Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Nisia niestety nie orientuję się co do tej krzepliwości
Któraś z Was polecała webinar mamy fizjoterapeuty, baardzo polecam! właśnie jestem po, idę się myć i spać
Dobrej nocy ❤️jaina_proudmoore, Jeheria lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Nisia, dobrze, że Cię przebadali. Niestety też nie znam tego badania, więc nic nie podpowiem..
Jaina, starałam się dziś jeść cały dzień jak zawsze, może trochę się powstrzymałam w pochłanianiu czekolady, ale rano była kanapka z dżemem, jedno ciasteczko i malutki batonik 🙈 kolacje zjadłam o 21:30, dwie kanapki, może zanim się położę, to już nie zgłodnieję 😉
Kasia, ja właśnie zagapilam się i nie zdążyłam się zapisać. Co ciekawego było mówione? 🙂Alfa_Centauri, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
-
Aneta8- powodzenia na krzywej 🙂💪🍀trzymam kciuki za dobry wynik / @Dobuska- jak tam u Ciebie samopoczucie i czy może wiadomo już coś więcej? Myślałam wczoraj o Tobie 💗 / mam pytanie, czy na 1 listopada macie ambitne plany czy bardziej na luzie w tym roku jeśli chodzi o odwiedzenie cmentarzy. Pytam bo mama strzeliła lekkiego focha, że pojawimy się 30.10 a nie 1.11 🤦♀️/ O jeszcze mi się coś przypomniało. Wczoraj koleżanka mi napisała, która rodziła w Salve - tam gdzie planuje. Opieka była dobra, miłe pielęgniarki i doradca od karmienia. Ona była po terminie i niestety zastrzyk na wywołanie nie przyniósł rezultatu; skończyło się CC, ale co dwa dni miała KTG. I to co mnie zdziwiło trochę: jeśli chce , żeby mój lekarz prowadzący był obecny, jest to traktowane jako dodatkowa usługa medyczna i kosztuje 1tys-1500 zł . Muszę to przemyśleć czy mój komfort psychiczny tego będzie wymagał. Przy CC myśle, że to dobra opcja - kwestia znajomosci z lekarzem i dobrych opinii 🧐miłego dnia 🥰🥰🥰
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2021, 07:57
Stokrotka 86, Aneta8, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, kciuki za wasze badania, wizyty i za pobyt w szpitalu Dobuska
Ja jutro jadę na cmentarze żeby mieć gdzie zaparkować. 1 listopada w Warszawie to nie jest dobry dzień dla ciężarnych: korki, tłumy i parkowanie nawet 2 km od małych cmentarzy. Co roku myłam i szorowałam grób rodzinny ale w tym roku tylko zmiotę liście. Dziadkowie mają w końcu 8 wnuków a tylko ja jestem w ciąży. Poza tym ma padać u nas w poniedziałek więc tym bardziej odpada.jaina_proudmoore, Aga12345, Gosia Rumi, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
jaina_proudmoore wrote:Aneta8- powodzenia na krzywej 🙂💪🍀trzymam kciuki za dobry wynik / @Dobuska- jak tam u Ciebie samopoczucie i czy może wiadomo już coś więcej? Myślałam wczoraj o Tobie 💗 / mam pytanie, czy na 1 listopada macie ambitne plany czy bardziej na luzie w tym roku jeśli chodzi o odwiedzenie cmentarzy. Pytam bo mama strzeliła lekkiego focha, że pojawimy się 30.10 a nie 1.11 🤦♀️/ O jeszcze mi się coś przypomniało. Wczoraj koleżanka mi napisała, która rodziła w Salve - tam gdzie planuje. Opieka była dobra, miłe pielęgniarki i doradca od karmienia. Ona była po terminie i niestety zastrzyk na wywołanie nie przyniósł rezultatu; skończyło się CC, ale co dwa dni miała KTG. I to co mnie zdziwiło trochę: jeśli chce , żeby mój lekarz prowadzący był obecny, jest to traktowane jako dodatkowa usługa medyczna i kosztuje 1tys-1500 zł . Muszę to przemyśleć czy mój komfort psychiczny tego będzie wymagał. Przy CC myśle, że to dobra opcja - kwestia znajomosci z lekarzem i dobrych opinii 🧐miłego dnia 🥰🥰🥰
jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
jaina_proudmoore wrote:Stokrotka, czemu masz mieszane uczucia po wizycie? I napisz mi proszę jak to wiadomo, że to 74 percentyl? Pytam bo ja niestety nie mam takich informacji od lekarza 🙂serio szkrab siedzi na pupie, dobry zawodnik z niego. Może medytuje 🤣😎
Jaina, w kwestii odczuć napisałam na priv.
