Byłam już na zakupach. Poczytam trochę to może mnie najdzie lepszy nastrój. 😋
dobuska lubi tę wiadomość
-
A mam takie pytanie bo ost przeczytałam tu na forum że nie można używać maści z Wit A A to jedyna która dobrze działała na moją cerę na buzi i wczesniej o tym nie słyszałam dopiero zaczęłam czytać ze jest szkodliwa w ciąży. Na szczęście nie używałam jej czesto. Powiedzcie mi czy można używać zwykły najzwyklejszy krem nivea do buzi ? Ja mam dziwną buzię I im bardziej delikatny i wymyślny krem to działa na mnie podrażniająco
-
Stokrotka 86 wrote:Kupiłam jakaś taka okropna serie lancetów że muszę je wymieniać w zasadzie po 1 użyciu. Są tak tępe! A dzisiaj to świeżym nie mogłam się wbić bez bólu.
W ogóle, raz zanim zebrałam krew to się glukometr wyłączył (a trzeba zawsze poczekać aż sprawdzi pasek, a dopiero potem krew dodać). Także teraz najpierw wyciskam krople, potem wkładam pasek, czekam aż się komunikat wyświetli i przenoszę.
Słyszałam, że starsze osoby z cukrzycą wymieniają lancety raz na kilka dni.
A jak Cię boli to może lancetujesz w złym miejscu? Słuchałam na kanale "Nie słodzę - kanał o cukrzycy" https://www.youtube.com/watch?v=4e6R-oAmdOU, że powinno się używać palców 3,4,5 (nie dwóch pierwszych, żeby nerwów nie naruszyć, a są nam bardzo potrzebne) i wbijać się bardziej po boku niż na środku. (Jakoś specjalnie nie polecam tego kanału, bo tam jest sporo informacji o cukrzycy typu 1, a to się rządzi innymi prawami. Wiecie, koleś czasami sobie pozwala np. na słodkie, bo przecież potem wyliczy sobie odpowiednią dawke insuliny... No u nas to tak nie podziała, z resztą u nas - nastawiajmy się, że to przejściowe!.)
Nie wiem, czy to po prostu nie jest gorszy dzień. W sensie, wczoraj i dziś miałam wrażenie, że krew mi w ogóle nie chce z palców wylatywać, jakby była za gęsta.
Dobrą masz pamięć, ja mogłam coś namieszać. Wizytę u prowadzącego miałam w sobotę, jutro jadę na Agatową na echo. Cukier niestety znów zły, więc już dziś będę kombinować (zwiększyłam dawkę).
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2021, 13:54
jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość
-
dobuska wrote:Kurde, zaplanowałam sobie, że dzisiaj tyle zrobię, a teraz siedzę i znowu czuje dziwne bole miesiączkowe…Jeheria wrote:Stokrotko współczuję tych igieł, u mnie clexane jakieś tępe ostatnio. Nie macie problemu z dostępnością clexane? Bo u mnie duży problem.
Na szczęście, skoro już byliśmy przy samochodzie, to po prostu podjechaliśmy dalej, gdzie były wszystkie opakowania.
