X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • Joana23 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2021, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co, jeszcze jeden temat - chcę się zaszczepić na krztusiec i myślałam, że muszę mieć skierowanie od lekarza POZ, ale pani w przychodni powiedziała mi, że mogę z marszu przyjść do punktu szczepień. Wydawało mi się, że najpierw potrzebny jest jakiś wywiad?

uS2wp2.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2021, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana, szczepienie na krztusiec nie jest refundowane więc w sumie skierowanie nie jest potrzebne. Ja robiłam prywatnie i przed szczepieniem miałam wywiad i badanie u internistki. Podpisała mi papier i z tym poszłam od razu do pokoju obok po szczepienie.
    Wydaje mi się że przed każdym szczepieniem (zwłaszcza w ciąży) powinna być kwalifikacja i choćby podstawowe badanie.

jaina_proudmoore, Joana23 lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2021, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Joana - odświeżenie koloru tylko. 🙂zmiana może będzie na wiosnę. Obecnie mam kolor ciemna mleczna czekolada 🤣później planuje skoczyć do piekarni niedaleko i zajrzeć na Jarmark świąteczny na Piotrkowska -nasza główna ulica deptakowa. Jeśli wyniki są dobre, nie ma co się martwić. Ja jem mięso 2x w tygodniu, w I trymestrze prawie wcale nie jadłam bo mi nie smakowało. 🙂jeśli chodzi o suplementy to biorę magnez, dodatkowo prenatal duo plus probiotyk. Jestem zdania, że najpierw wywiad w kierunku braków, potem suplementacja i lepiej z jedzenia czerpać pożywne składniki. 🙂 Dodatkowo biorę Euthyrox i wieczorem insulinę 🙃 // dziś cukier mi wyszedł 88- no szok, nadal 22j. 🥳strach myśleć co jutro będzie bo pan cukier bywa kapryśny. // @Stokrotka86 - tez uważam, że powinien być wywiad plus kwalifikacja przy ciąży. To jednak ważne. 🙂 // 🧐co do zakupów to nie kupowałam rurek windi, dziwny wynalazek jakiś 😳pani położna powiedziała, że np kropelki espumisan to ściema i placebo dla rodziców. Poleca masaże dłonią albo termoforem z pestek wiśni. Jeśli maluch długo będzie miał kolki to zaleca kontakt z Fizjo, bo może to inne napięcia - taka wiedza była na szkole rodzenia 😀

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2021, 10:22

Stokrotka 86, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2021, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile kosztuje takie szczepienie? Ja się próbuje umówić do lekarki, bo byłam pewna, że to na NFZ ogarnę. To ma sens w ogóle to, że się umawiam?
    Nie ogarniam 🤣🤣🤣🤣

• Joana23 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2021, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    A ile kosztuje takie szczepienie? Ja się próbuje umówić do lekarki, bo byłam pewna, że to na NFZ ogarnę. To ma sens w ogóle to, że się umawiam?
    Nie ogarniam 🤣🤣🤣🤣

W mojej przychodni koszt tego szczepienia to 250zł 🙈

jaina_proudmoore, dobuska lubią tę wiadomość

uS2wp2.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2021, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotko dziękuje, tez mam wielka nadzieje, ze to etap stabilizacji cukrów, dzis rano było w porządku, mam nadzieje, ze i u ciebie po wizycie jednak nie zaczną szaleć. Jakie te dzieciaczki już wielkie 1700g to duży chłopiec, pamietam jak urodziłam synka była taka dziewczynka, która urodziła się równy kilogram i właśnie w czasie kiedy my leżeliśmy lekarze czekali tylko żeby osiągnęła 2 kg żeby puścić ja do domu, z jednej strony była taką kruszynka, a z drugiej tak dzielnie walczyła od początku, tak wiec wyobrażam sobie, ze nasze maluszki wielkością przypominają już prawie ta dziewczynkę 🙂
    Co do rodziny przykre, ze nie słuchają, w takim razie róbcie tak jak uważacie, w końcu przekazaliście informacje na czym Wam zależy a jeśli oni nie potrafią tego uszanować to przekonają się jak przyjdzie czas

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2021, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Nie ogarniam 🤣🤣🤣🤣

Dobuska, to jest tak że na NFZ możesz dostać receptę na szczepionkę ( chyba są 2 rodzaje) i taka szczepionkę możesz zamówić w aptece i wtedy gdy szczepisz się w ramach NFZ pokrywasz tylko koszt szczepionki. Wychodzi nawet połowę taniej niż prywatnie.
    Ja płaciłam 210. Nie chciało mi się już kombinować z NFZ.

Jaina, właśnie ja liczę na te masaże. Zamierzam je stosować bo i tak mój maluch z tego co widzę to straszny pieszczoch. Jak wdał się w mojego męża tak bardzo jak przypuszczam to i masaże polubi😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2021, 10:56

jaina_proudmoore, dobuska lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2021, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina udanej wizyty u fryzjera i pozytywnego efektu końcowego! 🙂

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2021, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska ja dzisiaj od rana tez na apapie, już nie wytrzymałam z bólem głowy i pleców, wiec wzięłam choć przed ciąża bralam ibuprom bo Apap na mnie raczej nie działa ale teraz niestety nie mogę.
    Na święta bratowa zrobiła mi pierogi z maki żytniej, nie wiem jeszcze jak cukier po nich bo nie jadłam. Co do krokietów, tez mam zamiar zrobić, naleśniki robię z maki pszennej pełnoziarnistej normalnie tak jak zwykle naleśniki tylko ciasto musi być ciut mniej gęste. Zastanawiałam się nad zrobieniem sernika ale spod zrobiłabym z maki pszennej pełnoziarnistej i oczywiście zamiast cukru erytrytol czy ksylitolu ale tez jeszcze nie robiłam i nie wiem czy w ogóle będzie mi się chciało robić tak mała porcje, bo pewnie nikt więcej go nie zje.
    Dzisiaj mi przychodzi zamówienie z apteki i dopiero po przeczytaniu twojej wiadomości przypomniałam sobie, ze nie zamówiłam witaminy D, eh, będę musiała podjechać do apteki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2021, 11:07

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, dobuska lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2021, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój synek miał kołki do ukończenia 3. miesiąca, nic nie pomagało, samo przeszło. Stosowałam espumisan i rzeczywiście nie bardzo pomagało. Nosiłam go na rękach i nie raz płakałam razem z nim.

jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀
  • Warszawianka Koleżanka

Wysłany: 8 grudnia 2021, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny,
    u nas dobrze, w poniedziałek miałam szczepienie booster covid, bolała mnie ręka na następny dzień, poza tym ok. Bałam się gorączki bo po 2 dawce miałam, ale zupełnie niepotrzebnie, może w ciąży inaczej się reaguje na szczepienie, pewnie naszemu organizmowi też zależy na Maluszku :).
    W punkcie szczepień przebiegło sprawnie, osoba koordynująca kolejkę (mężczyzna) dopilnował, żebym od razu usiadła przy okienku w rejestracji jak zauważyła, że jestem w ciąży.
    Teraz planuje szczepić się boostrixem. Wykupiłam receptę w aptece, kosztowało około 120zł. Szczepicie też Tatusiów? Warto o tym pomyśleć. Ja zaszczepiłam też męża, raz na 10lat powinno się wziąć dawkę przypominającą, a myślę, że to też może ochronić Maluszka przed kontaktem z krztuścem.
    Wyprawkę mam już ku końcowi, nawet nie wiem kiedy uzbierałam tyle rzeczy, wszystko zamawiałam przez internet , w przyszłym tygodniu pakuje walizkę. Zamieszczę wtedy tutaj fotke.
    W poniedziałek wizyta i okaże się co z łożyskiem, ale szybko ten czas mija.
    Pozdrawiam Was serdecznie, uściski z Warszawy, trzymam kciuki za wszystkie wizyty.

Stokrotka 86, dobuska, jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość

16uddqk3eylk776c.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2021, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Warszawianka ostatnio czytałam właśnie, że mąż tez warto, żeby się zaszczepił na krztusiec. Muszę mu o tym powiedzieć. :) nie zrobi to mu problemu. Muszę jeszcze ogarnąć szczepienie covid (przypominająca) i będzie okej.

Wróciłam od fizjoterapeutki uroginekologicznej i powiem szczerze, że to niebo a ziemia pomiędzy taką wyspecjalizowaną a zwykłą. Zbadała mnie i od razu wyczuła, że mam jakieś napięcia. Rozbiła mi je ręcznie i nałożyła tejpy w pachwinach. Nie powiem, że nic mnie nie boli, ale wstałam z łóżka bez problemu, a zawsze po dłuższym leżeniu bardzo boli.
    Poleciła mi się umówić już na po porodzie i jestem bardzo zadowolona. Mam dzisiaj odpoczywać, bo po tym masażu układ nerwowy mam przeboćcowany i mogę być osłabiona.
    :)

Stokrotka 86, niutek87, jaina_proudmoore, Aga12345, Nisia18, Warszawianka, MyŚliwa lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2021, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale za to zmartwiłam się, bo fizjoterapeutka mi powiedziała, że wielu lekarzy w moim szpitalu rozwiązuje ciąże cesarskim cięciem, gdy jest cukrzyca. Dlaczego? Bo tak im szybciej… dlatego mam nadzieje, że trafie na oddział jak będzie moja lekarka, albo po prostu urodzę wcześniej. Powiedziała mi, że mam szanse na poród przed terminem, skoro młoda tak bardzo ciśnie na szyjkę.
    Bardzo bym chciała uniknąć pobytu na patologii i wywoływania, które często się kończy cesarka :/

MyŚliwa lubi tę wiadomość

• Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2021, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry,
    Stokrotka super,że Wiktor już taki duży chłopiec 💙
    Uwielbiam jak wszyscy wiedzą co dla ciebie najlepsze i co powinnaś i jeszcze zaplanują ci święta...

Dobuska super,że widzisz różnicę po wizycie u fizjo urogin

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aga12345, dobuska lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 8 grudnia 2021, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Anetka co u Ciebie? Czekamy na info. Ja to już się martwić zaczęłam, że nie piszesz ☹️ // @Dobuska - napisze tak „ a nie mówiłam „ 😛😛😛 po masażu zawsze jest gorzej, nawet nie dzisiaj, ale tez kolejnego dnia. Cieszę się, że pomogła wizyta 💪 Co do szpitala i jego podejścia. Położna wspominała, że niektóre szpitale nie dają czasu kobiecie, żeby urodzić dziecko w tempie, którego potrzebuje bo rutyna plus pośpiech robią swoje. A każda z nas jest inna i potrzebuje wtedy wsparcia. Dlatego nie fair jest podawanie oxy, a potem kolejne zabiegi, z którymi można by się wstrzymać… niestety, tak realistycznie to nie mamy na to wpływu chyba za dużego 😳ale skoro waga dziecka będzie ok plus inne pomiary to czemu cesarka? 🧐 // Ja byłam u fryzjera, mały troll szalał przy muzyce plus suszarka 🙉potem jarmark - kupiłam słodycze do prezentów. Ale pachniało grzańcem, aż mi szkoda było 🤣 i wpadły 3 km spaceru ( cukier po powrocie do domu -78).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2021, 15:06

Stokrotka 86, Aga12345, dobuska lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2021, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Warszawianka, to zaczynam już trzymać kciuki za poniedziałek 👍

Dobuska, dobrze że uro pomogła. Lipa straszna że w szpitalu mają takie podejście. Ale tak jak pisze Jaina, ja też uważam że mamy na to ograniczony wpływ. Ok, możemy się nie zgodzić, możemy dopytywać o wskazania, ale ostatecznie to nie my jesteśmy medykami i ciężko przewidzieć czy nasze wykłócanie się nie zaszkodzi dziecku ... Mam nadzieję że faktycznie trafisz na swoją lekarkę która podejmie właściwą decyzję.

Jaina, czyli muzykalny Alex w środku rośnie😉 oj, teraz sezon na te grzance aż ślinka cieknie... Odbije sobie za rok😁

My jeszcze dzisiaj mamy wizytę u diabetolog. Jakoś już zmęczona jestem lataniem po lekarzach, przychodniach i badaniach. Wiem że to potrzebne ale tak serio jakieś fizyczne zmęczenie mnie dopada.
    Dzisiaj po powrocie ze sklepu znowu poczułam więzadła. Niby bez dramatu ale jednak coraz trudniej wszędzie biegać. A jeszcze tyle rzeczy do ogarnięcia 🤦

jaina_proudmoore, Aga12345, dobuska, Warszawianka lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2021, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina wiem, że mówiłaś, ale ja nie mogłam nic zrobić, by przyspieszyć wizytę.:( Chciałam się do niej umówić na wizytę przedporodową, którą prowadzi po 36 tygodniu, ale niestety nie ma już miejsc. Ja już teraz się umówiłam na koniec marca na wizytę po porodzie, żeby było do niej miejsce.
    Także dobra jest, ale i rozrywana :)

Co do szpitala, niestety, przy insulinie jest większe ryzyko starzejącego się łożyska. Kładą na oddział, bo się boją. Wywoływanie porodu to czasem 2-3 dni, a efektu może nie być. Taki lekarz, jeden z drugim, woli od razu wziąć na stół, cięcie i już. Podobno jest kilku takich lekarzy, co to wolą tak temat rozwiązać niż się „męczyć”. Prawda jest taka, że jak taki lekarz będzie chciał zrobić cięcie to raz dwa sobie wymyśli powód :/ Wiecie, trudno się mówi, jeśli tak się to skończy. Tylko wkurza mnie ten polski realizm :p
    Będę gadac z lekarka o porodzie na następnej wizycie. 🥰

Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2021, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina mi tak się grzańca chce….🤣

Stokrotko powodzenia u lekarza! Ja w piątek echo…🥶🥶🥶🥶

Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

• Aga12345 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2021, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Warszawianka to w środę wizytujemy razem 🙂
    Dobuska mam jednak nadzieje, ze jeśli już będziesz musiała mieć cesarkę to tylko z ważnych przyczyn a nie dla wygody lekarza, takie pójście na łatwiznę to przesada, życzę żebyś jednak mogła rodzic naturalnie.
    Stokrotko powodzenia u diabetologa!

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, dobuska, MyŚliwa lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png

Wysłany: 8 grudnia 2021, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Dobuśka - też się ślinie na grzańca :P
    i ten kompot z suszu w wigilię, ehhh :P

@Stokrotka - powodzenia u diabetologa.
    masz racje, człowiek tak lata od badań do lekarza, czas mija i od nowa.
    Ja przełożyłam wizytę u diabetologa na wtorek, bo jutro zapomniałam, że na 18 mamy spotkanie.

@Aga12345- masz rację, dla wygody lekarza to najgorsza opcja. Mi na razie mój lekarz nie sugerował nic, a wie o cukrzycy ciążowej, ma zapisane dawki insuliny itp. Jak sam rzekł 3 tygodnie temu, na razie poród SN, a co w styczniu badania wykażą - kto wie. oby było ok. :)

===========

Jak to jest z tymi skurczami przepowiadającymi?
    Powiem Wam, że jak mnie wczoraj złapało, to się przeraziłam co będzie jak mnie złapie w skali 9/10....

Stokrotka 86, dobuska, Aga12345 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
‹‹ 476 477 478 479 480 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