Jeżeli chodzi o percentyle to na wczorajszym podsumowaniu badania jest osobna rubryka i zostało to wpisane. Pierwszy raz więc też byłam w szoku😁jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
MyŚliwa wrote:Uff... No i dzisiaj byłam na Agatowej.
Z sercem wszystko OK, grubość przegrody międzykomorowej w górnej granicy normy, w ogóle trochę duże serce (w górnej granicy normy) jak na ten wiek, ale... to się podobno zdarza przy GDM. Na papierach z wymiarów dzieciak wyszedł prawie o tydzień starszy, więc i serce mogło być większe. Rozwija się.
Podczas badania uparcie pływała po całej macicy i zawzięcie kopała (ręce na ekranie też się ruszały). Podobno dzisiaj jest głową do góry (a nie czułam przemieszczania się), więc musi mieć sporo miejsca.
Wszystko dobrze.
Myśliwa, super że u małej wszystko ok i masz już to badanie z głowy😉 widać jej, tak jak i mojemu, badanie za bardzo się nie podobało skoro tak uciekała 😉Gosia Rumi, MyŚliwa lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Aneta kciuki za badanie 👍
Ja 1 listopada na pewno nie pójdę. W zasadzie to na Powązkach tylko mój mąż ma rodzinę i to nie najbliższą. Ale tam będzie taki tłok że nie ma opcji żebym bezpiecznie dała radę iść. Nie mówiąc już o dojeździe i tym że co roku jest tam problem z WC. My na spokojnie spędzimy to święto. Przyda się trochę odpoczynku.
Teraz gdy maluch leży inaczej jego ruchy odczuwam naprawdę dziwnie 😁 tzn on ma pupę na dole i jest lekko wygięty tak że glowa i nóżki są po moich bokach. I te kopniaki są jakby mnie intensywne ale za to jak się zaczną to widzę wystające kawałki dzidzi z brzucha😁 aż się wczoraj przestraszyłam takie to intensywne😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2021, 10:03
Aneta8, jaina_proudmoore, Aga12345, Nisia18, Gosia Rumi, MyŚliwa lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Dziewczyny, kciuki na badaniach dzisiaj ✊ ja właśnie wróciłam z laboratorium. Morfologia, mocz, tsh i magnez.