Jak już zrealizujesz częściowo receptę w jednej aptece to tam musisz ją zrealizować do końca, więc warto próbować w tych sieciowych (Cosmedica, Superpharm, DOZ, Hibiskus itd.) - bo oni czasem sobie dosyłają. Miesiąc temu tak zrobiłam, że zamiast 30 ampułek dostałam najpierw 13, a po kilku dniach mi sprowadzili resztę.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2021, 13:56
jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
jaina_proudmoore wrote:To prawda, jeszcze trochę i miejsca będzie zdejmowanie mniej w brzuchu 🙂czyli ruchy powinny jeszcze przybrać na sile czy niekoniecznie? 🧐Ja dziś wstałam chyba lewą noga, wszystko mnie drażni jakoś i nie wiem. Nie przeszło nawet po kawie 😂Byłam już na zakupach. Poczytam trochę to może mnie najdzie lepszy nastrój. 😋
Tyle z teorii wiemjaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
Inkaa85 wrote:A mam takie pytanie bo ost przeczytałam tu na forum że nie można używać maści z Wit A A to jedyna która dobrze działała na moją cerę na buzi i wczesniej o tym nie słyszałam dopiero zaczęłam czytać ze jest szkodliwa w ciąży. Na szczęście nie używałam jej czesto. Powiedzcie mi czy można używać zwykły najzwyklejszy krem nivea do buzi ? Ja mam dziwną buzię I im bardziej delikatny i wymyślny krem to działa na mnie podrażniająco
Krem nivea ma niby jakiś składnik, którego powinnyśmy unikać, ale sama ten krem używam czasami do rąk czy na mocno wysuszone usta. Wydaje mi się, że nie ma co wariować... Nasze mamy czy babcie używały tego kremu kilkadziesiąt lat i było okej. Jestem pewna, że jakbyśmy przeanalizowały wszystkie nasze kosmetyki, środki chemiczne i całe jedzenie - to byśmy dostały zawału.jaina_proudmoore, Inkaa85, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
Myśliwa, raz na kilka dni? Kochana, ja znam cukrzyków, którzy nie wymieniają lancetów TYGODNIAMI!.... dramat...
Skurcze B-H nie powinny aż tak boleć, a to są takie bóle miesiączkowe. Pojawiło mi się to 2-3 raz. Lekarka mówiła, że to może być związane z rośnięciem macicy i jeśli przechodzi po no-spie, to spoko.
Natomiast miałam tez dzisiaj twardnienie całego brzucha - to może być B-H, albo te Alvareza, o których piszesz. Mała się chyba w tym czasie obracała i czuję, że wtedy macica się napięła. Trudno mi je rozróżnić...
W sumie w kilku źródłach czytałam, że te nasze macice się przygotowują już od połowy ciąży do porodu, więc o ile jest to fizjologiczne to nie panikuję.
Ale jednak człowiek od razu się denerwujeWiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2021, 14:09
MyŚliwa, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
-
Myśliwa, kojarzę kanał. Nakluwam roznie- najczęściej tak jak ten chłopak mówi. Jak mam dzień że krew nie chce leciec to w opuszek. Ale tutaj jestem pewna że to kwestia nakłuwaczy. Bo ból jest taki jak po ich stępieniu. Te akurat kupiłam w aptece- jedno opakowanie. Wcześniej kupowałam na allegro i tak nie miałam. Na szczęście zaraz się kończą i zamówiłam już kolejne opakowania wiec liczę że będzie ok i palce mi odpoczną 😉
To kciuki za echo- mam nadzieję że skończy się na jednej wizycie 👍🙂
Inkaa, z tą Wit a to chodzi o to że jej nadmiar jest szkodliwy dla płodu. A wiadomo że w pożywieniu też występuje, więc dodatkowo wszelkie kremy/ maści mogą spowodować jej nadmiar. Myślę że jeśli faktycznie Nivea Ci służy to nie ma przeciwwskazań. Chociaż mi osobiście on raczej pozatykalby pory ale każda skóra inaczej reaguje 🙂
Mój maluch już teraz coraz częściej się przesuwa🙂 kopniaki są nadal ale chyba jednak częściej się przesuwa i jakby układa 😉
Dzisiaj jakoś nie mój dzień. Nie dość że jestem jakaś wykończona to jeszcze poparzylam sobie dłoń przy robieniu obiadu🤦 cudnie...MyŚliwa, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Dziewczyny, bole wróciły… nospa przestała działać. Napisałam dla świetego spokoju lekarce o tym co czuje.
