X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,
    Zabieram się za nadrabianie,bo nie było mnie z 4 dni...
    Na weekend wyjechaliśmy do teściów i na budowie byliśmy, wczoraj była u mnie koleżanka i Pani z domu narodzin w Łomiankach,bo stamtąd będę miała położną środowiskową. Przejeżdżała przez miasto i zajechała do nas do mieszkania, bardzo miła :) i nie musiałam nigdzie chodzić
    W weekend kupiliśmy też przewijak twardy Caro,taki pikowany. Odkupilam nowy z olx od babeczki i jeszcze dostałam 2 prześcieradełka,skarpetki i wkładki laktacyjne
    Miłego popołudnia :)

Aneta8, Stokrotka 86, Gosia Rumi, Aga12345, jaina_proudmoore, Negra85, MyŚliwa lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Negra85 wrote:
    Dobuska, a ma kto ci przynieść żarełko? Czy w szpitalu jest jakaś dieta pod cukrzyka?
    Jest dieta dla cukrzyka i na razie sprawdza się dobrze. Tylko chleb muszę mieć swój i brakuje posiłku przed snem :) mąż niedługo przyjedzie

Aga12345, jaina_proudmoore, Negra85, Gosia Rumi, MyŚliwa lubią tę wiadomość

• Aga12345 Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megg wrote:
    Dobuska trzymam kciuki za Was ! Najważniejsze zeby badania wyszły dobrze ✊✊

A ja wczoraj byłam na wizycie i mamy 750 g kawalera :) stale jest większy o tydzień i 1 dzień. Zapomniałam zapytać wczoraj lekarza, a może Wy wiecie która data porodu jest obowiązująca ta z om czy ta z np badania połówkowego?

Macie do polecenia jakieś fajne sklepy/strony z mebelkami dla dzieci? Te które wybrałam w Ikeii sa niedostępne 🤨
    Duży chłopczyk. Teraz już tylko z wizyty na wizyty będziemy patrzeć jak te nasze dzieci szybko rosną. Nie pamiętam już jak to się liczyło u nas była różnica chyba 12 dni z miesiączki a usg i lekarz bierze pod uwagę termin z pierwszego usg, później na prenatalnych wyszło, że mała jest większa o 4 dni ale już lekarz nie zmieniał terminu

0d1ys65gdrumd339.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Dobuska, dobrze że lekarze wykluczyli przedwczesny poród. Sama nie wiem czego Ci teraz życzyć poza tym żeby przestało boleć. Bo z jednej strony nie życzy się nikomu zapalenia pęcherza a z drugiej opcja że " taka Twoja uroda" że boli jak macica rośnie jest słaba... Sama pamiętam jak w 1 trymestrze latałam po lekarzach z plamieniami i żaden nie znalazł przyczyny... Niby dobrze że nic złego się nie dzieje ale kurcze te myśli czy na pewno dobrze sprawdzili?
    A co do komentarza lekarza to szkoda słów. Zwłaszcza medycy i zwłaszcza w takich okolicznościach powinni gryzc się w język. Bo przez takie teksty większość kobiet potem boi się i wstydzi zgłosić niepokojące ich dolegliwości. A ci oni kurde wiedzą czy i jak bardzo kogoś boli?! Przed ciążą też trafiałam wielokrotnie na takich znawców. Naprawdę współczuję. To nie jest dobry moment żeby dodatkowo się takimi ludźmi stresowac...

Megg, gratuluję dużego bobasa 🙂 data porodu powinna obowiązywać wg wyliczenia z usg 1 trymestru- genetycznego.

Jestem już w domu po wizycie. W sumie to mam trochę mieszane uczucia do kilku spraw, ale jeżeli chodzi o badanie to nie mogę nic dr zarzucić. Dziecko ma już ok 860 ( 74 percentyl) więc to już kawał chłopaka 🙂 zmienił położenie i już nie wisi jak nietoperz- teraz siedzi na pupie nad moim pęcherzem 😉
    Łożysko, szyjka i wody płodowe też ok.
    Super, chyba największy do tej pory 🙂 cieszę się, że wszystko w porządku

Stokrotka 86 lubi tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png

Wysłany: 26 października 2021, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba już wszystko nadrobiłam, jeśli coś ważnego umknęło mojej uwadze to przepraszam 😚

Pimka piękne zakupy 🥰

Stokrotka wierzę,że na tym powtórnym badaniu w grudniu wszystko będzie dobrze z Wiktorkiem 😚
    Super,że wszystko dobrze z dzieckiem 🥰