Ja planuje iść 1.11 na groby, ale to pójdziemy z mężem albo z samego rana albo późnym wieczorem gdzie ludzi jest mniej. Jeśli mieszkałabym w większym mieście to pewnie poniedziałek bym odpuściła i poszła w jakiś inny dzień. Nie dość, że pogoda ma być zła, to multum ludzi, przeciskanie się, to nie dla kobiet w ciąży 🙂
Wzielam euthyrox, ale nie wiem czy wytrzymam pół godziny, tak mnie ssie w żołądku, że masakra. Nie mogę się nadziwić jak przyzwyczaiłam się do sniadan, w ogóle regularnych posilkow.jak chodziłam do pracy to pierwszym posiłkiem była kawa 🙃
Jeśli będę miala planowana cesarkę, to poproszę lekarza, aby dał mi skierowanie wtedy kiedy on ma dyżur. U mnie w szpitalu lekarze są dojeżdżający, więc prscuja po 2 dni z rzędu, wiec większa możliwość, że na niego trafię. A jeśli będzie SN to w sumie i tak będę większość czasu z położna niż z lekarzem, więc na jedno wychodzi 🙂
Musze przeliczyć swoje pieluchy. Bo obawiam się, że mam za mało, ale jak pomyślę o ich prasowaniu, to aż mi się słabo robi. Prasowanie to mój najgorszy obowiązek 🤣Aneta8, jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aga12345, Selena, MyŚliwa lubią tę wiadomość
Wspólne starania: styczeń 2020
IVF: start 4 kwietnia 2021
punkcja: 16 kwietnia - pobrano 8 oocytów 👍
21.04.21 - 5 mrozaczków (4.1.1, 4.1.1, 4.2.2, 4.2.3, 5.2.2) ❄️❄️❄️❄️❄️
19.05 - FET - blaska 4.1.1. zostań z nami Kropeczku 🙏🏻
24.05 - 5dpt: beta - 7,25 ; prog - 8,87 🙏🏻
26.05 - 7dpt: beta - 32,34 ; prog - 9,82 ✊
28.05 - 9dpt: beta - 71,41, prog - 10,66
31.05 - 12dpt: beta - 224,9, prog - 9,83
02.06 - 14 dpt: beta 472,6, prog - 11,7
13.06 - Wielki człowiek ma 5,1 mm i ❤️
28.07 - prenatalne + nifty - zdrowy synek 💙 -
Jestem już po pierwszym pobraniu i wypiciu tego słodkiego ulepka 🙈 niestety nie pozwolili mi wypić mojej cytrynowej i dostałam zwykłą. Na szczęście lubię słodkie więc nie było tak źle, ale tak mi się Maks rozszalał w brzuchu, że chyba zaraz wyskoczy 🙈
Jeśli chodzi o groby, to my odpuszczamy. Moja mama od razu powiedziała, że mam sobie darować jeżdżenie - chce odwiedzić tylko grób babci u nas w Warszawie, ale to blisko mamy i na pewno nie w samo święto. A w ten weekend jedziemy do męża na wieś i tylko odwiedzimy cmentarz przy parafii gdzie leżą jego tata i dziadkowie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2021, 08:33
Negra85, jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aga12345, Nisia18, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
-
Dzień dobry,
Aneta8 na webinarze było o śnie dziecka: materacyk raczej twardy, temperatura 16-19 stopni,bez poduszek i kolderek. Następnie o pielęgnacji i karmieniu. O profilaktyce spłaszczenia główki, żeby pilnować jak dziecko układamy,o spowijaniu,że nie każde dziecko lubi, trzeba dać trochę swobody.
Żeby z rozwagą korzystać z bujaczkow, karuzeli nad łóżeczkami, szumu,o świetle-najlepiej ciepłe światło, łagodne. Smoczek dopiero po tym jak unormuje się laktacja,po 5 tygodniu.
To tak w skrócie co teraz mi przyszło do głowy 😁
Oo a coś mówili o tej cytrynowej dlaczego nie możesz jej wypic?
