X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • Nisia18 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Mi lekarz w klinice kazał odstawić już w 6-7 tygodniu, ale lekarka prowadząca wprowadziła jeszcze luteinę. Podejrzewam, że tak do końca 1 trymestru będę przyjmować. Dowiem się na wizycie za półtora tygodnia.
    Tylko ja miałam świeży transfer, więc u mnie z zasady jest mniej progesteronu.

No widzisz , mi idzie 7 tydzień wiec tez bym stopniowo odstawiają po trochu tym bardziej z takiej ilosci , po 100 mg co jakieś 1-2 tyg spokojnie wyjdzie koniec w 12-13 tyg.
    Wiesz , ja nie wodze różnicy pomiędzy twoim świeżym transferem a moim krio a na własnym cyklu … jeśli chodzi oczywiście o produkcje progesteronu .

Mag_len lubi tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia18 wrote:
    No widzisz , mi idzie 7 tydzień wiec tez bym stopniowo odstawiają po trochu tym bardziej z takiej ilosci , po 100 mg co jakieś 1-2 tyg spokojnie wyjdzie koniec w 12-13 tyg.
    Wiesz , ja nie wodze różnicy pomiędzy twoim świeżym transferem a moim krio a na własnym cyklu … jeśli chodzi oczywiście o produkcje progesteronu .
    Tak, tak dokładnie. Ja wspomniałam o świeżym transferze, bo jednak przy crio najczęściej słyszę o cyklu sztucznym.
    Ja Ci powiem, że ja jestem spokojniejsza jak przyjmuję luteinę, ale na pewno od ósmego tygodnia przyjmuję tego progesteronu mniej. Wcześniej to było 600 gramów progesteronu besins, a teraz w sumie 200 gramów luteiny, więc jakis tam spadek jest. Zbadałam też sobie tydzień temu progesteron przy okazji innych badań i wynosił ponad 60 ng/ml, więc odetchnęłam trochę. :)

• dobuska Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melisandra, a co u Ciebie? Zniknęłaś nam trochę! Daj znać.:)

• Jeheria Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska ja też w 1 ciąży brałam mete do 16tc i cukry były złe, powyżej 90, a nagle po 20tc spadły i krzywa wyszła dobrze bez cukrzycy i jadłam słodycze.
    Najważniejsze w cukrzycy ciążowej jest niegłodzenie się wieczorem, trzeba zjeść dobrze zbilansowany posiłek przed snem a cukier rano powinien być ok. Info od mojego diabetologa.

dobuska lubi tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Mi lekarz w klinice kazał odstawić już w 6-7 tygodniu, ale lekarka prowadząca wprowadziła jeszcze luteinę. Podejrzewam, że tak do końca 1 trymestru będę przyjmować. Dowiem się na wizycie za półtora tygodnia.
    Tylko ja miałam świeży transfer, więc u mnie z zasady jest mniej progesteronu.
    Dlaczego mniej przy świeżym? Skoro jest tyle ciałek żółtych?
    Ja po świeżym miałam proga ponad 200 🙈

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    Dlaczego mniej przy świeżym? Skoro jest tyle ciałek żółtych?
    Ja po świeżym miałam proga ponad 200 🙈
    W sensie mniej się go przyjmuje! :D Źle się wyraziłam :D:D:D

Jeheria lubi tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    Dobuska ja też w 1 ciąży brałam mete do 16tc i cukry były złe, powyżej 90, a nagle po 20tc spadły i krzywa wyszła dobrze bez cukrzycy i jadłam słodycze.
    Najważniejsze w cukrzycy ciążowej jest niegłodzenie się wieczorem, trzeba zjeść dobrze zbilansowany posiłek przed snem a cukier rano powinien być ok. Info od mojego diabetologa.
    Kurcze, chciałabym, żeby u mnie też tak było. Wczoraj miałam dzień mierzenia cukrów glukometrem i po jedzeniu wychodziło okej, czyli odżywiam się spoko, ale na czczo lekko ponad normę. W środę będę w laboratorium to sprawdzę, co wyjdzie z krwi.
    Mimo wszystko chciałabym przejść tę ciążę bez cukrzycy, ale jestem na nią gotowa mentalnie.
    Ale nie chcę jej :D

• Nisia18 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pcosik_2 wrote:
    Nie odstawiaj progesteronu bez konsultacji z lekarzem. Progesteron zazwyczaj jest odstawiany gdy łożysko przejmie kontrolę, czyli po 12,13 tyg.