I ona mi każe przyjechać dzisiaj do niej lub jechać do szpitala. Mam o 18:30 wizytę. Wolę do niej niż do szpitala. Trzymajcie kciuki.jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
Dobuska, kciuki 👍 mam nadzieję że to nic poważnego. Dobrze że masz taką lekarkę co tak szybko odpowiada. Może weź jakas ekstra dawkę magnezu i polez do wizyty z nogami w górze?
Zaciskam oba kciuki i czekam na dobre informacje po wizycie.jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Stokrotka 86 wrote:Dobuska, kciuki 👍 mam nadzieję że to nic poważnego. Dobrze że masz taką lekarkę co tak szybko odpowiada. Może weź jakas ekstra dawkę magnezu i polez do wizyty z nogami w górze?
Zaciskam oba kciuki i czekam na dobre informacje po wizycie.
Oby to nie było nic poważnego. -
Dobuska mocne kciuki! Wszystko będzie dobrze! 😘
dobuska lubi tę wiadomość
-
dobuska wrote:Mam nadzieję, że będzie dobrze, chociaż powiem szczerze, że się zdenerwowałam. Moja lekarka nie należy do grupy panikarzy i skoro znalazła dla mnie czas dzisiaj, to chyba nie powinno tak być, że tak mnie boli.
Oby to nie było nic poważnego.dobuska, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
-
Dobuska, ja myślę tak samo jak Aga. Pewnie dr chce to sprawdzić bo w ciąży lepiej dmuchać na zimne.
Dziewczyny, czy ginekolog może wypisać receptę z refundacja ma paski do glukometru? Moja diabetolog jest chora a kończą mi się i nie zdążę skombinować na szybko recepty...
Swoją drogą ja się dzisiaj poddaje i już nic nie robię. Podczas próby sprzątania rozcielam sobie rękę. Więc jedną mam poparzona a druga rozciętą. Dzień niezdary mam dzisiaj.jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Przez te dwie godziny to ja chyba ocipieje…
Wzięłam nospe i magnez i leżę. Oczywiście pierwszym wymienianym objawem przedwczesnego porodu są bole miesiączkowe nad spojeniem, także podejrzewam, że lekarka chce to wykluczyć.
Ja nawet nie chce sobie tego wyobrażać, ale co jakiś czas bole są mocniejsze. Gdybym miała jakieś dzieci to może bym wiedziała, co ja czuję, a tak to jak dziecko we mgle… 🙃
-
Stokrotka 86 wrote:Dobuska, ja myślę tak samo jak Aga. Pewnie dr chce to sprawdzić bo w ciąży lepiej dmuchać na zimne.
Dziewczyny, czy ginekolog może wypisać receptę z refundacja ma paski do glukometru? Moja diabetolog jest chora a kończą mi się i nie zdążę skombinować na szybko recepty...
Swoją drogą ja się dzisiaj poddaje i już nic nie robię. Podczas próby sprzątania rozcielam sobie rękę. Więc jedną mam poparzona a druga rozciętą. Dzień niezdary mam dzisiaj.
Biedna, Ty już dzisiaj nic nie rób!MyŚliwa lubi tę wiadomość
-
Stokrotka 86 wrote:Dobuska, ja myślę tak samo jak Aga. Pewnie dr chce to sprawdzić bo w ciąży lepiej dmuchać na zimne.
Swoją drogą ja się dzisiaj poddaje i już nic nie robię. Podczas próby sprzątania rozcielam sobie rękę. Więc jedną mam poparzona a druga rozciętą. Dzień niezdary mam dzisiaj. -
dobuska wrote:Przez te dwie godziny to ja chyba ocipieje…
Wzięłam nospe i magnez i leżę. Oczywiście pierwszym wymienianym objawem przedwczesnego porodu są bole miesiączkowe nad spojeniem, także podejrzewam, że lekarka chce to wykluczyć.
Ja nawet nie chce sobie tego wyobrażać, ale co jakiś czas bole są mocniejsze. Gdybym miała jakieś dzieci to może bym wiedziała, co ja czuję, a tak to jak dziecko we mgle… 🙃dobuska, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość