X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2021, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety nie mam na to wpływu.
    pozostaje mi czekać do usg, a poza tym mieć zaufanie do lekarza, skoro mówi, że wymiar jest w normie na ten tc.

@Stokrotka86- tak ruchy są teraz inne.
    ja najmocniej czuje pupę tego trolla, jak się wypnie, bo oczywiście cfaniak leży miednicowo nadal.
    jak daje czasem kopa to aż rezonuje w pośladkach :D
    a czasem czuć z prawej i lewej więc pewnie przebiera nogami/ rączkami.

i ja czuje w kościach, że on się nie obróci. Intuicja mi to mówi.🤣
    czas jeszcze jest, obym się myliła. ;)

Stokrotka 86, Aga12345 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2021, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina, mam dokładnie takie same odczucia co do ruchów. Coś czuję że mój Wiktorek i Twój Aleksander to by się teraz dogadali😉

Też mi coś mówi że on nie za bardzo będzie chciał się obrócić. Muszę poczytać więcej o tym obrocie zewnętrznym...

Jestem już po szczepieniu. Baza wirusów została zaktualizowana😁 o dziwo wkłucie nic nie bolało. A przy J&J prawie mi ręka odpadła jak mi ta szczepionkę wstrzykiwali. No ale co się dziwić. Do dziś pamiętam ich szampon do włosów- miał nie szczypać w oczy a szczypał wybitnie i matka mnie za dzieciaka nim katowała😁

Siadam zaraz do laptopa i ogarniam wyprawkę. A potem odpoczywam. Porządki nie zajac- nie uciekną 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2021, 12:15

dobuska, Aga12345, Ada.. 31, Aneta8, jaina_proudmoore, Alfa_Centauri, MyŚliwa lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2021, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina, a z drugiej strony kiedyś mamy nawet usg nie miały i musiały z tym żyć, a my to byśmy wszystko chciały wiedzieć i jeszcze analizujemy, czy lekarz dobrze powiedział :D

Stokrotka taaak te ruchy są inne, ja też już bardziej czuje takie przesuwanie i przewalanie. Co do tego, że Wiktorek urosl, to na pewno. Te nasze szkodniki kochane rosną teraz jak na drożdżach, ja normalnie czuje różnice pomiędzy tygodniami. Najbardziej lubię jak moja wypnie nóżkę i mogę ja zaczepić, wtedy tak nieśmiało i powoli ją zabiera :D

Ja po nieprzespanej nocce miałam już jedną drzemkę. Mam tyle planów na dzisiaj. Odwrotnie proporcjonalnie do checi :D
    Zjadłam już prawie całe zapasy pierogów orkiszowych od mamy 🤣🙊🙈

Stokrotka 86, Aneta8, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2021, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mała cały czas główka w dół (chyba, że leze na boku to ona tak w poprzek :D) Ja mam nadzieję, że po tylu tygodniach w tej pozycji nagle jej się nie odmieni i nie wróci pupą w dół!

Stokrotka 86, Aga12345, Ada.. 31, Aneta8, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

• Ada.. 31 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2021, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja odebrałam wynik z posiewu i kartę informacyjna z szpitala, wygląda że wszystko dobrze. W poniedziałek mam wizytę u lekarza to jeszcze zapytam, doktora Google nie pytam 🤣🤣

dobuska, Stokrotka 86, Joana23, Aneta8, Aga12345, jaina_proudmoore, Alfa_Centauri, mk_bambino, MyŚliwa lubią tę wiadomość

bl9cdf9hz0nfzo3c.png
  • Ada.. 31 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2021, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie wagi, to ja nadal uważam że to kwestie urodowe i genetyczne, do tego zawsze trzeba brać błąd pomiaru😉

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Jeheria lubią tę wiadomość

bl9cdf9hz0nfzo3c.png
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2021, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to nie wiem jak mój leży, dziś czuję go znowu w dole brzucha, ale też w okolicy pępka. Pewnie tradycyjnie zwinięty w chińskie dzień dobry 😄 boję się, że się nie przekręci skubaniec główką w dół.

Mam już dziewczyny wyniki moczu i krwi i wszystko wyszło dobrze, w normach. Doktor powiedziała, że na razie nie będzie włączała żadnych leków.
    8.12 mieliśmy mieć wizytę u tej dr która pracuje w naszym wybranym szpitalu i postara się przyspieszyć o tydzień i już żeby ona mnie przejęła do końca do prowadzenia, jakby np zaszła potrzeba skierowania mnie na patologię ciąży. Zamówiłam też nowy ciśnieniomierz, a teraz robię ostatnie zakupy wyprawkowe.

Aga12345, Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Ada.. 31, dobuska, Alfa_Centauri, mk_bambino, MyŚliwa, Jeheria lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!
  • Joana23 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2021, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta, elegancko, że wyniki masz w normie :) może to ciśnieniomierz wariuje.. Trzymam kciuki, żeby to była wina sprzętu i Twoich chudych ramion :)

Myśliwa, Dobuska, dzięki za info o heparynie.

Ada, u Ciebie też widzę w porządku, cieszę się mocno! I dobrze, że doktora google nie chcesz pytać o radę ;)

Stokrotka, Jaina, chłopaki jeszcze się obrócą :) jeszcze mają czas :) moja malutka siedzi głownie główką w dół i mam nadzieję, że psikusa nam nie zrobi przed samym porodem :)

Ja dzisiaj też siedzę nad wyprawką.. przeraża mnie ilość informacji o wszystkim!

Aga12345, Stokrotka 86, Ada.. 31, jaina_proudmoore, Aneta8, dobuska lubią tę wiadomość

uS2wp2.png
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2021, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Aneta8- to dobrze, że wyniki wyszły w porządku. Mam nadzieje, że każda z nas dojedzie bezpiecznie do końca swojego turnusu i jak najbliżej terminu 💪 / @Ada31- to prawda, na genetykę już wpływu nie mamy. W końcu dziecko dostaje pule genów i mamy i taty, ale ma tez swoją własną. 🙂 / Ja dziś i wczoraj zamówiłam świąteczne prezenty już powoli. 🙂bo była dobra obniżka na notino, perfumy dostałam za 90 zl mniej i na stronie dr Irena Eris- tez po 40 zl mniej na kremie 🙂 / przypomniało mi się, że wczoraj ojciec przemówił do Aleksandra. Dobra była reakcja, chyba zatkał uszy bo przestał się wiercić na 5 min albo dłużej 🤣🤣🤣🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2021, 15:18

Aneta8, Stokrotka 86, Ada.. 31, dobuska, Aga12345, Joana23, mk_bambino, MyŚliwa lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Ada.. 31 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2021, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobiłam mój pierwszy zakup dla Kajusi śpiworek do fotelika z Smyka i body z 5-10-15 , przy Waszych wyprawach to aż wstyd się przyznawać 😅😅

jaina_proudmoore, Aneta8, dobuska, Stokrotka 86, MyŚliwa, Jeheria lubią tę wiadomość

bl9cdf9hz0nfzo3c.png
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2021, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada.. 31 wrote:
    Zrobiłam mój pierwszy zakup dla Kajusi śpiworek do fotelika z Smyka i body z 5-10-15 , przy Waszych wyprawach to aż wstyd się przyznawać 😅😅

Juhhuu! 🥳 Teraz już pójdzie 😁
    Ja już powoli kończę, dziś pozamawiałam trochę rzeczy ze świta dziecka z Allegro i apteki gemini. Zmęczyły mnie te zakupy 😛
    No i zdecydowaliśmy się też z mężem na zakup oczyszczacza powietrza. Padło na ten model:
    https://klarta.pl/oczyszczacze-powietrza/klarta-stor-2/#white

Ada.. 31, Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!
  • Ada.. 31 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2021, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta8 wrote:
    Juhhuu! 🥳 Teraz już pójdzie 😁
    Ja już powoli kończę, dziś pozamawiałam trochę rzeczy ze świta dziecka z Allegro i apteki gemini. Zmęczyły mnie te zakupy 😛
    No i zdecydowaliśmy się też z mężem na zakup oczyszczacza powietrza. Padło na ten model:
    https://klarta.pl/oczyszczacze-powietrza/klarta-stor-2/#white
    Oczyszczacz super sprawa, ja nie mogłam się zabrać za te zakupy 😅😅 ciągle mi się wydaję że jeszcze dużo czasu jest 😉 dziś przywiozła mi kuzynka ubranka po swoich córkach, wszystko posegregowane rozmiarami, tak że spore udogodnienie, zaczęłam przeglądać jakie to wszystko maleńkie😱😱

Stokrotka 86, Aneta8, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

bl9cdf9hz0nfzo3c.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2021, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę że nie tylko ja robiłam dzisiaj zakupy 😉

Prawdę mówiąc prawie cały dzień spędziłam przy komputerze... Ale w końcu miałam jakaś wenę. Wyprawka już prawie całkiem kompletna. Zostały pojedyncze rzeczy. No i fotelik i wózek ale po to jutro jedziemy 😁

Cały tydzień będą nas nawiedzać kurierzy i paczki. W przyszłym tygodniu zaczynam pranie i prasowanie 🙂

Aneta, super że wyniki ok. Mam nadzieję że to tylko kwestia złego sprzętu.

Ada, czyli pierwsze koty za płoty🙂 fajnie że kuzynka tak ładnie uporządkowane Ci te ciuszki przyniosła- łatwiej to będzie ogarnąć 🙂

Jest już prawie 21... A miałam się lenić po szczepieniu 😁 kiepski że mnie wypoczywacz 🤦

Aneta8, Ada.. 31, Alfa_Centauri, jaina_proudmoore, dobuska lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Alfa_Centauri Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2021, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Stokrotko, ja też już po szczepieniu. Mam nadzieję że dobrze się czujesz. Trochę mnie boli ręka w miejscu wkłucia i jestem bardzo zmęczona (syn nas obudził o 4 rano więc nie dziwne) a poza tym ok.
    W poprzedniej ciàży w ogóle nie ćwiczyłam mięśni kegla i dałam radę, więc nie martwcie się, jeśli to was omija. W 9 miesiącu zaczęłam masować krocze olejkiem ze słodkich migdałów, bo tak mi doradziła położna i tym razem też tak planuję jeśli dostanę zielone światło od mojego lekarza - nie można mieć żadnej infekcji ani stanu zapalnego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2021, 21:10

Stokrotka 86, Aneta8, MyŚliwa, jaina_proudmoore, dobuska lubią tę wiadomość

3jgxflw1q814yhy7.png
    f2wl2n0a13n499gf.png
    [*] luty 2017 - 6 tc ; [*] grudzień 2017 - 12 tc
  • mk_bambino Ekspertka

Wysłany: 26 listopada 2021, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny, jak dobrze jest czytać, że wyniki badań macie dobre <3
    ja przyznaje się bez bicia, że też mam lenia i ćwiczyć mi się regularnie nie chce... póki co spacery mnie ratują. :)

Aneta8, Stokrotka 86, jaina_proudmoore, dobuska, Joana23, Inkaa85 lubią tę wiadomość

a012319090.png
  • MyŚliwa Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2021, 00:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mała kilka dni temu leżała bokiem głową przy pępku (to znaczy mąż mówi, że to głowa, ja tylko czuję, że coś wystaje ;P). Przedwczoraj, znaczy się wróć - w czwartek, leżała chyba głową do góry bo miałam cały dzień zgagę jak sto bażantów. W sumie w piątek też miałam, ale mniejszą.
    Można powiedzieć, że kupiłam pierwszą rzecz do wyprawki. Na allegro zamawiałam pojemniki na strzykawki, żeby mieć darmową dostawę to jeszcze dołożyłam parę rzeczy do koszyka (waciki nasączane alkoholem, rękawiczki nitrylowe, gaziki 5x5 jałowe). To ostatnie to dla dziecka już xD.
    Cukry też mi szaleją, widzę tendencję rosnącą 80-82-87-91.
    Dobuska, Stokrotka86 - nieprecyzyjnie się wyraziłam - chodziło o to, żeby początkowo pójść do toalety i zlokalizować mięśnie poprzez zatrzymanie moczu, ale już później - ćwiczyć poza toaletą. Mnie też to bardzo dziwi i próbuję ćwiczyć powolne spięcie i rozluźnienie (z czego to rozluźnienie zawsze mi gorzej wychodziło, serio - nie wiem, czy te 2 sekundy mi się udaje, a na niektórych stronach podają 10 s 🤦‍♀️). Może na dalszych szkoleniach dowiem się więcej, ale przekazuje co tam powiedzieli. Na pewno najlepiej byłoby słuchać swojej położnej :-).
    Taki patent nam sprzedano na ćwiczeniach - ćwiczyć po ok. 50 powtórzeń w trzech porach: pierwsze podczas mycia zębów rano, drugie podczas wieczornej toalety (np. nakładania kremu) plus jeszcze jeden moment sobie znaleźć. No i nie trzeba tego zgrywać w oddechem, a wręcz powinno się to robić tak jakby poza (w sensie, nie spinać brzucha, nie robić na wydechu).
    Dla mnie to jest o tyle trudne, że właśnie się boję - czy ja te mięśnie rozluźniam czy spinam (no, bo jak wstrzymujesz moc to spinasz, tak?)? Czy robię to dobrze? Czy nie zrobię sobie krzywdy... Czy...? Także tak.
    Jeheria - dopisałam sobie do pytań na następną wizytę. Może mi każe odstawić pod koniec ciąży? Może jakoś sobie to zaplanuje (bo przecież niewykluczone CC jak dzieciak będzie duży w 38 tc)? Na razie mnie tylko pytała kiedy biorę, to powiedziałam, że przed snem i pokiwała głową, że OK.

Uwaga! Temat wielopielo:
    Przepraszam, że tak znowu zaspamuję kanałem Mommy Mouse (w końcu to producent wielopielo), ale na tym filmie widać prosty sposób - jak zapieluchować noworodka (newborn):
    https://www.youtube.com/watch?v=O4CD7Yg902Y
    Otulacz z wycięciem na kikut + tetra. Niestety pokazują na takim już całkiem dużym dzieciaku, ale lepszy rydz niż nic.
    Jak Was zanudzam, to piszcie :-). Generalnie muszę to sobie poukładać, więc coraz więcej tych źródeł czytam.

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, dobuska, Aneta8, Jeheria lubią tę wiadomość

• Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2021, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny 🙂 w Warszawie biało, ale jest 1 stopień na plusie więc pewnie zaraz będzie ciapa. Aczkolwiek jak patrzę na parking to myślę że odśnieżanie auta nas nie ominie 😁

Alfa, po szczepieniu jest ok. Boli reka i w nocy nieco mnie swedzialo miejsce po wkłuciu ale jak narazie z objawów to tyle🤷

Miałam ciężka noc bo mąż miał napad alergii i jak jemu już przeszło to ja nie mogłam zasnąć. Więc od 5 nie śpię, a wcześniej z przerwami. I oczywiście skutek zarwanej nocy widoczny na porannym pomiarze cukru- 91🙁 niby przekroczenie małe ale jednak wkurza.
    Ogólnie to jak nie mogłam spać to miałam jakiś taki ciąg myśli o wszystkim i tylko się wkurzałam i nakręcalam.

Myśliwa, ja właśnie zamówiłam tetre i będę chciała zrobić podobne samoloty ci na filmiku. Słyszałam kiedyś radę że można je wcześniej poskładać i podszyć i chyba tak zrobię żeby tylko potem snappi złapać. Niby są gotowe samoloty ale jednak wychodzi to znacznie drożej niż zwykła tetra, a gdzie jestem w stanie bez uszczerbku na jakości to staram się oszczędzać.

dobuska, Aga12345, Aneta8, jaina_proudmoore, MyŚliwa, Alfa_Centauri lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2021, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie!
    Stokrotko zazdroszczę śniegu! <3

Ja jestem wyczerpana po nocy. Przez dwa dni za dużo robiłam w domu i sama jestem sobie winna. Dzisiaj planuję nic nie robić, ale zobaczymy...

Miłego dnia!

Stokrotka 86, Aga12345, Aneta8, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

• Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2021, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry,
    Stokrotka ja dopiero wstaję i aż strach wyjrzeć przez okno 😂ale jak temperatura będzie powyżej zera to zrobi się ciapa...
    Wczoraj obejrzałam filmik o wielopielo prowadzony przez dziewczynę z Puppi,już mam trochę rozjaśnione
    Teraz czas na grupe na FB i powoli jakieś zakupy 😍

Miłego weekendu 😚

dobuska, Aga12345, Aneta8, jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2021, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska- nie ma czego zazdrościć 🙂 tak jak pisze Kasia: śnieg+dodatnia temperatura= ciapa😁 i już ją niestety widać. Tylko jak na złość z naszego auta nie chce spłynąć 😉

Dziewczyny, tak wczoraj robilam te wszystkie zakupy dla malucha i jakoś bardziej niż zwykle zabolała mnie różnica między kwotą wypłaty brutto a netto😁 zwłaszcza grudzień będzie dla nas trudny. Bo niby nie jedziemy do mojej rodzinki ale prezenty dzieciakom siostry i tak zawsze wysyłam. A rodzina męża pewnie wpadnie na 1 dzień bo mieszkają pod Warszawą. Więc też cos trzeba będzie przygotować i kupić. Niby nie jesteśmy najbiedniejsi ( bogaci też nie) ale jednak jak tak się wszystko zsumuje to zakup takiej wyprawki ( nawet rozłożony na kilka miesięcy) daje ostro po kieszeni. Ja naprawdę nie wiem jak radzą sobie rodziny z gorsza sytuacja finansową... Bo tak nawet jeśli chodzi o opiekę zdrowotną to jest ciężko. Niby jest za free dla kobiet w ciąży na NFZ. Ale jeśli nie masz rewelacyjnego lekarza który nie żałuje skierowań na badania to i tak musisz chociaż część z nich robić prywatnie...jakoś tak mi się wydaje że często w Polsce dziecko to jest tylko dla bogaczy. Bo najpierw trzeba zajść w ciążę- a przy problemach z płodnością u nas to wyniosło kilkadziesiąt tysięcy, a potem zadbać o siebie i dziecko. Chyba zaczynam rozumieć dlaczego tych dzieci sie coraz mniej rodzi😁

Ale mnie refleksje naszły 🤦 to chyba ciąg dalszy moich filozoficznych rozkmin z bezsennej nocy.

Chyba zaraz męża obudzę- nie dał mi się wyspać więc niech już też wstaje😉

P. S. Jaina- powodzenia na szkole rodzenia 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2021, 10:01

Aneta8, jaina_proudmoore, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
‹‹ 446 447 448 449 450 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