Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny,
Zabieram się za nadrabianie,bo nie było mnie z 4 dni...
Na weekend wyjechaliśmy do teściów i na budowie byliśmy, wczoraj była u mnie koleżanka i Pani z domu narodzin w Łomiankach,bo stamtąd będę miała położną środowiskową. Przejeżdżała przez miasto i zajechała do nas do mieszkania, bardzo miłai nie musiałam nigdzie chodzić
W weekend kupiliśmy też przewijak twardy Caro,taki pikowany. Odkupilam nowy z olx od babeczki i jeszcze dostałam 2 prześcieradełka,skarpetki i wkładki laktacyjne
Miłego popołudniaAneta8, Stokrotka 86, Gosia Rumi, Aga12345, jaina_proudmoore, Negra85, MyŚliwa lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Negra85 wrote:Dobuska, a ma kto ci przynieść żarełko? Czy w szpitalu jest jakaś dieta pod cukrzyka?
mąż niedługo przyjedzie
Aga12345, jaina_proudmoore, Negra85, Gosia Rumi, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Megg wrote:Dobuska trzymam kciuki za Was ! Najważniejsze zeby badania wyszły dobrze ✊✊
A ja wczoraj byłam na wizycie i mamy 750 g kawalerastale jest większy o tydzień i 1 dzień. Zapomniałam zapytać wczoraj lekarza, a może Wy wiecie która data porodu jest obowiązująca ta z om czy ta z np badania połówkowego?
Macie do polecenia jakieś fajne sklepy/strony z mebelkami dla dzieci? Te które wybrałam w Ikeii sa niedostępne 🤨 -
Stokrotka 86 wrote:Dobuska, dobrze że lekarze wykluczyli przedwczesny poród. Sama nie wiem czego Ci teraz życzyć poza tym żeby przestało boleć. Bo z jednej strony nie życzy się nikomu zapalenia pęcherza a z drugiej opcja że " taka Twoja uroda" że boli jak macica rośnie jest słaba... Sama pamiętam jak w 1 trymestrze latałam po lekarzach z plamieniami i żaden nie znalazł przyczyny... Niby dobrze że nic złego się nie dzieje ale kurcze te myśli czy na pewno dobrze sprawdzili?
A co do komentarza lekarza to szkoda słów. Zwłaszcza medycy i zwłaszcza w takich okolicznościach powinni gryzc się w język. Bo przez takie teksty większość kobiet potem boi się i wstydzi zgłosić niepokojące ich dolegliwości. A ci oni kurde wiedzą czy i jak bardzo kogoś boli?! Przed ciążą też trafiałam wielokrotnie na takich znawców. Naprawdę współczuję. To nie jest dobry moment żeby dodatkowo się takimi ludźmi stresowac...
Megg, gratuluję dużego bobasa 🙂 data porodu powinna obowiązywać wg wyliczenia z usg 1 trymestru- genetycznego.
Jestem już w domu po wizycie. W sumie to mam trochę mieszane uczucia do kilku spraw, ale jeżeli chodzi o badanie to nie mogę nic dr zarzucić. Dziecko ma już ok 860 ( 74 percentyl) więc to już kawał chłopaka 🙂 zmienił położenie i już nie wisi jak nietoperz- teraz siedzi na pupie nad moim pęcherzem 😉
Łożysko, szyjka i wody płodowe też ok.Stokrotka 86 lubi tę wiadomość
-
Chyba już wszystko nadrobiłam, jeśli coś ważnego umknęło mojej uwadze to przepraszam 😚
Pimka piękne zakupy 🥰
Stokrotka wierzę,że na tym powtórnym badaniu w grudniu wszystko będzie dobrze z Wiktorkiem 😚
Super,że wszystko dobrze z dzieckiem 🥰
MySliwa oby po tym leku żelazo poszło do góry 😙
Wow kawał kruszynki już😁
Dobuska trzymam kciuki za wszystkie wizyty 😚
Ojej,mam nadzieję,że szpital nie będzie potrzebny 🙏
Dobrze,że szyjka długa,masz luteinę dodatkowo
Edit. O kurcze, jednak szpital... trzymam kciuki 😚
Megg wow super,że już tyle waży 💙jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Stokrotka, czemu masz mieszane uczucia po wizycie? I napisz mi proszę jak to wiadomo, że to 74 percentyl? Pytam bo ja niestety nie mam takich informacji od lekarza 🙂serio szkrab siedzi na pupie, dobry zawodnik z niego. Może medytuje 🤣😎
MyŚliwa, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość
-
Ja już po wizycie,wszystko ok 😀 Nie wiem ile Mały waży,bo dosyć szybko zrobił lekarz usg.
Kasiastaraczka, Gosia Rumi, Aneta8, jaina_proudmoore, Negra85, MyŚliwa, Ada.. 31, Nisia18, Aga12345, Morwa lubią tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀 -
Kasiastaraczka wrote:Dziewczyny macie do polecenia jakiś dobry termometr bezdotykowy? Właśnie przeczytałam listę u Pana Tabletki,ale chciałabym jeszcze Was zapytać 😙
Kasiastaraczka, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
Kasiastaraczka wrote:Dziewczyny macie do polecenia jakiś dobry termometr bezdotykowy?
Nie mam zamiaru kupować nowego, póki ten się nie zepsuje.
Gosia Rumi, Kasiastaraczka, jaina_proudmoore, Aga12345, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość
-
jaina_proudmoore wrote:I napisz mi proszę jak to wiadomo, że to 74 percentyl?
Czasami lekarze mówią. Jak już wyznaczą na podstawie USG wagę to komputer im przelicza na podstawie siatek centylowych (czyli jaki procent populacji ma wagę poniżej podanej przy takim wieku ciąży). Nie znalazłam siatki centylowej dla płodów (takiej typowej, wykresu z zaznaczonymi centylami 97,90., 75., 50., 25., 10. i 3.), ale tutaj są wartości w tabeli dla 10,50 i 90 centyla:
http://spokojnamama.blogspot.com/2013/07/waga-maluszka-tydzien-ciazy.html
Możesz mniej więcej spojrzeć, czy dziecko Ci się mieści między 50 a 90 percentylem i do której wartości jest bliżej.
Mi udało się z całkiem dobrym przybliżeniem obliczyć to tak:
waga z usg / waga z 90percentyla dla danego wieku * 0,9
Te 0,9 na końcu to biorę z 90percentyla (czyli 90% populacji). Oczywiście te siatki centylowe nie są liniowe, więc mogą być małe odchyłki kilka procent, ale serio - to nie ma zupełnie znaczenia.
Oczywiście trochę od czasu opublikowania tej siatki centylowej mogło się zmienić.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2021, 18:55
jaina_proudmoore, Aga12345, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość
-
Uff... No i dzisiaj byłam na Agatowej.
Z sercem wszystko OK, grubość przegrody międzykomorowej w górnej granicy normy, w ogóle trochę duże serce (w górnej granicy normy) jak na ten wiek, ale... to się podobno zdarza przy GDM. Na papierach z wymiarów dzieciak wyszedł prawie o tydzień starszy, więc i serce mogło być większe. Rozwija się.
Podczas badania uparcie pływała po całej macicy i zawzięcie kopała (ręce na ekranie też się ruszały). Podobno dzisiaj jest głową do góry (a nie czułam przemieszczania się), więc musi mieć sporo miejsca.
Wszystko dobrze.Aneta8, Gosia Rumi, Nisia18, Kasiastaraczka, jaina_proudmoore, Negra85, Selena, Aga12345, Pimka, Stokrotka 86, Morwa lubią tę wiadomość
-
Ja termometr mam jakiś pierwszy lepszy z Allegro, firmy Berrcom 🤷🏼♀️ Nie jestem w stanie powiedzieć czy jest dobry. Nie wiem czy do dziecka nie kupimy czegoś lepszej firmy.
Kochane, jutro jadę na test obciążenia glukozą. Planuje być tak na 7:30-8:00. Podpowiedzcie o której najlepiej zjeść ostatni posiłek i co najlepiej sie sprawdzi 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2021, 19:18
Kasiastaraczka, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
-
MyŚliwa wrote:Uff... No i dzisiaj byłam na Agatowej.
Z sercem wszystko OK, grubość przegrody międzykomorowej w górnej granicy normy, w ogóle trochę duże serce (w górnej granicy normy) jak na ten wiek, ale... to się podobno zdarza przy GDM. Na papierach z wymiarów dzieciak wyszedł prawie o tydzień starszy, więc i serce mogło być większe. Rozwija się.
Podczas badania uparcie pływała po całej macicy i zawzięcie kopała (ręce na ekranie też się ruszały). Podobno dzisiaj jest głową do góry (a nie czułam przemieszczania się), więc musi mieć sporo miejsca.
Wszystko dobrze.
No to super wiadomość! 🧡MyŚliwa lubi tę wiadomość
-
MyŚliwa super wieści 😍
Aneta8 trzymam kciuki za ogtt,ja będę miała w połowie listopada to badania, więc nie powiem co zjeść 🙂Aneta8, jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Dobuska, trzymam kciuki za Ciebie i te dziwne bóle, oby przeszły .. ale super ze z mała wszystko dobrze , to najważniejsze ☺️
Stokrotka , jaka piękna wiadomość , dzidziuś rośnie pięknie
MyŚliwa , super wiadomości ze wszystko okej, ja tez tak bardzo nie czuje przemieszczania dziecka , pewnie miejsca jest sporo jeszcze
Termometru dla dziecka nie polecę żadnego , dopiero jesteśmy przed zakupem .
A u mnie ? Eh. Wrocilam ze szpitala , byłam kilka godzinę od południa do wieczora , z racji mojego wysokiego pulsu w sobotę - 135! podpięli mnie , zrobili badania krwi , moczu i wszystko ok. O nawet jakieś usg serca miałam chyba, nie wiem czy to tak się nazywa ale jeździła mi głowica i sprawdzała .. puls wysoki ale w granicach normy i pewnie taki mój urok ze czasem mi skacze wysoko .. , dziwne ..
Jedno mnie zastanawia, robili mi badanie na krzepliwość krwi , dosłownie to się nazywa fibryna i powiem Wam ze norma wg nich < 0,50 a ja miałam 0,74 i mieszane uczucia , bo niby oni twierdzą ze normalne w ciąży , a z drugiej strony wychodzi ze wysoki poziom krzepnięcia (mimo ze biorę neoparin 40mg) . Orientujecie się w temacie ?jaina_proudmoore, Aga12345, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość
-
Aneta8 wrote:Ja termometr mam jakiś pierwszy lepszy z Allegro, firmy Berrcom 🤷🏼♀️ Nie jestem w stanie powiedzieć czy jest dobry. Nie wiem czy do dziecka nie kupimy czegoś lepszej firmy.
Kochane, jutro jadę na test obciążenia glukozą. Planuje być tak na 7:30-8:00. Podpowiedzcie o której najlepiej zjeść ostatni posiłek i co najlepiej sie sprawdzi 🙂Aneta8, Aga12345, Kasiastaraczka, Gosia Rumi, MyŚliwa lubią tę wiadomość