Jesteśmy siostrzane pod względem tc, więc 16 lipca to dobry czas na zobaczenie już serduszka. Ja mam 3 dni wcześniej umówioną wizytę ❤️.

To ja już widziałam ❤️ W 5w5d. 16 lipca chce iść zeby tak kontrolnie czy wszystko ok nadal :)

• Jeheria Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wizytuje 12 lipca. Dziś krew oddałam do badań. Rano glukoza wg glukometru 89 a więc jeszcze norma, oby z krwi też tak wyszło 🙏

Z objawów to czasami mi niedobrze, jeść częściej mi się chce i brzuch czasami boli.
    Jestem szczupła a już mi brzuch wylazł i w pracy już wypytuja🤦‍♀️

dobuska, Nisia18, Anulka1992, Miamonia lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    Ja wizytuje 12 lipca. Dziś krew oddałam do badań. Rano glukoza wg glukometru 89 a więc jeszcze norma, oby z krwi też tak wyszło 🙏

Z objawów to czasami mi niedobrze, jeść częściej mi się chce i brzuch czasami boli.
    Jestem szczupła a już mi brzuch wylazł i w pracy już wypytuja🤦‍♀️
    Witaj w klubie z tym brzuchem. :)

• Miamonia Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj zaczęłam 9 tydzień i jakby ktoś pstryknął palcami i wszystko zmienił. Czuję się potwornie, nie mam w ogóle apetytu jak coś zjem to nie dość że mnie mdli to strasznie wywala mi brzuch, mam wzdęcia, gazy i ciągłe uczucie pełności... Jem tylko owoc na śniadanie, lekką przekąskę i malutki obiad o 17 i to wszystko a ciągle jestem przepełniona

7u22flw1vl3i5lsf.png
  • Selena Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Witaj w klubie z tym brzuchem. :)
    I ja też witam 😉mam wrażenie że taki brzuch w pierwszej ciąży miałam koło 12 tc... W żadne spodnie się już nie mieszczę a mam taką pracę że nie bardzo mogę iść w czym innym...

f2wlru1dbzmah8bl.png
    3i49ej28rcjdlc8e.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selena wrote:
    I ja też witam 😉mam wrażenie że taki brzuch w pierwszej ciąży miałam koło 12 tc... W żadne spodnie się już nie mieszczę a mam taką pracę że nie bardzo mogę iść w czym innym...
    No mnie już też wszystko ciśnie. A jak nakładam sukienkę, która podkreśla brzuch, to przynajmniej czwarty miesiąc

• Selena Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    No mnie już też wszystko ciśnie. A jak nakładam sukienkę, która podkreśla brzuch, to przynajmniej czwarty miesiąc
    No dokładnie 😉ja sobie zamówiłam rybaczki ciążowe czekam aż przyjdą 😊

f2wlru1dbzmah8bl.png
    3i49ej28rcjdlc8e.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A cycki to takie żylaste się zrobiły...

Mam część wyników i glukoza 85 z krwi 💪💪💪
    Anemii też brak, narazie wszystko ok 👌

Selena lubi tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Miamonia Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje też, strasznie żylaste, sutki już są mega duże, wychodzą gruczoły. Cycki mi wychodzą ze staników 🙈

7u22flw1vl3i5lsf.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matko, ja mam swój naturalny biust bardzo duży, więc do końca ciąży chyba będę go wozić taczką przed sobą…🤣

Jeheria super! Jedno z głowy masz póki co :D

Jeheria, Selena lubią tę wiadomość

• Morwa Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zapisałyście się już na prenatalne ? Jak tak to na który dokładnie tydzień i dzień ciąży? Mnie dzisiaj zapisali na 29 Lipca to będzie mój 12t0d.

• Selena Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobiłam pierwsze zdjęcia brzucha na pamiątkę 😊będę porównywać co miesiąc 😊
    https://naforum.zapodaj.net/065406c416cb.jpg.html
    https://naforum.zapodaj.net/39163004759e.jpg.html

Miamonia, Aneta8, dobuska lubią tę wiadomość

f2wlru1dbzmah8bl.png
    3i49ej28rcjdlc8e.png
  • Miamonia Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2021, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Dziewczyny zapisałyście się już na prenatalne ? Jak tak to na który dokładnie tydzień i dzień ciąży? Mnie dzisiaj zapisali na 29 Lipca to będzie mój 12t0d.
    Ja jestem zapisana na 14t0d, Pani ginekolog powiedziała że jest w porządku bo ciąża wychodzi o tydzień młodsza

Selena, Morwa lubią tę wiadomość

7u22flw1vl3i5lsf.png
‹‹ 38 39 40 41 42 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