MySliwa oby po tym leku żelazo poszło do góry 😙
    Wow kawał kruszynki już😁

Dobuska trzymam kciuki za wszystkie wizyty 😚
    Ojej,mam nadzieję,że szpital nie będzie potrzebny 🙏
    Dobrze,że szyjka długa,masz luteinę dodatkowo
    Edit. O kurcze, jednak szpital... trzymam kciuki 😚
    Megg wow super,że już tyle waży 💙

jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka, czemu masz mieszane uczucia po wizycie? I napisz mi proszę jak to wiadomo, że to 74 percentyl? Pytam bo ja niestety nie mam takich informacji od lekarza 🙂serio szkrab siedzi na pupie, dobry zawodnik z niego. Może medytuje 🤣😎

MyŚliwa, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png

Wysłany: 26 października 2021, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny macie do polecenia jakiś dobry termometr bezdotykowy? Właśnie przeczytałam listę u Pana Tabletki,ale chciałabym jeszcze Was zapytać 😙

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie,wszystko ok 😀 Nie wiem ile Mały waży,bo dosyć szybko zrobił lekarz usg.

Kasiastaraczka, Gosia Rumi, Aneta8, jaina_proudmoore, Negra85, MyŚliwa, Ada.. 31, Nisia18, Aga12345, Morwa lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀
  • Alfa_Centauri Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Dziewczyny macie do polecenia jakiś dobry termometr bezdotykowy? Właśnie przeczytałam listę u Pana Tabletki,ale chciałabym jeszcze Was zapytać 😙
    Ja NIE polecam Microlife - po roku użytkowania zaczął pokazywać dziwne wyniki, różniące się po minucie nawet o pół stopnia. Podobno bardziej dokładne są te wkładane do uszka.

Kasiastaraczka, Aga12345 lubią tę wiadomość

3jgxflw1q814yhy7.png
    f2wl2n0a13n499gf.png
    [*] luty 2017 - 6 tc ; [*] grudzień 2017 - 12 tc
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już ponad 2 lata mam Babytemp Sanity, sprawuje się dobrze bez zastrzeżeń i nie jest drogi 🙂

jaina_proudmoore, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀

Wysłany: 26 października 2021, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My niedawno kupiliśmy dla siebie taki termometr, czy dla dziecka tez się sprawdzi? 🙂czy musi to być coś specjalnego? Ps. Ja skończyłam misje „ prasowanie pieluch i dodatków” i zaraz padnę 🤣🙉👶🐣

Gosia Rumi lubi tę wiadomość

zDmVp2.png

Wysłany: 26 października 2021, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina myślę, że się sprawdzi:) nie musi być specjalny dla dzieci
    Alfa, Niutek dzięki 😚

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • MyŚliwa Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Dziewczyny macie do polecenia jakiś dobry termometr bezdotykowy?
    Nie to, że mogę polecić - ale mam termometr bezdotykowy Microlife NC 150 - kiedyś był w aptece to wzięłam. Pracuje już kilka lat i w sumie nie narzekam. Znajomi też zakupili przy dziecku. Trzeba tylko mocniej w instrukcji pogrzebać, żeby wyłączyć dźwięki (wtedy nie przerywasz dziecku snu przy mierzeniu). Również wyświetlacz zmienia kolor, jeśli temperatura jest zła - co jest przydatne. Jak sprawdzasz dziecku temperaturę i widzisz zielone światło, to znaczy, że jest OK i nie musisz analizować ile dokładnie. Jak wychodzi temperatura wysoka to od razu masz ekran na czerwono (i inny dźwięk, jeśli są włączone). Można mierzyć temperaturę otoczenia - więc i np. wody w wanience.
    Nie mam zamiaru kupować nowego, póki ten się nie zepsuje :-).

Gosia Rumi, Kasiastaraczka, jaina_proudmoore, Aga12345, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

• MyŚliwa Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    I napisz mi proszę jak to wiadomo, że to 74 percentyl?

Czasami lekarze mówią. Jak już wyznaczą na podstawie USG wagę to komputer im przelicza na podstawie siatek centylowych (czyli jaki procent populacji ma wagę poniżej podanej przy takim wieku ciąży). Nie znalazłam siatki centylowej dla płodów (takiej typowej, wykresu z zaznaczonymi centylami 97,90., 75., 50., 25., 10. i 3.), ale tutaj są wartości w tabeli dla 10,50 i 90 centyla:
    http://spokojnamama.blogspot.com/2013/07/waga-maluszka-tydzien-ciazy.html
    Możesz mniej więcej spojrzeć, czy dziecko Ci się mieści między 50 a 90 percentylem i do której wartości jest bliżej.
    Mi udało się z całkiem dobrym przybliżeniem obliczyć to tak:
    waga z usg / waga z 90percentyla dla danego wieku * 0,9
    Te 0,9 na końcu to biorę z 90percentyla (czyli 90% populacji). Oczywiście te siatki centylowe nie są liniowe, więc mogą być małe odchyłki kilka procent, ale serio - to nie ma zupełnie znaczenia.
    Oczywiście trochę od czasu opublikowania tej siatki centylowej mogło się zmienić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2021, 18:55

jaina_proudmoore, Aga12345, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

• MyŚliwa Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff... No i dzisiaj byłam na Agatowej.