Jaina my po prostu jedziemy na weekend do mojej mamy,na 3 dni. W zeszłym roku byliśmy na weekend u teściów. Na groby na pewno pójdę,bo nie wyobrażam sobie być w rodzinnej miejscowości i nie odwiedzić Taty,siostry i dziadków
Jestem też zdania,że jeśli będziesz 30 października,lub tydzień wcześniej, później to też będzie dobrze 😚 my tak sobie dzielimy,bo nie sposób objechać te groby....za tydzień pojedziemy na groby bliskich męża i nic się nie stanie
W Warszawie odwiedzanie grobów to zupę inny stan... kiedyś jak byłam jeszcze singielka i mieszkałam blisko Powązek wojskowych,a święta wypadły w środku tygodnia nigdzie nie pojechałam,jak i moje koleżanki. Zrobiłyśmy sobię świąteczny obiad u mnie,a na wieczór poszłyśmy tam na cmentarz. Miło wspominam tamten dzień. Ogólnie to często chodziłam spacerować po cmentarzu wojskowym 😂
Aneta8, jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aga12345, Nisia18, Gosia Rumi, MyŚliwa lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Aneta8 przybijam piątkę, również po pierwszym pobraniu. Ja miałam to szczęście, że dali mi cytrynową. 😉
My na grobach u męża rodziny częściowo już byliśmy, a częściowo będziemy później. U moich bliskich planujemy być w niedzielę. W poniedziałek zostajemy w domu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2021, 09:07
Aneta8, jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aga12345, Gosia Rumi, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Kasiastaraczka wrote:Dzień dobry,
Aneta8 na webinarze było o śnie dziecka: materacyk raczej twardy, temperatura 16-19 stopni,bez poduszek i kolderek. Następnie o pielęgnacji i karmieniu. O profilaktyce spłaszczenia główki, żeby pilnować jak dziecko układamy,o spowijaniu,że nie każde dziecko lubi, trzeba dać trochę swobody.
Żeby z rozwagą korzystać z bujaczkow, karuzeli nad łóżeczkami, szumu,o świetle-najlepiej ciepłe światło, łagodne. Smoczek dopiero po tym jak unormuje się laktacja,po 5 tygodniu.
To tak w skrócie co teraz mi przyszło do głowy 😁
Oo a coś mówili o tej cytrynowej dlaczego nie możesz jej wypic?
Jaina my po prostu jedziemy na weekend do mojej mamy,na 3 dni. W zeszłym roku byliśmy na weekend u teściów. Na groby na pewno pójdę,bo nie wyobrażam sobie być w rodzinnej miejscowości i nie odwiedzić Taty,siostry i dziadków
Jestem też zdania,że jeśli będziesz 30 października,lub tydzień wcześniej, później to też będzie dobrze 😚 my tak sobie dzielimy,bo nie sposób objechać te groby....za tydzień pojedziemy na groby bliskich męża i nic się nie stanie
W Warszawie odwiedzanie grobów to zupę inny stan... kiedyś jak byłam jeszcze singielka i mieszkałam blisko Powązek wojskowych,a święta wypadły w środku tygodnia nigdzie nie pojechałam,jak i moje koleżanki. Zrobiłyśmy sobię świąteczny obiad u mnie,a na wieczór poszłyśmy tam na cmentarz. Miło wspominam tamten dzień. Ogólnie to często chodziłam spacerować po cmentarzu wojskowym 😂
Dzięki Kasiu za streszczenie 😁 zaobserwowałam sobie profil na fb i będę się zagłębiać w pojawiające się tam ciekawostki 🙂
Nie wiem czemu nie pozwolili mi swojej, Pani się tylko uśmiechnęła i powiedziała, że dadzą mi do wypicia swoją 🤷🏼♀️
Lolla kciuki za Twoje wyniki 💪🏻Lolla, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
-
Dzięki dziewczyny za podzielenie się informacjami o 1.11
My mamy cmentarze 2 w Łodzi, a do rodziców to dojazd ok 70 km poza miasto, także też wycieczka plus przejazd obok 3 cmentarzy po drodze. Na pewno będzie to męczące dla mnie, bo 1- siku, 2- jedzenie.
Stokrotka kiedyś napisała, że z jednej strony to zabraniają nam zrobić tego czy tamtego, bo ciąża...
a z drugiej to jest podejście - zrób to i tamto bo i tak siedzisz w domu. 🤣
Ja dziś planuje spacerek do apteki bo mi się paski do pomiaru kończą, a potem doczytam tom 4 seriI o Lipowie.
