X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • Nisia18 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Mi lekarz w klinice kazał odstawić już w 6-7 tygodniu, ale lekarka prowadząca wprowadziła jeszcze luteinę. Podejrzewam, że tak do końca 1 trymestru będę przyjmować. Dowiem się na wizycie za półtora tygodnia.
    Tylko ja miałam świeży transfer, więc u mnie z zasady jest mniej progesteronu.

No widzisz , mi idzie 7 tydzień wiec tez bym stopniowo odstawiają po trochu tym bardziej z takiej ilosci , po 100 mg co jakieś 1-2 tyg spokojnie wyjdzie koniec w 12-13 tyg.
    Wiesz , ja nie wodze różnicy pomiędzy twoim świeżym transferem a moim krio a na własnym cyklu … jeśli chodzi oczywiście o produkcje progesteronu .

Mag_len lubi tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia18 wrote:
    No widzisz , mi idzie 7 tydzień wiec tez bym stopniowo odstawiają po trochu tym bardziej z takiej ilosci , po 100 mg co jakieś 1-2 tyg spokojnie wyjdzie koniec w 12-13 tyg.
    Wiesz , ja nie wodze różnicy pomiędzy twoim świeżym transferem a moim krio a na własnym cyklu … jeśli chodzi oczywiście o produkcje progesteronu .
    Tak, tak dokładnie. Ja wspomniałam o świeżym transferze, bo jednak przy crio najczęściej słyszę o cyklu sztucznym.
    Ja Ci powiem, że ja jestem spokojniejsza jak przyjmuję luteinę, ale na pewno od ósmego tygodnia przyjmuję tego progesteronu mniej. Wcześniej to było 600 gramów progesteronu besins, a teraz w sumie 200 gramów luteiny, więc jakis tam spadek jest. Zbadałam też sobie tydzień temu progesteron przy okazji innych badań i wynosił ponad 60 ng/ml, więc odetchnęłam trochę. :)

• dobuska Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melisandra, a co u Ciebie? Zniknęłaś nam trochę! Daj znać.:)

• Jeheria Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska ja też w 1 ciąży brałam mete do 16tc i cukry były złe, powyżej 90, a nagle po 20tc spadły i krzywa wyszła dobrze bez cukrzycy i jadłam słodycze.
    Najważniejsze w cukrzycy ciążowej jest niegłodzenie się wieczorem, trzeba zjeść dobrze zbilansowany posiłek przed snem a cukier rano powinien być ok. Info od mojego diabetologa.

dobuska lubi tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Mi lekarz w klinice kazał odstawić już w 6-7 tygodniu, ale lekarka prowadząca wprowadziła jeszcze luteinę. Podejrzewam, że tak do końca 1 trymestru będę przyjmować. Dowiem się na wizycie za półtora tygodnia.
    Tylko ja miałam świeży transfer, więc u mnie z zasady jest mniej progesteronu.
    Dlaczego mniej przy świeżym? Skoro jest tyle ciałek żółtych?
    Ja po świeżym miałam proga ponad 200 🙈

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    Dlaczego mniej przy świeżym? Skoro jest tyle ciałek żółtych?
    Ja po świeżym miałam proga ponad 200 🙈
    W sensie mniej się go przyjmuje! :D Źle się wyraziłam :D:D:D

Jeheria lubi tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    Dobuska ja też w 1 ciąży brałam mete do 16tc i cukry były złe, powyżej 90, a nagle po 20tc spadły i krzywa wyszła dobrze bez cukrzycy i jadłam słodycze.
    Najważniejsze w cukrzycy ciążowej jest niegłodzenie się wieczorem, trzeba zjeść dobrze zbilansowany posiłek przed snem a cukier rano powinien być ok. Info od mojego diabetologa.
    Kurcze, chciałabym, żeby u mnie też tak było. Wczoraj miałam dzień mierzenia cukrów glukometrem i po jedzeniu wychodziło okej, czyli odżywiam się spoko, ale na czczo lekko ponad normę. W środę będę w laboratorium to sprawdzę, co wyjdzie z krwi.
    Mimo wszystko chciałabym przejść tę ciążę bez cukrzycy, ale jestem na nią gotowa mentalnie.
    Ale nie chcę jej :D

• Nisia18 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pcosik_2 wrote:
    Nie odstawiaj progesteronu bez konsultacji z lekarzem. Progesteron zazwyczaj jest odstawiany gdy łożysko przejmie kontrolę, czyli po 12,13 tyg.