Z sercem wszystko OK, grubość przegrody międzykomorowej w górnej granicy normy, w ogóle trochę duże serce (w górnej granicy normy) jak na ten wiek, ale... to się podobno zdarza przy GDM. Na papierach z wymiarów dzieciak wyszedł prawie o tydzień starszy, więc i serce mogło być większe. Rozwija się.

Podczas badania uparcie pływała po całej macicy i zawzięcie kopała (ręce na ekranie też się ruszały). Podobno dzisiaj jest głową do góry (a nie czułam przemieszczania się), więc musi mieć sporo miejsca.
    Wszystko dobrze.

Aneta8, Gosia Rumi, Nisia18, Kasiastaraczka, jaina_proudmoore, Negra85, Selena, Aga12345, Pimka, Stokrotka 86, Morwa lubią tę wiadomość

• Aneta8 Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja termometr mam jakiś pierwszy lepszy z Allegro, firmy Berrcom 🤷🏼‍♀️ Nie jestem w stanie powiedzieć czy jest dobry. Nie wiem czy do dziecka nie kupimy czegoś lepszej firmy.

Kochane, jutro jadę na test obciążenia glukozą. Planuje być tak na 7:30-8:00. Podpowiedzcie o której najlepiej zjeść ostatni posiłek i co najlepiej sie sprawdzi 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2021, 19:18

Kasiastaraczka, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MyŚliwa wrote:
    Uff... No i dzisiaj byłam na Agatowej.

Z sercem wszystko OK, grubość przegrody międzykomorowej w górnej granicy normy, w ogóle trochę duże serce (w górnej granicy normy) jak na ten wiek, ale... to się podobno zdarza przy GDM. Na papierach z wymiarów dzieciak wyszedł prawie o tydzień starszy, więc i serce mogło być większe. Rozwija się.

Podczas badania uparcie pływała po całej macicy i zawzięcie kopała (ręce na ekranie też się ruszały). Podobno dzisiaj jest głową do góry (a nie czułam przemieszczania się), więc musi mieć sporo miejsca.
    Wszystko dobrze.

No to super wiadomość! 🧡

MyŚliwa lubi tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!

Wysłany: 26 października 2021, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MyŚliwa super wieści 😍

Aneta8 trzymam kciuki za ogtt,ja będę miała w połowie listopada to badania, więc nie powiem co zjeść 🙂

Aneta8, jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Nisia18 Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska, trzymam kciuki za Ciebie i te dziwne bóle, oby przeszły .. ale super ze z mała wszystko dobrze , to najważniejsze ☺️
    Stokrotka , jaka piękna wiadomość , dzidziuś rośnie pięknie :)
    MyŚliwa , super wiadomości ze wszystko okej, ja tez tak bardzo nie czuje przemieszczania dziecka , pewnie miejsca jest sporo jeszcze :)

Termometru dla dziecka nie polecę żadnego , dopiero jesteśmy przed zakupem .

A u mnie ? Eh. Wrocilam ze szpitala , byłam kilka godzinę od południa do wieczora , z racji mojego wysokiego pulsu w sobotę - 135! podpięli mnie , zrobili badania krwi , moczu i wszystko ok. O nawet jakieś usg serca miałam chyba, nie wiem czy to tak się nazywa ale jeździła mi głowica i sprawdzała .. puls wysoki ale w granicach normy i pewnie taki mój urok ze czasem mi skacze wysoko .. , dziwne ..
    Jedno mnie zastanawia, robili mi badanie na krzepliwość krwi , dosłownie to się nazywa fibryna i powiem Wam ze norma wg nich < 0,50 a ja miałam 0,74 i mieszane uczucia , bo niby oni twierdzą ze normalne w ciąży , a z drugiej strony wychodzi ze wysoki poziom krzepnięcia (mimo ze biorę neoparin 40mg) . Orientujecie się w temacie ?

jaina_proudmoore, Aga12345, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

Wysłany: 26 października 2021, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta8 wrote:
    Ja termometr mam jakiś pierwszy lepszy z Allegro, firmy Berrcom 🤷🏼‍♀️ Nie jestem w stanie powiedzieć czy jest dobry. Nie wiem czy do dziecka nie kupimy czegoś lepszej firmy.

Kochane, jutro jadę na test obciążenia glukozą. Planuje być tak na 7:30-8:00. Podpowiedzcie o której najlepiej zjeść ostatni posiłek i co najlepiej sie sprawdzi 🙂
    Najlepiej zjeść to co zawsze się je wieczorem 🙂kilka dni przez badaniem nie powinno się zmieniać menu i ilości węglowodanów bo wynik wyjdzie niemiarodajny.

Aneta8, Aga12345, Kasiastaraczka, Gosia Rumi, MyŚliwa lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
‹‹ 367 368 369 370 371 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