Znalazłam alternatywę dla chleba probody z Putki - czysto ziarnisty jest ok, poza tym bułka fitness ( ale to wieczorem) - bo rano po zjedzeniu z dodatkiem szynka/ itp - miałam cukier 130. także metodą prób i błędów, turlamy się dalej z Panem Cukrem.Chyba najbardziej męczące i niepewne są pomiary na czczo i po śniadaniu, bo jak na obiad/ kolację wpada sprawdzone danie, to pomiar to formalność.Stokrotka 86, Aga12345, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
-
Hej 😊 Dobuska mam nadzieję że u Was wszystko dobrze 😚
Co do 1 listopada to raczej siedzimy w domu 😊 moje groby są daleko więc nie pojadę bo mam zakaz od gina... Ewentualnie tu na miejscu męża grób dziadków i wujka 😊ja swoim rodzicom wyślę pieniążka żeby kupili i w moim imieniu na grobach położyli 😊
W moim szpitalu jest tak że zawsze lekarz prowadzący ciąże robi cc😊a z porodem naturalnym to pewnie tak że jaki akurat będzie miał dyżur 😊 u nas są całkiem spoko lekarza 😊
Aneta i Lolla kciuki ki z wyniki 😚
Negra ja tam lubię prasować 😚mnie to relaksuje 😊Aneta8, jaina_proudmoore, Nisia18, Aga12345, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
-
Dobuska bardzo współczuje bóli i pobytu w szpitalu, ale bardzo dobrze że pojechałaś, wszystko sprawdzą, zaopiekują się a jeśli do bóle macicy to pewnie dostaniesz papaweryne zastrzyku w tyłek i paracetamol w kroplówcec.
Miałam cała poprzednia ciaze takie rozne bóle i tez wlasnie bylam w szpitalu, 3 dni trzymali, i leczenie jak wyzej + no spa forte i magnez na recepte.
A ten lekatz... szkoda słów, Oni to mają taką znieczulicę...ciekawe jakby go tak bolało to już pewnie by płakał znając facetów...
Najwazniejsze jest wlasnie ze szyjka nie skraca sie pod wplywem tych bóli, tak mi wtedy mówili.
A my wczoraj bylismy na wizycie, Młody wazy 750g, a wiec taki sredniaczek, wiec spoko. Oby tylko rósł miarowo, zapytałam o szyjke i sluz to doktor pobrał ten sluz jakims patyczkiem i byl zoltawy -zapisal mi cos na recepte, musze wykupic. Szyjka długa 4,8cm. Łożysko niskoschodządze ale nieprzodujące, na przedniej ścianie. I dostałam zdjecie buźki to wygląda identycznie jak Maciuśpolozenie główkowe. Przytylam az 3kg od ostatniej wizycie ale za to cukry super, dzis np 83. czyli po prostu za mało jadłam wczesniej.
Tez mialam w weekend bardzo mocny bol taki z lewej strony, nie wiedzialam co to, jak Mały uderzał w te miejsce to jeszzcze gorzej bolało, po no spie tez nie przechodziło i zapytalam doktora to wlasnie ppwiedział ze to wiezadła, bo pokazałam dokladnie w jakim miejscu- to tak na granicy macicy na dole w lewym rogu. Bardzo mnie bolało ale po 2 dniach lezenia przeszło.
Kasiastaraczka ja mam termometr microlife ale wkurza mnie czesto bo rozne temperatury pokazuje, trzeba robic dokladnie pomiar, do 5cm od glowy, najgorzej jak dziecko sie rusza. Najlepsze są jednak tradycyjne rteciowe.
Mysliwa tak zmienia kolor temperatury od 37,5 na czerwono a u dzieci goraczka jest od 38,5 i wtedy dopiero powinno dawac sie leki.
Jaina wysylalam Tobie link do strony gdzie wpisujesz swoje pomiary (tylko w mm) i masz centyle:
https://fetalmedicine.org/research/assess/growth
Mysliwa ciesze sie ze wyniki wyszły dobrze!