Jesteśmy siostrzane pod względem tc, więc 16 lipca to dobry czas na zobaczenie już serduszka. Ja mam 3 dni wcześniej umówioną wizytę ❤️.

To ja już widziałam ❤️ W 5w5d. 16 lipca chce iść zeby tak kontrolnie czy wszystko ok nadal :)

• Jeheria Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wizytuje 12 lipca. Dziś krew oddałam do badań. Rano glukoza wg glukometru 89 a więc jeszcze norma, oby z krwi też tak wyszło 🙏

Z objawów to czasami mi niedobrze, jeść częściej mi się chce i brzuch czasami boli.
    Jestem szczupła a już mi brzuch wylazł i w pracy już wypytuja🤦‍♀️

dobuska, Nisia18, Anulka1992, Miamonia lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    Ja wizytuje 12 lipca. Dziś krew oddałam do badań. Rano glukoza wg glukometru 89 a więc jeszcze norma, oby z krwi też tak wyszło 🙏

Z objawów to czasami mi niedobrze, jeść częściej mi się chce i brzuch czasami boli.
    Jestem szczupła a już mi brzuch wylazł i w pracy już wypytuja🤦‍♀️
    Witaj w klubie z tym brzuchem. :)

• Miamonia Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj zaczęłam 9 tydzień i jakby ktoś pstryknął palcami i wszystko zmienił. Czuję się potwornie, nie mam w ogóle apetytu jak coś zjem to nie dość że mnie mdli to strasznie wywala mi brzuch, mam wzdęcia, gazy i ciągłe uczucie pełności... Jem tylko owoc na śniadanie, lekką przekąskę i malutki obiad o 17 i to wszystko a ciągle jestem przepełniona

7u22flw1vl3i5lsf.png
  • Selena Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Witaj w klubie z tym brzuchem. :)
    I ja też witam 😉mam wrażenie że taki brzuch w pierwszej ciąży miałam koło 12 tc... W żadne spodnie się już nie mieszczę a mam taką pracę że nie bardzo mogę iść w czym innym...

f2wlru1dbzmah8bl.png
    3i49ej28rcjdlc8e.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selena wrote:
    I ja też witam 😉mam wrażenie że taki brzuch w pierwszej ciąży miałam koło 12 tc... W żadne spodnie się już nie mieszczę a mam taką pracę że nie bardzo mogę iść w czym innym...
    No mnie już też wszystko ciśnie. A jak nakładam sukienkę, która podkreśla brzuch, to przynajmniej czwarty miesiąc

• Selena Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    No mnie już też wszystko ciśnie. A jak nakładam sukienkę, która podkreśla brzuch, to przynajmniej czwarty miesiąc
    No dokładnie 😉ja sobie zamówiłam rybaczki ciążowe czekam aż przyjdą 😊

f2wlru1dbzmah8bl.png
    3i49ej28rcjdlc8e.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A cycki to takie żylaste się zrobiły...

Mam część wyników i glukoza 85 z krwi 💪💪💪
    Anemii też brak, narazie wszystko ok 👌

Selena lubi tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Miamonia Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje też, strasznie żylaste, sutki już są mega duże, wychodzą gruczoły. Cycki mi wychodzą ze staników 🙈

7u22flw1vl3i5lsf.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matko, ja mam swój naturalny biust bardzo duży, więc do końca ciąży chyba będę go wozić taczką przed sobą…🤣

Jeheria super! Jedno z głowy masz póki co :D

Jeheria, Selena lubią tę wiadomość

• Morwa Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zapisałyście się już na prenatalne ? Jak tak to na który dokładnie tydzień i dzień ciąży? Mnie dzisiaj zapisali na 29 Lipca to będzie mój 12t0d.

• Selena Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobiłam pierwsze zdjęcia brzucha na pamiątkę 😊będę porównywać co miesiąc 😊
    https://naforum.zapodaj.net/065406c416cb.jpg.html
    https://naforum.zapodaj.net/39163004759e.jpg.html

Miamonia, Aneta8, dobuska lubią tę wiadomość

f2wlru1dbzmah8bl.png
    3i49ej28rcjdlc8e.png
  • Miamonia Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Dziewczyny zapisałyście się już na prenatalne ? Jak tak to na który dokładnie tydzień i dzień ciąży? Mnie dzisiaj zapisali na 29 Lipca to będzie mój 12t0d.
    Ja jestem zapisana na 14t0d, Pani ginekolog powiedziała że jest w porządku bo ciąża wychodzi o tydzień młodsza

Selena, Morwa lubią tę wiadomość

7u22flw1vl3i5lsf.png
‹‹ 38 39 40 41 42 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