Nisia w ciazy badania krzepliwosci krwi są niemiarodajne. Np nie bada się ddimerów bo one zawsze beda podwyzszone.
Aby sprawdzic czy dobrze dobrano Ci dawke neoparin powinnas zrobic badanie antyXa 4h po przyjeciu zastrzyku. Badanie powinno byc wlabie gdzie badaja na miejscu a nie wysyjają.
No i przede wszystkim badanie przepływów na usg, to klucz, i jak dziecko przyrasta.
O Kasiastaraczka, ja polecałam ten webinar ale wczoraj mialam tyle na glowie i mi wypadlo, co tam ciekawego mówiła?? O juz doczytalam dzieki, tak jej profil jest wart zaobserwowania, szczegolnie potem jak Maluszek uczy sie obracac, siadac itd.
Na cmentarz nie wybieram sie daleko, tak do 60km od miejsca zamieszkania ale weekedn bedzie intensywny bo znajomi przyjezdzaja wtedy do swoich rodzin, z duzych miast wiec spotkanko się szykuje
co do Clexane to tak, korzystam ze strony Ktomalek czy jakos tam tylko ja mieszkam w malym miescie, a raczej pod malym miastem i tu słabo z dostepnoscia, jak u Was w Wawie jest slabo to co powiedziec w malych miescinachnarazie jakos cudem udaje mi sie znalezc ale zawsze wydzwaniam bo te dane na stronie sa nieaktualne u Nas
Negra tez nie znosze prasowania 🙈
Dziewczyny kciuki za prawidlowe wyniki krzywych, feee znowu mam posmak tej ochydnej glukozyAneta8, jaina_proudmoore, Kasiastaraczka, Stokrotka 86, Gosia Rumi, Nisia18, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Na 1.11 też zostaję w domu wszędzie będzie tłok. Poza tym w moim domu rodzinnym covid i cała rodzina brata na kwarantannie prawie do połowy listopada.
Dodatkowo od kilku dni wróciły mi mdłości poranne i z rana jestem nie do życia 😔jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀 -
@Jeheria - tez nie lubię prasować.
zrobię prasowanie po praniu ciuszków bobasa, pewnie potem na początku kilka razy i .. chyba odpuszczę
@Niutek87- przypadkiem polubiłam twoja wiadomość.
to niedobrze, że wróciły poranne mdłości.
Odpoczywaj skoro się słabiej czujesz :* nic na siłę.
ja też mam czasem dni, że łapie mnie totalne zmęczenie, ale wczoraj miałam motorek do działania, aż mi mąż kazał usiąść i odpocząć.
Właśnie niedawno kurier zajechał z dużą paczką z łóżeczkiem Tweeto
teraz postoi na ogródku chwilowo, a potem się zobaczy. 🤣
na rozpakowanie za wcześnie, ale ciekawość jest jednak.
Aneta8, Stokrotka 86, Gosia Rumi, Jeheria, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Jeheria cieszę się, że z malutkim wszystko w porządku, pamiętam, że z synkiem w ciąży pomimo cukrów w normie też przybierałam 2/2,5kg na 4 tygodnie, więc myślę, że w porządku, teraz dalej mam 8 na minusie, ostatnio przez 4 tygodnie przybrałam 20 dag 🙂
Co do termometrów mamy taki zbliżany do czoła, kupowałam w aptece jak synek był mały ale różnie u niego z pomiarami, nasz rodzinny lekarz ma taki do uszka i teraz też zamierzamy taki kupić, wydaje mi się bardziej dokładny.
Jeśli chodzi o bóle u mnie ostatnio zaczęły się pojawiać od strony kręgosłupa, niestety występowały one u mnie już przed ciąża, mam nadzieję, że nie nasilą się za bardzo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2021, 11:55
jaina_proudmoore, Jeheria lubią tę wiadomość